TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hatay

AGRONEWS - Hatay haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hatay haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremzede üreticinin hasadından memnun olduğu alıç ihraç ediliyor Haber

Depremzede üreticinin hasadından memnun olduğu alıç ihraç ediliyor

Hatay’ın Belen ilçesinde depremzede üreticilerin hasadından memnun olduğu şifa deposu alıç, kilogram fiyatı 200 TL’den tarlada alıcı buluyor ve tüccarlar tarafından ihraç ediliyor. Asrın felaketi sonrası depremin izlerini üreterek silen afetzede üreticiler, Hatay Valiliği’nin yakın ilgi ve destekleriyle üreterek kazanmaya devam ediyorlar. Türkiye’de alıç üretiminde önemli bir yere sahip olan ve yaklaşık bin dönüm arazide üretim yapılan Belen ilçesinde alıç hasadına başlandı. Günlük 750 TL yevmiyeyle çalışan işçiler tarafından özenle toplanan şifa deposu alıç, kilogram fiyatı 200 TL’den tarlada alıcı buluyor. Kalp ve damar sağlığına olan faydalarıyla bilinen alıç, tüccarlar tarafından yurt dışına da satılıyor. “Köyümüzde toplamda 1000 dönüme yakın bir arazinin alıç ekili olduğu tahmin ediliyor” Benlidere Mahallesi’nde çiftçilik yapan Abdulkerim Kahlar, 7 dönümlük bahçesinde alıç hasat ettiğini belirterek, “Bizim kendi bahçemiz yaklaşık 7 dönüm. Köyümüzde toplamda 1000 dönüme yakın bir arazinin alıç ekili olduğu tahmin ediliyor. Bahçemizde aşağı yukarı 150 yaşında alıç ağaçlarımız var, tabii 150 yıllık olan ağaçlar çok eski babamızdan ve dedemizden kalma ağaçlar. 40 ve 35 yaşında çeşitli şekilde yaşlı ağaçlarımız var. Bizim bölgemizde alıç hasadına Eylül ayının başında başlanır. Bu sene iklimden kaynaklı olarak 15 gün erkene geldi hasat dönemimiz. Ağustos’un 15’inde başladık halen devam ediyor. Hasadımız aşağı yukarı eylül ayının 20’sini bulacak. Ailemizden çalışanlarımız da var çocuğumuz, hanımımız ve kendimiz de topluyoruz. Fakat yeterli gelmediği için dışarıdan işçi olarak gelip yanımızda çalışan vatandaşlarımız var. Günlük yevmiyeleri 750 TL tabii yerine göre de değişiyor. Karma şeklinde başından toplandığı gibi 150-200 TL arasında değişiyor fiyat” dedi. “İhracatçılar alıcımızı; İngiltere, Dubai, Kanada, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyorlar” Alıcın insan sağlığındaki önemine değinen Kahlar, bölgede yetiştirilen alıcın yurt dışına tüccarlar tarafından ihraç edildiğini belirterek, “Alıçlarımızı biz 23 yıldır aynı tüccarımıza satıyoruz. Tüccarımız Mersin’den geliyor ve Mersin’e buradan toplanan alıç meyvemizi götürür. Orada ihracat firmalarına devreder, ihracatçılar alıcımızı; İngiltere, Dubai, Kanada, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyorlar. Bu sene rekoltemiz çok güzel, hem kalitemiz hem de meyve kalibremiz de çok güzel. Kalite gerçekten bu sene çok güzel oldu, hava iklim şartlarımız da güzeldi bu sene. İlkbaharda yağışımız biraz fazlaydı genellikle yaz aylarımız da serin gitti, şu anda havalarımız serin meyvemizin tam istediği bir ortam iklim olarak çok aşırı sıcak olmaması bir meyvenin kalitesinde en önemli unsurlardan bir tanesidir. Meyve yavaş yavaş olgunlaştığı için aromasını da güzel almış oluyor, kalibresini de yükseltiyor irileştiriyor bu da tabii fiyatımızı güzelleştirdi. Rekoltemiz çok güzel bu sene bizim 10-15 ton civarında bir ürünümüzü aldık. Bu dönüme göre herkesinki değişiyor. Özellikle kalp hastalığı yaşayan hastalarımızın kalp damarları tıkalı olan hastalarımızın alıç tüketmesi onların sağlığı noktasında çok önemli. Bunu doktorlarımız tavsiye ediyor. Çok faydalı bir meyve zaten. Alıç meyvesinin ana vatanı Belen diyebiliriz. Şu an Türkiye genelinde Belen sarı alıcı olarak tanınıyor. Belen’imizin alıcı Türkiye genelinde bu isimle anılıyor” ifadelerini kullandı.

