TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hatay

AGRONEWS - Hatay haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hatay haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremzede Çiftçi, Hatay’da Erkenci Kabak İçin Sera Kuruyor Haber

Depremzede Çiftçi, Hatay’da Erkenci Kabak İçin Sera Kuruyor

Depremzede Çiftçiden Yenilikçi Çözüm Depremin etkilediği bölgelerden Hatay’da, çiftçi Servet Ertaş, tarımsal üretimi kış aylarında da sürdürmek için sera kurmaya başladı. Antakya’nın Anayazı Mahallesi’nde 20 dönümlük tarlasını seraya dönüştüren Ertaş, erken kabak üretimiyle hem yerel ekonomiye katkı sağlamayı hem de gelir elde etmeyi hedefliyor. Soğuğa Karşı Üç Katmanlı Koruma Servet Ertaş, kış mevsiminde kabağı soğuk ve don etkisinden korumak için sera sistemini üç katmanlı olarak inşa ediyor. Çelik destekler ve iplerle güçlendirilen sera, olumsuz hava koşullarına dayanıklı şekilde tasarlanıyor. Bu sistemle kabaklar sıcak bir ortamda yetişecek ve mart ayında hasada hazır hale gelecek. "Erken Hasat Piyasaya Avantaj Sağlar" Çiftçi Servet Ertaş, erkenci kabak yetiştirerek hem yüksek fiyat avantajından yararlanmayı hem de pazardaki erken talebi karşılamayı amaçladıklarını belirtti. “Yılbaşından sonra kabak ekimine başlayacağız ve mart ayında hasat edeceğiz. İlk ürün olacağı için kilosunu 50 TL’den satmayı planlıyoruz. Bu fiyat, erkenci kabak için oldukça uygun. Sera sayesinde don ve soğuktan etkilenmeyeceğiz.” Hatay’ın Tarım Gücüyle Yeniden Kalkınması Hatay, Türkiye'nin önemli tarım şehirlerinden biri olarak depremden etkilenen tarım alanlarının canlandırılmasıyla bölgesel ekonomiye katkı sağlamayı sürdürüyor. Servet Ertaş’ın girişimi, bu anlamda bölgedeki diğer çiftçiler için de ilham kaynağı olabilecek nitelikte. Ertaş’ın sera projesi, deprem sonrası kırsal kalkınma için tarımın ne kadar önemli bir araç olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.

