TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ibrahim Görentaş

AGRONEWS - Ibrahim Görentaş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ibrahim Görentaş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Van’da inci kefali av yasağı sonra erdi Haber

Van’da inci kefali av yasağı sonra erdi

Van Gölü’nde yaşayan ve endemik bir tür olan inci kefalinin 3 aylık av yasağı bugün itibarı ile sona erdi. Van Gölü’nde bulunan tek endemik tür olan inci kefali balığının göçüne denk gelen aylarda ilan edilen balık avı yasağı sona erdi. Üç aylık av yasağı süresi içinde Van Valiliği öncülüğünde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri, İl Emniyet Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında birçok tedbir alındı. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen kaçak avlanan tonlarca balık ele geçirildi. Türkiye genelinde denizlerde ve derelerde av yasağı uygulanırken, Van’da da Van Gölü’ndeki inci kefali balığının tatlı sulara doğru yaşanan göçüne denk gelen 15 Nisan tarihi itibariyle başlayan av yasağı, 15 Temmuz itibarı ile son buldu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, av yasağı süresince gerek jandarma gerek emniyet gerekse il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri personelinin yoğun çalışmaları kapsamında 185 kişiye 2,5 milyon TL’lik bir idari para cezasının uygulandığını ifade ederek, “Bu çalışmalar çerçevesinde ekiplerimiz 77 ton balık yakalarken, bu balıkların yaklaşık 20 tonu canlıydı ve tekrar doğaya salındı. Tabi su sene yağışların bol geçmiş olması, her noktada balıkların tatlı sulara göçlerini kolaylaştırdı. Ayrıca bu göçler sırasında vatandaşların bize yaklaşım tarzı, bizi sürekli bilgilendirmeleri ve balık yasağını desteklemeleri bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Bu çalışmalar kapsamında bize destek veren valiliğimize, emniyet ve jandarma ekiplerimize ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Bu sene yağışların bol olmasının balık miktarında artışa neden olduğunun altını çizen Görentaş, “Bu sene av yasağı çalışmalarının yanı sıra yağışların bol olması, herhangi bir derede su kesintisinin olmaması, balıkların hem göç hem de dönüş yolunda bir sıkıntıya uğramaması ileriki dönemlerde Van Gölü’ndeki balık miktarının artmasına faydası olacaktır. Balıkçılarımız teknelerini hazırladılar ve 15 Temmuz itibariyle de ‘Vira Bismillah’ diyecekler. Ben bu sezonun balıkçılarımıza bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sertifikalı tohum ekilen Van'da hububat üretiminde artış bekleniyor Haber

Sertifikalı tohum ekilen Van'da hububat üretiminde artış bekleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, Van Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından üretimde durgunluğun yaşanmaması ve tarım sektörünün zarar görmemesi için geçen sene başlatılan "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı" kapsamında kentteki 2 bin 870 çiftçiye bu yıl yüzde 75 hibeyle sertifikalı buğday ve arpa tohumu desteği verildi. Destekten yararlanarak 5 ay önce aldıkları 2 bin 20 ton buğday ile 853 ton arpa tohumunu 1 milyon 100 bin dekar alanda toprakla buluşturan çiftçiler, hasada başladı. Geçen seneye göre rekoltede yüzde 75 artış bekleniyor İlkbaharda etkili olan yağışlar sayesinde rekolte beklentileri yükselen çiftçiler, geçen yıl kuraklık nedeniyle 80 bin ton buğday ve arpanın elde edildiği kentte, bu yıl tarlalardan 140 bin ton ürün hasat etmeyi hedefliyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, AA muhabirine, kentte tarımsal üretiminin artırılması amacıyla çiftçilere yüzde 75 hibeyle sertifikalı buğday ve arpa tohumu desteği verdiklerini söyledi. Kentte bu yıl ilkbaharda alınan yağışların çiftçileri sevindirdiğini ifade eden Görentaş, buğday ve arpa üretiminde verimli bir yıl beklediklerini anlattı. "Kaliteli tohum verimi yüzde 25 artırıyor" Geçen yıl kuraklığın Van'da üretimi etkilediğini belirten Görentaş, şunları kaydetti: "Kurak geçen kış döneminden sonra ilkbaharda alınan yağışlar çiftçilerimizi umutlandırdı. Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle çiftçilerimize 2 bin 873 ton buğday ve arpa tohumu desteği verdik. Hasat dönemi başladı. Kentte 1 milyon 100 bin dekarda hububat ekimi var. Biçerdöverlerle buğday ve arpa hasadı yapılıyor. Kaliteli tohum verimi yüzde 25 artırıyor. Hasat ağustosun sonuna kadar devam edecek. Geçen yıl 80 bin ton buğday ve arpa elde ettik. Bu yıl 140 bin ton rekolte bekliyoruz. İl ekonomisine önemli katkı sağlayacak. Çiftçiler, elde ettikleri mahsulden ihtiyaç fazlasını Toprak Mahsulleri Ofisine satacak. Üreticilerimize buğday ve arpa tohumu desteklerimiz devam edecek." "Tarlalarımız boş kalmıyor" Tuşba ilçesine bağlı Göllü Mahallesi'ndeki çiftçilerden Ömer Sidal ise devletten aldığı sertifikalı buğday tohumuyla ekim yaptığını dile getirdi.. Yüzde 75'i hibeyle tohum aldığını ve verimden memnun olduğunu belirten Sidal, "Devletten hibe aldığımız tohumlar sayesinde tarlalarımız boş kalmıyor. Hasat dönemindeyiz. Güzel bir verim bekliyoruz. Ürünümüzün elimizde kalmasını istemiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisine satacağız." dedi.

