TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İbrahim Sağlam

AGRONEWS - İbrahim Sağlam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İbrahim Sağlam haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı Haber

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da 2024 yılı boyunca avcılık ve yetiştiricilik yoluyla 65 bin 210 ton su ürünleri üretildi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu üretimin 12 bin 231 tonunun ihraç edilerek 49 milyon 975 bin 451 dolar ve 34 milyon 964 bin 616 avro döviz kazandırdığını belirtti. SAMSUN’UN STRATEJİK KONUMU VE ALTYAPISI Samsun, limanları, kalifiye elemanları, modern balıkçı tekneleri ve geniş altyapısıyla Karadeniz’de su ürünleri üretiminde lider bir rol oynuyor. 2024 yılında avcılık yoluyla 51 bin 536 ton, yetiştiricilik yoluyla ise 13 bin 674 ton ürün elde edildi. Samsun’daki 39 yetiştiricilik tesisi, yıllık 22 bin 990 ton kapasiteyle Türk somonu ve alabalık gibi değerli ürünlerin üretiminde ön planda yer aldı. Denizde hamsi, palamut, mezgit, istavrit, barbun gibi balıkların yanında çaça balığı avcılığı; iç sularda ise sazan, sudak, yayın, turna ve tatlı su levreği gibi balıkların yakalandığı belirtildi. Sağlam, "Ülkemiz ve ilimiz için önem arz eden Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarında bulunan balık gölleri ve lagün gölleri çevrelerinde önemli tıbbi sülük potansiyeli mevcuttur. Bölgemizden avcılık yolu ile toplanan tıbbi sülükler belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edilmektedir" diyerek balıkçılığın tıp sektöründe kullanımıyla da kazanç getirdiğini ekledi. BALIKÇILIK İHRACATIYLA GELEN KAZANÇ Karadeniz’den avlanan hamsi ve deniz salyangozu ile yetiştirilen Türk somonu ve levrek gibi ürünler, Avrupa Birliği, Japonya, Rusya, Güney Kore, ABD ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 2024 yılında Samsun’dan toplam 12 bin 231 ton balık ürünü ihraç edilerek ülkeye milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlandı. DENETİMLERDE SIKI KONTROL İlde 2024 yılında gerçekleştirilen denetimlerde yasa dışı avlanma faaliyetlerine karşı sıkı önlemler alındı. Konuyla ilgili konuşan Sağlam, "5 adet su ürünleri kontrol teknemiz mevcuttur. Denetim ekiplerimizce 2024 yılında perakende balık satış yerlerinde bin 398, balıkçı barınakları, nakil araçları, yol güzergahları, deniz ve balıkçı gemilerinde bin 696 adet, iç sularda 655, soğuk hava depolarında 94, balık halinde 133 adet, işleme tesislerinde 134 ve yetiştiricilik tesislerinde 182 olmak üzere toplam 4 bin 292 adet su ürünleri denetimi gerçekleştirilmiştir. Su ürünleri denetim ekipleri 2024 yılında yaptığı denetimlerle kaçak avcılığa geçit vermemiştir. Bu kapsamda yapılan denetimlerde yasadışı avlanılarak yakalanan balıklara el konularak sosyal hizmetler kurumlarına bağış yapılmış, bağışı yapılamayan ürünler ise balık unu ve yağı fabrikalarına satışı yapılarak balık yemi yapımında kullanılmıştır. Yasadışı av araçlarının ise imhası sağlanmıştır. Kurallara uymayan 101 balıkçı/işletmeciye 2 milyon 104 bin 382 TL idari para cezası uygulanmıştır" açıklamasında bulundu. SAMSUN’DA YETİŞTİRİCİLİK ARTIYOR Su ürünleri yetiştiriciliği, Samsun’da son 20 yılda 12 kat artış gösterdi. 2024’teki üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda yeni tesislerle daha da artması bekleniyor. Sağlam, küresel ısınma ve aşırı avlanmanın etkileri nedeniyle yetiştiriciliğin daha da önem kazanacağını vurguladı. Samsun, modern teknolojisi ve uluslararası standartlara uygun üretimiyle hem yerel hem de küresel pazarda dikkat çekmeye devam ediyor.