Suriyelilerin Dönüşü Reyhanlı’da Kira Fiyatlarını Düşürüyor Haber

Suriyelilerin Dönüşü Reyhanlı’da Kira Fiyatlarını Düşürüyor

HATAY (İHA) - Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde deprem sonrası hızla artan nüfusla birlikte tavan yapan kira fiyatları, Suriyelilerin ülkelerine dönüşüyle düşüş trendine girdi. Son birkaç ayda kira fiyatlarında 3 bin TL’ye varan gerilemeler yaşandı. SURİYELİLER DÖNÜŞ YOLUNDA 2011’de Suriye’de başlayan iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, ülkelerinde Baas rejiminin yıkılmasının ardından geri dönüş hazırlıklarına başladı. Reyhanlı’da bu dönüşler, hem satılık hem kiralık konut fiyatlarının gerilemesine yol açtı. Emlakçı Yakup Göksu, Suriyelilerin ülkelerine dönmesiyle birlikte birkaç ay içerisinde evlere alıcı ve kiracı bulmanın daha da zorlaşacağını belirtti. "KİRA FİYATLARI 13 BİN TL’DEN 11 BİN TL’YE DÜŞTÜ" Göksu, birkaç ay öncesine kadar 13-14 bin TL olan kira fiyatlarının şimdi 11-12 bin TL bandına gerilediğini söyledi. "Suriyelilerin ülkelerine dönmesi piyasada fiyatların düşmesini sağladı. Biz emlakçı olarak bu durumdan memnunuz. Kiralık evlerde oturan vatandaşlarımız için avantaj oldu. Bizim olan kiralık dairelerimizde ve yetkili olduğumuz evlerdeki Suriyeliler, arayarak birkaç ay içinde evi boşaltacaklarını haber verdiler. Kendi dairemde oturan Suriyeli aile de 2 ay içerisinde çıkacağını söyledi. Bazı Suriyeliler ise ülkelerine dönmeyip sözleşmelerini uzatıyorlar. Piyasada evler çok ama alıcı bulamadıkları için piyasa durgun ilerliyor. Suriyelilerden dairelerini 100 ila 200 bin TL daha ucuza satarak ülkelerine dönenler var. Piyasada genel olarak oynama ve düşüş oldu. Adalarda, parsellerde ve gayrimenkullerde ortalama 200 bin TL düşüşler oldu" dedi. SURİYELİ HALİL SALAM: "FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK" Türkiye’de 10 yıldır kiralık evde yaşayan ve 5 ay sonra Suriye’ye döneceğini belirten Halil Salam, ülkelerindeki özgürleşme sürecine vurgu yaptı. Salam, "Esad rejimi çöktü ama bize enkaz bıraktı. Enkaz bıraktığı ve hava şartlarının zor olmasından dolayı ülkemize döndüğümüzde çadırlarda kalacağız. Deyrizor bölgesine aile fertlerinden birini gönderip eve tadilat yapacağız. Depremden önce kiralık evler daha uygundu ama depremden sonra artışlar oldu. İlk zamanlarında 2 bin TL verirken bir anda 8 bin TL'ye çıktı. Bu yıl içerisinde ise 13 bin TL kira veriyorum. Bizim Suriyeli hemşehrilerimiz ülkelerine geri döndükten sonra bu fiyatlar zamanla düşecek" dedi. Salam, Türkiye’nin desteğini hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti.

Hatay'da İnşaat Yevmiyeleri Bin 750 TL'yi Gördü Haber

Hatay'da İnşaat Yevmiyeleri Bin 750 TL'yi Gördü

HATAY (İHA) - Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da, yeniden inşa çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İnşaat sektöründe kalıp ustalarının yevmiyeleri bin 750 TL’yi bulurken, meslek grubunun yoğun ilgi gördüğü belirtiliyor. Hatay'da binlerce konutun inşaatı devam ederken, işçilerin zor şartlar altında çalıştığı ifade ediliyor. Depremin ilk günlerine göre iş yoğunluğu azalmış olsa da kentte inşaat çalışmaları sürüyor. İnşaat sektöründe kalıpçı olarak çalışan Ahmet Turunç, günlük bin 750 TL kazandıklarını ama bu işte paradan çok memleket sevgisinin öne çıktığını söyledi. "HATAY’I YENİDEN AYAĞA KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ" Soğuk havada ve zorlu koşullarda işine devam eden Turunç, "Depremde derin yaralar aldık. Bu yüzden yevmiyelere pek bakmıyoruz. Eğer bakmış olsaydık gidip yurt dışında çalışırdım. Hatay'ı yeniden ayağa kaldırmak için elimizden geleni yapacağız. Biz burada kalıpçı olarak çalışıyoruz. Arkadaşlarımla birlikte bu soğukta elimizden gelen gayreti vermeye çalışıyoruz. Bizim ekip bazen 7, bazen 12 kişi oluyor. İşlere göre ekip sayısı değişiyor. İş yoğunluğu depremin ilk günleri gibi değil ama yine de iş oluyor" sözlerini kaydetti. Hatay’da süren yeniden inşa çalışmalarında emek veren işçiler, zor şartlara rağmen kentin geleceği için ter döküyor.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Hatay'da Narenciye Hasadını Açtı Haber

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Hatay'da Narenciye Hasadını Açtı