In the scorching heat, they endure a bitter harvest and cannot wipe their faces with their hands Haber

In the scorching heat, they endure a bitter harvest and cannot wipe their faces with their hands

The hot capia peppers harvested under tough conditions are being sold for 22 TL per kilogram directly from the field. Farmers in Hatay, who are healing the wounds of the earthquake through their production, recently began the pepper harvest. In the fertile Amik Plain, peppers ripen in the hot weather and are meticulously picked by agricultural workers in the scorching heat. Workers earning a daily wage of 600 TL face considerable difficulty during the hot pepper harvest. They experience the heat’s impact when their hands come into contact with their faces, adding to their challenging conditions. Sezai Kılınç, who planted capia peppers on approximately 6 dönüm of land in the Hassa district, has also started the harvest. The peppers, carefully gathered by the workers under tough conditions, are being sold at 22 TL per kilogram directly from the field. “It burns if you touch your face, your eyes will water” Inci Yeşil, who described the difficulty she faces when she touches her face, said, “We are picking peppers in the hot weather. We work for our daily bread, and it’s hard in this heat. The peppers are hot, and the conditions are tough. Our daily wage is 600 TL, and we hope for divine assistance. It burns if you touch your face, and your eyes will water.” “The harvest is going well, and we agreed on 22 TL for sales” Farmer Sezai Kılınç mentioned that he agreed on a price of 22 TL per kilogram for the peppers, saying, “The weather is very hot, over 40 degrees. Our harvest is going well, thank God. The yield is good; I harvested nearly 2 tons from about 1 dönüm of land. I planted a total of 6 dönüm. The harvest is plentiful, and we agreed on a price of 22 TL for sales. The peppers burn in the heat, and so do we; our hands burn too. When you touch your face, it feels like poison.”

Kavurucu sıcakta acı hasat, ellerini yüzlerine süremiyorlar Haber

Kavurucu sıcakta acı hasat, ellerini yüzlerine süremiyorlar

Zorlu şartlarda hasat edilen acı kapya biber 22 TL’ye tarladan alıcı buluyor. Depremin yaralarını üreterek saran Hataylı çiftçilerin biber hasadı mesaisi geçtiğimiz günlerde başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Amik Ovası’nda sıcak havayla olgunlaşan biberler, tarım işçileri tarafından kavurucu sıcakta zorlu şartlarda tek tek toplanıyor. Günlük 600 TL yevmiye alan tarım işçileri, acı biber hasadında oldukça zorlanıyorlar. Ellerini yüzlerine temas ettirdiklerinde biberin acılığını yaşayan işçiler, zorlu şartlarda mesailerini sürdürüyorlar. Hassa ilçesinde yaklaşık 6 dönüm arazisine kapya biber eken Sezai Kılınç da hasada başladı. İşçiler tarafından zorlu şartlarda özenle toplanan biber kilogram fiyatı 22 TL’den tarladan alıcı buluyor. “Elini yüzüne sürersen yakar, gözlerin su damlatır” Elini yüzüne sürdüğü zaman yaşadığı zorluğu ifade eden İnci Yeşil, “Biber topluyoruz, sıcak havada. Ekmek paramız için çalışıyoruz, sıcak havada zor oluyor. Biber acı, şartlar zor. Yevmiyemiz 600 TL, rabbim yardımcımız olsun. Elini yüzüne sürersen yakar, gözlerin su damlatır” dedi. “Hasat bereketli gidiyor, satışını 22 TL’den anlaştık” Çiftçi Sezai Kılınç ise biberin kilogram fiyatında 22 TL’ye anlaştığını dile getirerek, “Hava çok sıcak 40 derecenin üzerinde. Hasadımız iyi rabbime şükür. Verim güzel, 1 dönüm kadar yer topladım 2 tona yakın biber hasat ettim. Toplamda 6 dönüm ekim yaptım. Hasat bereketli gidiyor, satışını 22 TL’den anlaştık. Sıcakta biber de yanıyor, biz de yanıyoruz, elimiz de yanıyor. Yüzümüze sürünce zehir gibi geliyor” dedi.