Van'da üreticiler verilen desteklerle bal üretimini artırıyor Haber

Van'da üreticiler verilen desteklerle bal üretimini artırıyor

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün desteği ile arı yetiştiriciliğinin her geçen yıl arttığı Van'da, yaklaşık 950 arıcı 165 bin kovanda bal üretimi yapıyor. Arıcılıkla ilgili eğitim faaliyetlerinin de yıl boyunca sürdüğü kentte, geçen yıl yaklaşık 2 bin 200 ton bal üretildi. Arıcılığın daha da güçlenmesi için bu yıl 601 üreticiye 3 milyon 500 bin lira desteğin sağlandığı kentte, 3 bin ton bal rekoltesi bekleniyor. "Bal üretiminde artış bekliyoruz" İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, AA muhabirine, arıcılığın Van'da önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Kentin arı yetiştiriciliği noktasında önemli yere sahip olduğunu belirten Görentaş, şunları kaydetti: "Ülkenin bal üretiminin yaklaşık yüzde 2,5'i Van'da yapılıyor. 950 arı yetiştiricimiz var. Yılda 165 bin kovanda 2 bin 200 ton bal üretiliyor. Bakanlığımızca 601 yetiştiriciye 3,5 milyon lira destek ödemesi yapıldı. İlkbahar yağışlarının fazla olmasından dolayı bu yıl bal üretiminde artış bekliyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleri kapsamında arıcılarımıza yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Valiliğimiz bünyesinde de çeşitli destekler veriliyor. Arıcılara malzeme desteğinde bulunuyoruz." "Coğrafi işaret almak için çalışacağız" Görentaş, kentte zengin floraya sahip yaylalarda üretilen balın, yapılan analizler sonucu saflık göstergeleri arasında önemli bir yer tutan prolin değerleri bakımından zengin olduğu vurguladı. Van balının kimliklendirilmesi amacıyla bir süre önce çalışma yaptıklarını anımsatan Görentaş, "Yaylalarda üretilen ballardan geçen yıl sonbaharda 50, bu yıl ilkbaharda 50 olmak üzere toplam 100 numune alındı. Laboratuvara gönderilen numuneler analiz edilerek, balın saflık göstergeleri arasında en önemli verilerden biri olan prolin değerleri ortaya çıkarıldı. Ölçümlerde balımızdan prolin değeri çok yüksek çıktı. Balımız dünyanın en iyi balları arasına girdi. Coğrafi işaret almak için çalışacağız." diye konuştu. "Doğal koşullarda bal üretiyoruz" Gevaş ilçesinde 10 yıl önce devletin verdiği destekle arıcılığa başlayan Aslıhan Demir de elde ettiği balı birçok kente gönderdiğini anlattı. Arı yetiştiricilerinin devlet tarafından desteklenmesinin önemli olduğunu ifade eden Damar, "Arıcılığa 5 kovanla başladık. Devlet desteğiyle kovan sayısını 300'e çıkarttık. Tüm yetiştiricilerin desteklerden faydalanmasını tavsiye ediyorum. Doğal koşullarda bal üretiyoruz. İşimi daha da büyütmeyi hedefliyorum." dedi. Eşiyle arıcılık yapan Hakan Berrak da katkısız ve şekersiz bal ürettiklerini dile getirerek, "Organik bal üretiyoruz. Katkı maddesi kullanmıyoruz. Geçen yıl 300 kilogram bal elde ettik. Kovan sayısını artırdık. Bu yıl en az bir ton bal elde etmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Van'da besicilere 3 yılda 125 bin koyun dağıtıldı Haber

