TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hayvancılık Desteği

AGRONEWS - Hayvancılık Desteği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hayvancılık Desteği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Almanya'dan Köyüne Döndü, 2.9 Milyon TL Hibeyle Çiftlik Kurdu Haber

Almanya'dan Köyüne Döndü, 2.9 Milyon TL Hibeyle Çiftlik Kurdu

Avrupa’dan Memlekete Geri Dönüş 22 yıl Almanya’da yaşayan Bekir Çetiner, memleketi Elazığ’a dönerek kendi işini kurmaya karar verdi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) sağladığı 2.9 milyon TL hibeyle Kovancılar ilçesi Yarımca köyünde 4.5 milyon TL maliyetle 240 hayvan kapasiteli bir çiftlik kurdu. Çiftlik, yılda 432 ton süt üretimiyle ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Modern Çiftlik Yatırımı Çetiner’in çiftliği 18 dönüm arazi üzerine kurulu. İçerisinde sağımhane, gübre ve silaj çukurları, yem depoları ve bakım alanları bulunuyor. Çiftlikte şu an 170 büyükbaş hayvan bulunurken, tam kapasitede 240 hayvana kadar hizmet verilebiliyor. Bekir Çetiner ve ailesi işletmeyi birlikte yönetiyor. Alman vatandaşı olan eşi Sema Çetiner, Türk vatandaşlığı için başvuru yaptı. TKDK Desteğiyle Hayata Geçen Proje Bekir Çetiner, Avrupa’da böyle bir destek sisteminin olmadığını ve Türkiye’de sunulan hibeler sayesinde bu işletmeyi kurduklarını belirtti. TKDK’dan sağlanan destekle Avrupa’dan hayvan ithal edilerek çiftlik faaliyete geçirildi. Çetiner ayrıca, IPART 3. Çağrı Dönemi kapsamında güneş enerjisi sistemi (GES) ve modernizasyon için 6.5 milyon TL’lik yeni bir proje sundu. "Türkiye’de Devlet Girişimcinin Yanında" Çetiner, Avrupa’da tarımsal desteklerin yetersiz olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Avrupa’da çiftçinin yanında duran bir devlet yok. Türkiye’de verilen hibe ve destekler bizim burada yatırım yapmamızda büyük etken oldu. Öz sermaye ile bu kadar büyük bir riske giremezdik." Süt ve Hayvan İthalatı İşletmenin Ana Faaliyeti Çiftlikte günlük 1 tonun üzerinde süt üretilirken, ithal edilen hayvanlar yerel halka satılıyor. Türkiye’de çiftçilik yapmanın avantajlarından biri olarak devletin sağladığı dana ve süt desteğini gösteren Çetiner, bu desteklerin Avrupa’da bulunmadığını belirtti. Bekir Çetiner’in başarı hikayesi, tarımsal hibelerin girişimciliği teşvik etmede ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmada ne kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor.

