TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ibradı

AGRONEWS - Ibradı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ibradı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

800 rakımlı mahallede yaş incir rekoltesi üreticinin yüzünü güldürecek Haber

800 rakımlı mahallede yaş incir rekoltesi üreticinin yüzünü güldürecek

Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi’nde siyah ve beyaz incirde bu yıl geçen yıla göre yüzde 10 rekolte artışı bekleniyor. Ürünlü Mahallesi’nde geçtiğimiz yıl Bursa siyah inciri, Aydın beyaz inciri ve Ürünlü köyünün yerli incirinden yaklaşık 40 ton hasat yapılırken, bu yıl ise hasadın 50-60 ton civarında olması bekleniyor. Ürünlü Mahalle muhtarı ve aynı zamanda incir üreticisi Naci Özkan, bu yıl verimin geçen yıla göre daha iyi olduğunu belirterek, “14 senedir tarımla uğraşıyorum. İncir bahçesini bir hevesle 14 yıl önce yaptım. 150 tane Bursa siyah ve 50 tane Aydın beyaz inciri diktim. Geçen yıl yaklaşık 8 ton civarında hasadım oldu. Allah izin verirse bir önceki yıla göre bu yıl 10 ton civarında ürün almayı bekliyorum. Bu yıl verim oldukça güzel. Pazarlama sıkıntımız yok. Hasadımıza 15 gün sonra başlayacağız. İlk olarak beyaz incirle başlıyoruz. Daha sonra ise siyah incir hasadına giriyoruz. Manavgat ilçesinde büyük manavlara veriyoruz. Hasat dönemimiz ise yaklaşık 45 gün sürüyor” dedi. “Hava sıcaklığından erken hasat olacak” Havaların bu yıl oldukça sıcak geçtiğini anlatan Özkan, “Bu yıl havalar oldukça sıcak geçti. Sıcaklardan dolayı incirlerimizde hasat 15 gün daha erken olacak. Geçen yıla göre Aydın beyaz incirde haşatına on gün sonra başlayacağız. Bursa siyah incirinin haşatına ise 10 gün sonra başlarız” dedi. “Bu yıl sert budama yaptık” Bu yıl ağaçlarının budama zamanı geldiğini ve sert budama yaptıklarını dile getiren Özkan, “Bu sezon ağaçlarımızı sert budama yaptık. Sert budama yapmamış olsaydık yüzde 30 daha fazla rekolte elde edecektik. Tabii ki gelecek yıl daha yüksek rekolte meydana gelecek. Bu yıl ise sert budamadan dolayı rekoltemiz geçen yıla göre yüzde 10 civarında yüksek olacak. Fakat incirimizin kalitesi ise daha iyi durumda. Köyümüz deniz seviyesinden 800 metre yükseklikte olması incire verimli bir seviyededir. İncirimizin kalitesini de arttırıyor. İncir ağaçlarına zaten kesinlikle fenni gübre vermiyoruz. Hayvan gübresi ile besliyoruz. Köyümüzde Aydın beyaz incir, Bursa siyah ve yerli incir olmak üzere 50-60 ton civarında ürün bekliyoruz. Pazarlama sorunumuz yok. Bizim her yıl müşterilerimiz zaten hazırdır. Bursa siyah incirinin 7-8 tanesi ise ortalama bir kilo gram gelir. Bu da incirimizin ne kadar iyi kalitede yetiştiğini göstermektedir” şeklinde konuştu. İncir üreticilerinden İlker Erman, “Kendim Ürünlü köyündenim. Babamdan kalan incir bahçesine bakmayı sürdürüyorum. İncirimizin kalitesi oldukça iyi. Ürünlü’de hava ve rakımdan dolayı incirlerimizin aroması oldukça lezzetli doyurucudur. Doğal incirimiz oluyor. Bu yıl daha kaliteli ve ve lezzetli incirlerimiz olacak” diye konuştu.

