TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hüseyin Soygür

AGRONEWS - Hüseyin Soygür haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hüseyin Soygür haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Alaşehir’den 69 Ülkeye 187 Bin Ton Tarımsal Ürün İhracatı Haber

Alaşehir’den 69 Ülkeye 187 Bin Ton Tarımsal Ürün İhracatı

Üzüm İhracatı Öne Çıkıyor Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, ilçeden 2024’te 105 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 187 bin ton tarımsal ürün ihraç edildiğini belirtti. İhracatta dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümü başı çekerken, kiraz, nar, nektarin, incir ve kayısı da önemli paya sahip. En fazla ihracat Rusya’ya yapılırken, toplam ihracat 10 bin tırla gerçekleşti. Rekabet Artıyor, Kalite Çalışmaları Devrede Soygür, üzüm ihracatında en büyük rakiplerinin Mısır olduğunu vurguladı. Mısır'ın maliyet avantajı, uzayan üretim sezonu ve gelişmiş altyapısı nedeniyle rekabetin zorlaştığını ifade etti. Alaşehir’de kaliteyi artırmak için üreticilere eğitimler verildiğini ve dünya standartlarına uygun üretim için çalışmalar yapıldığını belirten Soygür, “Kaliteli ürünlerle pazar hakimiyetimizi sürdürmeliyiz” dedi. Döviz Kuru İhracatı Etkiledi 2024 yılı ihracat rakamlarındaki düşüşte döviz kurunun düşük olmasının etkili olduğunu söyleyen Soygür, Mısır ve İran gibi ülkelerin düşük maliyet avantajlarının da Avrupa ve Rusya pazarlarını etkilediğini dile getirdi. 2024 Yılı İhracat Verileri Toplam İhracat: 187 bin ton tarımsal ürün Başlıca Ürünler: 105 bin ton yaş üzüm 27 bin ton kiraz 10 bin ton nar 5 bin ton nektarin 2 bin 500 ton incir 2 bin ton kayısı Döviz Geliri: Yaklaşık 400 milyon dolar 2023 Yılıyla Karşılaştırma 2023 yılında Alaşehir Gümrüğünden 230 bin ton yaş sebze ve meyve ihraç edilmiş ve yaklaşık 500 milyon dolar döviz girdisi sağlanmıştı. 2024’te miktar ve gelirde düşüş yaşanmasına rağmen bölge, tarımsal ihracatta önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

