TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Havza

AGRONEWS - Havza haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Havza haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Üreticilere ayçiçeği tohumu desteği Haber

Üreticilere ayçiçeği tohumu desteği

Samsun’un Havza ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” ile ”Bal Çiçeği Ayçiçeği Projesi” kapsamında ayçiçeği üreticilerine 300 paket, iki çeşit yağlık ayçiçeği tohumu teslim edildi. Havza Kaymakamlığı Gençlik Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ ile yürütülmekte olan ‘Bal Çiçeği Ayçiçeği Projesi’ kapsamında, 690 paket yağlık ayçiçeği tohumu alımı gerçekleştirilmiş olup Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde dağıtımı gerçekleştirilecektir. Projenin toplam maliyeti 5 milyon 98 bin 750 TL olup 2 milyon 800 bin TL bakanlık katkısı şeklindedir. 300 paket Havza, 40 paket Vezirköprü, 200 paket Ladik, 50 paket Kavak, 100 paket Bafra ilçelerine verilecektir” dedi. Ayçiçeği üreticilerine tohumların ekimi, hastalık ve zararlılar ile yabancı ot mücadelesi konularında bilgi veren Sağlam, ”Önceki yıllarda tecrübesi olan üreticilerimizin özellikle granstar(GS) ve clearfield plus(CLP) çeşitlerde kullanılacak yabancı ot ilaçlarına dikkat edilmeli, toprak sıcaklığı 8-10 dereceye gelmeden ekim yapılmamalı, ekim derinliği doğru ayarlanmalı, yağışlı günlerden sonra mildiyö hastalığı, orabanj yabancı otu için arazi kontrollerinin yapılması üretimde verimlilik için oldukça önemlidir. Ayrıca kahverengi kokarca, çayır tırtılı, güz tırtılı içinde arazi kontrollerinin sıkılaştırılarak il/ilçe müdürlükleri teknik personeli ile istişare içinde olmanızda oldukça önemlidir. Üreticiler konu ile ilgili üretim alanlarındaki dikkat çekecek şekilde gelişim bozukluğu ya da hastalık zararlı tespiti durumunda mutlaka ilçe müdürlüklerimize ulaşmalıdır" diye konuştu. Törende konuşan Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat ise ilçelerinde tarımsal üretimi her zaman desteklediklerini, daima çiftçilerin yanında olduklarını söyledi. Çiftçiler açısından, yapılan tohum desteğinin tarımsal üretimde çok önemli bir kazanç olduğunu belirten Kaymakam Ayvat, üreticilere bol bereketli bir üretim sezonu diledi. Fotoğraf çekiminin ardından çiftçilere tohumları teslim edildi.

'Havza Chamber of Agriculture has gained prominence with its name' Haber

'Havza Chamber of Agriculture has gained prominence with its name'

Havza Chamber of Agriculture President Coşkun Genç stated that over the course of 9 years, their chamber has gained prominence in terms of both the service building and equipment and facilities. Coşkun Genç, who has been serving as the President of Havza Chamber of Agriculture since 2015, evaluated the 9-year period. Genç expressed that over the 9 years, Havza Chamber of Agriculture has become prominent in terms of both the service building and equipment and facilities. He said, "In 2015, along with my colleagues in the board of directors, we took over the duty with the trust of our members. Our first priority after taking office was to renovate the physical environment of our chamber and provide our farmers, who always deserve the best, with a modern appearance. Subsequently, to offer our farmers more quality and efficient services, we activated online transactions in our chamber. We also integrated online transactions into our chamber's accounting. In addition to these, we made the necessary arrangements in our meeting room, pesticide sales section, seed and liquid fertilizer sales, and other units to bring our farmers together with the services they deserve." Coşkun Genç mentioned their efforts to increase the cultivation areas for grain and fodder corn in the region and for the use of local farmers. "In this context, we established two facilities in our district. First, we set up and put into operation a fodder silage corn packaging facility. Then, to increase the cultivation area of grain corn, which is important for our national economy, we established a corn drying facility and made it available to our farmers. We are working with our board members, along with 3 engineers and 3 staff members in our chamber, to serve our farmers," he said. President Genç stated, "Our engineers organize visits in line with the demands of our citizens, neighborhood by neighborhood, and no fee is charged for this. From the day we took office until now, with the strength and courage we received from our members, we completed our investments. By doing what was considered impossible, we brought many innovations to our district and members. Currently, with the SMS system we have created, we can reach thousands of farmers simultaneously. Over the course of time, we used the resources of our chamber to create new opportunities. Among the chambers in Samsun, we have become a chamber that prioritizes investment, ranking high in terms of members and resources. Many services offered in Havza are not provided in our other districts. We achieved this success by protecting the rights of our members and making investments with the courage we received from them."

