TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hakkari

AGRONEWS - Hakkari haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hakkari haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu Haber

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 48,1’e gerilerken, en düşük gelir grubunun payı yüzde 6,3’e yükseldi. En yüksek gelir grubunun gelirden aldığı pay, 2023 yılına kıyasla 0,6 puan düşerken, en düşük gelir grubunun payı 0,2 puan artış gösterdi. Türkiye’de ortalama hanehalkı geliri yüzde 106,9 artarak 374 bin 899 TL’ye ulaştı. GİNİ KATSAYISI VE SOSYAL TRANSFERLERİN ETKİSİ Gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı, 0,007 puan azalarak 0,413 olarak hesaplandı. Sosyal transferler hariç tutulduğunda bu oran 0,476’ya yükseldi. Emekli maaşları ve sosyal yardımların etkisiyle gelir dağılımındaki bozulma azaldı. YILLIK GELİRLERDE EĞİTİM VE SEKTÖR ETKİSİ Yıllık ortalama gelir, yükseköğretim mezunlarında 309 bin 721 TL’ye çıkarken, inşaat sektörü gelir artışında yüzde 115,4 ile öne çıktı. İşverenlerin yıllık geliri 804 bin 882 TL ile zirvede yer aldı. GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE BÖLGESEL FARKLILIKLAR En yüksek gelir, İstanbul’da 257 bin 891 TL, en düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde 91 bin 818 TL oldu. Gelir eşitsizliği İstanbul’da en yüksek seviyedeyken, Kocaeli ve çevresi eşitlikte ön sırada yer aldı. İSTİHDAMDA DÖNÜŞÜM VE HAREKETLİLİK 2023’te işsiz olanların yüzde 40,8’i 2024’te çalışmaya başladı. Çalışanların yüzde 90,6’sı iş hayatını sürdürürken, işgücüne katılımda da artış görüldü.

Yüksekova Dilimli Barajında Kuraklık Tehlikesi Haber

Yüksekova Dilimli Barajında Kuraklık Tehlikesi

HAKKARİ (İHA) - Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde, sonbahar ve kış aylarının kurak geçmesi nedeniyle Dilimli Barajı'nda su seviyesi 20 metreye kadar geriledi. Yüksekova-Esendere kara yolu üzerindeki baraj, 93 metre yüksekliği ve 374 metre genişliğiyle ilçenin su ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynak olmasına rağmen, doluluk oranındaki düşüş ciddi bir sorun oluşturuyor. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, yağışların azalmasının küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirterek, "Barajın debisi bu sene çok düştü. Yağışların az olması baraj suyunun azalmasına neden oldu. Bu da ileri dönemlerde kuraklığa neden olacağının göstergesidir. Aralık ayını bitirmek üzereyiz. İlçede hala kar yağışının olmaması endişe verici. Tabi bunu küresel ısınmanın bir nedeni olarak değerlendiriyoruz. Yüksekova iklimsel olarak büyük bir değişim geçiriyor. Bunu neden sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirdiğimizde, insanlar doğayı her geçen gün daha çok tahrip ediyor ve kirletiyor. Bu tahribat küresel ısınmaya neden oluyor" dedi. Geçirgen, geçen yıl bu dönemde yarım metre kar yağışı olduğunu hatırlatarak, "Bu aylarda ilçede yarım metre kar yerde birikirdi. İlkbahar aylarında da bunun verimini alıyorduk. Bu sene yağışların olmaması ileriki zamanlarda tarım faaliyetlerinde aksamalara ve verimin düşmesine neden olacaktır" ifadelerini kullandı. "DOĞAMIZI KORUYALIM" ÇAĞRISI Geçirgen, doğanın kirlenmesinin iklim değişikliğine ve yağış eksikliğine neden olduğunu vurgulayarak, "Doğa ve atmosferin kirlenmesi yağışın düşmesi anlamına geliyor. Bu da iklim değişikliğine neden oluyor. Doğamıza sahip çıkalım, kirletmeyelim" çağrısında bulundu.

