TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hasan Altun

AGRONEWS - Hasan Altun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasan Altun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Silolarda yer kalmayınca buğdaylar eski usülle saklanmaya başlandı Haber

Silolarda yer kalmayınca buğdaylar eski usülle saklanmaya başlandı

Buğday yüksek rekolte verirken çiftçiler buğdayları koyacak ambar bulamıyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden olan Gaziantep’te buğday üreticisinin yüzü güldü. Gaziantep’in Araban ilçesinde 100 bin dönüm üzerinde ekilen buğdaylardan 70 bin ton rekolte alındı. Özellikle makarnalık sert buğdayın yetiştiği ilçede çiftçiler Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) yaşanan yoğunluktan dolayı buğdaylarını taşıyacak araç bulamıyor. TMO’da süloların dolması sebebiyle toprakta kanal açılarak buğdaylar saklanmaya başlandı. “Beklentimizin üzerinde bir rekolte alıyoruz” Beklentinin üzerinde bir rekolte aldıklarını ifade eden Gaziantep’in Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, “Bu sene buğdayımız çok iyidir rekoltemiz iyidir. Buğdayımız sert makarnalık buğdaydır. Şuanda buğday hasadımız sürüyor. Çiftçilerimiz için bereketli bir sene olmasını diliyorum. Bu sene bizim için çok zor bir seneydi. Deprem, sel gibi afetlerle karşı karşıya kaldık. Beklentimizin üzerinde bir rekoltemiz var. 100 bin dönüm üzerinde ekili buğdayımız var. Şu anda 70 bin ton ofise vereceğimiz buğdaylarımız var” dedi. “Ambarlar doldu, nakliye sorunu yaşıyoruz” Çiftçilerin nakliye sorunu yaşadığını söyleyen Altun, “Şu anda çiftçilerimiz buğdaylarını TMO’ya veriyor. Bu da yoğunluğa neden oluyor. Çiftçilerimiz nakliye sorunu var. Kamyon bulamayınca traktörlerle eve götürüyorlar. TMO’nun deposu doldu. Eski usul sitemiyle kanal açarak düzenleme yaptılar. Çiftçilerimiz buğdayını buraya getirerek döküyor” diye konuştu.

Gastronomi kenti Gaziantep'te firik yapımına başlandı Haber

Gastronomi kenti Gaziantep'te firik yapımına başlandı

Güneydoğunun tahıl ambarı olarak ifade edilen Araban Ovası'nda çiftçiler, ilkbaharın yaza döndüğü dönemde yeşil buğday başaklarını biçiyor. Küçük yığınlar halinde toplanan başaklar, bir gün kurumaya bırakıldıktan sonra tarlada ateşle kavruluyor. Kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alan firik, kavrulduktan sonra biçerdöverle toplanıp temizlenmek ve paketlenmek için fabrikalara götürülüyor. Yılda sadece bir hafta gibi bir zaman diliminde yapılabilen firik, sofralarda yer alan pilavıyla Gazianteplilerin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Firik pilavı ayrıca kentin coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alıyor. Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, AA muhabirine, firiğin ilçenin önemli bir değeri olduğunu söyledi. Firiğin bu mevsimde yapıldığını belirten Altun, "Arabanımıza özgüdür, 'yeşil altın' deriz ve pilavı meşhurdur. Diyabet hastaları sorunsuz yiyebilirler. Aynı zamanda coğrafi işaretini de aldık. El emeğiyle yapıldığı için işçi bulmakta zorlanıyoruz. Sadece bilenler yapabilir, bilmeyenler yapamaz. Atalarımız bize bıraktı biz de gençlere bırakmak istiyoruz." dedi. Firiğin sindirim sistemine iyi geldiğini ifade eden Altun, başağın yeşilken biçildiği için protein yönünden de zengin ve sağlıklı bir ürün olduğunu söyledi. Altun, firiğin yılda sadece 5 günlük bir süreci olduğunu belirterek, Mayısın 15'inde yapımına başlandığını 20'si gibi tamamlandığını ancak bu yıl yağmur nedeniyle biraz gecikme yaşandığını ifade etti. Çiftçi Latif Yılmaz da firiğin yapımını anlatarak, sıcak hava nedeniyle yapımında zorlandıklarını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.