Deprem bölgesinde bereketli üzüm hasadı Haber

Deprem bölgesinde bereketli üzüm hasadı

Üzüm tarlada kalitesine göre 20 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da afetzede üreticiler üreterek güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Amik Ovası’nda bulunan Hassa ilçesinin ağızlarda tat bırakan meşhur üzümünde hasat başladı. Sıcak havanın dengesiz ilerlemesi nedeniyle verimin düştüğü üzümde kalite bahçe bahçe değişiklik gösteriyor. Yurdun dört bir yanına gönderilen Hassa üzümü tarlada 20 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçisi Fatma Yılmaz, damaklarda tat bırakan Hassa üzümünün bölge halkı için önemli bir gelir kapısı olduğunu belirterek, “Bunlar Hatay’ımızın üzümleri, çeşit çeşit üzümlerimiz var. Bölgemiz üzümcülük ve zeytincilikle kalkınıyor. Üzümümüz oldukça lezzetli ve meşhur” dedi. “Markette üzüm fiyatı 80 TL ama tarlada 3’te 1 fiyatına” Hassa ilçesinde yaş meyve komisyonculuğu ve çiftçilik yapan Mehmet Kaya, üzümün tarla fiyatıyla market fiyatı arasındaki farkına dikkat çekerek, “Bu yıl üzümlerimizde verimler kısa, çiftçilerimiz emeğinin karşılığını alamıyor. Hiç kaliteli olmayan yerlerimiz var, kalitenin yüksek olduğu noktalar var. Hassa’mızın üzümü aromasıyla Türkiye’de meşhur. Gaziantep, Malatya ve diğer illerde yetiştirilen üzümlerden bizim üzümümüz daha kaliteli ve lezzetli. Tarlada fiyat 20 TL ve 30 TL arasında değişiyor. Çiftçimiz bu durumda emeğimizin karşılığını alamıyor. Markette üzüm fiyatı 80 TL ama tarlada 3’te 1 fiyatına. Bu durum bizi üzüyor” ifadelerini kullandı.

Deprem bölgesinde serada bereketli muz hasadı Haber

Deprem bölgesinde serada bereketli muz hasadı

Depremin yaralarının sarıldığı bölgede muz üreticiden 20 TL ile 25 TL arasında alıcı buluyor. Türkiye’nin bereketli topraklarının yer aldığı tarım şehri Hatay, tropikal ürünlerin üretiminde ön plana çıkıyor. Kentte en çok üretilen tropikal ürün muz, seralarda afetzede çiftçiler tarafından üretiliyor. Antakya ilçesine bağlı Demirköprü Mahallesi’nde çiftçilik yapan Mehmet Alkan, 3 yıl önce kurduğu 10 dönümlük serasında muz yetiştiriyor. Geçtiğimiz günlerde başlayan hasadın bereketinden memnun olan Alkan, ürünün kilogram fiyatını seradan dönem dönem 20 TL ile 25 TL arasında satıyor. Market raflarındaki fiyatlarla sera fiyatları arasındaki farka tepki gösteren çiftçi Alkan, bu durumun kendilerini üzdüğünü söyledi. “Serada muzlar 20 - 25 TL iken market raflarında 50 TL - 80 TL arasında fiyatlar var” Çiftçi Mehmet Alkan, 10 dönümlük serasındaki muz hasadından memnun olduğunu dile getirerek, “Buradaki muz serasını kuralı 3 yıl oldu. Burada 10 dönümlük arazide hasat yapıyoruz. Muz bir tropikal bir meyve türü olduğu halde verim açısından şükürler olsun ki çok iyiyiz. Fiyat konusunda hiç memnun değiliz. Burada bu yıl fiyat 20 TL ile 25 TL arasında değişiyor. Dışarı çıktığımızda marketlerde 50 ila 80 TL arasında bir rakam görüyoruz. Bu da bizi çok üzüyor. Biz üretici olarak burada her türlü ilaç ve gübre gibi etkenlerle uğraşırken dışarısı bizim aldığımızdan bir kat daha fazlasını kazanıyor. Geçen yıl ki hasatla aynı gibiyiz. Muzun üretimi doğumundan mahsulü alışımıza kadar 12 ay süre geçmesi gerekiyor. Şükürler olsun ki en azından bu bir tropikal meyve olduğu halde Antakya ve Hatay gibi depremde büyük hasar alan bölgede bu mahsulü çıkarmak bizim için bir başarıdır. Topraklarımız çok iyi verimlidir. Muz, deniz kenarında olan bir mahsul olduğu halde biz bunu şehrin iç kesimlerinde ekip diktiğimizde yine de şükürler olsun ki hasadımızı alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğal bal üreticileri tedirgin Haber