Van'da besicilere 3 yılda 125 bin koyun dağıtıldı

Küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sıralarda yer alan Van'da, Hazine ve Maliye ile Tarım ve Orman bakanlıkları ve Ziraat Bankası iş birliğinde yürütülen proje, kırsal bölgelerde hayvancılığın gelişmesine katkı sağlıyor. Hayvan sayısını artırmak isteyen, yeniden kırsal bölgelerdeki mahallelerine dönerek hayvancılık yapmak isteyen yaklaşık 13 bin kişi, kentteki il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurdu. Kentte yapılacak yeni teslimatlar ve verilecek desteklerle 3,5 milyon civarında olan küçükbaş hayvan varlığının 5 milyona çıkarılması hedefleniyor. "İlimizi hayvancılık bakımından daha iyi yerlere getireceğiz" Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, AA muhabirine, "Köyümde yaşamak için bir 'sürü' nedenim var" projesine vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Projenin başlangıcından bugüne kadar 1265 kişiye yaklaşık 125 bin koyun dağıttıkları bilgisini veren Görentaş, şunları kaydetti: "Vatandaşlardan çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Büyük bir memnuniyet söz konusu. Bu süreçte sürüsünü büyüten işletmelerimiz var. Ekiplerimiz sahada denetimler yapıyor, veteriner hizmetleri noktasında destek oluyor. Şu ana kadar 13 bine yakın başvurumuz var. Vatandaşların kredi kullanımı devam ediyor. 2022 verilerimize göre Türkiye'deki koyun varlığının yüzde 8-10'u Van'da bulunuyor. İlimizde 3,5 milyona yakın küçükbaş hayvan var. Sayın Valimiz bu projeye büyük önem veriyor. Destekleriyle projede büyük bir ivme yakaladık. Diğer projeler ve desteklemelerle ilimizi koyunculuk noktasında çok daha iyi yere getireceğiz." Hedeflerinin 10 bin kişiye 1 milyon koyun dağıtmak olduğunu vurgulayan Görentaş, "Ülkemizdeki toplam mera varlığının yüzde 10'u ilimizde yer alıyor. Bunu iyi değerlendirerek koyun sayımızı 5 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun yanında verimi ve kaliteyi artırarak çiftçilerimizin gelir seviyesini yükseltmek istiyoruz." diye konuştu. Aldığı koyunların sayısını 5'e katladı Tuşba ilçesine bağlı Atmaca Mahallesi'nde besicilik yapan Bülent Çılgın, 2021'de projeden yararlanarak 100 koyun aldığını belirtti. Koyunlarının sayısının kuzularla birlikte 500'e ulaştığını dile getiren Çılgın, "Projeden çok memnunuz. Devletimizden razıyız. Projenin hem bereketini hem de hayrını gördük. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin." dedi.

13. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı başladı Haber

13. Van Doğu Anadolu Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı başladı

Van’da İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından bu yıl 13’üncüsü düzenlenen ve 5 gün sürecek olan ‘Doğu Anadolu Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarı’ kapılarını ziyaretçilere açtı. Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen fuarda, 80 stantta yaklaşık 150 marka tanıtılıyor. Daha önce düzenlenen kuzu güzellik yarışmasında dereceye giren çiftçilere ödüllerinin vermesi ile başlayan program, kurdele kesimi ile devam etti. Fuarla ilgili açıklamada bulunan İpekyolu Expo Fuar A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Can Çelik, fuara 80 firmanın 150 marka ile yer aldığını belirterek, “Geçmiş yıllara göre bizim için önemli olan fuardaki firmaların büyümesidir. Burada tarım teknolojileri ve tarım aletleri anlamında firmalarımız, yüzde 10 ila 15 oranında büyüme sağladı. Bu da bizim için çok önemli bir veri. Tarım aletlerini, tarım teknolojilerini çiftçilerimiz fuarımızda çok rahat bulabileceklerdir. Aynı zamanda her yıl yaptığımız yöresel ürünler kısmı var burada. Halkımız, yöresel ürünler ve gurme kısmında da Türkiye’nin dört bir tarafından gelen coğrafi işaretli ürünlerimizi bulabilecek ve onları satın alabilecek. Bu anlamda tüm halkımızı fuarımıza bekliyoruz” dedi. Fuara katılan firma temsilcileri ise ilk gün olmasına rağmen halkın ilgisinin iyi olduğunu ifade ederek, ileriki günlerde daha iyi bir katılım beklediklerini söyledi. Fuarın açılışına AK Parti Van Milletvekili Adayı Burhan Kayatürk, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, oda başkanları, firma yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Çatak’ta çiftçilere hibe destekli makine ve ekipman dağıtıldı Haber

Çatak’ta çiftçilere hibe destekli makine ve ekipman dağıtıldı

Van’ın Çatak ilçesinde Avrupa Birliğinin finansal desteği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) uzmanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının işbirliğinde alınan makine ve ekipmanlar çiftçilere törenle dağıtıldı. Çatak’ta Mikro Tarım-Gıda Katkı Hibeleri dahilinde yüzde 90 hibeli ve yüzde 10’luk kısmı ise çiftçilerin katkısı ile 7 çiftçiye çayır biçme makinesi, 1 çiftçiye ise çapa makinesi olmak üzere toplamda 8 çiftçi hibe desteğinden yararlandı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü görevlileri, aldıkları makinelerin çalışma sistemleri hakkında çiftçilere uygulamalı eğitim verdi. Burada konuşan Kaymakam Sercan Sakarya, dünyada en çok ihtiyaç duyulanın gıda olduğunu ifade ederek, “Tarımın ne kadar önemli olduğunu biliyor ve önemsiyoruz. Bu kadar önemli bir alanın ise desteklenmesi şarttır. Tarımsal üretimi arttırmak, geliştirmek, kaliteli bir hale getirmek için çiftçilerimize yüzde 90 hibeli makine desteği sağladık. 7’si bayan çiftçimiz olmak üzere 8 çiftçimize teslim ettiğimiz makineler çiftçilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi. Belediye Başkanı Abdurrahman Şeylan ise “Bölgemiz zorlu coğrafyası, engebeli yapısı ile traktör ve tarım araçlarının güçlükle ulaşacağı hatta ulaşamayacağı bir yapıda bulunmaktadır. Bugün çiftçilerimize Avrupa Birliğinin finansal desteği, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) uzmanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde dağıtılan çayır biçme makinesi ve çapa makinesi ile çiftçilerimiz arazilerini daha verimli ve etkili kullanabileceklerdir. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş da, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bünyesinde gerçekleştirilen ve il müdürlüğünün katkısıyla Van ilinde toplam 38 çiftçiye 1 milyon 840 bin TL hibe desteği verildi. Çatak ilçemizde de bu dahilinde tahsis edilen bütçe ile 7 çiftçiye çayır biçme makinesi ve bir çiftçiye de çapa makinesinin dağıtımını gerçekleştirdik. Dağıtımını yaptığımız hibe desteğinin başarıya ulaşması ve bundan sonra da projelerimizin devam etmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Van Gölü'nün "incileri"nin göçü başlıyor Haber