Samsun’da Tohum ve Elyaf İçin Kenevir Üretimi Başladı Haber

Samsun’da Tohum ve Elyaf İçin Kenevir Üretimi Başladı

Kenevir Üretiminde Yasal Çerçeve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kenevir üretiminin sadece “tohum” ve “elyaf” elde etme amacıyla yapılabileceğini belirtti. Sağlam, “Yönetmelik dışında yapılan üretimler ruhsatsız kabul edilecek. 1 Nisan 2025 sonrasında Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden başvuru yapılmayan üretimler de dikkate alınmayacaktır” dedi. Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler Kenevir üretimi yapmak isteyen çiftçilerin, yönetmelikte belirtilen tarihler arasında gerekli evraklarla başvuru yapmaları gerektiği ifade edildi. Başvuruda istenen belgeler arasında: Nüfus kayıt örneği,Üretim yılına ilişkin ÇKS belgesi,Parselin ada/parsel numarasını gösterir kroki,Üretim amacını belirten başvuru formu,Suç kaydı bulunmadığına dair taahhütname yer alıyor. Başvurular, ilgili ilçe müdürlüklerinden alınan formlar ve taahhütnamelerle birlikte yapılabilecek. "Samsun Kenevirde Lider İllerden" Samsun’un kenevir üretiminde lider olduğunu vurgulayan Sağlam, izin süreçlerinin il ve ilçe mülki amirlikleri tarafından yürütüleceğini belirtti. Ayrıca, AR-GE amaçlı kenevir üretimi için de valilik izni gerektiğini hatırlattı. Üreticilere Uyarılar Üreticilerin son başvuru gününü beklemeden izin alması gerektiğini belirten Sağlam, ekim ve dikim sonrası sözleşme bilgilerinin ilçe müdürlüklerine bırakılmasının önemine değindi. Yönetmeliğe uygun üretimin, kenevirin ekonomik ve tarımsal potansiyelini artıracağı ifade edildi.

Samsun’da Tarımsal Sigorta ile Üretim Güvence Altında Haber

Samsun’da Tarımsal Sigorta ile Üretim Güvence Altında

SAMSUN (İHA) - Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yetkilileri, ziraat odası başkanları ve teknik personel bir araya geldi. Toplantıda 2024 yılı tarım sigortası verileri ve 2025 yılı uygulamaları hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. SİGORTANIN ÖNEMİ VURGULANDI Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, tarımsal sürdürülebilirliği sağlamak ve değişen iklim şartlarına uyum göstermek için sigortanın hayati bir rol oynadığını belirtti. Sağlam, "Bitkisel Ürün Sigortaları branşında 2025 yılı üretim sezonunu 4 Kasım'da açıldı. Poliçe düzenletmek isteyen üreticilerimiz, 31 Aralık tarihine kadar, Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerinden ya da e-Devlet kapısı üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt yaptırmaları ya da kayıtlarını güncellemeleri gerekmektedir" dedi. "Üreticilerimizin faaliyetlerini gerçekleştirirken değişen iklim şartlarına uyum sağlamaları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması ve çeşitli riskler sebebiyle meydana gelebilecek zararların telafi edilebilmesinin en etkili yolu tarım sigortasıdır. Bitkisel Ürün Sigortası'nda üreticilerimizin priminin yüzde 50'si, meyvelerde ise don teminatı priminin yüzde 67'ye varan kadar kısmı devlet tarafından karşılanarak, çeşitli indirim ve ödeme kolaylıkları sunulmaktadır" diye ekledi. 406 BİN DEKAR ALAN VE 231 BİN HAYVAN SİGORTALANDI 2024 üretim sezonunda Samsun’da, 81 bin 163 poliçe karşılığında 406 bin 238 dekar alan ve 231 bin 356 hayvan sigortalandı. Sağlam, "2025 yılında; sözleşmeli üretimde yüzde 10-15 prim indirimi uygulanacak. Su kısıtı olan ürünlerde ilave yüzde 10 prim indirimi yapılacak. Bu yıl buğday için gelir koruma sigortası tüm illerde uygulanmaya başladı. Gelecek yıl da devlet destekli tarım sigortaları kapsamında yenilikler olacağını düşünüyoruz. Köy bazlı verim sigortası devlet destek oranı yüzde 60'tan yüzde 70'e çıkarıldı. Köy bazlı verimler ortalama yüzde 16 artırıldı" açıklamasını yaptı. Bunlara ek olarak ürün bazlı verilen teminat tutarları hakkında bilgi vererek, "Yağlık ayçiçeği köy bazlı verim sigortası kapsamına alındı. Gelir koruma sigortasında arpa teminat kapsamına alındı. 5. risk kategorisinde olan seralara fırtına teminatı da eklendi. Büyükbaş hayvan hayat sigortalarında, 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasında, gebelikte yavru kaybı teminatı dahil edildi. Devlet prim desteği oranı yüzde 50'den yüzde 60'a çıkarıldı. Birinci derece tarımsal örgüt belgesi almaya hak kazanmış tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilerimiz için yüzde 5 üyelik indirimi yapıldı" dedi. ÜRETİCİLERE DOĞAL AFET UYARISI Tarım sigortalarının doğal afetlerden kaynaklanan zararların telafisi için kritik olduğunun altını çizen Sağlam, "Tarım Sigortaları Kanunu'nun yayınlanmasından itibaren TARSİM kapsamına giren doğal afetlerden dolayı meydana gelen zarar ve ziyanlarla ilgili olarak 2090 sayılı ‘Tabi Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Kanunu' kapsamında herhangi bir yardımdan faydalanamaz. Bu nedenle üreticilerimizin mağdur duruma düşmemeleri için mutlaka her yıl ürünlerini ve hayvanlarını sigorta yaptırmaları menfaatlerinedir" diyerek üreticileri zaman kaybetmeden TARSİM üyesi sigorta şirketlerinde sigorta yaptırmaya yönlendirdi.

