TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hayvan Sağlığı

AGRONEWS - Hayvan Sağlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hayvan Sağlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzurum Hayvancılıkta Türkiye'nin Üçüncüsü Haber

Erzurum Hayvancılıkta Türkiye'nin Üçüncüsü

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Alpaslan Kenger, 2024 yılında tarım ve hayvancılık alanında yapılan yatırımları değerlendirdi. Erzurum’un, Türkiye’nin en büyük dördüncü ili olduğunu belirten Kenger, kentin 20 ilçesi ve bin 188 mahallesiyle büyük bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Hayvancılıkta Lider Konumda Büyükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de üçüncü sırada yer alan Erzurum’da, 2024 yılında 3,1 milyon doz aşılama yapıldı. 230 bin büyükbaş ve 330 bin küçükbaş hayvan küpelenerek kayıt altına alındı. Ayrıca 98 bin büyükbaş ve 255 bin küçükbaş hayvan il dışına sevk edildi. Veteriner yol kontrol istasyonu sayesinde 7 bin 311 araçta 257 bin baş hayvan kontrol edilirken, 271 araçta bulunan 2 bin 318 baş belgesiz hayvan için toplam 12 milyon 620 bin 833 TL idari ceza uygulandı. Arıcılık ve Bitkisel Üretimde Destekler Artıyor Erzurum, 136 bin kovanı ile arıcılıkta önemli bir merkez konumunda. İl dışından gelen 200 bin kovan ile toplamda 350 bin kovan kapasitesine ulaşılıyor. Bu kapsamda arıcılığa yönelik 1 milyon TL hibeli projeler desteklenirken, 17 arıcı sertifikalandırıldı. Bitkisel üretimde de gelişmeler yaşanıyor. 10 ilçede 50 dekar alan sera naylonu ile kaplanarak seracılık teşvik edilirken, İspir fasulyesinin geliştirilmesi için 180 çiftçiye 400 litre organik sıvı gübre dağıtıldı. Ayrıca 2 ilçede 20 bin çilek fidesi üreticilere teslim edildi. Üreticilere 1 Milyar TL Destek Bekleniyor 2002 yılında 57 milyon TL olan tarımsal desteklemeler, 2023 yılında 16 kat artarak 940 milyon TL’ye ulaştı. 2024 yılı sonuna kadar destek miktarının 1 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Son 22 yılda Erzurum çiftçisine doğrudan verilen destek miktarı ise 4,5 milyar TL’yi geçti. Eskişehir’de Hayvan Hastanesi Açıldı Hayvan sağlığı alanında önemli bir yatırım olarak Eskişehir’de 600 metrekarelik tam donanımlı hayvan hastanesi açıldı. Açılışta konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, hastanenin Eskişehir için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirtti. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva, hastanenin açılmasıyla hayvanların tedavi için çevre illere gönderilmesine gerek kalmadığını vurguladı. Hastanenin kurucularından Veteriner Hekim Adem Musluk ise 16 yıllık hayallerini gerçekleştirdiklerini ve tam donanımlı ameliyathaneleriyle ileri düzeyde veterinerlik hizmetleri sunacaklarını ifade etti. Gelişmiş Tedavi İmkânları Sunacak Modern altyapısıyla dikkat çeken hastanede röntgen, DR, CR, Doppler, USG, tam otomatik ve manuel gaz anestezi sistemleri gibi ileri teknoloji cihazlar bulunuyor. Beyin cerrahisi, spinal cerrahi, göğüs ve kalp damar cerrahisi gibi alanlarda daha önce Eskişehir’de yapılamayan operasyonlar artık burada gerçekleştirilecek. Hayvan sağlığına adanan bu yeni merkez, hem Eskişehir hem de çevre iller için bir referans noktası olmayı hedefliyor.

