TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hayvansal Ürün Ihracatı

AGRONEWS - Hayvansal Ürün Ihracatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hayvansal Ürün Ihracatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

“Yıllık hayvansal ürün ihracatı 3 buçuk milyar doları buluyor” Haber

“Yıllık hayvansal ürün ihracatı 3 buçuk milyar doları buluyor”

İstanbul Büyükçekmece’de kapılarını açan World Food İstanbul fuarına katılan İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği (İSHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, Türkiye’den kanatlı hayvanlar, su ürünleri ve et ürünlerinde yıllık 3 buçuk milyar dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. World Food İstanbul dünyanın ve Türkiye’nin birçok ülkesinde üreticinin katıldığı fuar TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde dün kapılarını açtı. 4 gün boyunca sürecek olan fuara katılan firmaları ürünleri katılımcılara tanıttı. Fuara katılan gruplar arasında Has Tavuk’ta yer aldı. Has Tavuk’un yönetim kurulu başkanı ve aynı zamand İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer fuarda kurdukları stantta vatandaşlarla bir araya gelerek bilgiler verdi. Sezer, Türkiye’nin alanındaki ihracat ile ilgili verileri de söyledi. Fuara emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ifade eden Müjdat Sezer, “Hayvansal mamüller ve ihracatçılar birliği başkanı olarak da bir iki konuda bilgi vermek isterim. Bunların başında tamamen hayvansal ürünler diye bahsettiğimiz hayvansal proteinleri üreten grubuz biz. Türkiye’nin bu konuda cidden hem kalite hem kapasite açısından oldukça kuvvetli bir ülke. Hayvansal ürünlerin ihracat miktarı 3 buçuk milyar doları buluyor yıllık bazda. Bunun içerisinde kanatlı beyaz et ürünleri yumurta, su ürünleri süt ürünler kırmızı et ürünleri ve bal var. Bunları topladığımızda 3 buçuk milyar dolar satışımız oluyor. Bunun 1 buçuk milyar doları su ürünleri, 1 milyar doları kanatlı ürünleri geri kalan 1 milyar doları diğer sektörlerde paylaşılıyor. Burada gurur verici nokta Türkiye biliyorsunuz ihracat ürünlerinin ortalama satış ürünleri 1 dolar üzerinde bizim ürünlerimiz 1 doları üzerinde katma değerli ürünler kategorisine giriyor. Hem Türkiye’yi hem de dünyayı beslemekte sektör olarak bayağı bir etkin çalışıyoruz” dedi. Kanatlı ürünlerde orta doğu ve ırak pazarında geniş yer bulunduğunu ifade eden Sezer, “Su ürünlerinde Avrupa, Rusya, yumurta ürünlerinde de hem yemekli hem de dünyada Türkiye’nin önemli bir yeri olan kuluçkalık yumurtalık sektöründe oldukça iyi bir yerdeyiz. Burada da Türkiye hemen hemen 80 ülkeye bu ürünleri satıyor. Çok yelpazemiz geniş çoğunluğu Avrupa ve orta doğu. Bunun sebebi de lojistik olarak ülkemize yakın olduğu için. Türkiye’nin ihracatında tüm ürünlerin önünde hiçbir engel olmaması lazım çünkü üretme kapasitesi çok yüksek kalitesi de yüksek. Dünya piyasasında rekabet için 2 tane önemli unsur var birincisi fiyat ikincisi lojistik. Biz lojistik olarak iyi bir noktadayız. Bütün gıda ürünlerine ihtiyacı olan ülkelere en yakın konumdayız. Dolayısı ile bizim üretimi artırma hedefimiz ve stratejimiz olması lazım” diye konuştu.

Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz gelir Haber

Hayvansal ürün ihracatından milyonlarca döviz gelir

Samsun’dan yapılan hayvansal ürün ihracatı neticesinde 43,8 milyon dolar, 14,4 milyon euro ve 3,7 milyon ruble döviz milli ekonomiye kazandırıldı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre Samsun’dan yurt dışına birçok hayvansal ürün ihraç edildi. Tıp, yiyecek ve kozmetik sektörü gibi birçok alanda kullanılan hayvansal ürünler en çok Rusya, Azerbaycan, Peru, Norveç, Kolombiya, Fransa, ABD, İngiltere, Birleşik Arab Emirlikleri, Kore, Çin, Japonya, Libya ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderildi. Hayvansal ürün ihracatı kapsamında 11 adet balık unu ihracatından 1 milyon 475 bin dolar, 17 balık yağı ihracatından 12 milyon 964 bin dolar, 119 dondurulmuş balık ihracatından 1 milyon 148 bin dolar, 16 milyon 265 bin dolar ve 3 milyon 738 bin ruble, 7 tıbbi sülük ihracatından 174 bin dolar, 110 marina hamsi-sardalya ihracatından 153 bin dolar ve 9 milyon 277 bin dolar, 17 deniz salyangozu eti ihracatından 2 milyon 252 bin dolar, 12 deniz salyangozu kapağından ihracatından 300 bin dolar, 17 bal ihracatından 898 bin euro ve 947 bin dolar, 315 kanatlı hayvan ürünleri ihracatından 8 milyon 392 bin dolar ve 2 milyon 909 bin euro, 9 et ve süt ürünleri ihracatından 24 bin dolar ile 2 adet bitkisel ve hayvansal menşeili sıvı gübre ihracatından da 46 bin euro ve 54 bin dolar gelir elde edildi. Toplam 691 ihracatta 16 bin 756 ton ürün yurt dışına gönderilirken, bu ürünlerden 43,8 milyon dolar, 14,4 milyon euro ve 3,7 milyon ruble kazanç sağlandı. Hastalıklara karşı aşılama çalışmaları Hastalıklara karşı aşı uygulamaları kapsamında 340 bin 815 hayvana ilkbahar dönemi şap aşılaması, 317 bin 243 hayvana sonbahar dönemi şap aşılaması, 91 bin 324 hayvana sığır brusellozisi, 30 bin 930 hayvana koyun brusellozisi, 16 bin 818 hayvana büyükbaş şarbon, 5 bin 241 hayvana küçükbaş şarbon, 17 bin 730 hayvana kuduz aşısı, 10 bin 361 hayvana koyun-keçi çiçek aşısı, 199 bin 232 hayvana koyun-keçi vebası ve 332 bin hayvana da LSD (sığırların nodüler ekzantemine karşı yapılan aşı) aşısı yapıldı.

Hayvansal ürünler sektörü Suudi Arabistan’a ihracat vizesi aldı Haber

Hayvansal ürünler sektörü Suudi Arabistan’a ihracat vizesi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinin hemen ardından ilk somut adım hayvansal mamuller sektöründe geldi. Suudi Arabistan, Türkiye’den süt ürünleri, kırmızı et ve bal ithalatının yolunu açtı. 14-25 Kasım 2022 tarihleri arasında Suudi Arabistan Gıda ve İlaç İdaresini (SFDA) temsilen Türkiye’yi ziyaret eden heyet, süt ürünleri sektöründe 5, koyun etinde 4, işlenmiş koyun eti sektöründe 3, sığır eti sektöründe 6 ve bal sektöründe 2 toplamda 18 firmaya Suudi Arabistan’a ihracat vizesi verdi. Türkiye ile Suudi Arabistan arasında siyasi ilişkilerin yolunda gittiği 2020 yılı öncesinde Suudi Arabistan’a 100 milyon dolara varan su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatı yaptıklarını aktaran Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, iki ülke arasındaki siyasi yakınlaşmanın sonrasında Suudi Arabistan’a önce 100 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşmayı, sonrasında geçmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Türk su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün 2022 yılında ihracatta 4 milyar doları aştığı bilgisini veren Kızıltan, “Türkiye hayvansal mamuller üretiminde güçlü bir ülke, Suudi Arabistan ise alım gücü yüksek gıda ithalatçısı bir ülke. Suudi Arabistan’ın protein ihtiyacını Türk ihracatçıları karşılayacak” diye konuştu. Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki siyasi yakınlaşma 2023 yılının ilk yarısında ihracat rakamlarına da yansıdı. Türkiye, 2022 yılının ilk yarısında Suudi Arabistan’a 131 milyon dolarlık ihracat yapmışken, 2023 yılının ocak-haziran döneminde yüzde 747,5’lik artışla 1 milyar 113 milyon dolara ulaştı.