Doğal bal üreticileri tedirgin

Doğal bal ürettiklerini söyleyen Şırnaklı arıcılar, gezginci arıcılar yüzünden ürettikleri doğal balın ellerinde kaldığını söyledi. Şırnaklı yüzlerce arıcı her yıl yaşadıkları sorunu bu yıl da yaşadıkları için tedirgin olduklarını dile getirdi. Arıcılar, başka illerden gelen gezginci arıcıların Beytüşşebap ve Uludere yaylalarında doğal bal üreten arıcılara zarar verdiğini kaydetti. Hatay, Siirt, Mardin ve Diyarbakır’dan Şırnak yaylalarında gelen gezginci arıcılar bal arılarına şeker verip, kısa sürede sağım yaptıktan sonra başka bölgeye giderek yılda 3 kere sağım yapıyor. Şırnaklı arıcılar ise doğal bal ürettikleri için yılda bir kere sağım yapabiliyor. Bu sorunun günden güne büyüdüğünü söyleyen arıcılar tedirgin olduklarını dile getirdi. Ballarını satamadıkları için ellerinde kaldığını söyleyen arıcı Rıdvan Enç, Faraşin yaylasında konaklatılan 100 binden fazla arılı kovan olduğunu söyledi. Enç, "Arıcılığın zorluğundan bahsetmek istiyorum. Bu sene çok arı yoğunluğu var. Arı yığını var. Bu yıl bal üretimi için verimli geçeceğini zannediyorum. Bal üretimi için geliyoruz. Dışarıdan gelenler ise şeker veriyor. Bize zarar veriyor. 100 bin arılı kovan var. Elimizde balımız kalıyor. Süzmeciler daha ucuza verdiği için bizim doğal balımız elimizde kalıyor. Bu konuda bir çözüm bulunsun istiyoruz. Faraşin yaylası çok güzel bir yayla ancak dışarıdan gelenler bize, arılarımıza zarar veriyor" dedi.

Kapuzları tek tek sararak kavurucu sıcağa karşı çözüm buldu Haber

Kapuzları tek tek sararak kavurucu sıcağa karşı çözüm buldu

Hatay'ın bereketli topraklarında başlayan karpuz hasadıyla birlikte damak çatlatan lezzet tarladan 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Kavurucu sıcakların mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde üretici tarladaki karpuzları tek tek sararak sıcağa karşı korumaya aldı. Depremin vurduğu Hatay'da yaralar üreterek ve emek vererek sarılmaya devam ediyor. Bereketli topraklarında birçok ürün yetişen Hatay'da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte damak çatlatan lezzetlerde sırasıyla hasat ediliyor. Arsuz ilçesi Kurtbağı Mahallesi'nde açık alanda yetiştirilen karpuzun hasadı başladı. Lezzetiyle damaklarda tat bırakan doğal karpuz, tarladan kilogramı 10 ile 15 TL arasında alıcı buluyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde gittiği bu günlerde Adana ve Diyarbakır'da çiftçinin ürünü ani sıcaklıkla birlikte zarar görmüştü. Kurtbağı Mahallesi'nde karpuz üreten Sezer Kala, mahsulün yanmaması için çözümü tek tek gazeteyle sarmakta buldu. “Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm” Kurtbağı Mahallesi'nde hasat yapan Sezer Kala (34), karpuzları tek tek gazeteyle sararak sıcağa karşı önlem aldığını belirterek, “Hava sıcak ama mecbur hasadı yapmamız lazım çünkü bayağı bir emek var. Bu emeği heba edemeyiz. Karpuz olgunlaşma dönemine girdiğinde artık gücü meyveye verdiği için çalı biraz yetersiz kalıyor. Artık karpuz büyüdüğü için bazı karpuzlar açıkta kalıyor ve güneşe bakan yanları yakıyor. Güneşin karpuzu yakmasını önlemek için gazeteyle önce denedim, sonra baktım faydasını gördüm. Güneş yakmıyor sonra hepsini gazeteyle kapladım. Hararetli bir çalışmamız yok zaten yabancı da değiliz eş, dost ve akraba çalışıyor. 2 bin ve 3 bin TL yevmiye. Geçen yıllarda hepsini bir ekiyordum ama bu yıl farklı bir sistem uyguladım belli bir aralıklarla ektim 1 ay 20 gün arayla. Geçen hafta karpuz hasadına başladık, şu anda devam ediyoruz ve halen olgunlaşmakta olan daha da sonra ekilen karpuzumuz var. 6 -7 dönüm arazimiz. Karpuz yaklaşık 80 ila 90 günde ancak yetişir belki de daha da uzun sürebilir. Ben nisan ayında başladım ekmeye. Şu anda 10 ila 15 TL arasında tarladan satışım. Zaten kendi tezgahım var orada satıyorum kendi müşterilerime” dedi.

