TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hasat

AGRONEWS - Hasat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hasat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Keşan'da Kuraklık ve Sıcaklık Stresi Masaya Yatırıldı Haber

Keşan'da Kuraklık ve Sıcaklık Stresi Masaya Yatırıldı

EDİRNE (İHA) - Edirne’nin Keşan ilçesinde, ‘Tarla Bitkilerinde Kuraklık ve Sıcaklık Stresi’ başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi. Keşan Ziraat Odası ve Türkiye Tarım Yayım ve Danışmanları Derneği (TAR-DER) Edirne İl Temsilciliği tarafından organize edilen toplantı, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. İrfan Öztürk, TAR-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, TAR-DER Edirne İl Temsilcisi Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Turgut Durak, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ve çok sayıda üretici katılım gösterdi. Tarımsal üretimin iklim değişikliklerinden doğrudan etkilendiğini vurgulayan Lütfü Açar, "Bir yıllık emeğin ve de masrafların bu safhalarda yapılacak doğru davranışlar ile ilişkili olduğu bilinmelidir. İklim değişikliğinin sizlerin uygulama alışkanlıklarınızda da değişiklikleri beraberinde getireceği konusu da bilinmelidir" dedi. Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen ise özellikle yaz aylarında yaşanan kuraklığın tarıma olumsuz etkilerine dikkat çekerek, çiftçilerin bu duruma karşı bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. İrfan Öztürk, iklim değişikliğinin tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açtığını ifade ederek, "Geçen yıl bölgede yüzde 50'ye varan verim kaybı yaşandı. Ayçiçeğinde tabla oluşum dönemi 75 gün sürdü. Bölgemizde sıcaklık stresi de Temmuz ayında başlıyor. Bölgemiz için en kritik dönem nisan ve mayıs ayları. Dolayısıyla ekim zamanı mart ayı içerisinde yapmalı. Ayrıca maalesef ayçiçeğinde ekim zamanında gübreleme yapılmıyor. Bundan sonra gübrelemeyi ekim döneminde yapmayı tavsiye edeceğiz. Genellikle bölgede alışkanlığımız nedeniyle nisan ayı sonunda ya da mayıs ayında ekim yapılıyordu. Nisan ayında kuru toprağa yağış olur diye ekim yaptığımızı düşünürsek, mayıs ve haziran ayları sonunda, çiçek tablama dönemi, temmuz ayına gelecek. Dolayısıyla bu durumda bitki kuraklığa maruz kalacak. Ekim zamanı bu kadar önemlidir" dedi. İklim değişikliğine uyum sağlamak için tarımda köklü değişimlerin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Öztürk, "Artık iklim değişiyor. Bu nedenle bildiğimiz her şeyi unutacağız. İklim değişti, bizim de değişmemiz gerekiyor. Bu anlamda çok hassas olup birçok şeyi takip etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. Toplantı, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak adına önerilerin paylaşılmasıyla sona erdi.