Eskişehir’de Tam Donanımlı Hayvan Hastanesi Açıldı Haber

Eskişehir’de Tam Donanımlı Hayvan Hastanesi Açıldı

Hayvan Sağlığına Büyük Yatırım Eskişehir, hayvan sağlığı alanında önemli bir yatırımla buluştu. 600 metrekarelik alanda hizmet sunacak tam donanımlı Hayvan Hastanesi, can dostlara en iyi şartlarda bakım ve tedavi imkânı sağlamayı hedefliyor. Yetkililerden Destek Mesajları Açılış programında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, hastanenin Eskişehir için büyük bir ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu projeye gönül verenleri tebrik ediyorum. Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak her türlü desteğimizle yanınızdayız" dedi. Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdinç Yuva ise, "Daha önce hayvanlarımızı tedavi için çevre illere göndermek zorunda kalıyorduk. Artık bu hizmeti şehrimizde alabiliyoruz. Hepimiz için büyük bir gurur kaynağı" diyerek hastanenin önemine dikkat çekti. Uzman Kadro ve Gelişmiş Teknoloji Veteriner Hekim Adem Musluk, 16 yıllık hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Burası tam donanımlı ameliyathanesi ve uzman kadrosuyla diğer kliniklerden ayrılıyor. Şehrimize ve hayvan dostlarımıza hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. Hastanede röntgen, Doppler USG, gaz anestezisi, endoskopi, biyokimya ve hormon test cihazları, dijital mikroskop, diş ünitesi gibi ileri teknoloji ekipmanlar yer alıyor. Ayrıca beyin cerrahisi, spinal cerrahi, göğüs ve kalp damar cerrahisi gibi Eskişehir'de daha önce yapılamayan operasyonlar da burada gerçekleştirilebilecek. Kadrosunda veteriner iç hastalıkları ve genel cerrahi uzmanlarının yanı sıra, doğum-jinekoloji ve patoloji uzmanlarının da eklenmesiyle hizmet kapsamı genişletilecek. Eskişehir ve Çevre İller İçin Referans Merkez Olacak Hastane, Eskişehir’de şimdiye kadar yapılamayan birçok cerrahi işlemi gerçekleştirebilecek altyapıya sahip. MR ve ileri seviye BT çekimleri için şehir dışındaki anlaşmalı kurumlarla transfer imkânı da sunuluyor. Açılış törenine çok sayıda davetli katılırken, yeni merkezin Eskişehir ve çevre iller için önemli bir referans noktası olması bekleniyor.

Şap Endişesiyle 24 Saat Kuzu Nöbeti Haber

Şap Endişesiyle 24 Saat Kuzu Nöbeti

TUNCELİ (İHA) - Tunceli’de yeni yılın ilk kuzuları doğarken besiciler, hem doğum telaşı hem de şap hastalığı tehdidi nedeniyle sıkı tedbirler alıyor. Erzincan, Bingöl ve Elazığ’da görülen şap vakaları yüzünden Çemişgezek ilçesinde 15 günlük karantina uygulanıyor. Küçükbaş hayvan üreticisi İsmail Acun, kuzulama döneminde büyük bir emek verdiklerini belirterek, "Şu anda Çemişgezek ilçemizde şap hastalığı görülmemektedir. Ancak biz yine de karantina tedbirlerine uyuyoruz. Sağ olsun ilçe kaymakamımız, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün tedbiren aldığı bu karantina önlemine uyuyoruz. Hem de süreci takip ediyoruz. Hayvanlarımıza hastalık bulaşmaması için Covid-19 tedbirleri neyse, aynı o tedbirlere uyuyoruz, kendimizi ve hayvanlarımızı korumaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Acun, "Bizim bu kuzulama döneminde en büyük endişemiz E.coli dediğimiz hastalık. Hayvanlarımıza E.coli bulaştırmamak için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz. İnşallah şap hastalığı ve E.coli hastalığından hayvanlarımızı korumayı başarırız. Bir yandan şap hastalığına hayvanlarımızın yakalanmaması için büyük çaba gösteriyoruz. İşimiz gerçekten çok zor. Hele hele bu doğum döneminde olan zorluk daha da artıyor. Günün 24 saati hayvanların başında nöbetleşerek bekliyoruz. Çünkü hayvanın doğumu esnasında yanında olmak zorundayız" dedi. Sürekli destek sağladıklarını belirttiği Çemişgezek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine teşekkür etti. Küçükbaş hayvan üreticisi Resul Özen de şap hastalığı kaygısının doğum döneminin zorluklarıyla birleştiğini belirterek, "Doğumlar başladı, günün 24 saati dönüşümlü olarak nöbet tutuyoruz. Kuzular ağız sütü almazsa hastalanıyor ve ölebiliyor. Yem ve su düzenine de çok dikkat ediyoruz" dedi. Özen, karantina kurallarına uyduklarını ve dışarıdan hayvan girişine izin vermediklerini belirtti. Zor bir dönem geçirmelerine rağmen Çemişgezek Kaymakamı Cüneyt Zor ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerine karantina önlemleri nedeniyle teşekkürlerini sundu.

