TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hulusi Şahin

AGRONEWS - Hulusi Şahin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hulusi Şahin haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede Haber

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede

ANTALYA (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Serik'te düzenlenen "Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi"nde Türkiye’nin tahıl üretimindeki başarısını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Yumaklı, "2024’te 39 milyon ton tahıl ürettik, un ihracatında dünya 1’incisi, makarna ihracatında ise 2’ncisiyiz. Üretim planlamasını 3'er yıllık yapıyoruz. 3 yılın sonunda 2028’de hububat üretimimizde yüzde 13'lük artış sağlamayı hedefliyoruz" dedi. TÜRKİYE’NİN HUBUBAT BAŞARISI Türkiye, 23,9 milyon hektar tarım alanının yüzde 48’inde hububat üretimi yapıyor. 2024 yılında 39 milyon tonluk üretime ulaşan Türkiye, arpada dünyada 5’inci, buğdayda 9’uncu, mısırda 16’ncı ve çeltikte 43’üncü sırada yer alıyor. Bakan Yumaklı, sulama yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları sayesinde üretim kapasitesinde önemli artışlar sağlandığını vurguladı. UN VE MAKARNA İHRACATINDA ZİRVE Güçlü tarım sanayisi ile yalnızca kendi üretimini değil, çevre ülkelerden gelen tarımsal ürünleri de işleyen Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ise ikinci sırada bulunuyor. 2023’te 31 milyar dolar olan gıda ihracatının, 2024’te 32 milyar doları aşması bekleniyor. LİSANSLI DEPOCULUKTA BÜYÜK ADIMLAR Lisanslı depoculuk sistemindeki gelişmelere dikkat çeken Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 12,2 milyon ton depolama kapasitesine ulaştığını açıkladı. Bu sistem sayesinde yıllık yaklaşık 23 milyar liralık ürün israfının önlendiğini ve depolama kayıplarının yüzde 10-30 oranında azaldığını söyledi. Yumaklı, üreticilere sıfır faizli işletme kredileri ve analiz ücreti destekleriyle finansal kolaylık sağlandığını da aktardı. GELECEK HEDEFLERİ 2025 yılına kadar TARSİM kapsamının genişletilmesi, prim indirimleri ve yeni destekleme modelleri ile üreticilere daha fazla olanak sunulması planlanıyor. Bakan Yumaklı, 2028 yılına kadar hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artış hedeflediklerini açıkladı. BÖLGESEL TARIM MERKEZİ TÜRKİYE 186 ülkeye 2 bin 200 farklı ürün ihraç eden Türkiye, jeopolitik konumunu kullanarak bölgesel bir tarım merkezi olma yolunda ilerliyor. Kongreye, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra LİDAŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Genç, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Malatya’da kayısı hasadı sürüyor Haber

Malatya’da kayısı hasadı sürüyor

Tarla gününe katılan Vali Hulusi Şahin de, hasat yaparak sezonun kayısı üreticilerine hayırlı olmasını diledi. ‘Güneşin altın yumurtası’ olarak bilinen Malatya kayısısında şu sıralar yoğun bir hasat süreci yaşanıyor. Deprem ile arsın felaketini yaşayan Malatyalı üreticiler, tüm zorluklara rağmen üretiminden vazgeçmedikleri AB tescilli ürün olan kayısıyı hasada başladı. Malatya Valisi Hulusi Şahin de her yıl olduğu gibi bu yılda temsili hasat programına katılarak kayısı hasadı yaptı. Yeşilyurt ilçesinde bulunan bir kayısı bahçesinde gerçekleşen hasat programına Vali Şahin’in yanı sıra Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ve kayısı üreticileri katıldı. Kayısı hasadında çalışan mevsimlik işçilerle sohbet eden Vali Şahin, daha sonra temsili olarak bir kayısı ağacında kayısı hasadı gerçekleştirdi. Elle topladıkları kayısıları kasalara dolduran Vali Şahin, daha sonra yaptığı açıklamada geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan asrın felaketinde yaraları sarmaya devam ettiklerini belirterek, “Hayat devam ediyor ve afetin yaralarını sarma açısından da güneşin altın yumurtası olan kayısının Malatya için özel bir iyileştirici tarafı var” dedi. Geçen yıl aynı bahçede de hasada katıldıklarını ve 100 bin ton ihracata karşılık 500 milyon dolar hedefini açıkladıklarını hatırlatan Şahin, “Ne mutlu ki bu rakamlara ulaştık. Seneye de 700 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz. Her ne kadar bu yıl sadece deprem değil, yine dolu, aşırı yağmurlar, don gibi ürünümüze zarar veren afetler oldu. Hedeflediğimiz 700 milyon dolar ihracatın Malatya’nın yaralarına merhem olacağı inancımız var bu yönde” diye konuştu. Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise Malatya’da ova olarak adlandırılan bölgelerde kayısı hasadının sürdüğünü ve yakın zamanda da yüksek rakımlı alanlarda hasada başlanılacağını söyledi. Bu yıl sağanak yağmurlar nedeniyle ciddi bir kalite kaybı da yaşandığına dikkat çeken Özcan, “İnşallah bu yıl verimli bir yıl, bol gelirli ekonomik olarak kayısı üreticinin yüksek düzeyde memnun olduğu rakamlarla kayısıyı yurt dışına pazarlama imkanı bulacağız” şeklinde konuştu. Hasat sonrası natürel, organik ve kükürtlü olarak elde edilen kayısıların dünyanın dört bir yanına ihracı için yoğun bir çalışmanın deva ettiğini de belirten Özcan, “100 bin ton ihracat ile 750 milyon dolar gelir hedefini ortaya koyduk, buna odaklanarak yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.