TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Güneydoğu Anadolu Ihracatçı Birlikleri

AGRONEWS - Güneydoğu Anadolu Ihracatçı Birlikleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güneydoğu Anadolu Ihracatçı Birlikleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

GAİB yeşil dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor Haber

GAİB yeşil dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri bünyesindeki dört birlikten birisi olan Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB) sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm kapsamındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Gaziantep Üniversitesi iş birliğiyle pilot bir proje başlatan GATHİB, iklim değişikliği, yeşil enerji, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi alanlarda çalışan öğretim üyeleri ve akademisyenlere yönelik eğitim faaliyeti yürütecek. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri hizmet binasında yüz yüze olarak gerçekleştirilecek eğitimleri alanında uzman kişiler verecek. “Projemiz geleceğin üretim modelleri ve eğilimlerine ayak uydurmak için eşsiz bir fırsat” TİM Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkanı ve Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Kileci yaptığı açıklamada, “Tekstil ve hazır giyim sektörü doğaya en fazla olumsuz etkisi bulunan sektörlerden birisi olarak değerlendiriliyor. Bu sektördeki üretim altyapıları ve modellerin doğayla barışık ve sürdürülebilir hale getirilmediği takdirde sektör aktörlerini ve paydaşlarını oldukça zor günler bekliyor. Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatındaki hükümler gereğince yeşil dönüşüm noktasında üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyen firmalar yakın bir gelecekte Avrupa pazarına satış yapmakta zorlanacaklar. Bu konuya kayıtsız kalma lüksümüz yok çünkü Avrupa pazarı ülkemiz için, özellikle tekstil ve hazır giyim sektörleri için göz ardı edilemeyecek bir ticaret hacmine sahip. Bu yüzden bu proje yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında hem nitelikli insan kaynağının oluşturulması hem de farkındalık sağlanması için çok kıymetli. Ayrıca geleceğin üretim modelleri ve eğilimlerine ayak uydurmak için eşsiz bir fırsat. Ülkemize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Yılın ilk yarısında hububat ihracatı 5 milyar doları aştı Haber

Yılın ilk yarısında hububat ihracatı 5 milyar doları aştı

AA muhabirinin, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgiye göre, Türk hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü yılın ilk yarısında 213 ülke ve serbest bölgeye gönderdiği 5 milyon 45 bin 262 ton ürün karşılığında 5 milyar 510 milyon 942 bin dolar kazandı. Sektörün yılın ilk yarısındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 yükseldi. Sektör, en çok ihracatı 2 milyar 5 milyon 15 bin dolarla Orta Doğu ülkelerine yaptı. Orta Doğu'yu 1 milyar 185 milyon 306 bin dolarla Afrika ve 593 milyon 97 bin dolarla Amerika kıtası izledi. Sektörün ülke bazlı ihracatında ilk sırada 966 milyon 207 bin dolarla Irak yer alırken, 354 milyon 566 bin dolarla ABD ikinci, 237 milyon 562 bin dolarla Suriye üçüncü oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, AA muhabirine, sektörlerindeki ihracatın olumlu sürdüğünü belirtti. Daha fazla ihracat sağlamak için çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Tiryakioğlu, şunları kaydetti: "Sektörümüz yeni pazar arayışlarını ve var olduğu pazarlardaki gücünü artırmak için çaba gösteriyor. Bu yılda da ülkemize daha fazla döviz sağlamak için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Ürünlerimiz kaliteli ve talep görüyor. Bu durum ihracat verilerimize de yansıyor. Sektörümüzün ihracattaki yükselişi sürüyor. Yılın ilk yarısındaki ihracatımız geçen yılın aynı dönemindeki rakamları arkasında bıraktı. Bu durum bizi mutlu ediyor. Yılın ilk yarısında ihracatımız 5,5 milyar doları buldu. Bu ihracatımızı daha da yükseğe taşımayı amaçlıyoruz. Ümit ediyorum ki gelecek dönemlerde daha güzel ihracat verilerini alacağız. Sektörümüzün önü açık ve avantajlarımızı kullanarak ülkemize katkı sağlamak istiyoruz."