Arıcılar yeni sezona hazırlanıyor Haber

Arıcılar yeni sezona hazırlanıyor

Arıların yaşam alanı kovanların bazıları değiştirilirken, her kovandaki arılar ayrı ayrı kontrol ediliyor. Hazırlıklarını tamamlamaya çalışan arıcılar, kovanlarını yenileme, katlama işlerini yapıyor. Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazırlıklarını yapan arıcılar arılar koloni içerisinde belirli bir sayıya ulaşmasının ardından Mayıs ayının sonlarında sonra yaylaya çıkartılıyor. Yaylada da her yılın mevsimine göre, iklim değişikliklerine göre yağmur, rüzgar veya kurak geçmesine bağlı olarak oluşan ballar Ağustos ayının ortasında hasat ediliyor. Hasadın ardından milyonlarca arı yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere geri getiriliyor. “40 yıllık arıcı” Yaklaşık 40 yıldır arıcılık ile uğraşan Muzaffer Arıcı (59), arıların kış sonrası ilkbahar bakımlarını yaparak sezona hazırlandıklarını söyledi. Verimli bir sezon için bakımlarına önemine değinen Arıcı, “Bu bakımlarda arılarımızdaki fazla çerçeveleri sıkıştırıyoruz, eksik balları varsa takviye yapıyoruz. Arılarımız ne kadar sıkışık olursa o kadar iyi yavru atıyorlar. Bahar başlangıçlarında polen de daha iyi geliyor. İnşallah bu sezon tüm arıcılar açısından bereketli bir yıl olur” dedi. “6’ıncı kuşak” Arılarını yaz ayında bin 860 metre rakımlı Çimi Yaylası’na çıkardıklarını anlatan Arıcı, “Arıcılık benim baba mesleğimdir. Yaklaşık 40 yıldır arıcılık yapıyorum. Arıcılık bize 5-6 kuşaktan beri dedelerimizden atalarımızdan kalan bir meslek. Bizden sonraki nesilsin bu işe devam edip etmeyeceğini bilmiyoruz. Fakat arıcılık bizim genlerimizde vardır. Ömrümüz el verdiği müddetçe arıcılık yapmaya devam edeceğim. Arıcılık olmazsa bizde yaşam olmaz” dedi. “Mayıs sonunda yaylaya çıkarırız” Amaçlarının yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek olduğunu dikkat çeken Arıcı, “Arılarımızı Çimi Yaylasına çıkardığımız zaman bir kolonide 40 bin ile 80 bin civarında arı sayısına ulaştırmalıyız ki bize bal verebilsin. Daha düşük kolonilerle yaylaya gittiğimiz zaman bu arılar bizim için verimli olmuyor. Onun için ilkbaharda biraz daha besliyoruz. Biraz daha onun sıcak durmasına veya nektarın bol olduğu yerlere götürüyoruz. Arıların koloni içerisinde belirli bir sayıya ulaşmasının ardından 25 Mayıs’tan sonra yaylaya çıkarıyoruz. Yaylada da her yılın mevsimine göre, iklim değişikliklerine göre yağmur, rüzgar veya kurak geçmesine bağlı olarak bal miktarı oluşur. Hasadı da Ağustos ayının 15-20’ si gibi yaparız. Hasattan sonra yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere getiririz” ifadelerini kullandı. "200 arı kovanım var" 200 civarında arı kovanının olduğunu söyleyen