TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hava Durumu

AGRONEWS - Hava Durumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hava Durumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gümüşhane’de Yalancı Bahara Aldanan Badem Ağaçları Çiçek Açtı Haber

Gümüşhane’de Yalancı Bahara Aldanan Badem Ağaçları Çiçek Açtı

Gümüşhane’de Ocak ve Şubat aylarını aşırı soğuklarla geçiren vatandaşlar, Mart ayıyla birlikte beklenmedik bir sıcaklık artışıyla karşılaştı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla birlikte badem ağaçları erken çiçek açtı. Renkli görüntüler oluşturan ağaçlar, arıları da polen toplamaya teşvik etti. Ancak bölgeye yaklaşan soğuk hava dalgası, açan çiçeklerin don riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Arıcılar ve Arılar Erken Baharın Tadını Çıkardı Gümüşhane’nin Mescitli köyünde arıcılık yapan Murat Ergin (70), ağaçların çiçek açmasının arıcılar için olumlu olduğunu ancak erken baharın riskler barındırdığını dile getirdi: "Bu sene kış çok sert geçti, özellikle Şubat ayı son 40 yılın en soğuk ayıydı. Ancak Mart ayıyla birlikte havaların birden ısınması, badem ağaçlarının çiçek açmasına neden oldu. Arılar da bu çiçeklere yöneldi, onlar için büyük bir nimet. Ancak önümüzdeki günlerde beklenen soğuk havanın zarar vermesinden endişeliyiz." Meteoroloji: Don Riski Kapıda Son meteorolojik tahminlere göre, Çarşamba gününden itibaren Balkanlar üzerinden soğuk hava dalgası Türkiye’ye giriş yapacak. Hava sıcaklıklarında ani bir düşüş yaşanması beklenirken, erken açan badem ağaçlarının don riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, çiftçilere ve arıcılara don olayına karşı tedbirli olmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

Türkiye'de 'Kırbaç Etkisi': Aşırı Yağış ve Kuraklık Yangınları Haber

Türkiye'de 'Kırbaç Etkisi': Aşırı Yağış ve Kuraklık Yangınları

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Türkiye’de iklim değişikliğinin etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Dünya genelinde sıcaklık artışının 1,5 dereceyi aştığını belirten Salihoğlu, Mersin Körfezi ve Doğu Karadeniz’de bu artışın 2,5 dereceye kadar çıktığını söyledi. 'Kırbaç etkisi' olarak adlandırılan aşırı yağış ve ardından gelen kuraklık nedeniyle yangın riskinin arttığını vurguladı. Kırbaç Etkisi Nedir? Son yıllarda aşırı hava olaylarının arttığını belirten Prof. Dr. Barış Salihoğlu, 'kırbaç etkisi'nin tehlikelerine dikkat çekerek şu açıklamada bulundu: "Önce aşırı yağış yaşanıyor, ardından gelen kuraklık nedeniyle bitki örtüsü hızla kuruyarak yangına yol açan bir yakıta dönüşüyor. Aynı durum aşırı kuraklıktan sonra gelen ani yağışlarla da görülebiliyor. Kurumuş toprak suyu çekemediği için sel felaketleri meydana geliyor. Türkiye’de özellikle Akdeniz ve Karadeniz bölgeleri bu konuda yüksek risk taşıyor." Türkiye'de Aşırı Sıcaklık Artışı Dünya genelinde 2024 yılının en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini belirten Salihoğlu, şu ifadeleri kullandı: "İklim değişikliği hedefi olarak belirlenen 1,5 derecelik sıcaklık artışını geçtik. Türkiye’de Mersin Körfezi ve Doğu Karadeniz’de sıcaklık artışı 2,5 dereceye ulaştı. Bu artış, deniz ekosistemlerini de olumsuz etkiliyor. Buharlaşma ve tuzluluk oranı artarken, Karadeniz’de deniz dolaşımı değişiyor. Okyanus asitlenmesi de ekosisteme zarar veriyor." Toprak Nemindeki Azalma Yangınları Tetikliyor Salihoğlu, düşük nemli toprakların yangın riskini artırdığını vurgulayarak, tarımsal faaliyetlerin ve yangın önleme planlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. "Toprak neminde yüzde 20’ye varan azalma görülüyor. Bu, yangınların daha kolay yayılmasına neden oluyor. Karadeniz Bölgesi’nde aşırı yağışların daha da artacağını tahmin ediyoruz. Şehir planlamasından afet önleme stratejilerine kadar her alanda bilimsel verileri dikkate alarak önlemlerimizi geliştirmeliyiz." İklim değişikliğinin etkileri her geçen gün daha belirgin hale gelirken, uzmanlar acil önlem alınmadığı takdirde Türkiye’nin aşırı hava olayları nedeniyle büyük felaketlerle karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor.

Haber

"Ordu'da 40 Yılda Bir Görülen Soğuk Hava: -24 Dereceye Düşecek"

Ordu Valiliği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı değerlendirmelere dayanarak, bölgede 40 yılda bir görülen ‘meteorolojik izoterm’ nedeniyle hava sıcaklıklarının yüksek kesimlerde -24 dereceye kadar düşeceğini açıkladı. Valilik, aşırı don ve buzlanma nedeniyle bazı yolların tamamen kapatıldığını ve zincirsiz araçların trafiğe çıkışının yasaklandığını duyurdu. Valilikten Ulaşım Kısıtlaması Ordu’da etkili olan yoğun kar yağışı ve don nedeniyle alınan önlemler kapsamında, 21 Şubat saat 19.00'dan itibaren 22 Şubat saat 10.00’a kadar şu yollar trafiğe kapatıldı: Çambaşı Yaylası yolu Mesudiye-Topçam yolu Ünye-Akkuş-Niksar yolu Boztepe mesire alanı yolu Ayrıca, zincirsiz araçların 22 Şubat sabah saat 09.00’a kadar trafiğe çıkışına izin verilmeyeceği bildirildi. Motosiklet ve Motokuryelere Trafik Yasağı Valilik, buzlanma ve aşırı soğuklar nedeniyle 22-23 Şubat tarihlerinde motosiklet ve motokuryelerin trafiğe çıkışının yasaklandığını açıkladı. Yoğun kar yağışı nedeniyle yolda mahsur kalan vatandaşların iaşe ihtiyaçlarının Türk Kızılay tarafından karşılanacağı belirtilirken, sağlık ve kritik tesislerin ulaşımı için yol açma ve tuzlama çalışmalarının kesintisiz sürdürüleceği ifade edildi. Vatandaşlara Kritik Uyarılar Yetkililer, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların olumsuz hava koşullarına karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Ordu Valiliği, sürecin en az zararla atlatılması için vatandaşların yapılan uyarılara titizlikle uymasını istedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.