TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Havuç Hasadı

AGRONEWS - Havuç Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Havuç Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor Haber

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Karşılaşıyor Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, havuç fiyatlarının maliyetin çok altında olduğunu belirtti. Bozkaya, "Tüccarlar, ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Oysa bu yıl havucun piyasa fiyatı 45-60 TL arasında, ancak maliyeti en az 25 TL" dedi. Beypazarı, Türkiye’nin Havuç Üretiminin Merkezi Beypazarı, Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. İlçede, başta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üretiliyor. İlçe halkının yüzde 30'u tarım sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor. Havuç denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Beypazarı'nda, yılın 365 günü havuç üretimi yapılıyor. Yüksek rakımlı alanlarda farklı hasat dönemleri bulunuyor. Kışlık Havuç Hasadı Başladı Beypazarı'nda en çok rağbet gören kışlık havuçların hasadı, yüzlerce işçinin tarlada çalışmasıyla başladı. Günün erken saatlerinde işçiler, havuçları toplayıp torbalara yerleştiriyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde, havuçlar kaba temizliğe alındıktan sonra makineyle yıkanıyor ve paketleniyor. İri, kıtır ve kırık havuçlar, kullanım amaçlarına göre ayrılıyor ve farklı kasalarda depolanıyor. Üreticiler Soğuk Depolarda Muhafaza Ediyor Hasat edilen havuçlar, ilerleyen dönemde talebe göre piyasaya sunulmak üzere soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Beypazarı havucu, tüm bu işlemlerle yıl boyu vatandaşların sofralarına ulaşacak şekilde muhafaza ediliyor. “Az Ekiyorduk, Kazanıyorduk; Şimdi Çok Ekiyoruz, Kazanamıyoruz” Beypazarı'nda 40 yıldır çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, geçmişte daha az ekimle kazanç sağladıklarını ancak şimdi daha fazla ekim yapmalarına rağmen masrafların artmasıyla zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Bozkaya, "Su kaynaklarımız azaldı, ekipman maliyetleri arttı. Şu anda para kazanmak zor, aksine zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı. “Ekilmedik Tarla Bulmak Zorlaşıyor” Bozkaya, Beypazarı'nda neredeyse her yerin havuç ekili olduğunu belirterek, "Burada ekilmedik tarla bulmak neredeyse imkansız. Su sıkıntısı bizi zorluyor" diye konuştu. Havucun Maliyeti 25 TL, Fiyatı ise 8 TL’nin Altına Düşüyor Havucun tarla ve pazar fiyatını karşılaştıran Bozkaya, tüccarların 8 TL'nin altındaki fiyatlara alım yapmadığını ancak bu fiyatın çok düşük olduğunu vurguladı. "Bu yıl havuç 45 ila 60 TL arasında satılıyor ama maliyet en az 25 TL" diyerek, çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Denizli’nin Çakır havucunda hasat başladı Haber

Denizli’nin Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı. Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Çakır Mahallesi’nde uzun yıllardır dikimi yapılan ve mahallenin ismiyle anılan ünlenen ‘Çakır havucunun hasadı başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, havuçların sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Burada havuçlar iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor. Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Çakır havucu, vatandaşların sofralarına yılın 12 ayı ulaştırılıyor. Bölgede yetişen havuçların A vitamini bakımdan çok zengin olduğunu belirten Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Serkan Aydın, verimli ve sulak arazilerinde üretilen havuçların Denizli ve komşu illerde alıcısına ulaştığını ifade etti. Bin 500 dekar alanda üretim yaptıklarını ifade eden Aydın, 1 dekar alan yaklaşık 8 ton üretim yapıldığını, bu yıl rekoltenin 12 bin ton olduğu vurgulayarak, üreticilere bereketli bir yıl diledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.