Bakan Yumaklı'nın Dörtyol Ziyareti Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Hatay'a geldi. Dörtyol ilçesinde narenciye hasadının açılış törenine katılarak sezonu başlattı. Narenciye Üretiminin Önemi Bakan Yumaklı, portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi narenciye ürünlerinin bu yıl da önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Geçen yıl yaklaşık 8 milyon ton narenciye hasadı gerçekleşti, ancak bu yıl mevsim şartları nedeniyle bir miktar rekoltede düşüş öngörülüyor. İhracat ve Soğuk Zincir Yumaklı, narenciye üretiminin bölge için ve ihracat açısından büyük bir önemi olduğunu ifade etti. Ürünlerin ekonomik olarak katma değerle satılabilmesi için doğru zamanda toplanması, paketlenmesi ve soğuk zincir halkası içinde pazara ulaşması gerektiğini vurguladı. Tarımsal Sanayi Yatırımları Bakan Yumaklı, tarımsal sanayi kısmının da önemli olduğunu belirterek, tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri gibi farklı yatırımların yapılması gerektiğini kaydetti. Bu konuda valilik ve milletvekilleriyle çalıştıklarını ifade etti. Tüm Üreticilere İyi Dilekler Bakan Yumaklı, narenciye sezonunun tüm üreticilere, Hatay halkına ve ülkenin tarımsal ekonomisine büyük değerler katmasını diledi. Dörtyol AK Parti İlçe Teşkilatı'nın yeni merkezinin açılışına da katıldı.

Hatay'da Depremzede Kardeşlerden 120 Dönümlük Muz Serası Haber

Hatay'da Depremzede Kardeşlerden 120 Dönümlük Muz Serası

Hatay'ın Arsuz ilçesinde 100 dönüm kapalı sera alanında muz üreten depremzede Sercan ve Nazım Satmaz kardeşler, 20 dönüm daha serayla kapatarak üretim alanlarını genişletti. Deprem bölgesini üreterek ayağa kaldırmaya çalışan vatandaşların yeni üretim merkezinin açılışına Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar ve Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen katıldı. Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay'da depremzede vatandaşlar, üreterek yaraları sarmaya devam ediyor. Arsuz ilçesi Üçgüllük Mahallesi'nde muz seraları bulunan Sercan ve Nazım Satmaz kardeşler, 100 dönümde yürüttükleri muz üretimini 5 milyon TL'lik yatırımla 120 dönüme çıkardı. 20 dönümlük yeni seranın açılışında, protokol üyeleri muz ağaçları ekimi ve muz hasadı yaptı. Muz serasında incelemelerde bulunan Vali Masatlı, “Hatay ilimiz tarihiyle ve kültürüyle bir medeniyet şehridir ama diğer taraftan da ülkemizin en önemli tarım illerinden bir tanesidir. Bugün burada muz hasadı için bir arada bulunuyoruz. Hatay dendiğinde zeytiniyle, narenciyesiyle, pamuğuyla ve buğdayıyla akla gelen bir ilimizdir, ama son yıllarda muz ve benzer ürünlerin de ilimizde çok yaygın olarak yetiştirildiğine şahit oluyoruz. Arsuz ilçemizde yaklaşık bin dekar alanda muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ortalama yıl rekoltemiz 7 bin tondur. Bu sene de bir bolluk ve bereketlilik yılı olacağını umuyoruz. Fiyatlarımız da iyi. Bu hasadın, başta Arsuz olmak üzere Hatay'ımıza ve tüm ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum. Tarımda ürün çeşitliliğini yakalamak, dünyadaki piyasalarla rekabet edebilmek önemlidir,” şeklinde konuştu. Muz serası sahibi Nazım Satmaz, “Örtü altı muz serasıyla uğraşıyoruz. 100 dönüm seramız var ve yeni yaptığımız 20 dönüm seranın açılışını gerçekleştirdik. Rekoltemiz 7 bin ton. Muzun fiyatı dalında 33 TL. Muz hasadı 12 ay boyunca devam etmektedir. Ağabeyim Sercan ve babamız Rasim ile birlikte çalışıyoruz. 2011'den beri bu işi sürdürüyoruz,” dedi.

