TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Havuç Üretimi

AGRONEWS - Havuç Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Havuç Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor Haber

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Mücadele Ediyor

Beypazarı'nda Havuç Üreticileri Zorluklarla Karşılaşıyor Ankara'nın Beypazarı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, havuç fiyatlarının maliyetin çok altında olduğunu belirtti. Bozkaya, "Tüccarlar, ortalama 8 liranın altına düşen havuca para vermez. Oysa bu yıl havucun piyasa fiyatı 45-60 TL arasında, ancak maliyeti en az 25 TL" dedi. Beypazarı, Türkiye’nin Havuç Üretiminin Merkezi Beypazarı, Türkiye'nin havuç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. İlçede, başta havuç olmak üzere pek çok sebze ve meyve üretiliyor. İlçe halkının yüzde 30'u tarım sektöründe çalışarak geçimini sağlıyor. Havuç denince akla ilk gelen yerlerden biri olan Beypazarı'nda, yılın 365 günü havuç üretimi yapılıyor. Yüksek rakımlı alanlarda farklı hasat dönemleri bulunuyor. Kışlık Havuç Hasadı Başladı Beypazarı'nda en çok rağbet gören kışlık havuçların hasadı, yüzlerce işçinin tarlada çalışmasıyla başladı. Günün erken saatlerinde işçiler, havuçları toplayıp torbalara yerleştiriyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde, havuçlar kaba temizliğe alındıktan sonra makineyle yıkanıyor ve paketleniyor. İri, kıtır ve kırık havuçlar, kullanım amaçlarına göre ayrılıyor ve farklı kasalarda depolanıyor. Üreticiler Soğuk Depolarda Muhafaza Ediyor Hasat edilen havuçlar, ilerleyen dönemde talebe göre piyasaya sunulmak üzere soğuk hava depolarına yerleştiriliyor. Beypazarı havucu, tüm bu işlemlerle yıl boyu vatandaşların sofralarına ulaşacak şekilde muhafaza ediliyor. “Az Ekiyorduk, Kazanıyorduk; Şimdi Çok Ekiyoruz, Kazanamıyoruz” Beypazarı'nda 40 yıldır çiftçilik yapan Ali Osman Bozkaya, geçmişte daha az ekimle kazanç sağladıklarını ancak şimdi daha fazla ekim yapmalarına rağmen masrafların artmasıyla zorluk yaşadıklarını dile getirdi. Bozkaya, "Su kaynaklarımız azaldı, ekipman maliyetleri arttı. Şu anda para kazanmak zor, aksine zarar ediyoruz" ifadelerini kullandı. “Ekilmedik Tarla Bulmak Zorlaşıyor” Bozkaya, Beypazarı'nda neredeyse her yerin havuç ekili olduğunu belirterek, "Burada ekilmedik tarla bulmak neredeyse imkansız. Su sıkıntısı bizi zorluyor" diye konuştu. Havucun Maliyeti 25 TL, Fiyatı ise 8 TL’nin Altına Düşüyor Havucun tarla ve pazar fiyatını karşılaştıran Bozkaya, tüccarların 8 TL'nin altındaki fiyatlara alım yapmadığını ancak bu fiyatın çok düşük olduğunu vurguladı. "Bu yıl havuç 45 ila 60 TL arasında satılıyor ama maliyet en az 25 TL" diyerek, çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini belirtti.