Eceabat’ta Yangından Etkilenen Üreticiye Zeytin Fidanı Desteği Haber

Eceabat’ta Yangından Etkilenen Üreticiye Zeytin Fidanı Desteği

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, geçen yaz orman yangınlarından etkilenen çiftçiler için başlatılan "Orman Yangınlarından Etkilenen Çiftçilere Zeytin Fidanı Desteği Projesi" kapsamında önemli bir adım atıldı. Çanakkale Valiliği öncülüğünde, İl Özel İdaresi’nin desteği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje çerçevesinde, Büyükanafarta köyünde düzenlenen törende 39 üreticiye toplam 5 bin zeytin fidanı dağıtıldı. Törene, Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan gibi isimlerin yanı sıra köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Nazan Türkarslan, Çanakkale’de 2024 yılında meydana gelen 45 yangının tarımsal alanda ciddi zararlar oluşturduğunu belirterek, "Bu yangınlarda 2 bin 500 dekar ekili, dikili alan ve 3 bin 600 dekar hasat edilmiş tarım alanı zarar gördü. Haziran ayında Eceabat'ta çıkan yangında ise hububat ekili ve hasatı tamamlanmış bin 600 dekar alan ile bin 900 adet zeytin ağacı zarar gördü. Eceabat ve Gelibolu'da yangınlardan etkilenen üreticilerimiz için yüzde 75 devlet, yüzde 25 üretici katkılı olarak 39 üreticimize 5 bin adet zeytin fidanı dağıtıyoruz. Ayrıca yangın bölgesi için çalışma ve projelerimiz de devam edecektir" dedi. Türkarslan, projenin yalnızca üreticilerin kayıplarını telafi etmekle kalmayıp, doğal bir yeşil bariyer oluşturarak gelecekteki yangınların önlenmesine de katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, üreticilere yangın riski ve önlemleri konusunda uyarılarda bulunarak, anız yakılmamasının ve gerektiğinde ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nın kullanılmasının önemine dikkat çekti. Türkarslan, "Gelecek nesillere daha yeşil bir Çanakkale bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur" diyerek sözlerini tamamladı. Projenin, Çanakkale’nin tarımsal üretimini sürdürülebilir kılmayı ve ormanlarla tarım arazileri arasında koruyucu bir yeşil kuşak oluşturmayı hedeflediği vurgulandı.

Tarımda Kimyasal Kullanımı Konusunda Uzmanlardan Uyarı Haber

Tarımda Kimyasal Kullanımı Konusunda Uzmanlardan Uyarı

KONYA (İHA) - Türkiye'nin tarımsal üretim merkezi Konya Ovası'nda, hububat üreticilerine pestisitlerin doğru ve bilinçli kullanımı konusunda uyarılar yapıldı. Uzmanlar, yanlış uygulamaların tarım ürünlerinin ihracatında sorunlara yol açabileceğini belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, pestisitlerin yanlış kullanımı nedeniyle tarım ürünlerinin gümrüklerde geri çevrildiğini ve aflatoksin gibi sorunların yanlış depolama koşullarından kaynaklandığını ifade etti. "Öncelikle aflatoksin kaynaklı ürünlerin pestisitlerle herhangi bir alakası yoktur. Gıda ürünlerinde saklama şartlarından kaynaklı problemler oluşmasından dolayı geri dönme söz konusu oluyor. Ürünlerin küflenmesinden kaynaklı geri dönmeler bunlar" diyen Kırkgöz, hasattan sonra uygun depolama ve taşıma koşullarının önemine dikkat çekti. PESTİSİT KULLANIMINDA BİLİNÇ ŞART Kırkgöz, tarımsal ilaçların zamanında ve doğru dozlarda kullanılması gerektiğini vurgulayarak, iklim değişikliğinin hastalık ve zararlı popülasyonlarının yayılma dönemlerini etkilediğini belirtti. Ayrıca, "Ziraat mühendisi meslektaşlarımız genelde arazilerde yaptığı çalışmalarda ilaçların yarılanma ömürlerine göre kullanım tavsiyelerini yapmakta. Tabii iklim değişikliğiyle beraber hastalıkların ve zararlıların da popülasyonları ve çıkma dönemlerinde de değişiklikler meydana geldi. Son günlerde hastalıkların biraz daha geç dönemlerde yaşanması, çiftçilerimizin ilaçları biraz daha geç, hasat tarihlerine yakın kullanmalarına neden oldu. Bu tarz sıkıntılar dönemsel olarak yaşanabiliyor. Tabii burada önemli olan bu konularda çiftçilerin bilinçlendirilmesi" diye ekledi. Çiftçilerin ziraat mühendisleriyle çalışarak bilinçlenmesi gerektiğini ve Tarım Bakanlığı'nın bu konuda eğitimler düzenlediğini dile getirdi. PESTİSİT KULLANIMI AZALIYOR Avrupa Birliği’nin imzaladığı Yeşil Mutabakat kapsamında pestisit kullanımını azaltma çalışmaları devam ederken, Türkiye'de de bu yönde adımlar atılıyor. Ancak pestisitler olmadan tarımsal üretimde ciddi verim kayıplarının yaşanabileceğine dikkat çeken Kırkgöz, bu kimyasalların zamanında ve dengeli kullanıldığında sorun yaratmayacağını belirtti. Tarım ilacı satıcısı Süleyman Tokgöz ise, çiftçilere doğru dozajda ilaç önerdiklerini ve arazi kontrolleri yaparak ürünleri takip ettiklerini söyledi. Fazla kullanılan ilaçların sorunlara yol açabileceğini, ancak destekleyici ürünlerle bu zararların telafi edilebileceğini ifade etti.

