TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İbrahim Sağlam

AGRONEWS - İbrahim Sağlam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İbrahim Sağlam haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’da kenevir hasadı başladı Haber

Samsun’da kenevir hasadı başladı

'Kenevirin son kalesi' olarak adlandırılan Samsun’da hasat zamanı başladı. Samsun için önemli bir katma değer olan kenevir, sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte ip, kedi kumu gibi ürünlerde kullanılıyor. Üreticiler için iyi bir münavebe bitkisi olan kenevir, Samsun ve ülke ekonomisine yüksek katma değer sağlıyor. 2013 yılında 7 dekara kadar azalan kenevir üretiminin artışı sonraki yıllarda artış gösterdi. 2022 yılında başlayan yatırımlarla birlikte yine Samsun için öncelikli ürünler arasında olan kenevir, 2024 yılı için 1 Ocak tarihinde başlayan üretim izni müracaatı ile Havza ve Vezirköprü ilçelerinde 253 üretici ile bin 650,6 dekar alanda tohum, 3 bin 228,9 dekar alanda lif olmak üzere toplam 4 bin 879,515 dekar alanda kenevir üretimi yapılıyor. "Yeşil altın üretimi ilimizde artarak devam edecek" Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Mamul değil hammadde olan kenevirin sanayisi ile birlikte kıtığı (lif alındıktan sonra kalan çubuk) lifi ve tohumu ile yeşil altın olarak ilimizde tarımı artarak devam etmektedir. Ürünün sadece CBD ve THC olarak değerlendirilmesi kenevire haksızlık olacaktır. Kadim zamandan beri tarımı bilinen ürün Samsun için önemli bir katma değerdir. Sözleşmeli tarım modeli ve sanayide değerlendirilmesi ile birlikte kenevir üreticilerimiz için adı geçen ilçe ve alanlarda iyi bir münavebe bitkisi olarak ilimize ve ülkemize yüksek katma değer sağlayacaktır” diye konuştu. Sağlam, 1 Eylül 2024 tarihi ile başlayan ÇKS -TBS müracaatları ile üreticilerin 2025 yılı ürün güncellemelerini tamamlayıp 1 Nisan 2025 yılında ise kenevir dosyalarını ilçe müdürlüklerine açtırmaları gerektiğini belirterek, “Üretim izinlerinin Kaymakamlık makamınca verileceğini unutmadan sözleşmeli tarım yapacak üreticilerimizin Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce örneği yayınlanan “Sözleşme” formatına uygun biçimde hazırlanan sözleşmelerin bir nüshasının İlçe Müdürlüklerimize bırakılması önem arz etmektedir. Bakanlığımız yeni destekleme modelinde sözleşmeli tarımın önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim. Üreticilerimizin ürünü bol kazancı bereketli olsun” ifadelerine yer verdi.

Kadın balıkçılara pozitif ayrımcılık Haber

Kadın balıkçılara pozitif ayrımcılık

Ayrıca, kadın balıkçılara pozitif ayrım yapıldı” dedi. Küçük ölçekli balıkçılara 2025 ve 2026 yıllarında sağlanacak destekler, bu yıla göre yüzde 43 ile yüzde 100 arasında artırıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tebliğle deniz ve iç sularda küçük ölçekli balıkçılığın av, avcılık ve sosyoekonomik verilerin toplanması ve sürdürülebilir yönetiminin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine gelecek yıl ve 2026’da verilecek desteklere ilişkin usul ve esaslar düzenlendi. Buna göre, denizlerde avcılık yapan 12 metre altı ve iç sulardaki balıkçı teknelerinin dahil olduğu desteklemede, tekne boylarına göre birim destekleme tutarları 2024 yılına kıyasla yüzde 43 ile yüzde 100 arasında yükseltildi. Bu kapsamda, birim destekleme tutarları gelecek yıl en düşük 5 bin lira, en yüksek 12 bin lira olacak şekilde belirlendi. Ayrıca, kadın balıkçılara pozitif ayrım yapıldı. Bu kapsamda söz konusu destekler, kadın balıkçılara yüzde 35 daha fazla olacak şekilde, en düşük 6 bin 700 lira, en yüksek 16 bin 200 lira şeklinde ödenecek. Desteklemeden yararlanmak isteyen balıkçıların, Bakanlık tarafından yayımlanan duyuruları yakından takip etmeleri önem taşıyor. Öte yandan, bakanlık, küçük ölçekli balıkçılık sektörünün desteklenmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasının öncelikli konularının başında geldiğini belirtirken balıkçıların daha verimli ve bereketli av yapmalarına yönelik çalışmalar sürüyor. Balıkçılarımıza şimdiden hayırlı, uğurlu olsun” diye konuştu.

Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak Haber

Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, bitkisel üretim yapan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) kayıtlı tüm üreticilerin destek alacağını, üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ise ilave destek verileceğini söyledi. 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete’de yayımlandı. İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık ve üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi, bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, dikkat edilmesi gereken konuların altını çizdi. Birçok ilki barındıran bitkisel üretimde yeni destekleme modelinin hayata geçirildiğini, Cumhurbaşkanı Kararı ile hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya aldıklarını kaydeden Müdür İbrahim Sağlam, “İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı. İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi. Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak. Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek. Su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacak. Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak. Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek. Yine bu kararla birlikte çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak. Böylece çiftçilerimizi, planlı üretime yönlendirecek ve plansız üretimin getirdiği birtakım olumsuzlukların da önüne geçmiş olacağız” dedi. Temel destekler Yapılacak temel destekler hakkında bilgi veren İbrahim Sağlam, “Mazot ve gübre desteği olarak yapılan destekleme ödemesi 2025 yılından itibaren temel destek ödemesi olarak yapılacak. Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi. 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekarda 244 lira oldu. Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeriyle destek katsayısının çarpımı sonucu elde ediliyor. Temel destekle tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin yüzde 25’i karşılanacak. İkinci kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçiler dekara 317,2 lira, üçüncü kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçiler dekara 366 lira, dördüncü kategoride yer alan çeltik ve pamuk üreten çiftçiler dekara 549 lira temel destek alacak” diye konuştu. Planlı üretim desteği Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri planlı üretim kapsamında yer alan ürünlerin listeye alındığını ifade eden Müdür Sağlam, “Planlama kapsamındaki ürünleri havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacak. Bu üreticilerin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacak. Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında arpa, buğday, aspir, fiğ, mercimek, nohut, yem bezelyesi, ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yer altı su kısıtı desteği ödenecek. Yeraltı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100’ü karşılanacak” şeklinde konuştu. Üretimi geliştirme desteğine de değinen Sağlam, şunları söyledi: “Verim ve kaliteyi artırmak için sertifikalı tohum kullanım, sertifikalı/standart fidan kullanım, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, katı organik-organomineral gübre destekleri verilmeye devam edilecek. Karar kapsamındaki diğer destekler de belli oldu. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği kapsamında 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı dekarda 2 bin 550 liradan yüzde 50 artırılarak 3 bin 825 liraya, açıkta paket destek tutarı dekara 870 liradan 1305 liraya çıkarıldı. Lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecek. Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği, bu sisteme dahil işletmeler için yüzde 50 artırılarak 1500 liraya yükseltildi. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 artırılarak 294 bin liraya çıkarıldı. 2025-2027 dönemi bitkisel üretim planlaması havza ürün deseni listesinin de yer aldığı Cumhurbaşkanı Kararı’nın bazı maddeleri 1 Ocak 2025’ten, bazıları da 1 Mayıs 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek olup mevcut bu desteklemelerle birlikte fark ödemesi desteği de çiftçilerimize ödenecektir.”