Kalitesini teknolojiden alan havucun üretiminde yüzde 500 artış Haber

Kalitesini teknolojiden alan havucun üretiminde yüzde 500 artış

Havuç üreticileri, teknolojik aletlerle daha verimli bir üretim yapmayı hedefliyor. Konya’nın yüzölçümünün yüzde 47’si tarım arazisi olarak kullanılıyor. Meram ilçesi Kaşınhanı yöresinde ise çiftçiler, 80 bin dekar arazide havuç yetiştiriyor. Aşamalı ekimin ardından ilk havuç sökümleri devam ediyor. Havuçlar tarlalardan makinelerle söküm yapılarak toplanıyor. Kamyonlarla fabrikalara götürülen havuçlar, burada özenle yıkandıktan sonra paketleme işlemi yapılıyor. Son günlerde 35 dereceye kadar yükselen bölgedeki hava sıcaklığına rağmen havuç fabrikalarındaki mesailer aralıksız devam ediyor. Türkiye’deki 650 bin ton havuç üretiminin 450 bin tonunun Konya’dan karşılandığı havuç üretiminde sıralı söküm sayesinde yılın 11 ayı ürün elde edilebiliyor. “Teknolojiyi en iyi bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz” Gelişen teknoloji ile tarımda kullanılan makinelerin havuç üretiminde de kaliteyi yüksek seviyelere çıkarttığını söyleyen havuç üreticisi Oğuzhan Özcan, “Teknolojiyi en iyi bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Havalı mibzer, büyük ekipman traktörlerinden, dronla ilaçlama sistemlerinden bant sistemlerine kadar bir çok kolaylık sağlıyor bu araçlar. Hedefimiz Allah izin verirse paketleme sistemine geçmek. Makineleşmeyle, bu işler daha kaliteli, daha kalibrasyonu düzgün bir şekilde yapılıyor. Marketler genellikle ufak paketlemelere geçiyor. Biz burada işçilerle büyük paketleme yapıyoruz. Ufak paketleme işçiye yaptıramıyoruz. Yaptırsak bile maliyetleri artıyor. Bir kiloluk bir poşetleme işçiyle yapmış olsak kilogram maliyeti bize 2 bin 500 liraya kadar maliyet olur. Ama makineleşme olduğunda biz yine işçi kullanacağız. Zaten işçi sıkıntısı var tarım alanında. Bu sayede biz daha çok iş yapacağız, Allah izin verirse hedefimiz, daha nizami, daha düzgün bir şekilde marketse markete, pazarsa pazara, 1 kilo isteyene 1 kilo, 5 kilo isteyene 5 kilo gibi bu şekilde düzgün bir şekilde paketlemek” dedi. Üretimdeki işleyişin teknoloji ile beraber arttığını belirten Özcan, “20 yıl önceden örnek vermek gerekirse şimdi ile arasında yüzde 500 fark var teknoloji ekipman kullanma arasında. 150 kişi ile üretmiş olduğumuz, paketlediğimiz havucu şu an 10 kişiyle yapıyoruz. Yani sökümde makineleşmeye geçtik. Yüklemede makineleşmeye geçtik. Yıkama havuz sistemi dediğimiz kamyonda damper sistemine geçtik. Burada işçiler de tabii bundan 20 sene önce işçiler de biraz daha bu işlerde tecrübesizdi. Şimdi onlar da paket başı çalışıyor. Ne kadar fazla çalışıyorsa kendilerine o kadar kazançları oluyor” şeklinde konuştu. “Havuçları burada bedava dahi versek vatandaş bu havucu 15 ila 20 liranın altına tüketemiyor” Üreticinin satışı ile tüketicinin aldığı havuç fiyatındaki farklara değinen Özcan, “Burada şöyle bir sıkıntı var; son zamanlarda özellikle 2 senedir biz üreticiler bu zamana kadar 2 seneye kadar para kazandık. 2 senedir biz sadece üretecek şekilde bir kazanç yapılıyor. Buradaki en büyük problem biz havuçları burada bedava dahi versek İstanbul’daki vatandaş bu havucu 15 ila 20 liranın altına tüketemiyor. Arada çok aşırı bir şekilde makas var, çok aşırı masraflar var. Nakliye masrafları, pazarcı masrafları, marketçi masrafları, poşet masrafı, sandık masrafı, halde komisyon masrafı, yüzde 1 ila 2 stopaj vergi masrafları. Bizim elimizde şu an havucun kilogram fiyatı 4 ile 6 lira arası. Vatandaş, İstanbul halinde, markette, pazarda 20 ila 25 liradan aşağı tüketemiyor. Aradaki makası siz hesaplayın” ifadelerini kullandı. “Yurt dışından bu havucun tercih edilme nedenlerinden biri rengi ve aroması” Konya’da 80 bin dekarlık bir alanda havuç üretimi yapıldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz de, “Konya’nın Kaşınhanı Mahallesi’nde havuç hasadı devam ediyor. Tabii havuç 11 aylık bir serüven. Burada çiftçilerimiz 11 ay boyunca havuç tarımıyla ilgili çalışma yürütüyor. Bu dönemlerde de havuçlarımız hasat oluyor. Kaşınhanı yöresinde yaklaşık 80 bin dekarlık bir alanda 500 bin ton civarında bir üretim gerçekleşiyor. Bu da ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılıyor. Tabii büyük bir oranda da yurt dışı pazarına sevk ediliyor havuçlar. Yurt dışından bu havucun tercih edilme nedenlerinden biri rengi ve aroması, kalitesi" diye konuştu.

Denizli’nin Çakır havucunda hasat başladı Haber

Denizli’nin Çakır havucunda hasat başladı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde uzun yıllardır dikimi yapılan ve adını bulunduğu mahalleden alan Çakır havucunun hasadına başlanıldı. Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı Çakır Mahallesi’nde uzun yıllardır dikimi yapılan ve mahallenin ismiyle anılan ünlenen ‘Çakır havucunun hasadı başladı. Günün ilk ışıklarıyla tarlada çalışmaya başlayan mevsimlik işçiler, havuçların sökümünü yaparak torbalara koyuyor. Toplanan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, paketleme kısmına ulaşıyor. Burada havuçlar iri, kıtır ve kırık olarak üçe ayrılıyor. Ayrılan havuçlar kullanım amaçlarına göre farklı kasalara koyuluyor. Üreticiler, hasat ettikleri ürünleri ilerleyen dönemlerde talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında muhafaza ediyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştiği Çakır havucu, vatandaşların sofralarına yılın 12 ayı ulaştırılıyor. Bölgede yetişen havuçların A vitamini bakımdan çok zengin olduğunu belirten Acıpayam Ziraat Odası Başkanı Serkan Aydın, verimli ve sulak arazilerinde üretilen havuçların Denizli ve komşu illerde alıcısına ulaştığını ifade etti. Bin 500 dekar alanda üretim yaptıklarını ifade eden Aydın, 1 dekar alan yaklaşık 8 ton üretim yapıldığını, bu yıl rekoltenin 12 bin ton olduğu vurgulayarak, üreticilere bereketli bir yıl diledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.