Denizli’nin hayvansal mamuller ihracatında yüzde 40’lık artış Haber

Denizli’nin hayvansal mamuller ihracatında yüzde 40’lık artış

En dikkat çeken sektörler arasında ihracatını yüzde 40 artırarak 190 milyon dolara taşıyan su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü yer aldı. Sektörle ilgili değerlendirmelerde bulunan Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, “Öncelikle, Denizli tarım sektöründe ülkemizin önemli oyuncularından biri konumunda. Alt sektörler bazında ise su ürünleri ve hayvansal mamuller fark oluşturuyor. 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 40 ihracat artışıyla dikkat çeken sektör ihracatçılarımıza ilimiz ve ülkemiz ekonomisine sundukları katkılar için teşekkürlerimizi iletiyoruz. 2022 yılında Denizli’den su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe 82 ülkeye 190 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdik. 2021 yılında bu değer 135 milyon dolar seviyesindeydi. En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülkenin yüzde 25 oranla Irak, yüzde 21 oranla Hollanda, yüzde 5 oranla Almanya, yine yüzde 5 oranla Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 4 oranla Cezayir olduğunu görüyoruz. Alt ürün grupları bazında ihracat incelendiğinde en yüksek değerin 85 milyon dolar ile hayvansal ürünlerde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Sonrasında ise 60 milyon dolar ile su ürünleri grubu, 25 milyon dolar ile süt ürünleri grubu ve 20 milyon dolar ile şarküteri ürünleri grubu geliyor.” dedi. Türk menşeili ürünler, özellikle Avrupa’daki market raflarında yoğun ilgi görüyor Denizli’nin su ürünleri ve hayvansal mamuller üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Memişoğlu, “Günümüz toplumu özellikle protein tüketimine önem veriyor. Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri arttıkça hayvansal protein tüketimleri de artıyor. Bu noktada, ülkemiz bulunduğu konum itibariyle oldukça avantajlı durumda. Ancak artan kuraklıkla birlikte su kaynaklarımızın ciddi oranda azaldığı ve sularımızın giderek kirlendiği de hepimizin bildiği bir gerçek. Bu çerçevede, sektör olarak iklim değişikliği ile mücadele konusunda elimizi taşın altına koymalıyız. Denizlili ihracatçılarımızın bu konuda farkındalık düzeylerinin yüksek olduğunu biliyoruz. Öte yandan, önemle belirtmek istediğim bir diğer husus da ilimizin alabalık üretiminde ve ihracatında dünyada önemli bir yere sahip olduğu. Türk menşeili su ürünleri, özellikle Avrupa’daki market raflarında tüketiciler tarafından yoğun şekilde talep ediliyor. Avrupa’da restoranlarda kullanılan levrek ve çipura balıklarının yüzde 70’inden fazlası Türkiye’den tedarik ediliyor. Bunun da bir bölümü Denizli’den ihraç ediliyor. Yine hayvansal mamuller ve süt ürünleri grubunda dünyanın önemli tedarikçileri arasında yer alıyoruz. Su ürünleri ve hayvansal mamullerin Denizli ihracatında yıldız sektörler arasındaki yerini koruyarak yakaladığı bu güçlü ivmeyi daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.