Türkiye'den 5,4 milyon dolarlık pul biber ihracatı Haber

Türkiye'den 5,4 milyon dolarlık pul biber ihracatı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye'den 2022 yılında 10 milyon 549 bin dolarlık pul biber ihracatı gerçekleştirildi. Geçen yılının ocak-haziran döneminde 4 milyon 967 bin dolarlık pul biber ihracatı yapılırken, bu yılın aynı döneminde ise dış satım yüzde 9,54'lük artışla 5 milyon 441 bin dolara yükseldi. Bu yılın ilk yarısında Almanya, İngiltere, Hollanda, ABD, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Suudi Arabistan, Irak, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Kanada, Çin Halk Cumhuriyeti, Umman, Japonya, Bulgaristan, Gana, Mozambik, Küba ve Fas'ın da aralarında bulunduğu 86 ülkeye 1600 ton pul biber gönderildi. Ülkeler bazında pul biber ihracatında ilk sırayı 920 bin dolarla Almanya aldı. Bu ülkeyi 723 bin dolarla İngiltere, 564 bin dolarla Hollanda, 481 bin dolarla ABD ve 436 bin dolarla KKTC izledi. "Bu tadın farkına varanların bu lezzetten vazgeçmesi artık çok zor" Şanlıurfa Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsa Kızıldemir, AA muhabirine, pul biber ihracatının 2023 yılını ilk yarısında artış göstermesinin, isotun ana vatanı Şanlıurfa açısından sevindirici olduğunu belirtti. Pul biber ihracatının sene başından bu yana artarak devam etmesinin çok önemli olduğuna işaret eden Kızıldemir, "Türkiye'de üretilen ve bizim Şanlıurfa'da isot dediğimiz pul biberin ihracatının her sene artarak devam etmesi, hem ülkemiz için hem de kentimiz için sevindirici. İsotumuz artık birçok ülkenin yemeklerini lezzetlendirmeye başladı, bu tadın farkına varanların bu lezzetten vazgeçmesi artık çok zor. Yeni pazarlara ulaşılmasıyla ihracat rakamlarının çok daha yukarılara çıkacağına inanıyorum." dedi. Kızıldemir, kentte yaşanan deprem ve sele rağmen çiftçilerin üretimden vazgeçmediğini ve tarlarını işlemeye devam ettiğini söyledi. Bu yıl biber ekim alanlarının bir önceki yıla göre daha da arttığını belirten Kızıldemir, "Geçen yıl biber ekim alanlarımız düşmüştü, bu yıl çiftçilerimiz yeniden tarlalarıyla biber tohumlarını buluşturdu. Şu an tarlalarda ürünler hasat için hazırlanıyor. Yeni mahsul biberlerin toplanmaya başlanmasıyla birlikte isot üretimimizde artacak ve yeni üretimlerle birlikte ihracat miktarlarımız daha da yukarılara taşınacaktır. Diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi biber eken çiftçilerimizin desteklenmesiyle ihracat miktarının daha da yükseleceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'den 326 milyon 99 bin dolarlık domates ihracatı Haber

Türkiye'den 326 milyon 99 bin dolarlık domates ihracatı

AA muhabirinin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'den geçen yıl 54 ülkeye yapılan domates ihracatından 377 milyon 418 bin dolar gelir sağlandı. Geçen yılın ocak-haziran döneminde 287 bin 112 ton domates ihracatı karşılığında 247 milyon 577 bin dolar, bu yılın aynı döneminde de 48 ülkeye 325 bin 241 ton ürün satılarak 326 milyon 99 bin dolar kazanç elde edildi. En çok domates ihracatı yapılan ülkelerin başında Romanya yer aldı. Türkiye, Romanya'ya bu yılın ilk yarısında 60 milyon 783 bin dolarlık domates ihracatı gerçekleştirdi. Romanya'yı 51 milyon 315 bin dolarla Ukrayna ve 38 milyon 626 bin dolarla Polonya, 35 milyon 314 bin dolarla Almanya izledi. Rusya ise 29 milyon 563 bin dolarla yılın ilk yarısında ihracat listesinde 5. sırada yer buldu. Avrupa'da lider olma yolunda Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Halil Pekdemir, AA muhabirine, domates ihracatında yılın ilk 6 ayında yaşanan artışın sevindirici olduğunu söyledi. Türkiye'nin domates ihracatında pazar ağını geliştirdiğini ve bu durumun ihracat rakamlarındaki artışla çok iyi şekilde ortaya çıktığına dikkati çeken Pekdemir, şöyle konuştu: "Türkiye'de ihracata yönelik seraların kurulumu hızlı şekilde devam etmektedir. Hükümetin üretimin artması için sera kuracak kişilere vermiş olduğu kredi desteği de sektörün genişlemesine çok önemli katkı sağlamaktadır. Sektörün büyümesiyle seralarda istihdam edilen kişi sayısı da artmaktadır. Şu anda sera üretiminde Avrupa'da ikinci sıradayız, yeni yapılan yatırımlar ve hükümetin desteğiyle Türkiye, sera üretiminde lider olma yolunda emin adımlarla ilerliyor, inanıyorum ki yakın bir zamanda bu hedefimize de ulaşacağız." Pekdemir, jeotermal kaynaklara sahip olunması ve OSB projelerinin, topraksız tarım yönünden sektörde lider konuma gelme hedeflerini önemli ölçüde güçlendirdiğini ifade etti. Geçen yılın tamamına yakın rakama 6 ayda yaklaşıldı Pekdemir, ihracat rakamlarının yıl sonuna kadar daha da yukarılara çıkacağına inandığını söyledi. "Bu yılın ilk 6 ayındaki ihracat rakamlarımız, 2022 yılının tamamında yapılan ihracat rakamlarına çok yaklaştı, yıl sonuna kadar geçen yılki rakamın çok üstüne çıkacağımıza inanıyorum." diyen Pekdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "İhracat yapılan ülkelere de baktığımız zaman Türkiye'nin Avrupa pazarındaki ağının her geçen gün arttığını ve bunun da ihracat rakamlarına yansıdığını açık bir şekilde görüyoruz. Bizim yeni pazarlara açılma hedefimiz devam ediyor, artan seralar ve üretim miktarlarımızla farklı ülkelerdeki yeni pazarlarla da her geçen yıl ihracat rakamlarının artacağını düşünüyorum."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.