Van Gölü'nün "incileri"nin göçü başlıyor

Neslini sürdürebilmek için her yıl 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde Van Gölü'nün sodalı ve tuzlu sularından tatlı sulara göç eden inci kefali için söz konusu tarihlerde avlanma yasağı uygulanıyor. Bu süre boyunca Valilik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri aldıkları tedbirlerle balıkların üreme dönemini güvenli şekilde tamamlamasını sağlıyor. Van Gölü'ne konuşlandırılan Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, yasak döneminde göl ve çevresinde, jandarma, polis ve zabıta ekipleri de akarsu kenarlarında, ilçe ve kent merkezinde inci kefalinin avlanması, bulundurulması, satışı ve naklinin önlenmesi için mücadele ediyor. Van ve Bitlis'te göle kıyısı olan yerleşim yerlerindeki balıkçılar, üç ay sürecek av yasağı öncesi göle bıraktıkları son ağlarını çekerek teknelerini iskelelerin bulunduğu yerlerde demirledi. "Etkin bir mücadele yürütülecek" İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, AA muhabirine, av yasağı süresince inci kefalinin avlanmasını önlemeye çalışacaklarını söyledi. Yapılan çalışmalarla inci kefali konusunda duyarlılığın her yıl arttığını belirten Görentaş, şöyle dedi: "Av yasağı öncesi ilgili kurumlarla toplantı yaparak neler yapmaları gerektiği belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığından temin ettiğimiz ödenekle 12 araç alarak kolluk kuvvetlerinin av yasağında kullanmasını sağlıyoruz. Göl çevresi ve akarsularda jandarmanın nöbet tutacağı noktalar belirlendi. Zabıta ekipleri şehirlerde balık satışının önüne geçecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve deniz polisi de elimizi güçlendirdi. Dron ve avlanmayı önleyen tüm tedbirlerle etkin bir mücadele yürütülecek. Gölde avlanmayla ilgili bir sıkıntı yok sadece dere yataklarında sorun var. Okullarda av yasağının önemiyle ilgili bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz. Teknik personelimiz köylerde balığın avlanmaması ve tüketilmemesi için vatandaşlarımızı bilinçlendiriyor. Bu dönemde Van balığını avlamayalım, avlanılmasına ve avlayanlara müsaade etmeyelim." "İnci kefalini zorlu bir süreç bekliyor" YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş da bu sezon birçok bölgeden balıkçılıkla ilgili olumsuz haberler alınmasına karşın Van Gölü'nde balıkçıların ağlarının dolduğunu dile getirdi. Koruma çalışmalarıyla balığın popülasyonunun arttığını ve boyunun uzadığını anlatan Akkuş, "İnci kefali yaşamını Van Gölü'nde sürdürüyor ama üreme dönemi geldiğinde akarsulara göç etmeye başlıyor. Bu nedenle 15 Nisan-15 Temmuz'da av yasağı uygulanıyor. Her yıl en büyük sorun olarak kaçak avcılık önümüze çıkıyordu fakat bu yıl akarsuların debilerinin düşük olması da bu sorunlara eklendi. Akarsuların debileri her geçen yıl biraz daha azalıyor. Geçen yıllarda barajlarda kısmen su vardı ama bu yıl barajların durumu da iç açıcı değil. İnci kefallerini zorlu bir süreç bekliyor. Çünkü akarsularda haziranda görmemiz gereken manzaraları şimdi görüyoruz." diye konuştu. "Bu sezon çok bereketli geçti" Av yasağı öncesi son ağlarını çeken balıkçı Musa Teran da "Balıkçılıkta sezonun sonuna geldik. Artık 3 ay ava çıkmayacağız. Bu süreçte ağlarımızı onaracağız, yeni sezona hazırlık yapacağız. Bu sezon çok bereketli geçti. Çok kazançlı bir yıl oldu. Av yasağı süresince herkesin balığa sahip çıkması gerekiyor. Balığın neslinin tükenmemesi lazım. Sonuçta hepimiz buradan ekmek kazanıyoruz." ifadesini kullandı. Balıkçı Burak Teran da "5 yıldır gölde balıkçılık yapıyorum. Ramazan olduğu için sabah erken gelip erken dönüyoruz. Havalar ısınmadan balıkları karaya ulaştırıyoruz. Bu sene balık çok iyi çıktı. Kilogramını 10-15 liradan çevre illere gönderiyoruz." dedi. Kaynak: Anadolu Ajansı

Tarım ve hayvancılık kenti Van’da çiftçilere büyük destek! Haber

Tarım ve hayvancılık kenti Van’da çiftçilere büyük destek!

