TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Havuç Fiyatı

AGRONEWS - Havuç Fiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Havuç Fiyatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor Haber

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Karşılaşıyor Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, havuç fiyatlarının maliyetin çok altında olduğunu belirtti. Bozkaya, "Tüccarlar, ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Oysa bu yıl havucun piyasa fiyatı 45-60 TL arasında, ancak maliyeti en az 25 TL" dedi. Beypazarı, Türkiye’nin Havuç Üretiminin Merkezi Beypazarı, Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. İlçede, başta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üretiliyor. İlçe halkının yüzde 30'u tarım sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor. Havuç denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Beypazarı'nda, yılın 365 günü havuç üretimi yapılıyor. Yüksek rakımlı alanlarda farklı hasat dönemleri bulunuyor. Kışlık Havuç Hasadı Başladı Beypazarı'nda en çok rağbet gören kışlık havuçların hasadı, yüzlerce işçinin tarlada çalışmasıyla başladı. Günün erken saatlerinde işçiler, havuçları toplayıp torbalara yerleştiriyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde, havuçlar kaba temizliğe alındıktan sonra makineyle yıkanıyor ve paketleniyor. İri, kıtır ve kırık havuçlar, kullanım amaçlarına göre ayrılıyor ve farklı kasalarda depolanıyor. Üreticiler Soğuk Depolarda Muhafaza Ediyor Hasat edilen havuçlar, ilerleyen dönemde talebe göre piyasaya sunulmak üzere soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Beypazarı havucu, tüm bu işlemlerle yıl boyu vatandaşların sofralarına ulaşacak şekilde muhafaza ediliyor. “Az Ekiyorduk, Kazanıyorduk; Şimdi Çok Ekiyoruz, Kazanamıyoruz” Beypazarı'nda 40 yıldır çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, geçmişte daha az ekimle kazanç sağladıklarını ancak şimdi daha fazla ekim yapmalarına rağmen masrafların artmasıyla zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Bozkaya, "Su kaynaklarımız azaldı, ekipman maliyetleri arttı. Şu anda para kazanmak zor, aksine zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı. “Ekilmedik Tarla Bulmak Zorlaşıyor” Bozkaya, Beypazarı'nda neredeyse her yerin havuç ekili olduğunu belirterek, "Burada ekilmedik tarla bulmak neredeyse imkansız. Su sıkıntısı bizi zorluyor" diye konuştu. Havucun Maliyeti 25 TL, Fiyatı ise 8 TL’nin Altına Düşüyor Havucun tarla ve pazar fiyatını karşılaştıran Bozkaya, tüccarların 8 TL'nin altındaki fiyatlara alım yapmadığını ancak bu fiyatın çok düşük olduğunu vurguladı. "Bu yıl havuç 45 ila 60 TL arasında satılıyor ama maliyet en az 25 TL" diyerek, çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Eylülde üretici-market arasındaki fiyat farkı havuçta %249’a ulaştı Haber

Eylülde üretici-market arasındaki fiyat farkı havuçta %249’a ulaştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarına dikkat çekti. Havuç, %249 fark ile en yüksek seviyede yer alırken, limon, kuru kayısı, kuru soğan ve patates de ciddi fiyat farklarıyla dikkat çekti. Bayraktar, “Üreticiden 7,50 TL'ye çıkan havuç, markette 26,18 TL'ye satıldı. Limon, kuru kayısı, kuru soğan ve patates de benzer şekilde üreticiden tüketiciye ulaşırken fiyat farkıyla karşılaşıyor" dedi. Marketlerde Fiyat Artışları ve Düşüşler Bayraktar, Eylül ayında market fiyatlarında 23 üründe artış, 13 üründe ise düşüş olduğunu söyledi. En fazla fiyat artışı %32,7 ile kuru incirde görülürken, limon %30 düşüşle en fazla ucuzlayan ürün oldu. Patates ve Soğan Üreticilerinde Endişe Patates üretiminin bu yıl oranında artarak 6,5 milyon tona ulaşmasının beklendiğini ifade eden Bayraktar, patates üreticilerinin düşen fiyatlar karşısında borçlarını ödeyememe kaygısı taşıdığını belirtti. Ayrıca, kuru soğan üretiminde de artış beklendiğini, bu yüzden fiyatların daha fazla düşmesi endişesi yaşandığını dile getirdi. Müdahale ve İhracat Çağrısı Bayraktar, kuru soğan ihracatının artırılması ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girerek patates ve kuru soğan alımlarına müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Bu süreçte Ziraat Odaları'nın da üreticilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Enkaz kentte bereketli havuç hasadı Haber

Enkaz kentte bereketli havuç hasadı

Tarım işçileri havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok yıkıma uğrayan Hatay’da, yaralar sarılmaya devam ediyor. Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerden biri Hatay’ın bereketli Amik Ovası’nda geçtiğimiz aylarda başlayan havuç hasadında sona gelindi. Kırıkhan ilçesinde 4 aydan beri devam eden havuç hasadında tarım işçilerinin zorlu mesaisi ara vermeden sürüyor. Enkaz kentten 81 ile satılan havuç, tarladan 7 ile 12 TL arasında alıcı buluyor. Tarım işçileriyse havucun tonunu bin 300 TL’den topluyor. Havucun tarla fiyatının günden güne değiştiğine dikkat çeken Metin Koyuncu, “Hasat iyi gidiyor. Yağmurların yağmasıyla geçen yıla göre iyi. Yevmiyeler normal, yevmiyeler çalışmaya göre değişiyor. Çalışırsan güzel gelir ama çalışmazsan kötü gelir. Yevmiyeleri kilo başına alıyoruz. Tonu bin 300 TL’den topluyoruz. Adam başı ne kadar toplarsak ona göre yevmiyeleri alıyoruz. Havucun tarla fiyatı güne geliyor 12 TL’den de satılıyor ama şimdi kilosu 7 TL’den satılıyor” dedi. “Havuç hasadı; güzel, bereketli ve verimli gidiyor” Bu yıl havuç hasadının iyi gittiğini ifade eden tarım işçisi Hüseyin Yılmazlar, “Hasat; güzel, bereketli ve verimli gidiyor. Havuç hasadına 3 aydan beri devam ediyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Yağmurlu havalarda çalışmak zorlu oluyor ama böyle havalarda güzel” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.