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı Haber

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında yetiştirilen turuncu ve mor karnabaharların hasadı gerçekleşti. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 19 Mayıs ilçesindeki Devlet Hastanesi yakınında düzenlenen etkinlikte, renkli karnabaharların üretimi ve katkıları hakkında bilgi verdi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2023 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 120 bin 34 dekar alanda 3 milyon 491 bin 127 ton kışlık sebze üretildiğini, Samsun’un ise bu üretimde 537 bin 798 ton ile önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Sağlam, kışlık sebze üretiminde Samsun’un yüzde 15,11’lik payıyla öne çıktığını ve özellikle Bafra ilçesinin karnabahar üretiminin yüzde 94’ünü karşıladığını söyledi. 2023 yılında il genelinde 17 bin 545 dekar alanda karnabahar ekimi yapılarak 70 bin 98 ton ürün elde edildiğini belirten Sağlam, iç piyasanın yanı sıra yaklaşık 5 bin tonluk ihracatın gerçekleştiğini vurguladı. RENKLİ KARNABAHAR FİDELERİYLE YENİ BAŞARILAR "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP ) desteğiyle, 29 üreticiye 220 bin adet turuncu ve mor karnabahar fidesi sağlandı. 100 dekar alana dikilen fideler için toplamda 1 milyon 300 bin 869 TL bütçe ayrıldı; bu miktarın yüzde 75’i Bakanlık, yüzde 25’i ise çiftçiler tarafından karşılandı. Sağlam, karnabahar hasadı hakkında, "Turuncu karnabahar dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken, mor karnabahar dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2 bin 200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 tondur. İlimizden kışlık sebze ihracatı geçmiş yıllarda düşük miktarlarda seyretmesine karşın 2020 üretim sezonundan itibaren yaklaşık 4 bin 250 ton olan ihracatımız ilimizden direkt ve dolaylı olarak yapılan ihracat ile 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır" bilgisini verdi. ÇİFTÇİLER HASATTAN MEMNUN Üretici Adem Güney, 20 dönümlük arazide renkli karnabahar üretimini denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti. Güney, bu karnabaharların tamamen doğal olduğunu, çiğ olarak tüketilebildiğini ve piyasa fiyatlarının çiftçileri sevindirdiğini söyledi. Etkinlikte İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve teknisyenler de hazır bulundu.

Doğanın Şifası Samsun'da Masaya Yatırıldı Haber

Doğanın Şifası Samsun'da Masaya Yatırıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi, "Sağlıkta Doğanın Gücü: Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Paneli" ile sektörün önemini ve potansiyelini gözler önüne serdi. Alanında uzman akademisyenler, bitkilerin sağlık üzerindeki etkileri ve ekonomik değerini detaylarıyla paylaştı. Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Çamaş, tıbbi ve aromatik bitkilerin dünya ekonomisindeki yerini vurguladı. 2000'li yıllarda 60 milyar dolar olan sektör değerinin 2050'de 5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Pandemi süreciyle birlikte doğal tedavi yöntemlerine olan ilginin arttığına dikkat çekildi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan, Türkiye'nin ekolojik çeşitliliğine rağmen markalaşma sorunu yaşadığını belirtti. Samsun'un potansiyel taşımasına karşın marka olamamış olduğunu vurgulayarak, doğru stratejilerle bu durumun değişebileceğini ifade etti. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, ilde bin 500 hanenin tıbbi ve aromatik bitki üretiminden geçimini sağladığını, toplam 4 bin 150 dekarlık alanda üretim yapıldığını ve 2 bin tonun üzerinde ürün elde edildiğini açıkladı. Panelde defne, salep, nane, kekik gibi ürünlerin üretimi ve potansiyeli ele alınırken, katılımcılar akademisyenlere sorularını yönelterek daha fazla bilgi edinme fırsatı buldu. Bu çalışma, Samsun'un tarımsal zenginliğini ve doğal ürünler konusundaki potansiyelini ortaya koyması bakımından dikkat çekici.

