TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Hüyük

AGRONEWS - Hüyük haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hüyük haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

The direct seeding period in the stubble fields in Hüyük is beginning Haber

The direct seeding period in the stubble fields in Hüyük is beginning

In Hüyük district, one of the key centers for cereal farming in Konya, the direct seeding period in stubble fields is starting. As part of the 'Direct Seeding Techniques Training' project, funded by the Konya Plain Project (KOP) Regional Development Administration, a direct seeding machine was delivered to the Hüyük Chamber of Agriculture, which is a project partner. Hüyük Chamber of Agriculture President Ertuğrul Zedef thanked KOP Administration for their support and contributions to the project. Zedef stated that with the use of this machine, local producers will now save about 80% on fuel and 50% on costs. He added, 'With the direct seeding machine, we will be able to perform cereal seeding in our region using the direct seeding method. This method, which is applied worldwide and has been spreading in our country in recent years, reduces labor and tillage costs, providing significant convenience for farmers. Traditional production methods involve intensive soil processing, which damages the physical and chemical structure of the soil and imposes heavy costs on farmers. In our district, for the production of main crops such as wheat and barley, soil preparation typically involves 3-5 tractor passes before planting, depending on the characteristics of the land. By using the direct seeding machine, planting is done in a single pass, resulting in 70-80% savings in fuel, and 50-60% savings in labor and time. Additionally, improvements in soil organic matter, structure, aeration, and water permeability, as well as increased yield, are expected.'

Hüyük’te çilek başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi Haber

Hüyük’te çilek başlangıç fiyatları üreticileri memnun etmedi

Türkiye’nin çilek üretiminde önde gelen merkezlerinden Konya’nın Hüyük ilçesinde yaz dönemi yaklaşırken yetiştirilen organik çileğin başlangıç fiyatları üreticiyi memnun etmedi. İlçede bu yıl mevsim şartları dolayısıyla çilek üretimi önceki yıllara göre daha erken başladı. Üretimdeki bolluk üreticiyi sevindirirken, alım fiyatları ise henüz beklentileri karşılamadı. İlçeden yurt içinin yanı sıra dış pazarlara da ihraç edilen coğrafi işaret tescil belgeli Hüyük çileği yüksek aroması nedeniyle tercih ediliyor. Ürün sofralık olarak marketlerde yerini almaya başlarken, fabrikalara da gönderiliyor. Fabrikalara gönderilen küçük çilekler kilosu 20 liradan alıcı bulurken, sofralık olan daha irileri ise 35-40 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor. "Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz" Hüyük’te çilek üretimi yapan Sabit Altınyazar, üç farklı cinste üretim yaptığını anlatarak ilçede yetiştirilen organik çileğin hem iç pazar hem de dış ülkelere gönderildiğini aktardı. Kendisinin de 20 dekarlık bir alanda çilek yetiştiriciliği yaptığını vurgulayan Altınyazar, üretimin başlaması ile birlikte başlangıç fiyatlarının makul olduğunu ancak beklentilerinin altında kaldığını dile getirdi. Beklentilerinin artan maliyetler nedeniyle daha yüksek olduğunun altını çizen Altınyazar, Türkiye’deki diğer bölgelerde önümüzdeki haftalarda çilek üretiminin azalmasıyla Hüyük çileğinin gerçek değerini bulacağına inandığını belirterek, “Fiyatların daha da yükselmesini bekliyoruz. Şu anda benim bahçemdeki ürünümden bu yıl için 40-45 ton civarında bir rekolte beklentim var” dedi. Çilek üreticisi Neslihan Çetin ise çilek yetiştiriciliğinin zor olmasına rağmen karşılığını yeterince alamadıklarını savundu. Çetin, “Aracılar arada para yiyor. Şu an ki fiyatlar beklediğimiz fiyatlar değil. Böyle giderse bırakacağız. Çünkü emeğimizin karşılığını alamamaya başladık. 12 yıldır bu işi yapıyorum ama iki yıldır çöp ettiler çileği. Oysa son iki yıla kadar güzeldi, iyi gelirler elde ediyorduk” ifadelerini kullandı. Çilek üreticisi Ahmet Çetin ise, son dönemde maliyetlerin arttığını kaydetti. Çetin “Her şey pahalandı ama çilek fiyatları yerinde sayıyor. Bu kadar çalışmaya, bu kadar emeğe bu fiyatlar kurtarmıyor. Çilek üretimi öylesine kolay olmuyor. Sadece gündüz değil, gece de çalışıyor, sulamasını yapıyoruz. Bu kadar emeğe, bu fiyatlar bizlere de yazık” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.