Arıcı, “Çimi Yaylası balının ayrı bir değeri vardır. Bir markadır. Bizim Çimi Yaylası’nın balı kovanda iken sipariş alırız. Ancak ürettiğimiz ballar siparişleri karşılar. Daha Çimi Yaylası balını tezgaha çıkarıp ta satan olmaz” dedi. "Arıcılık bir şanstır" Arıcılık mesleğinin bir şans olduğunu anlatan Arıcı, “Her sezon bal hasadı aynı olmaz. Her sezon istediğin balı alamazsın. Arıcılık gerçekten bir şans işidir. Bakmışsın o sezon havanın rüzgar, kurak geçmesi bal üretimini etkiler. Geçen yıl normal bir sezon yaşadık. Kovan başına 4-5 kilo gibi hasat yaptık. İsteriz ki kovanlarımız dolsun. Havanın kurak geçmesi, yağmurlu geçmesi. Rüzgar olması, çiçeklerin nektar zamanı ölmesi, kuruması bizim için iyi olmayabilir. Yani tamamen bir şanstır” diye konuştu. “Arıcılık zor ama zevkli meslek” İbradı’nın Ürünlü mahallesinde yaklaşık 30 yıldır arıcılık ile uğraşan Mesut Şanlı, ilkbahar bakımları yaparak sezona hazırlandıklarını söyledi. Verimli bir sezon için bakımlarına önemine değinen Şanlı, “Bu bakımlarda arılarımızdaki fazla çerçeveleri sıkıştırıyoruz, eksik balları varsa takviye yapıyoruz. Arılarımız ne kadar sıkışık olursa o kadar iyi yavru atıyorlar. Bahar başlangıçlarında polen de daha iyi geliyor” dedi. Sezon hazırlıklarını tamamlayarak kovanlarını florası çok iyi olan Akseki’nin Kuyucak Yaylası’na çıkardıklarını ve bal üreticileri olarak sezona iyi hazırlandıklarını ifade eden Şanlı, “Kovanlarımızın bakımını iyi yaptık ve bu yıl bitki florasının çok iyi olduğunu tespit ettiğimiz Akseki’nın Kuyucak Yaylası’na götüreceğim. İnşallah bahar yağmurları iyi geçer ve yaylalarda flora zenginliği oluşur. Oranın Yaylası bal verimi bakımından çok daha fazla. Arılarımız Toros dağlarının kekiğinden tutun da binlerce çeşit bitkiden doğal bal yapıyor. Akseki’nin balı bu bakımdan oldukça kalitelidir” diye konuştu. Arıcılık mesleğinin oldukça zor fakat zevkli bir meslek olduğunu söyleyen Şanlı, “Onlara çocuk bakar gibi bakıyoruz. Her mevsim ayrı bakımları var. Arılarımızı nüfus bakımından çoğalttık. Kovanlarımızı ikişer kat yaptık. Şu anda 50 kovan arım var. Arıları çoğaltmak önemli değil. İstediğin kadar çoğaltabilirsiniz ama bakımı çok önemli” şeklinde konuştu. Yayla sezonuna güçlü bir koloni ile girmek ve bal üretmek için son hazırlıklarını yapan arıcılar, arıların koloni içerisinde belirli bir sayıya ulaşmasının ardından arıları başta 1960 rakımlı balı ile meşhur Çimi Yaylası ile, Göktepe, Yarpuz, Bademli, Kuyucak Yaylalarına çıkarıyor. Yaylada da her yılın mevsimine ve iklim değişikliklerine göre oluşan ballar Ağustos ayının ortasında hasat ediliyor. Hasadın ardından milyonlarca arı yine Akseki bölgesinde sıcak bölgelere geri getiriliyor.