Mersin'de Genç Girişimci, Projeyle Hayvancılığa Başladı Haber

Mersin'de Genç Girişimci, Projeyle Hayvancılığa Başladı

Proje Genç Girişimcilere Umut Oluyor Mersin Büyükşehir Belediyesi, 'Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim' projesi kapsamında girişimcilere destek olmaya devam ediyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından koordine edilen proje, özellikle gençleri üretime kazandırmayı hedefliyor. Silifke ilçesinde projeden faydalanan Hilal Doğan, aldığı destekle küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine başlayarak kendi işinin sahibi oldu. “Eskiden Yevmiyeciydim, Şimdi Kendi İşimi Yapıyorum” Hilal Doğan, projeden önce bir bakkalda yevmiye ile çalışırken şimdi hayvan yetiştiriciliğiyle hem ailesine hem de ülkeye katkı sağladığını ifade etti. Doğan, "Küçüklüğümden beri ailemle hayvancılıkla ilgileniyordum. Şimdi de koyunlarıma bakıyorum. Severek yapıyorum ve mutluyum” dedi. Kadınlara İlham Oluyor Hayvan yetiştiriciliğinin kadınlar için uygun bir iş olduğunu vurgulayan Doğan, “Her kadın bu işi yapabilir. Ben genç bir girişimci olarak bu işe başladım ve benden sonraki gençlere de tavsiye ediyorum. Hayvanları seven herkes bu işi başarabilir” şeklinde konuştu. Projenin Başarıları Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Mehmet Atlı, projenin 5 yıldır devam ettiğini ve bugüne kadar 300 yetiştiriciye 7 bin 500 damızlık anaç hayvan ulaştırıldığını belirtti. Projenin amacının yerli damızlık ırkların korunması ve üreticilerin desteklenmesi olduğunu ifade eden Atlı, “Yılda yaklaşık 60 yetiştiriciye hayvan teslim ediyoruz. Önceliğimiz 25-45 yaş arasında, hayvancılıkla uğraşan ve ihtiyaç sahibi olan kişiler” dedi. Atlı, üreticilerin projeden çok memnun olduğunu ve kırsaldaki üretimi artırmaya yönelik olumlu dönüşler aldıklarını sözlerine ekledi.

Hayvancılığa Rekor Destek ve Yeni Hedefler Haber

Hayvancılığa Rekor Destek ve Yeni Hedefler

Hayvancılıkta Verimlilik Artıyor Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bursa'nın Orhangazi ilçesinde düzenlenen Global Farm Summit 2024 etkinliğinde hayvancılık politikalarındaki ilerlemeleri ve yeni hedefleri paylaştı. Yumaklı, hayvancılık alanında sağlanan desteklerle verimliliğin artırıldığını belirtti: "Son 22 yılda hayvancılığa 328 milyar lira destek sağladık. Büyükbaş karkas verimi, 178 kilogramdan 287 kilograma yükseldi. Hedefimiz bu oranı 380 kilograma çıkarmak. Ayrıca, hayvan başına süt verimini önümüzdeki beş yıl içinde 3 kat artırmayı planlıyoruz." AB Onaylı Kanatlı Eti İhracatı Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal üretimde ihracat kapasitesini artırmaya yönelik önemli adımlar attığını ifade ederek şu bilgileri verdi: “Ülkemizdeki kanatlı eti işleme tesislerinden sekizi, Avrupa Birliği’ne ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı için yetkilendirildi. Ayrıca ithal edilen spesifik süt ürünlerini artık yerli firmalarımız üretiyor.” Kırsal Kalkınmaya Destek Bakan Yumaklı, kırsal kalkınma yatırımlarının hayvancılık sektöründeki dönüşümde büyük rol oynadığını vurguladı: “2006’dan bu yana hayvancılıkta 17 milyar lira hasar tazminatı ödedik. Kırsal kalkınma projeleri kapsamında 95 bin projeye 117 milyar lira hibe desteği sağladık. Ayrıca yem bitkileri üretimine destek vererek kaba yem ihtiyacını karşılama oranını yüzde 93’e çıkardık.” Yerli Üretime Öncelik Hayvancılık politikalarının yerli üretimi önceliklendirdiğini belirten Yumaklı, sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırıldığını ve genç ile kadın üreticilere ilave destekler sağlanacağını açıkladı. Bakan, yeni dönem politikalarıyla üretim maliyetlerinin düşürülerek kırmızı et fiyatlarının daha erişilebilir hale geleceğini ifade etti. Türkiye Tarımda Lider Yumaklı, Türkiye’nin tarımda Avrupa’da birinci, dünyada ise dokuzuncu sırada yer aldığını belirtti: "Geçtiğimiz yıl 139 milyon ton bitkisel üretimle rekor kırdık. 206 ürünün birçoğunda kendimize yeterliyiz. 186 ülkeye 31 milyar dolar tarımsal ihracat gerçekleştirdik." Sektöre Manipülasyon Eleştirisi Yumaklı, tarım sektörüne yönelik eleştirilerin haksız olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de tarımın bittiğini söyleyenler üreticimize haksızlık ediyor. Ülkemizin güçlü altyapısı sayesinde birçok riski bertaraf ettik ve tarımsal üretimimizi sürdürülebilir hale getirdik.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.