Samsun’da fındık hasadı: 114 bin ton rekolte beklentisi Haber

Samsun’da fındık hasadı: 114 bin ton rekolte beklentisi

Samsun’da bu sezon 114 bin ton rekolte beklendiği açıklandı. Samsun’un Çarşamba ilçesi Yukarı Kavacık Mahallesi’nde 2024 yılı fındık hasat etkinliği düzenlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliğe, Çarşamba Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, İlçe Jandarma Komutanı Ramazan Onur Can, Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir ve üreticiler katıldı. "Ordu ilinden sonra ikinci sıradayız" Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, toplam da 1 milyon 240 bin dekar alanda bu yıl yaklaşık 114 bin 081 ton fındık rekoltesi beklediklerini söyledi. Sağlam, “Bugün Çarşamba ilçemizde taban araziler dediğimiz düz yerlerde fındık hasadına başladık. 2024 rekolte tahminlerimizi 114 bin 081 ton olarak bekliyoruz. Türkiye genelinde Ordu ilinden sonra ikinci sıradayız. Hasatlarımız ova kesim dediğimiz alt kesimlerde 15 Ağustos itibarıyla başlarken, orta kuşaklarda ise 8 Ağustos’ta başladı. Üst kuşakta ise hasatlarımız 22 Ağustos’ta başlayacak” dedi. “Kokarca ile mücadele devam edecek” Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadeleye durmadan devam edeceklerini ifade eden Sağlam, “Geçtiğimiz daha yoğun bir şekilde kokarca ile mücadele etmiştik. Bu yıl geçen yıla göre daha az. Ama biz hasat sonrasında da mücadeleye durmadan devam edeceğiz. Çiftçilerimiz de bizimle beraber bu mücadelede bizlerin tavsiyesi doğrultusunda bizlere yardımcı olsunlar. Hem evlerinin, ambarlarının ilaçlamasını hem de zamanı geldiğinde bahçelerin ilaçlamasını bizimle iletişime geçerek yapsınlar. Herkes her yerde aynı ilacı atmak zorunda değil. Belki daha fazla ilaçlamamız gereken bir yer, belki de hiç ilaçlama yapmamamız gereken yerler var. İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünden gelen personellerimizin tavsiyelerine uysunlar. Bol bereketli sezon diliyorum” şeklinde konuştu “File sistemi maliyeti düşürüyor” Son olarak fındıkta file sisteminden de bahseden Sağlam, “Kırsal Ekonomik Altyapı Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında küçük aile işletmelerinde fındık bahçelerimize file sistemi koyduk. Bunun yüzde 50’sini bakanlığımız, yüzde 50’sini ise çiftimiz karşılamakta. File sistemi çok büyük kolaylık sağlıyor. İşçi maliyetlerini düşürüyor. Çiftçilerimiz il ve ilçe müdürlüklerimize müracaat ederek bu filelerden alabilirler” diyerek sözlerini tamamladı.

