TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hayvancılık

AGRONEWS - Hayvancılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hayvancılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı Haber

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı

AĞRI (İHA) - İzmir’de 25 yıl yaşayan ve 2017’de memleketi Ağrı’ya dönen Suzan Aydın, hayvancılık alanında örnek bir başarıya imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 6 düve sahibi olan 44 yaşındaki Aydın, Ağrı’nın Çakıroba köyünde başladığı hayvancılık faaliyetlerini genişleterek bugün 50 büyükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Artan hayvan sayısıyla birlikte 2020 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteğine başvuran Aydın, yüzde 50 hibe desteğiyle modern bir ahır inşa etti. Şu an tüm hayvanlarının gebe olduğunu belirten Aydın, hedefinin 200 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söyledi. Sabah 6.30’da hayvanların yem ve temizlik işleriyle ilgilenen Aydın, "Kadınlara tavsiyem, evde oturmasınlar, üretimle uğraşsınlar" dedi. İşe başladığında durumlarının çok iyi olmadığını ama azimle bugünlere geldiklerini ifade etti. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Suzan Aydın’ın işletmesini ziyaret ederek genç çiftçi projelerinin önemine vurgu yaptı. Hüseyinoğlu, "Suzan abla, 2017 yılında İzmir'den köyüne dönerek hayvancılığa başladı. Genç Çiftçi Projesi'yle başladığı bu yolda, hayvan sayısını artırarak DAP'tan yüzde 50 hibeyle modern bir ahır kurdu. Bu süreçte elde ettiği gelirle tarla ve traktör alarak yem bitkisi üretimine de geçti. Kendisi, hayvancılıkta doğru destek ve azimle nasıl başarı elde edileceğinin örneğidir" dedi. Ağrı’nın hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hüseyinoğlu, ilde 313 bin büyükbaş ve 1 milyon 591 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve genç çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hastalıklarına karşı aşılamalar ve küpeleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor Haber

Ordu’da Kaz Eti Restoran Menülerine Giriyor

ORDU (İHA) - Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin alım garantili kaz yetiştiriciliği projeleriyle üreticiler bu alana yönelmeye başladı. Üretilen kazlar, belediyenin Kanatlı Kesimhanesi’nde işlenip satışa hazırlanıyor. Bu süreçte, kaz etine ilgi gösteren restoranlara yönelik aşçılar için pişirme ve sunum teknikleri eğitimi düzenleniyor. KAZ ETİ PİŞİRME EĞİTİMİ 2019 yılında göreve başlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, "Kendi Kendine Yeten Şehir" sloganıyla tarım destekleri başlatmıştı. Bu doğrultuda kaz üretimine verilen destek ile yerel işletmelerde kaz etini menülere eklemek ve doğru pişirme yöntemlerini yaygınlaştırmak için uzman ustalar eğitimler verdi. Çeşitli ilçelerdeki restoran şefleri, kaz etinin pişirilmesi ve servis edilmesi konusunda bilgilendirildi. KAZ ETİNİ YAYGINLAŞTIRMAK HEDEFLENİYOR Fatsa’da bir restoranın gıda mühendisi Hilal Doğrucu Dindar, kaz etini bölge halkıyla buluşturmak istediklerini ifade ederek, "Tarım teşkilatı ve Ordu Büyükşehir Belediyesi kaz üretimini yaygınlaştırma amacıyla çalışmalar yürütürken biz de Ordulu bir işletme olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. İşletme olarak kaz etinin halkımıza sunulması ve yaygınlaşması için üretimden sofraya uzanan süreçte aktif bir rol üstleniyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de çiftçimizin gelir kaynaklarının artmasına katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. ÇOK YÖNLÜ KAZ ÜRETİMİ Kaz yetiştiriciliği; kuluçkalık yumurta, civciv, etlik kaz ve kaz tüyü satışıyla üreticilere ciddi gelir imkanı sağlıyor. Kaz eti ve ciğeri gastronomide, kaz tüyü ise tekstil sektöründe değerli bir ürün olarak öne çıkıyor. KAZ ETİ KARADENİZ SOFRALARINDA YERİNİ ALACAK Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Celal Tezcan, kaz etini Karadeniz mutfağına kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ethem Gözkonan ise, "Büyükşehir Belediye Başkanımızın vizyonuyla her türlü hayvansal ve bitkisel üretimi Ordu'da daha da ileri noktalara taşımak istiyoruz" diye konuştu. Bu çalışmalar sayesinde kaz eti, Karadeniz mutfağında yeni bir lezzet olarak yerini almaya hazırlanıyor.

Erzincan'ın Köylerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Erzincan'ın Köylerinde Kış Mesaisi Başladı

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da kar yağışının etkisini göstermesiyle köylerde kış hazırlıkları hız kazandı. Erzincan merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Kalecik köyü sakinleri, karlı hava şartlarında günlük yaşamlarını sürdürüyor. Beyaza bürünen köy, çevresindeki ağaçlık alanlar ve derelerle kartpostallık manzaralar sunarken, köy halkı zorlu kış şartlarında geçimlerini sağlamak için çalışıyor. DAMI TEMİZLEMEK KADINLARIN GÖREVİ Kalecik köyünde toprak damlı evlerin ve ahırların bacalarını temizlemek kadınların sorumluluğunda. Sabahın erken saatlerinde ellerine tahta küreklerini alarak damları kardan temizleyen kadınlar, bu zorlu görevin yanı sıra eşlerine küçükbaş hayvanların bakımında da yardımcı oluyor. Köy sakinleri, hayvanlarını ağıllarda günde iki öğün besleyerek süt verimlerini artırmaya çalışıyor. ZORLU DOĞAL ŞARTLARLA MÜCADELE Köy çevresindeki mera yollarında kar ve tipi nedeniyle koyun ve keçi sürüleri zaman zaman zorluk yaşadı. Çetin kış koşullarında hayvancılık yapmaya devam eden köylüler, havaların ısınmasını ve yaylalara çıkacakları günleri sabırsızlıkla bekliyor. METEOROLOJİ’DEN ÇIĞ UYARISI Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olacağı, öğleden sonra ise kar yağışının etkili olacağı belirtildi. Özellikle dik ve eğimli arazilerde çığ tehlikesi bulunduğundan, vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması istendi. Buzlanma, don olayları ve sabah saatlerinde yer yer görülen sis ve pus da hayatı olumsuz etkiliyor. Köy sakinleri, kış boyunca zorlu yaşam koşullarına alışkın olduklarını belirtiyor.