Alaşehir’de çiftçiler için meteoroloji istasyonları kuruldu Haber

Alaşehir’de çiftçiler için meteoroloji istasyonları kuruldu

Alaşehir Ticaret Borsası, hava olaylarının tarımsal üretime etkisini azaltmak amacıyla 6 noktada meteoroloji istasyonu kurulumu gerçekleştirdi. Borsa tarafından kurulan meteoroloji istasyonları sayesinde; iklim şartlarından dolayı meydana gelen zararlara ve hastalıklara karşı çiftçilerin daha kolay ve çabuk müdahale etmeleri amaçlanıyor. Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür ve teknik ekipler, pilot bölge olarak seçilen mahalleleri ziyaret ederek, çiftçileri bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Alaşehir Sobran Mahallesi’nde ikamet eden ve arazisine meteoroloji istasyonu kurulan çiftçi Hasan Özkan, "Geçen yıl yağmurdan ve pronoz hastalıklarından dolayı mağdur olduk. Bu sene borsamız bu metroloji istasyonlarını kurdu. Havanın nem oranına göre durumuna göre ilacımızı, gübremizi, suyumuzu vereceğiz. Ticaret Borsası hava durumunu bize mesajla gönderecek ve biz de daha az masraf ve ilaçlama yaparak inşallah daha verimli bir yıl geçeceğiz" dedi. Projeyle ilgili bilgi veren Alaşehir Ticaret Borsası Ziraat Mühendisi Süleyman Yüksel, "2024 yılı üretim yılı sezon başında Alaşehir Ticaret Borsası olarak meteoroloji istasyonu projesini hayata geçirdik. Pilot bir uygulama ile Alaşehir’in 6 farklı mahallesinde, meteoroloji istasyonu kurduk . Bu istasyonları kurma amacımız, geçen yıl yaşanan midliyo hastalığı sebebiyle çiftçilerimizin büyük bir ürün kaybına sebep olması. Dolayısıyla bölgenin ekonomik olarak etkilenmesi nedeniyle borsa olarak böyle bir projeye imza atmak istedik. Bu proje ile çiftçilerimize yaşanabilecek iklimsel değerleri mesaj yoluyla ileterek, çiftçilerimizin bağlarının veya diğer ürünlerinin ilaçlama ve tarımsal uygulamalarını daha bilinçli bir şekilde yapıp, iklimsel olaylardan en az zarar görmelerini hedefledik. Başlatılan bu pilot proje başarıya ulaştığı sürece, bunu İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli arkadaşlarla entegre hale getirip genele yayma hedefindeyiz. Kurduğumuz bu altı istasyon yaklaşık 25 bin dekarlık bir alanı içermekte. Bu 25 bin dekarlık arazi içinde bulunan hava şartlarını, nem, yağmur, dolu, fırtına gibi bilgileri bize aktarıyor. Bunlar doğrultusunda zararlıların ve hastalıkların hangi süreçlerde olduğunu takibini yapıp, çiftçilerimize uyarı bilgilendirmelerimizi yapacağız. Çiftçilerimizde bu doğrultuda daha bilinçli ilaçlama, gübreleme ve sulama yapacaklar" dedi.

Sultani üzümde ilk ihracat tırları yola çıktı Haber

Sultani üzümde ilk ihracat tırları yola çıktı

Bugün Alaşehir Gümrüğünden başlayan ihracatta 55 tıra yüklenen üzümlerden ilki Rusya’ya doğru hareket etti. Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultani üzüm ihracatı başladı. Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları tarafından 10 Ağustos’ta kesim, 11 Ağustos’ta da ihracat tarihi olarak belirlenmesinden sonra, ilk tırlar yola çıktı. Üzümler üzüm bağlarından kesildi, işletmelere getirilip işlendikten sonra tırlara yüklendi ve yola çıktı. Alaşehir’den 79 ülkeye ihracat Alaşehir Gümrük Müdürlüğü’nden 2022 yılında, 79 ülkeye ihracat yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam 17 bin tır çıkış yaptı. Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultani üzüm ihracatı Rusya-Ukrayna savaşına, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen yine de sevindirici rakamlara ulaştı. Alaşehir’den geçen 76 kalemde toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapılırken, bu ihracatta 186 bin ton ile yaş üzüm başı çekti. Üzümü 26 bin ton ile kiraz, 17 bin ton ile armut takip etti. En çok ihracat Rusya’ya Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, 2023 yılında 2022 yılındaki rakamları daha yukarıya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Üzümün başkenti Alaşehir’den, Çekirdeksiz Sultani Üzüm ihracatının en çok Rusya’ya yapıldığına dikkati çeken Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "Alaşehir’den 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız var. En çok ihracat Rusya Federasyonu’na yapıldı. Ardından da Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Afrika ülkeleri de var" dedi. Üzüm üreten ülke sayısı arttı Üzümü üreticisi ülke sayısında artış olduğunu vurgulayan Soygür, "Geçen yıl 186 bin ton yaş üzüm ihracatı yaptık. Toplamda 323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız oldu. Bu ihracatımızı 79 kalemde, 76 ülkeye yaptık. Bu sene iklim şartlarından dolayı bu rakamı yakalamaya çalışacağız. Dünyada artan rekabetten dolayı kuru ve yaş üzümde 5 ülke üretirken, şimdi sayı 14’e çıktı. Ürettiğimiz ürünler ne kadar kaliteli ve sağlıklı olursa, pazar bulma payımız artacaktır. Ülkemizdeki bu doğal afetlerden dolayı rekoltede bir azalma bekliyoruz ama ürünlerimiz çok kaliteli" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.