Antalya’da 800 rakımlı köyde incir hasadı başladı Haber

Antalya’da 800 rakımlı köyde incir hasadı başladı

İncir hasadı yaklaşık 45 gün sürecek. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte incir tarlalarına giden üreticiler olgunlaşmaya başlayan incirleri tek tek dalından kopartıyor. Tarlada seçilen incirler boylarına göre ayrılıyor ve satışa sunulmak üzere Antalya haline gönderiliyor. İncirin bahçeden çıkış ücreti ise kalitesine göre 40 ile 50 TL arasında değişiyor. “Sıcaklık rekolteyi vurdu” İncir üreticileri ise bu yıl geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla rekoltede artış beklerken, hava şartları nedeni ile rekoltede yüzde 50 düşüş yaşandığını söylediler. İncir üreticisi Mesut Şanlı, 2023 Bursa siyah incir hasadına başladıklarını ve ilkbahardaki yağışlardan dolayı sezona 20 gün gecikmeli başladıklarını söyledi. Aşırı sıcaklar nedeniyle geçen yıla göre bu yıl rekoltede düşüş olduğunu söyleyen Şanlı, “Bahar yağmurları çok iyi gitmişti. Fakat sonradan kurak gidince sıcaklardan dolayı incirlerimizin yarısı döküldü. Hasatta yüzde elli oranında düşüş oldu. Ağaçlarda incir seyrek olmasından dolayı ise incirde bu yıl kalite geçen yıla göre daha yüksek oldu” dedi. “8 tanesi 1 kilo gram” Ürünlü’de incirin çok kaliteli olduğunu söyleyen Şanlı, “Bursa incirimizin 8 tanesi bir kilogram civarında geliyor. Kalite mükemmel. Geçen yıl 200 incir ağacından 18 ton civarında incir toplamıştık. Bu yıl ise yarı yarıya düştü. Yani yüzde elli oranında hasatta düşüş olacak. Sıcaklardan dolayı incirlerimiz dökülmeseydi bu yıl geçen yıla göre yüzde elli oranında rekoltede artış bekliyorduk. Ürünlerimizi 26-28-30-32’lik olmak üzere kasalara 4 boya ayırıyoruz. Zaten pazarlama sorunumuz yok. Antalya’da bulunan sebze halindeki dükkanımıza gönderiyoruz. İncirlerimize kimyasal ilaç kullanmıyoruz. Doğal hayvan gübresi veriyoruz. İncir bahçesinin 800 rakımda olmasından dolayı da incirlerimizde ayrı bir lezzet ve tat oranı çok yüksek” şeklinde konuştu. İncir bahçelerinde incir toplayan Keriman Songül, “Ürünlü’ de incir haşatına başladık. Sabah saatinde bahçeye gelip olgunlaşan ürünler bitinceye kadar topluyoruz. Topladığımız incirler Antalya haline gidiyor. İncirlerimiz geçen yıla göre hava şartlarından dolayı bir kısmı döküldü. Fakat kalitesi oldukça yüksek oldu. Hasadı incirlerin olgunlaşmasına göre bazen iki günde, bazen de üç günde bir topluyoruz” dedi. İncir üreticilerinden Mehmet Üzümcü, “İncirlerimizi dört boya ayırıyoruz. İncirimizin bu yıl 6 tanesi bir kilo geliyor. Organik olarak yetiştirdiğimiz incirlerimiz toplandığı anda Antalya haline gönderiyoruz. Bu yıl hasatımız geçen yıla göre hava şartlarından dolayı geç başladık. Rekoltede bu yıl yüzde elli oranında artış bekliyorduk. Fakat havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle ürünlerimizin yarısı döküldü. Yüzde 50 oranında artış beklerken yüzde 50 düşüş oldu. İncirin kalitesi ise önceki yıllara göre daha iyi oldu. Önceki yıllarda 8 tanesi bir kilo gelirken, bu yıl ise 6 tanesi bir kilo geliyor” diye konuştu.

Antalya’da incir bahçeleri sezona hazırlanıyor Haber

Antalya’da incir bahçeleri sezona hazırlanıyor

Antalya’nn İbradı ilçesinde incir bahçeleri yeni sezona hazırlanıyor. İlçeye bağlı 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi’nde siyah ve beyaz incir bahçelerinde son bakımlar yapılarak hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadele ediliyor.Geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20 rekolte artışı ile 80 ton incir hasatı yapılan köyde hasat tarihi ise Ağustos ayı. Ürünlü mahallesinde incir yetiştiren Mesut Şanlı, geçen yıl hasattan sonra incir ağaçlarının güz bakımını gerçekleştirdiklerini, daha sonra ise budama, gübreme ve budama işlemlerini yaptıklarını söyledi. İlkbahar döneminde ise otlarını biçerek ot mücadelesini ettiklerini söyleyen Şanlı, “Hasat sezonu yapılan bakım ve gübreleme çok önemlidir. İncir bahçelerinde toprağı güzel işleyerek toprağın havalanması sağlamak, bahçeyi yabancı otlardan arındırmak ve hasada hazırlamaktır. İncir bahçelerini sonbaharda ve ilkbaharda en az iki kez sürüyoruz. Bahçeye bakmazsan iyi ürün alamazsın. Emekleriniz boşuna gider. Ağaçlara yanmış ahır gübresi veriyoruz" dedi. “Ağustos ayında incir hasatına başlayacağız” Yağmurların bu yıl oldukça iyi geçtiğini anlatan Şanlı, “Her geçen yıl daha iyi incir rekoltesi elde ediyoruz. Geçen yıl oldukça iyi bir sezon geçirdik. Bu yıl ürünün geçen yıla göre daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Askı zamanı geliyor. Bundan sonra askılarını asacağız. Ağustos ayı içerisinde ise beyaz incir ile hasada başlayacağız. Ağustos ayının ortalarında ise Bursa siyah incir hasatına geçeceğiz. Bu yıl yağmurlarında iyi gitmesi ile ağaçlar gayet iyi. Geçen yıla göre bu yıl yine rekolte bekliyoruz. Köyümüzde yaklaşık 8-10 bin civarında yerli incir ağacı, 2 bin civarında ise Bursa incri bulunmaktadır. Her geçen yıl incir yetiştiriciliği artmaktadır” diye konuştu. Antalya’nın İbradı ilçesine bağlı 800 rakımlı Ürünlü Mahallesi’nde siyah ve beyaz incirde geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 20 rekolte artışı oldu ve 80 ton incir hasatı yapılmıştı.