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte Haber

Bitkisel Üretimde Meyve ve Sebze Artışta, Tahıllar Düşüşte

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait Bitkisel Üretim İstatistikleri'ni açıkladı. Verilere göre, yem bitkileri haricindeki tahılların üretimi bir önceki yıla göre yüzde 5 azalırken, sebze üretimi yüzde 5,6, meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise yüzde 2,1 arttı. Yaklaşık üretim miktarları, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 75,5 milyon ton, sebzelerde 33,6 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde 28 milyon ton olarak gerçekleşti. TAHIL, YAĞLI TOHUM VE ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ 2024 yılında tahıl üretimi, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,5 azalarak 39 milyon tona geriledi. Buğday üretimi yüzde 5,5 düşüşle 20,8 milyon ton oldu. Arpa üretimi yüzde 12 azalarak 8,1 milyon tona indi. Çavdar ve yulaf üretimi sırasıyla yüzde 15,7 ve yüzde 4,9 oranında azaldı. Mısır üretimi yüzde 10 düşerek 8,1 milyon tona geriledi. Kuru baklagillerde nohut üretimi 575 bin ton, kuru fasulye 279 bin ton, kırmızı mercimek 405 bin ton olarak kaydedildi. Patates üretimi ise yüzde 21,1 artışla 6,9 milyon tona ulaştı. Yağlı tohumlarda soya üretimi yüzde 30,9 artışla 180 bin ton olurken, ayçiçeği üretimi yüzde 0,1 azalışla yaklaşık 2,2 milyon ton oldu. Şeker pancarı üretimi yüzde 8,9 azalarak 23 milyon tona geriledi. SEBZE ÜRETİMİNDE ARTIŞ 2024 yılı sebze üretimi, bir önceki yıla göre yüzde 5,6 artarak 33,6 milyon tona ulaştı. Domates üretiminde yüzde 9,9, kuru soğanda yüzde 1,2, salçalık kapya biberde yüzde 21,1 oranında artış yaşandı. Buna karşın, hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6 ve beyaz lahanada yüzde 5 üretim düşüşü kaydedildi. MEYVE VE BAHARAT BİTKİLERİNDE ARTIŞ Meyve, içecek ve baharat bitkilerinin toplam üretimi yüzde 2,1 artışla 28 milyon tona çıktı. Elma ve çilek üretimi sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,4 oranında düşerken; nar üretimi yüzde 10,1, üzüm üretimi yüzde 2 arttı. Turunçgil grubunda mandalina, portakal ve limon üretimi sırasıyla yüzde 32,7, yüzde 30,3 ve yüzde 25,6 azaldı. Fındık yüzde 10,3, ceviz yüzde 18,3, Antep fıstığı yüzde 117,6 artış gösterdi. Muz üretimi yüzde 5,9 azalırken, zeytin üretimi yüzde 146,7 gibi dikkat çekici bir artış sergiledi. SÜS BİTKİLERİNDE AZALMA Süs bitkileri üretimi, 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,1 düşüş gösterdi. Kesme çiçekler toplam üretimin yüzde 69,5'ini oluştururken, yüzde 0,1 düşüş yaşandı. Diğer süs bitkilerinde ise yüzde 17,4 oranında daha büyük bir azalma görüldü.