Depremzede üreticinin hasadından memnun olduğu alıç ihraç ediliyor Haber

Depremzede üreticinin hasadından memnun olduğu alıç ihraç ediliyor

Hatay’ın Belen ilçesinde depremzede üreticilerin hasadından memnun olduğu şifa deposu alıç, kilogram fiyatı 200 TL’den tarlada alıcı buluyor ve tüccarlar tarafından ihraç ediliyor. Asrın felaketi sonrası depremin izlerini üreterek silen afetzede üreticiler, Hatay Valiliği’nin yakın ilgi ve destekleriyle üreterek kazanmaya devam ediyorlar. Türkiye’de alıç üretiminde önemli bir yere sahip olan ve yaklaşık bin dönüm arazide üretim yapılan Belen ilçesinde alıç hasadına başlandı. Günlük 750 TL yevmiyeyle çalışan işçiler tarafından özenle toplanan şifa deposu alıç, kilogram fiyatı 200 TL’den tarlada alıcı buluyor. Kalp ve damar sağlığına olan faydalarıyla bilinen alıç, tüccarlar tarafından yurt dışına da satılıyor. “Köyümüzde toplamda 1000 dönüme yakın bir arazinin alıç ekili olduğu tahmin ediliyor” Benlidere Mahallesi’nde çiftçilik yapan Abdulkerim Kahlar, 7 dönümlük bahçesinde alıç hasat ettiğini belirterek, “Bizim kendi bahçemiz yaklaşık 7 dönüm. Köyümüzde toplamda 1000 dönüme yakın bir arazinin alıç ekili olduğu tahmin ediliyor. Bahçemizde aşağı yukarı 150 yaşında alıç ağaçlarımız var, tabii 150 yıllık olan ağaçlar çok eski babamızdan ve dedemizden kalma ağaçlar. 40 ve 35 yaşında çeşitli şekilde yaşlı ağaçlarımız var. Bizim bölgemizde alıç hasadına Eylül ayının başında başlanır. Bu sene iklimden kaynaklı olarak 15 gün erkene geldi hasat dönemimiz. Ağustos’un 15’inde başladık halen devam ediyor. Hasadımız aşağı yukarı eylül ayının 20’sini bulacak. Ailemizden çalışanlarımız da var çocuğumuz, hanımımız ve kendimiz de topluyoruz. Fakat yeterli gelmediği için dışarıdan işçi olarak gelip yanımızda çalışan vatandaşlarımız var. Günlük yevmiyeleri 750 TL tabii yerine göre de değişiyor. Karma şeklinde başından toplandığı gibi 150-200 TL arasında değişiyor fiyat” dedi. “İhracatçılar alıcımızı; İngiltere, Dubai, Kanada, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyorlar” Alıcın insan sağlığındaki önemine değinen Kahlar, bölgede yetiştirilen alıcın yurt dışına tüccarlar tarafından ihraç edildiğini belirterek, “Alıçlarımızı biz 23 yıldır aynı tüccarımıza satıyoruz. Tüccarımız Mersin’den geliyor ve Mersin’e buradan toplanan alıç meyvemizi götürür. Orada ihracat firmalarına devreder, ihracatçılar alıcımızı; İngiltere, Dubai, Kanada, Hollanda ve Avrupa ülkelerine ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediyorlar. Bu sene rekoltemiz çok güzel, hem kalitemiz hem de meyve kalibremiz de çok güzel. Kalite gerçekten bu sene çok güzel oldu, hava iklim şartlarımız da güzeldi bu sene. İlkbaharda yağışımız biraz fazlaydı genellikle yaz aylarımız da serin gitti, şu anda havalarımız serin meyvemizin tam istediği bir ortam iklim olarak çok aşırı sıcak olmaması bir meyvenin kalitesinde en önemli unsurlardan bir tanesidir. Meyve yavaş yavaş olgunlaştığı için aromasını da güzel almış oluyor, kalibresini de yükseltiyor irileştiriyor bu da tabii fiyatımızı güzelleştirdi. Rekoltemiz çok güzel bu sene bizim 10-15 ton civarında bir ürünümüzü aldık. Bu dönüme göre herkesinki değişiyor. Özellikle kalp hastalığı yaşayan hastalarımızın kalp damarları tıkalı olan hastalarımızın alıç tüketmesi onların sağlığı noktasında çok önemli. Bunu doktorlarımız tavsiye ediyor. Çok faydalı bir meyve zaten. Alıç meyvesinin ana vatanı Belen diyebiliriz. Şu an Türkiye genelinde Belen sarı alıcı olarak tanınıyor. Belen’imizin alıcı Türkiye genelinde bu isimle anılıyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.