Ata tohumu desteği ile ekilemeyen alanlar tarıma kazandırılıyor Haber

Ata tohumu desteği ile ekilemeyen alanlar tarıma kazandırılıyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma projeleri dâhilinde ekilemeyen alanların tarıma kazandırılması amacıyla Antalyalı çiftçilere 1000 dekar alanda 20 ton ata tohumu hibesi yapıldı. Büyükşehir Belediyesi, ata tohumu desteğinde bulunduğu çiftçilere gübre desteği de sağlayacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yerelden kalkınma projeleri çerçevesinde Antalya’nın birçok ilçesinde çiftçilere ata tohumu desteği sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi, projeyle tarımda girdi maliyetlerinin artması sebebiyle ekilemeyen alanların tarıma kazandırılması ve ata tohumunun gelecek nesillere aktarılmasını niyetleniyor. Çiftçilere yapılan destekler sonrasında Antalya Büyükşehir Belediyesi ziraat mühendisleri tarafından ekimden hasada kadar geçen süreç yakından takip ediliyor. Hem tohum hem gübre desteği Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Hatice Parlak, milli değer olan ata tohumunun korunarak, yaygınlaştırılması amacıyla Antalyalı üreticiye toplam 20 ton ata tohumu hibe desteğinde bulunulduğunu açıkladı. Ziraat Mühendisi Hatice Parlak, “Ata tohumu olarak bölgeye özgü 7 çeşit tohum ayarlandı. Bin dekar alanda ata tohumu hibesi yaptık. Aynı zamanda gübre desteğimizde olacak. Elmalı, Korkuteli, Serik, Manavgat, Kumluca, Döşemealtı, Konyaaltı, İbradı yaylalarında ekimler yapıldı. Bize atalarımızdan gelen besin değeri yüksek, glüten oranı düşük, hibrit olmayan bugüne kadar bize gelen bu ata tohumu mirasını gelecek nesillere bozulmamış bir şekilde sürekliliğini sağlamak istiyoruz. Çiftçilerimiz bu projeden çok memnun. Bu tür desteklerin artmasını talep ediyor” dedi. Boş tarlalar üretime kazandırıldı   Elmalı Kızılca Mahalle Muhtarı Kaan Koçoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ata tohumu desteğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Girdi maliyetleri sebebiyle ekemeyecek durumda olan vatandaşları tespit edilerek, yapılan Ata tohumu desteği ile tarlalarını ekmelerini sağladık. Ata tohumuna sahip çıkalım. Yapılan bu destekle tarlalarımız boş kalmadı” diye konuştu. Üreticiler çok memnun Elmalı Kızılca Mahallesi sakinlerinden Mustafa Uysal da Muhittin Başkan’a teşekkür ederek, “Bize yapmış olduğu destekle tarlamızı ekme fırsatı bulduk. Girdi maliyetlerinden dolayı çiftimiz zor durumdaydı. Gübre alamıyorduk. Büyükşehir Belediyemiz her türlü desteği sağlıyor. Teşekkür ederiz” dedi. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.