Samsun’da Arıcılara Kışlatma Uyarısı: Arılar Kış Uykusuna Yatmaz! Haber

Samsun’da Arıcılara Kışlatma Uyarısı: Arılar Kış Uykusuna Yatmaz!

Arıcılığın Önemi ve Kışlatma Süreci Arıcılığın ekonomik bir tarımsal faaliyet olduğunu vurgulayan Sağlam, arıların yalnızca bal üretimi değil, polinasyon ve diğer arı ürünleri ile de ekosisteme ve ekonomiye katkı sağladığını belirtti. Samsun’da 2023 TÜİK verilerine göre, 1.846 işletme ve 97.448 arılı kovan bulunuyor. Kışlatma sürecinde dikkat edilmesi gereken konulara değinen Sağlam, arıların biyolojik faaliyetlerini sürdürebilmeleri için ortam ısısının 33-36 derece olması gerektiğini söyledi. Kovanlardaki bal ve polen dengesine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Sağlam, “Kuluçkalıktaki bal hasat edilmeden bırakılmalıdır. Koloniler, genç arılar ve sağlıklı ana arılarla kışa hazırlanmalıdır” dedi. Zayıf Koloniler ve Hastalık Kontrolleri Zayıf kolonilerin birleştirilmesi gerektiğini belirten Sağlam, varroa ve diğer zararlılarla mücadeleye dikkat çekti. Hastalık belirtileri görüldüğünde müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı: Kovan Düzeni: Fazla peteklerin alınması ve soğuğu engellemek için bölme tahtası konulması önerildi. Yer Seçimi: Rüzgârsız, nemsiz ve gürültüsüz alanlar tercih edilmeli. Kovanlar yerden 30-40 cm yüksekte tutulmalı. Kışlatmada Ortam ve Koruma Önlemleri Sağlam, kışlatma sırasında arıların kümelenerek ısıyı koruduğunu ve bu düzenin bozulmaması gerektiğini söyledi. Gürültü ve ani hareketlerin arıların ölümüne yol açabileceğini belirtti. Arıcılara Çağrı Sağlam, arıcıların varroa mücadelesi ve kış beslemesini ihmal etmemesi gerektiğini ifade ederek, detaylı bilgi için İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru yapılmasını tavsiye etti. “Arıcılığın sürdürülebilirliği için doğru tekniklerle kışlatma çok önemli” dedi.

Samsun'da Haber

Samsun'da "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi" Sürüyor

SAMSUN (İHA) - Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi ile mandacılık sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını, yetiştiricilerin daha bilinçli hale geldiğini ve manda ürünlerine olan talebin arttığını belirtti. Ayrıca, manda ürünlerinin ekonomik getirilerinin yükseldiğini söyledi. PROJE İLE MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ GELİŞTİRİLİYOR Proje ile ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi Yürütme Kurulu Toplantısı'na TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Teknik Personeli, İl Proje Lideri, Damızlık Manda Yetiştiricileri Birlik Başkanı ve ilgili personel katılım sağladı. Toplantıda konuşan Sağlam, projenin 2011 yılında Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçelerinde başlatıldığını, ardından 2013 yılında Vezirköprü ve 2016 yılında Lâdik ilçelerinin de projeye dahil edildiğini belirtti. Sağlam, projede, saf ıslah ve seleksiyon yöntemleri kullanılarak Anadolu manda varlığının yeniden canlandırılması ve hızla azalan üretimin arttırılması hedeflendiğini vurguladı. PROJEDEN ELDE EDİLEN BAŞARILAR VE DESTEKLER Sağlam, projede elde edilen başarıları aktararak, "2011 yılından bu yana ilimizde uygulanan bu proje ile ilimizde, 2012 yılında 620 kg civarında olan süt verimi bin 278 kg'a yaklaşmıştır. Malakların doğum, 6. ay ve 12. ay ağırlıklarında artış görülmüştür. Yetiştiricilerimiz manda yetiştiriciliği ve kayıt tutma konusunda daha fazla bilinçlenmiş, manda ürünleri konusunda farkındalık ve talep artmıştır. Manda ve ürünlerinin getirisi artmış olup, örgütlü yetiştiricilik ve kazanımları daha iyi kavranmıştır" dedi. Proje kapsamında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenen destekleme ödemeleri de devam ediyor. 2021 yılında 96 işletmeye yapılan ödeme miktarı 2 milyon 911 bin TL'yi bulurken, 2022 ve 2023 yıllarında yapılan destekleme ödemeleri de arttı. 2024 yılı için boğa ve doğuran anaç manda için 6.200 TL, doğurmayan anaç manda için 3.900 TL destekleme ödemesi yapılacağı açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.