Kavurucu sıcakta zorlu hasat: Kayısı tarladan 25 TL-30 TL arasında Haber

Kavurucu sıcakta zorlu hasat: Kayısı tarladan 25 TL-30 TL arasında

Kavurucu sıcakta litrelerce su tüketerek çalışan işçilerin yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Türkiye’nin bereketli topraklarından olan Hatay’da yaz mevsiminin gelmesiyle birçok tarım ürününde hasat başladı. Havası ve toprak yapısıyla çok sayıda ürünün yetişebildiği Arsuz ilçesinde kayısı hasadı başladı. Aroması ve ürün kalitesiyle ön plana çıkan Kurtbağı Mahallesi’nde çiftçiler, 40 derecenin üzerinde seyreden sıcak havada hasada devam ediyorlar. Litrelerce su tüketerek çalışmayı başaran işçiler günde 700 TL yevmiye alırken, kayısı tarladan 25 TL ile 30 TL arasında alıcı buluyor. Hasattan memnun olduğunu dile getiren 56 yaşındaki Mustafa Kale, “Hatay’ın kayısıda merkezi Kurtbağı Mahallesi ve damak tadını bu kadar iyi veren başka bir lezzet yoktur kayısıda. 30 dönüm arazinin hasadını yapıyoruz. Günlük çalışanların yevmiyesi 600 TL ile 700 TL arasında değişiyor. Hasat yaklaşık bir ay sürer ve bu sıcaklarda işçi bayağı zorlanıyor. Allah hakkımızda hayırlısını versin ama fiyat konularında sıkıntılıyız, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İlaç pahalı, gübre pahalı, işçilik pahalı ve şu anda 25 TL ile 30 TL civarında kayısı" dedi. "10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim" Kavurucu sıcakta günlük 15 litre su tüketerek serinlemeye çalıştığını belirten bahçe sahibi 32 Sezer Kala, "30 dönüm arazide 300 ağacın olduğunu hesap edersek ortalama olarak 100 kiloluk ağaç da var, bir tonluk ağaç da var. Meyve tutumu olarak ortalama 200 kilo civarında biz hesap ediyoruz. Toplamda 60 ton mahsul hesap ediyoruz. Sabah saat beşte başlıyoruz hasada. Saat dokuzdan, ondan sonra da sıcak artık kendini göstermeye başlıyor. Saat birde bırakıyoruz. O saatten sonra artık çok daha sıcak oluyor, ama şükür yine bu sıcaklar mahsulümüze herhangi bir zarar vermiyor. Buranın rakımı yüksek olduğu için etkili bir şey yok çok şükür. Üstüme de bakacak, olursanız yani ortalama olarak 10 litrenin altında su içen olmaz, ben kendim 15 litre su içerim günde belki de. Haziran’ın ayı gelmesiyle birlikte kayısı hasadı başladı, şu anda devam ediyor. Ortalama olarak bir ay ya da 45 gün süreyle meyve tutumuna göre değişiyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.