TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gürol Çetin

AGRONEWS - Gürol Çetin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gürol Çetin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Amasyalı Çiftçinin Buzla Don Kalkanı Yöntemi Başarı Getirdi Haber

Amasyalı Çiftçinin Buzla Don Kalkanı Yöntemi Başarı Getirdi

Amasya'da bir çiftçi, Şubat ayı sonunda tomurcuk açan 400 meyve ağacını aşırı soğuktan korumak için uyguladığı 'dondurarak dondan koruma sistemi' ile başarılı sonuç elde etti. Kar yağışı sonrası hava sıcaklığının -12 dereceye kadar düşmesine rağmen, buzla kaplanan ağaçlardaki meyveye dönüşecek çiçeklerin yüzde 80'i zarar görmeden korunabildi. Üç Gün Boyunca Ağaçlarını Buzla Kapladı Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu köyünde çiftçilik yapan Fatih Şahin, sıcaklıkların hızla düşmesiyle ağaçlarının üzerine su püskürterek buz tabakası oluşturdu. Şahin, “Bunu yapmasaydık, meyve alamayacaktık. Ama bu yöntemle ürünümüzü %80 oranında korumayı başardık,” dedi. Beklentilerin Üzerinde Başarı Sağlandı Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemelerde, tomurcukların beklenenden daha sağlıklı olduğu tespit edildi. İl Müdürü Gürol Çetin, “Dondurarak koruma yöntemi sayesinde çiçeklerin %80’inin sağlıklı olduğunu gördük,” açıklamasında bulundu. "Ağaçlar Kuruyacak" Denildi Ama Sonuç Şaşırttı Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci ise uzaktan bakıldığında buzla kaplanan bahçenin çiçek açmış gibi göründüğünü belirterek, “Bu ağaçların kuruyacağını bile söyleyenler oldu. Ancak yöntem başarılı oldu,” dedi. Haziran ayının ortasında ilk hasadını yapmayı bekleyen Fatih Şahin, yeni tarımsal tekniklerle don zararını en aza indirmeyi başaran üreticiler arasına adını yazdırdı.

Amasya’nın İki Lezzeti AB Tescili Yolunda Haber

Amasya’nın İki Lezzeti AB Tescili Yolunda

AMASYA (İHA) - Amasya’nın sembol ürünleri arasında yer alan misket elması ve çiçek bamyası, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescili almak için başvuru sürecine girdi. İki bin yıllık geçmişe sahip elma ile yörede "çeyrek altın" olarak bilinen çiçek bamyası, uluslararası tanınırlık kazanma yolunda. Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, "Amasya çiçek bamyasının ardından Amasya misket elması için de Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusunu yaptık. 2026 yılı içinde ikisinin de tescilinin geleceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu. ELMA 2 BİN YILLIK, BAMYA ÇEYREK ALTIN GİBİ DEĞERLİ Arkeolojik kazılara göre 2 bin yıldır yetiştirilen ve kırmızı-yeşil görünümüyle dikkat çeken Amasya misket elması, sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından da önemli faydalarıyla öne çıkıyor. Çiçek bamyası ise yüksek besin değeri ve değişmeyen ekonomik değeri nedeniyle "çeyrek altın" olarak adlandırılıyor. AB TESCİLİ DAHA GENİŞ PAZARLARA AÇILMALARINI SAĞLAYACAK Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, coğrafi işaret tescilinin ürünlerin tanınırlığını artıracağını belirterek, "Birçok yerde satılan elmalar farklı olmalarına rağmen ‘Amasya misket elması' denilerek satılıyor. Amasya misket elmasının sindirimden tutun da cilt güzelliğine kadar birçok faydası var. Bu elmayı bir defa yiyen diğer elmalarla olan farkını çok net anlayabilir" dedi. "ÇİÇEK BAMYASI ETTEN DAHA BESLEYİCİ" Sabah erken saatlerde toplanıp ip dizilerek kurutulan çiçek bamyası, özellikle Konya ve çevresindeki düğün sofralarının vazgeçilmezi. Çetin, "Besin değeri olarak neredeyse etten daha yüksek. Türkiye'nin Çiçek bamyası ihtiyacını büyük oranda Amasya'mız karşılıyor" diye konuştu. "GRAM ALTINLA YARIŞIYOR" Misket elmasının kilosu 60 TL iken, çiçek bamyasının kuru hali 3 bin TL’yi buluyor. Esnaf Ömer Balkar, "Bamyanın fiyatı çok yükseldi. Gram altınla yarışıyor. Taşova bamya pazarında toptan kilosu 2 bin 800 TL'den satılıyor. Perakende fiyatı ise 3 bin TL'nin üzerinde" dedi.