Tarım ve hayvancılık kenti olan Van’da çiftçiye yönelik destekler devam ediyor. Son dönemlerde çiftçilere yönelik ciddi projeler ve çalışmalar yürütülürken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesinin işbirliğiyle 4 bin 375 çiftçiye 144 ton yonca ve 182 ton korunga tohumu dağıtımı lansman toplantısı düzenlendi. Tarım ve hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Van, kuraklıktan dolayı son dönemlerin en zor zamanlarından geçerken, bu anlamda destekler de devam ediyor. Ülkede küçükbaş hayvan varlığı bakımından ilk sırada yer alan Van’da kırsalın daha cazip hale gelmesi, çiftçi gelirinin yükseltilmesi, kaba yem açığının azaltılması ve tarımsal üretimin arttırılması amacıyla projeler hayata geçiriliyor. Van Valisi Ozan Balcı’nın da önemsediği ve göreve geldiği günden bu yana desteklediği konulardan biri olan tarımın, verilen desteklerle çok iyi noktalara gelmesi hedefleniyor. Bu anlamda hayata geçirilen bir projenin tanıtım toplantısı düzenlendi. Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında yüzde 75 hibeli yonca ve korunga dağıtımı gerçekleştirildi. VANLI ÇİFTÇİLERE YÜZDE 75 HİBELİ YONCA VE KORUNGA TOHUMU DAĞITILDI Tarım ve Orman Bakanlığı, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliği ile 4 bin 375 çiftçiye 163 bin kilogram sertifikalı yonca ve 181 bin 606 kilogram sertifikalı korunga tohumu dağıtımı yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü karşısındaki alanda yapılan tohum dağıtım törenine Vali Yardımcısı Ahmet Tozlu, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş ile vatandaşlar katıldı. VAN’DA ÇİFTÇİ DESTEKLENİYOR, TOPRAKLAR BEREKETLENİYOR Toplantıda konuşan Van Vali Vekili Dr. Ahmet Tozlu, “Desteklerin ne kadar kıymetli olduğunu insan işin içine girince anlıyor. Başka illerle kıyas yapmaya başladığınızda çitçilere verilen desteklerin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Bu destekler devletimizin merkezi bütçesinden yapmış olduğu destekler değil. Onlar zaten bir yandan devam ediyor. Van’da, Sayın Valimizin de riyasetinde Van Büyükşehir Belediyesi’nin ciddi şekilde imkanlarını kullanmak suretiyle yürütmekte olduğumuz yüzlerce proje var. Bunların önemli bir kısmı da tarım projeleridir. Bunun da sebebi Sayın Valimizin tarıma verdiği önem ve tarımın Van için ne kadar önemli olduğudur” ifadelerini kullandı. TOZLU: VAN TARIMDA YAPILAN DESTEKLERLE SIÇRAMA YAPACAK Tozlu, Van’ın tarım alanında önemli bir il olduğunu belirterek şunları söyledi: “3.5 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemizdeki toplam küçükbaş hayvan varlığıyla ülkemizdeki küçükbaş hayvan varlığının yüzde 7’sine tekabül ediyor. Van’ın mera varlığı buna bağlı olarak ülkenin yüzde 10’una tekabül ediyor. Van olarak korunga üretiminin yüzde 21’ine yonca 8’ine sahibiz. Dolayısıyla tarımın ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Van’ın ülke tarımındaki yerinin ne kadar önemli sıralamada olduğunu biliyoruz. Bu desteklerle sıçrama yapacak aşamada olduğumuz kanaatindeyiz.” “2 BİN 596 ÇİFTÇİMİZE, 2 BİN 782 TON HUBUBAT TOHUMU DAĞITILDI” Çiftçilere yapılan desteklerden söz eden Tozlu, “150 milyon TL bütçeli 28 adet tarım projesinden bahsettik. Bunların bir kısmını tamamladık, bir kısmı devam ediyor ve inşallah tamamlayacağız. Toplam 2 bin 596 çiftçimize, 2 bin 782 ton hububat tohumu dağıtıldı. 