Karya Farma, Mastitist Sorununa Karşı Doğal Tedavi Geliştirdi Haber

Karya Farma, Mastitist Sorununa Karşı Doğal Tedavi Geliştirdi

Mastitist Sorununa Çözüm Arayışı Dünya genelinde süt üreticilerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olan mastitist hastalığına karşı, Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi önemli bir gelişme sağladı. Yaklaşık 20 yıldır çalışmalarını sürdüren ve 18 patente imza atan Karya Farma, HBX-2371 adlı formülasyon ile bu soruna doğal ve etkili bir çözüm sundu. Ar-Ge çalışmalarının sonucunda alınan olumlu geri bildirimler, hem firma hem de sektör için sevindirici bir haber oldu. Doğal İçeriklerle Etkili Çözüm HBX-2371, zeytin ve incir yaprağı özleri, arı ürünleri gibi tamamen doğal içeriklerle geliştirildi. Bu formülasyon, antibiyotik kullanımını azaltarak hem hayvan sağlığını hem de çevreyi korumayı amaçlıyor. Karya Farma HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık, “Bilimin ve emeğin birleşimiyle ürettiğimiz HBX-2371, hayvan refahı ve süt kalitesini artırarak tarım sektörüne değer katacağına inanıyoruz,” dedi. Üreticilerden Olumlu Geri Bildirimler Süt hayvancılığı yapan üreticiler, HBX-2371’in doğal içeriği ve hızlı tedavi etkisinden memnun kaldıklarını belirtiyor. Efeler ilçesi Umurlu Mahallesi'nde faaliyet gösteren üretici İlyas Gedik, HBX-2371'in mastitist tedavisinde hızlı bir şekilde olumlu sonuçlar aldığını ifade etti. Gedik, antibiyotik kullanımı olmadan elde edilen bu sonuçların kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Klinik Çalışmalarda Başarı Karya Farma, HBX-2371'in klinik çalışmalarında da başarılı sonuçlar elde etti. Hakan Başlık, saha testlerinde, akut mastitist vakalarında yüzde 85 oranında iyileşme sağlandığını ve subklinik mastitist durumlarında somatik hücre sayısının yüzde 70 oranında azaldığını açıkladı. Gelecekteki Hedefler Karya Farma, HBX-2371 ürününü farklı hayvan türlerinde de kullanıma sunmak için saha çalışmalarını genişletmeyi planlıyor. Firma, bu ürünün sektöre katkı sağlamaya devam edeceğine inanıyor ve doğal tedavi yöntemleriyle hayvancılık sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılmasını hedefliyor.

Bitmeyen Tünelin Çevreye Tahribatı Köylüleri Mağdur Ediyor Haber

Bitmeyen Tünelin Çevreye Tahribatı Köylüleri Mağdur Ediyor

BAYBURT (İHA) - Erzurum-Bayburt sınırında 2012 yılında temeli atılan ve üç yıl içinde tamamlanması planlanan Kop Tüneli inşaatı hâlâ bitmiş değil. Şantiyeden dereye karışan kirli sular, balıkların yaşamını yok etti, tarımsal faaliyetleri engelledi ve hayvan ölümlerine yol açtı. Kop köyü sakinleri, bu durumun acilen çözülmesi için yetkililere seslendi. "KÖY VE HALK YOK SAYILIYOR" Köy sakinlerinden Erkan Tokay, Bayburt Group’un yaptığı arıtma tesisinin yetersizliğine dikkat çekerek, "Bayburt Group'un yaptığı su arıtmalarına bakar mısınız? Maliyetten dolayı 3 tane kanalizasyon kuyusu yapmışlar buraya, bunlarla bu suyu arıtmaya çalışıyorlar. Su zaten havuzun dibine çökmeden geçiyor, dereye karışıyor. Bunun daha büyüğü, daha sistemlisi gerçekten yapılabilirdi. Bu imkansız bir şey değil. İnsanları, köyü hiçe sayarak maliyeti düşürerek bunu yapmışlar. Bunun gibi 10 tane, 20 tane yapsınlar ama bize zarar vermesinler. Bizim hayvanlarımız yaz boyunca bu suyu içiyor. Her sene bizim burada 3-5 tane hayvanımız telef oluyor ama kimse bununla ilgilenmiyor çünkü çiftçi gariban" dedi. "ESKİDEN TEMİZDİ, ŞİMDİ SİNEK BİLE YOK" Bir diğer köylü Öztürk Aktaş, derenin önceden alabalıklarla dolu olduğunu ancak zehirli atık sular nedeniyle hiçbir canlının yaşayamadığını belirtti. Aktaş, "Bu derenin suyu önceden temiz akardı. Kırmızı benekli alabalıklarımız vardı. Bayburt Group geldikten sonra buraya karışan sudan dolayı bir tane balığımız kalmadı. Tarımsal faaliyet yapamıyoruz. Hayvanlarımız telef oldu ama hiçbir önlem alınmadı" diye konuştu. YETKİLİLERE ÇAĞRI: ÇÖZÜM İSTİYORUZ Köylülerden Habip Arık ise Bayburt Group’un çalışmaları nedeniyle mağdur olduklarını belirterek, "Bayburt'un Group'un tünel şantiyesinden akan asitli su ve tünelin kirli suyu bizim suyumuzu kirletiyor ve balık yetiştirmemize engel oluyor. Bu sebeple elimizden geldiğince bir şeyler yapsak da Bayburt Group'a gücümüz yetmiyor, bir şey yapamıyoruz. Şu an bunu paylaşıp suyumuzu kurtarma derdindeyiz. Biz yetkililerden şunu istiyoruz bizi biraz duyun, görün, şu su işini çözün. Arıtma yapıyorlar, arıtmanın arkasındaki havuzun 2-3 günde bir temizlenmesi gerekirken 2 senedir temizlenmiyor. Kirli su, atık su bizim suyumuza karışıyor. Balık yetiştiremiyoruz, alabalık tesisine yemeğe gidemiyoruz. Aksine biz suçluymuşuz gibi davranıyorlar" diyerek yetkililerden destek istedi. Kop köyü sakinleri, çevre tahribatının son bulması ve daha etkin önlemler alınması için harekete geçilmesini talep ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.