Hobiden Çiftliğe: Genç Girişimcinin Başarı Hikayesi Haber

Hobiden Çiftliğe: Genç Girişimcinin Başarı Hikayesi

BİLECİK (İHA) - Bilecik’te 24 yaşındaki üniversite mezunu Oğuzhan Kurt, hobi olarak başladığı tavuk yetiştiriciliğini profesyonel bir işletmeye dönüştürdü. Şimdi, 11 dönümlük arazide kurduğu çiftlikte 3 bin tavukla günlük yumurta üretimi yapıyor. Bozüyük ilçesine bağlı Poyra Köyü’nde bulunan çiftliğin kurucusu Kurt, bölgede tek gezen tavuk çiftliği olarak faaliyet gösterdiklerini belirtti. Hedefinin önce Bilecik ve çevresine, ardından tüm Türkiye’ye ulaşmak olduğunu söyledi. Oğuzhan Kurt'un uzun vadeli hedefleri arasında ihracatçı olmak da var. Kurt, "Uluslararası Lojistik Yönetimi mezunuyum. Mezuniyetten sonra evimizin bahçesinde hobi olarak başladığım tavuk bakımı için bir araştırma içerisine girdim ve bu işletmeyi kurma kararı aldım. Ailemin de ticaretten gelmesinin bana çok faydası oldu. Yaklaşık 1 buçuk yıl önce 11 dönümlük arazi temin ettik. Sondajla suyumuzu çıkarttık. Daha sonra kendi imkanlarımızla bu tesisin inşaatına başladık. Biz entegre tesisi olma yönündeyiz. Suyumuzu çıkarttık, elektriğimizi güneş panelleriyle kendimiz üretiyoruz. Herhangi bir dışa bağımlılığımız da yok. Hem ilimize ilçemize hem de ülkemize ekonomik katkıda bulunmak istiyoruz" dedi. 365 metrekarelik çiftliğinde 3 bin tavuğa bakan genç girişimci Kurt, diğer gençlere cesaret vererek, "Elinde imkanı olan genç arkadaşlarımıza tavsiyelerde bulunmak istiyorum. İmkanınız varsa bu işleri yapabilirsiniz. Emin olun kendi çabalarınızla mutlaka bir noktaya geleceksiniz, karşılığını alacağınıza eminim" dedi.

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor Haber

Muş'ta 80 Bin Buzağıdan 5 Milyar TL Gelir Bekleniyor

MUŞ (İHA) - Muş, hayvancılıkta önemli bir yere sahip olmayı sürdürüyor. 235 bin büyükbaş hayvan varlığı ile öne çıkan şehirde, 2025 yılında gerçekleşmesi beklenen 80 bin buzağı doğumundan yaklaşık 5 milyar TL gelir hedefleniyor. Verimli mera ve yaylalarda başlayan buzağı doğumlarının, bölge ekonomisine ciddi bir hareketlilik kazandırması bekleniyor. "BUZAĞILARA BEBEK GİBİ BAKIYORUZ" Muş Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemal Aral, gazetecilere yaptığı açıklamada, buzağı doğumlarının başladığını ve 2025 yılının çiftçiler için bereketli bir yıl olmasını dilediklerini ifade etti. Aral, "Buzağı doğumları başladı. 2025 yılında Muş genelinde 80 bin buzağı bekliyoruz. Buzağı doğumlarından kent ekonomisine yaklaşık 5 milyar TL’lik bir katkı bekliyoruz. Buzağılarımıza bebek gibi bakıyoruz. Yeni doğan buzağılarımıza anne sütü veriyoruz. Kendi çocuklarımıza nasıl bakıyorsak buzağılara da öyle bakıyoruz" dedi. DOĞU İLLERİNE ÖZEL DESTEK TALEBİ Aral, Doğu illerinde hayvancılık yapmanın zorluklarına dikkat çekerek, "Vatandaşlarımızın hayvancılığa yönlenmesini istiyoruz. Hayvancılıkta kar miktarı yüksektir. Tarım ve Orman Bakanlığımızdan bir ricamız oldu. Doğu illerinde, Batı illerine göre hayvancılık yapmak daha zor. Doğu illerini kapsayacak farklı projeler istiyoruz. Çünkü yaklaşık 6 ay kar altında kalıyoruz ve girdi maliyetleri oldukça yüksek. Bu anlamda bize destekler verilirse daha iyi şartlarda hayvancılık yaparız" ifadelerini kullandı. Muş, hayvancılık potansiyeli ve elde edilen gelirlerle bölgenin kalkınmasına katkı sağlamaya devam ediyor. 2025 yılında beklenen buzağı doğumlarının, şehrin ekonomik hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir rol oynaması bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.