Van, Hakkari ve Bitlis İçin Tarım ve Hayvancılık Çözüm Önerileri Haber

Van, Hakkari ve Bitlis İçin Tarım ve Hayvancılık Çözüm Önerileri

Tarım ve Hayvancılıkta Destek Artışı Şart Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’un geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın istenilen düzeyde olmadığını belirten Süer, desteklerin artırılmasının hayati önemde olduğunu ifade etti. TÜİK verilerine göre, küçükbaş hayvancılıkta lider olan Van’da, sektörün daha profesyonel bir anlayışla dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Pazar ve Nakliye Sorunları Çözülmeli Yaylalardan dönen hayvanların yem maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle düşük fiyata satılmak zorunda kaldığını belirten Süer, nakliye desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. Van’ın ülke pazarına uzaklığı sebebiyle Diyarbakır ve Gaziantep gibi illere yapılan sevkiyatların çiftçilere ek maliyetler yüklediğini belirtti. TMO Başmüdürlüğü ve Lojistik Talepleri Süer, Van’da bir Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü kurulmasının bölge için önemini vurgulayarak, mevcut şube müdürlüğünün ihtiyaçları karşılamadığını söyledi. Ayrıca Van-Şırnak karayolu projesinin tamamlanmasının, tarım ve hayvancılık lojistiğini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade etti. Çiftçi Sorunları ve Çözüm Önerileri Van Ticaret Borsası Başkanı Süer, çiftçilerin en büyük sorunlarının yem maliyetleri, pazar eksikliği ve sürü yöneticisi (çoban) temini olduğunu belirtti. "Çiftçilerimiz uygun fiyatlı yem, geniş pazar olanakları ve lojistik destekle daha rahat nefes alabilir" dedi. Ayrıca, Van Et ve Süt Kurumunun bölgedeki hayvanları uygun fiyatlarla almasının sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi. Bölgesel Kalkınmaya Pozitif Ayrımcılık Çağrısı Van’ın, geniş mera varlığı ve tarım potansiyeliyle sektördeki rolünü güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Süer, lojistik desteklerin yanı sıra devlet yatırımlarıyla bölge çiftçisine pozitif ayrımcılık yapılmasını talep etti. Süer, "Birlikte çalışarak daha güçlü bir hayvancılık sektörü inşa edebiliriz" diye konuştu.