Amasya’da Çiftçinin Dondurarak Dondan Koruma Yöntemi İlgi Çekti Haber

Amasya’da Çiftçinin Dondurarak Dondan Koruma Yöntemi İlgi Çekti

Amasya'nın Taşova ilçesine bağlı Yerkozlu köyünde yaşayan çiftçi Fatih Şahin, erken tomurcuklanan 400 nektarin ağacını soğuktan korumak için ilginç bir yöntem uyguladı. Ağaçların üzerine su püskürterek yüzeylerinde ince bir buz tabakası oluşturdu. “Buzun İç Kısmı Sıcak Kalıyor” Şubat ayında etkili olan kar yağışı ve -12 dereceyi bulan soğuklar, meyve tomurcuklarını tehdit etti. Ancak Şahin’in uyguladığı yöntem sayesinde buzun içerisi sıcak kaldığı için tomurcuklar korunmuş oldu. Çiftçi Fatih Şahin, uyguladığı teknikle ilgili olarak “Nektarin ağaçları erken uyandığı için dondan etkilenebiliyor. Ancak buzun iç kısmı dışarıya göre daha sıcak olduğu için tomurcukları soğuktan koruyor” dedi. “Bahçenin Yüzde 60’ı Kurtulacak” Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bölgede meyve ağaçlarının büyük çoğunluğunun henüz uyanmadığını belirterek bu yöntemin bahçeyi büyük ölçüde kurtardığını söyledi. “Eğer bu sistemi uygulamasaydı, tüm ağaçlar zarar görebilirdi. Ancak şu an için bahçenin yüzde 60’ı kurtulacak gibi görünüyor” ifadelerini kullandı. Çiçek Açtı Sanılan Ağaçlar Buzla Kaplı Çıktı Bahçeyi gören köylüler ise şaşkınlık yaşadı. Yolda karşılaştığı manzara karşısında bahçeye giren Mustafa Gölbaşı, “Ağaçların çiçek açtığını sandım. Bembeyaz görünüyordu ama meğer buzmuş” dedi. Eşi Güllü Gölbaşı ise “Köpük sıkılmış sandık. Meğer tamamen buz kaplanmış. Manzarası çok güzel olmuş” şeklinde konuştu. Dondurarak dondan koruma yöntemi, bölgedeki diğer çiftçiler için de dikkat çekici bir alternatif olarak değerlendiriliyor.

Tarlasına Safran Eken Girişimci Türkiye'nin En Büyük Üreticisi Oldu Haber

Tarlasına Safran Eken Girişimci Türkiye'nin En Büyük Üreticisi Oldu

Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü mezunu 35 yaşındaki Ramazan Boğa, mezuniyet sonrası iş bulamayınca köyüne dönerek safran üretimine yöneldi. İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucunda gıda, tekstil, parfüm ve ilaç sanayisinde kullanılan bu değerli baharatı yetiştirmeye karar verdi. Ayvalıpınar köyünde yarım dekar alanda başladığı üretimde ilk yıl 200 gram ürün elde eden Boğa, köylülerin "çiçekten para mı kazanacaksın; arpa, buğday ek" sözlerine rağmen vazgeçmedi. Beş yıl içinde ekim alanını 23 dekara çıkaran ve iyi tarım sertifikası alan girişimci, safran soğanlarını Türkiye'nin dört bir yanına pazarlamaya başladı. Sulak olmayan arazide de yetiştirilebilen safranın üretiminin çok zahmetli olmadığını belirten Boğa, büyük firmalara, otellere, restoranlara ve ilaç firmalarına ürün sağlıyor. Dünyaca ünlü Nusret'e yıllık 4,5 kilo safran satışı gerçekleştiriyor. Türkiye genelinde 170 dekarlık arazide toplam 40 kilo safran üretilirken, ülkenin tüketimi 4 ton civarında bulunuyor. Amasya Valisi Önder Bakan, bir kilo safrandan yaklaşık 500 bin TL gelir elde edildiğini belirterek, Boğa'nın girişimini takdir etti. Vali, gençlerin masa başı iş beklemek yerine kendi işlerini kurabileceklerini vurguladı. İncelemeye Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal ve İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.