Zeytinliklerde Halkalı Leke Tehlikesi Artıyor Haber

Zeytinliklerde Halkalı Leke Tehlikesi Artıyor

AYDIN (İHA) - Aydın genelinde etkili olan son yağışların ardından, zeytinlerde halkalı leke hastalığı riski en üst seviyeye ulaştı. Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere, hasadı tamamlanan bahçelerde acilen ilaçlama yapmaları için çağrıda bulundu. Zeytin ağacı varlığıyla Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Aydın'da zeytin hasat sezonunun sonuna yaklaşılırken, son günlerdeki yağışlı hava koşulları hastalık riskini artırdı. Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, yaprak dökümüne neden olan halkalı leke hastalığına karşı mücadele için üreticileri uyararak koruyucu ilaçlama çalışmalarının hemen başlaması gerektiğini belirtti. İLAÇLAMA İÇİN ÖNERİLER Yetkililer, ilaçlama yapılırken yağışlı ve rüzgarlı havalardan kaçınılması gerektiğini, ilaçlamanın sabah çiğ kalktıktan sonra yapılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, kullanılacak ilaçların zeytin ağacının her bölümünü kapsayacak şekilde uygulanması ve insan ile çevre sağlığını korumaya yönelik önlemlerin alınması gerektiği ifade edildi. Söke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "Zeytin üreticilerimizin dikkatine. Son yağışlardan sonra zeytinde halkalı leke hastalığı riski yüksek seviyeye ulaşmıştır. Hasadı tamamlanan zeytinliklerde ruhsatlı ilaçlar ile en kısa sürede kışlık koruyucu ilaçlama yapılması gerekmektedir" ifadelerine yer verildi. Üreticilere, bu dönemde dikkatli olmaları ve önerilere uygun şekilde hareket etmeleri konusunda çağrıda bulunuldu.

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor Haber

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor

TRABZON (İHA) - Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 2021 yılında alternatif tarım ürünü olarak ekimi yapılan süper meyve Aronya, halıcılık sektörüne de ilham kaynağı oldu. Akçaabat Belediyesi’nin düzenlediği halı ve kilim dokuma kurslarında, Aronya bitkisinden elde edilen doğal boyalar kullanılarak geleneksel Türk motifleriyle bezenmiş halılar üretiliyor. Akçahasat Tesislerinde işlenen Aronya'nın suyu, posası ve çekirdeğinden doğal boyalar elde ediliyor. Boya üretiminde ladin, tuz ve sirke gibi doğal malzemelerle renklerin kalıcılığı artırılıyor. Üretim süreci, kadınların el emeğiyle tamamen doğal yöntemlerle ilerliyor. 15 yıldır halı dokuma öğretmenliği yapan Ülker Tosun, Aronya’nın sağlığa olduğu kadar estetik dünyasına da katkı sunduğunu belirtti. Tosun, "Aronya bitkisi ile elde ettiğimiz yünlerle halılarımıza motifler oluşturuyoruz. Bu motiflerin tamamı Karadeniz'i ait desenler oluyor. Motiflerimizde hangi rengi kullanmak istiyorsak Aronya'dan elde ettiğimiz yünlerle yol alıyoruz. Aronya'nın kendi renginden basamak basamak aşağıda da oluşturabiliyoruz" ifadelerini kullandı. BAŞKAN EKİM’DEN GELECEK VİZYONU Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, halı dokuma kursunu ziyaretinde, Aronya üretiminin yıllık 7-8 bin tona ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Ekim, "Halı üretimiyle hem kültürümüzü yaşatıyor hem de çiftçimizin ürünlerini alternatif alanlarda değerlendiriyoruz. Hocalarımız ve öğrencilerimizin emekleriyle beraber ilmik ilmik halı dokuyorlar ve ortaya büyük halılar çıkıyor. Tamamen doğal, herhangi bir kimyasal içermeyen ürünler şehrimiz adına önemli. Bununla beraber, hanımefendilerin özellikle hane ekonomisine de katkı sağlaması için yol oluşturmuş oluyoruz. Üretmiş oldukları halıları, kilimleri ve meyveyle harmanlanmış bu halılarını değerlendirme ve satma imkanı ve ayrıca da ailelerine destek sağlama imkanı sunmuş oluyoruz" dedi.  Başkan ayrıca, doğal ve kimyasal içermeyen yöntemlerle üretilen bu halıların patent çalışmalarının da gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.