Güzeldere Tüneli ile Haber

Güzeldere Tüneli ile "32 Virajlar" Tehlikesi Tarihe Karışıyor

VAN (İHA) - Van ile Hakkâri arasında "32 Virajlar" olarak bilinen ve kış aylarında sürücülere zorlu anlar yaşatan Güzeldere Geçidi’ndeki sorun, Güzeldere Tüneli’nin açılmasıyla tarihe karıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tünelin sürücülerin korkulu rüyası olan çığ, kar ve buzlanma gibi tehditleri ortadan kaldırdığını belirtti. Yol kotunun 230 metre aşağı çekildiği proje, ulaşım süresini 40 dakikadan 6 dakikaya düşürdü.   Bakan Uraloğlu, 2013’te yapımına başlanan ve bugün açılışı yapılan tünelin bölge ekonomisine ve sosyal hayatına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Özellikle sınır ticareti, hayvancılık ve tarımla geçinen yerel halkın bu projeyle daha güvenli ve hızlı ulaşıma kavuştuğunu söyledi. Yıllık 145,7 milyon lira tasarruf öngören proje, karbon emisyonunu da 4.549 ton azaltacak.   Uraloğlu, Türkiye'nin en zorlu yollarından biri olan "32 Virajlar"ı tarihin tozlu raflarına kaldıran Güzeldere Tüneli'nin açılış konuşmasını yaparken, bölgenin tarihi önemine de dikkat çekti. Uraloğlu, "Güzeldere Geçidi, tarihi İpek Yolu üzerinde yüzyıllar boyunca Urartular, Medler, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi birçok farklı medeniyet ve kültürün etkileşimine sahne olmuş tarihi bir mevki. Nice ticaret kervanları, göçmen milletler ve ordular bu geçitten geçerek tarihin akışını değiştirdi. Güzeldere Tüneli'mizin Van-Hakkari yönündeki tüpünü açarak bizler de burada tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Çünkü özellikle kış aylarında yaşanan olumsuz hava şartları, ulaşımı güçleştirirken, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkilemekteydi" diyerek sorunların çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan yeni tünel, bu bölgenin tarihsel önemini modern ulaşım imkanlarıyla birleştiriyor. Proje kapsamında 32 viraj, 4 kilometrelik varyant ve çift tüplü 3.150 metre uzunluğundaki tünel ile baypas edildi. Uraloğlu, son 22 yılda Türkiye’nin ulaşım altyapısına yapılan yatırımları da vurguladı. Ülke genelindeki bölünmüş yol uzunluğunun 2002’deki 6.101 kilometreden 29.653 kilometreye çıktığını belirtti. Ayrıca, tünel uzunluğu 50 kilometreden 767 kilometreye ulaştığını ekledi.   VAN ÇEVRE YOLU PROJESİ   Bakan, Van Çevre Yolu’nun da bölgedeki ulaşımı rahatlatacak bir diğer önemli proje olduğunu açıkladı. 41 kilometre uzunluğundaki bu yolun tamamlanmasıyla yıllık 1,6 milyar lira tasarruf hedefleniyor. Karbon emisyonunun ise 15 bin ton azaltılması öngörülüyor.   Güzeldere Tüneli, dualar eşliğinde açılış kurdelesi kesilerek trafiğe açıldı. Bakan Uraloğlu, projede emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederek, projenin bölge halkına hayırlı olmasını diledi.

Kadın çiftçilerden eski usul yonca tohumu eleme ve ayıklama Haber

Kadın çiftçilerden eski usul yonca tohumu eleme ve ayıklama

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde, kadın çiftçiler geleneksel yöntemlerle yonca tohumu eleme ve ayıklama çalışmaları yapıyor. İlkbaharda büyük emeklerle ekimi gerçekleştirilen yoncalar, biçme işleminin ardından harmanda patozdan geçiriliyor. Patoz işlemi sonrası, kadın çiftçiler yonca tohumlarını elden geçirerek ayıklıyor ve temizliyor. Geleneksel Yöntemlerle Yoğun Çalışma Yonca tohumlarının ayıklama işleminin ardından torbalara doldurulan tohumların bir kısmı gelecek yıl için depolara kaldırılıyor, fazlası ise çevre köylere satılıyor. Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit, kadın çiftçilerin gerçekleştirdiği bu özverili çalışmaları yerinde ziyaret ederek, büyük emek veren kadınları tebrik etti. “Emeklerimizin Karşılığını Aldık” Çiftçilerden Gülcan Şener, yonca ekiminin zorlu bir süreç olduğunu belirterek, “İlkbaharda büyük zahmetlerle ekimimizi gerçekleştirmiştik. Sonbaharda ise hasat zamanı geldi. Köy kadınlarımızla birlikte, atalarımızdan kalan geleneksel yöntemlerle tohumları ayıklama ve eleme işlemini yapıyoruz. Tüm zorluklara rağmen verimimiz oldukça iyi. Bizleri ziyaret eden Yüksekova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Emin Yiğit’e de teşekkür ediyoruz,” dedi. Köyde Birlikte Çalışmanın Gücü Bu geleneksel çalışma, köydeki kadınların bir araya gelerek güçlerini birleştirdiği ve tarım kültürünü yaşattığı önemli bir etkinlik olarak öne çıkıyor. Yüksekova’nın kadın çiftçileri, hem toprağa olan bağlılıklarını hem de tarımsal miraslarını koruyarak, örnek bir dayanışma sergiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.