Genç: “Havza Ziraat Odası adından söz ettiren bir yapıya kavuştu” Haber

Genç: “Havza Ziraat Odası adından söz ettiren bir yapıya kavuştu”

Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, odalarının 9 yıl içerisinde gerek hizmet binası gerekse ekipman ve tesis bakımından adından söz ettiren bir yapıya kavuştuğunu söyledi. 2015 yılından bu yana Havza Ziraat Odası Başkanlığı görevini yürüten Coşkun Genç, 9 yıllık süreci değerlendirdi. Havza Ziraat Odasının 9 yıl içerisinde gerek hizmet binası gerekse ekipman ve tesis bakımından adından söz ettiren bir yapıya kavuştuğunu ifade eden Genç, “2015 yılında üyelerimizin teveccühü ile yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarım ile birlikte görevi devraldık. Göreve geldikten sonra ilk önceliğimiz odamızın fiziki ortamını yenilemek ve her zaman her şeyin en iyisine layık olan çiftçilerimize yakışır modern bir görümüme kavuşturduk. Ardından çiftçilerimize daha kaliteli ve hızlı hizmet sunabilme adına odamızda on-line işlemleri aktif hale getirdik. Yine odamız muhasebesinde online işlemelere entegre ettik. Bunların yanı sıra çiftçilerimizin faydalanabileceği toplantı odası, ilaç satış bölümü, tohumluk ve sıvı gübre satışı ile diğer birimlerimizde gerekli düzenlemeleri yaparak çiftçilerimizi hak ettikleri hizmet ile buluşturduk” dedi. Coşkun Genç ilçe çiftçisinin kullanımı ve bölgede danelik ve yemlik mısır ekim alanlarını arttırmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Bu kapsamda ilçemize iki tesis kazandırdık. İlk olarak yemlik silajlık mısır paketleme tesisimiz kurduk ve faaliyete aldık. Ardından ülke ekonomimiz için önemli olan danelik mısır ekim alanını arttırmak amacı ile mısır kurutma tesisimiz kurarak çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Odamızda 3 mühendisimiz ve 3 personelimiz ile çiftçilerimizin hizmeti için yönetim kurulu üyelerimiz ile çalışmaktayız" diye konuştu. Başkan Genç, “Mühendislerimiz mahalle mahalle vatandaşımızın talepleri doğrultusunda ziyaretler düzenlemekte olup bunun karşılığında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Göreve başladığımız günden bu zamana geçen süreçte üyelerimizden aldığımız güç ve cesaretle yatırımlarımızı tamamladık. Olmaz denileni yaparak birçok yeniliği ilçemize ve üyelerimize kazandırdık. Şuan oluşturduğumuz SMS sistemi aynı anda binlerce çiftçimize hızlı bir şekilde ulaşmaktayız. Geçen süreçte odamızın kaynaklarını odamıza yeni imkanlar sağlamak için kullandık. Samsun ilçeleri arasında üye ve imkan sayısı bakımından çok üste olan odalarımız arasında yatırıma en önem veren bir konuma geldik. Havza’da sunulan birçok hizmet diğer ilçelerimizde sunulmamaktadır. Bu başarıyı üyelerimizin hakkını koruyarak ve onlardan aldığımız cesaret ile yapılan yatırımlar ile sağladık” ifadelerini kullandı.

Yöresel tat ‘tirit’ için kaz yetiştiriyorlar Haber

Yöresel tat ‘tirit’ için kaz yetiştiriyorlar

Samsun’da kadın çiftçiler, yöresel lezzetlerden tirit için kaz yetiştiriyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hayata geçirdiği ‘Yöresel Tat Tirit İçin Kaz Yetiştiriciliği Projesi’ ile çiftçiler desteklenmeye devam ediliyor. Doğu Karedeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) destek verdiği ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında yıl içinde 3 ilçedeki 30 kadın üreticiye bin 500 kaz palazı verildi. Proje kapsamında aldıkları kaz palazlarını yetiştiren çiftçiler belirli periyotlarda belediye ekipleri tarafından ziyaret edilerek kaz yetiştiriciliği ile ilgili bilgilendirilmeye devam ediliyor. “3 ilçede bin 500 kaz palazı dağıtıldı” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Enver Demirhan, proje ile Kavak, Havza ve Ladik ilçelerinde çiftçilerin ek kazanç elde etmeleri ve buna bağlı refah düzeylerinin artırılmasının planlandığını belirterek, “Projede ayrıca sektöre yeni üreticiler kazandırmak, kaz etinden yapılan tiritten geçimini temin eden işletmelere materyal oluşturmak, yöresel tatlardan olan kaz tiridi geleneğinin devam etmesine katkıda bulunmak da hedefleniyor. Proje kapsamında 3 ilçedeki 30 kadın üreticiye bin 500 kaz palazı verilmişti. Bizde belirli periyotlarla çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz, hem süreçle ilgili son durumu takip edip hem de yetiştiricilikle ilgili bilgilendirme desteği vermeye devam ediyoruz” dedi. Destek alan çiftçi Ebru Şahinkaya, “Genç kadın çiftçilerin projelerle desteklenmesi ülkemizin tarım noktasındaki geleceği açısından çok önemli. Kaz desteğini duyunca çok sevindik. Bu destek bizi hedefimizde 10 adım ileri taşıdı. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz” diye konuşurken, Ayten Aksoy isimli çiftçi de kadınların böyle projelerle desteklenmesinin çok güzel olduğunu belirterek, “Çiftçilerimizin desteklenmesi önemli” şeklinde konuştu. Kadınlara yönelik devlet kurumları tarafından fırsat niteliğinde destekler verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Nurşen Özeren ise şunları söyledi: “Kadınlarımız fırsat verildiğinde çok güzel işleri ortaya çıkarıyorlar. Tarımda üretimi artırmak adına böyle destekler çok iyi. Bize güvenen, inanan, destekleyen Başkan Mustafa Demir’e çok teşekkür ederiz.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.