200 bin adet fidanı çiftçilerimize dağıtma aşamasındayız. Arıcılıkla ilgili çok farklı projelerimiz var. Van’da yürütülen yüzlerce projenin önemli bir kısmını değerli çiftçilerimize, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik projelerdir. Projelerimizin Van’ı da tarım alanında lokomotif iller sıralamasında daha da üstlere taşıması kanaatindeyiz” diye aktardı. ÇELİKEL: HAYVANLA UĞRAŞAN VATANDAŞLARIMIZA YÖNELİK CİDDİ DESTEKLER SAĞLIYORUZ Lansman toplantısında konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, “Uzun zamandır Van Büyükşehir Belediyesi olarak Valimizin de himayelerinde çiftçilerimize, hayvanla uğraşan vatandaşlarımıza yönelik ciddi destekler sağlıyoruz. Çünkü tarımın kıymeti son dönemlerde, özellikle pandemiyle birlikle ortaya çıktı. Kendi kendine yetebilen bir Türkiye, bir memleket olabilmek adına çiftçilerimizin bu faaliyetlerini çok kıymetli buluyoruz” dedi. “TARIM VE HAYVANCILIĞI AYAKTA TUTABİLMEK İÇİN DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ” Çelikel, çiftçilere her türlü destekte bulunduklarını dile getirerek, “Bu noktada Sayın Valimizin de talimatıyla elimizden gelen bütün desteği çiftçilerimize, hayvanlarımıza vermeye gayret ediyoruz. Birçok alanda Büyükşehir olarak çalışma yürütüyoruz. Başkale’deki sulama arklarının temizlenmesinden Gevaş’taki meyvecilik projesine, yemle ilgili destekten hayvan içme suyu sistemine kadar birçok alanda ciddi destekler sağlıyoruz. Tarım ve hayvancılık yöremiz açısından çok kıymetli. Bunu ayakta tutmak, daha da geliştirmek, daha da öteye götürmek adına elimizden gelen bütün desteği Van Büyükşehir Belediyesi olarak Van Valiliği’nin himayesinde vermeye devam edeceğiz” diye konuştu. GÖRENTAŞ: VAN’DA YAKLAŞIK 2 KİŞİDEN 1’İ TARIMDA ÇALIŞMAKTADIR Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, “Tarımsal üretim geçmişte açlık kaygısıyla önemsenen bir konuydu fakat günümüzde çok boyutlu, stratejik ve gittikçe önemi artan bir sektör olarak öne çıkmaktadır. Ülkemizde 4 kişiden biri tarım sektöründe çalışmaktayken Van’da yaklaşık 2 kişiden biri tarımda çalışmaktadır. Van ili ekonomisi tarım sektörü önemli bir yere sahiptir. Van, 7 milyar TL değerde tarımsal üretim gerçekleştiriyor. Bu değer il ekonomisinin yaklaşık yüzde 16’sıdır. Van yaklaşık 3.5 milyon küçükbaş hayvan varlığıyla küçük hayvan varlığı bakımından ülkemizde ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde mera varlığının yüzde 10’u Van’dadır. Van, korunga ve yoncanın hem ekilen alan bazında hem de üretimde ilk sıralarda yer almaktadır” dedi. “DURMAK YOK, ÜRETİME DEVAM! DESTEK BİZDEN, ÜRETİM SİZDEN” Görentaş, “Van’da kırsalın daha cazip hale gelmesi, çiftçi gelirinin yükseltilmesi, kaba yem açığının azaltılması ve tarımsal üretimin arttırılması amacıyla Van Valisi Ozan Balcı’nın talimatıyla 150 milyon bütçeli 28 proje hazırlayarak uygulamaya başladık. Bunlardan yaklaşık 100 milyon bütçelisini hayata geçirdik. Bu projelerimizin bütçesinin tamamı Van Büyükşehir Belediyesi karşılamaktadır. Bugün burada 4 bin 375 çiftçimize 144 ton yonca, 182 ton korunga toplam 326 ton yem bitkisi tohumu dağıtılacaktır. Bu dağıtımı yapacağımız sertifika tohumlar ile hem Van’da yem bitkileri üretimini arttırarak kaba yem açığını azaltılmasına neden olacak hem de çiftçimizin elinde uzun yıllar kullanacağı tohumluk materyal olacaktır. Çiftçilerimize diyoruz ki, “Durmak yok, üretime devam. Destek bizden, üretim sizden, bereket Allah’tan!” diye aktardı. Kaynak: Şehrivan Gazetesi  

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.