Bafra Ovası’nda 80 bin dekar alanda silajlık mısır hasadı başladı Haber

Bafra Ovası’nda 80 bin dekar alanda silajlık mısır hasadı başladı

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli yem bitkisi üretim merkezlerinden Samsun’un Bafra Ovası’nda 80 bin dekar alanda ekilen silajlık mısırın hasadına başlandı. Samsun’un Bafra ilçesinde 2024 yılında "Çayır Mera ve Amenajman Projesi" ve Büyükşehir Belediyesinin "Büyükşehir Belediyemiz Her Zaman Yanınızda Projesi" hibe desteği ile silajlık mısır üretiminde yüzde 90’lık bir artış sağlandı. Projeler kapsamında üretilen silajlık mısırın hasadı Sarıkaya Mahallesi’nde düzenlenen etkinlikle gerçekleştirildi. Bafra’da 668 bin 570 dekar alan tarım arazisi bulunuyor. Bu alanın yüzde 49-50’si sulanabilir durumda. Bafra’da 2023 yılında yaklaşık 200 bin dekarlık yem bitkisi alanının 75 bin dekarlık kısmını silajlık mısır oluşturuyor. 2024 yılında ise 80 bin dekar arazide silajlık mısır üretimi gerçekleşeceği tahmin ediliyor. “Yem bitkisi hayvancılıkta girdi maliyetlerinin yüzde 70’ini karşılamakta” Hayvancılığın en büyük girdi maliyetlerinin başında yemin geldiğinin altını çizen Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Yem bitkisi hayvancılıkta girdi maliyetlerinin yüzde 70’ini karşılamakta. Samsun genelinde 345 bin büyükbaş hayvanımız mevcut. 250 bin adet de küçükbaş hayvanımız mevcut. Bunların toplam kaba yem ihtiyacına baktığımızda 1 milyon 230 bin ton bir ekilişe ihtiyacımız var. Biz bu yem bitkisi ekilişinde silajlık mısır, fiğ, yem bezelyesi tamamına baktığımızda 988 bin ton gibi bir üretimimiz mevcut Samsun genelinde. 162 bin dekar alanda bir mera alanlarımız var. Bu meralarında 73 bin dekarı ıslah edilmiş ve halen de 15 bin dekara yakın ıslah edilmeye devam edilmekte. Bununla beraber fındık atlarında, bitki sap atıklarında tamamında yem bitkisi ihtiyacını karşılıyoruz. Yem bitkisi ihtiyacımız. Çarşambada bir firmamız geçen yıl 15-20 bin ton silajlık mısırı, Karadeniz Bölgesi’ne satış yaptı. Sadece biz ihtiyaçlarımızı değil, bölgenin kaba yem ihtiyacını da karşılıyoruz. 2023 yılı içerisinde 600 bin dekar alanda bir yem bitkisi ekilişimiz var. Bunun destek miktarına baktığımızda 201 bin ton. 201 bin dekarına destek verebiliyoruz. O da yaklaşık 14 milyon 800 bin TL 2023 rakamları için bir destek verdik” dedi. “4 büyük ovamızla bu bölgeyi doyurmak bizim görevimiz" Yem bitkilerin hayvancılığın devam etmesi için hayati öneme sahip olduğunu ifade eden İbrahim Sağlam, “Sadece silajlık mısırda değil sebzede olsun, mısır da olsun, fındık da olsun, çeltik de olsun. Bereketli bir topraktayız. Sadece Samsun’un değil, bölgemizin ve Türkiye’nin birçok vilayetinde sebze üretimiyle ilgili de onlara ev sahipliği yapıyoruz. Yem bitkisi olarak da hayvancılık yapılan yerlerde mutlak surette kaba yeme ihtiyacımız var. Olmadığı zaman fabrikalara çalışırız. Türkiye’de adi fiğ üretiminde kesinlikle birinciyiz. Yine fiğ tohumu üretiminde de Türkiye’de yerimiz var. Yem bezelyesinde de ikinci konuma yükseldik. Yani silajlık mısırda her ne kadar 8 ile 11 arasında değişiyorsa da Türkiye’deki sıralamamız ama kötü bir sırada değiliz. Hayvancılığımıza yeterli bir durumdayız. Ama çalışmaya da devam edeceğiz. Çünkü sadece bizim görevimiz Karadeniz Bölgesi’nde düz ovası diğer illere baktığımızda en fazla olan biziz. Bizim görevimiz Karadeniz’i beslemek sadece. Oralara baktığımızda Rize’de, Trabzon’da sadece bir iki el ürün var. Nedir? Rize’ye geçiyoruz, çay var. Bu tarafa geliyoruz, fındık var, çayla bir iki şey var. Ama biz sebze, hububat, tahıl gibi birçok tarım ürünü üretiyoruz. 4 büyük ovamızla bu bölgeyi doyurmak bizim görevimiz. Biz çalışmaya Samsun olarak devam edeceğiz” diye konuştu. Silajlık Mısır Hasat Etkinliğine ayrıca Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Mehmet Yolcu, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Lale Baykal, Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ve üreticiler katıldı.

Fındık hasadında en iyi yöntem silkeleme ile yerden toplama Haber

Fındık hasadında en iyi yöntem silkeleme ile yerden toplama

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Fındığın en iyi hasat edilme şekli dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanmasıdır. Böylece fındıklar tam hasat zamanında toplanır, randıman ve kalite iyi, ayrıca dal ve dalcıklar ile gelecek yılın tomurcukları da zarar görmemiş olur" dedi. Samsun'da 1 milyon 249 bin 679 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan, ekonomik öneme haiz bir ürün olan fındığın, üretim sezonu boyunca budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele hasat, harman, depolama gibi teknik uygulamaların gereği gibi yapılmasının, verim ve kalite artışı sağlayacağını belirten Müdür İbrahim Sağlam, fındık hasadı esnasında üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi. "Genel temizlik yapılmalı" Fındık hasadına başlanmadan önce bahçelerde genel temizlik yapılması gerektiğine söyleyen Sağlam, "Hasadı güçleştirebilecek yabancı otlar biçilerek temizlenmelidir. Bahçelerimizin önemli bir kısmı karışık çeşitlerle kurulu olduğundan farklı çeşitler aynı zamanda hasat olgunluğuna gelmemektedir. Bazı çeşitler erken, bazı çeşitler geç olgunlaşmaktadır. En uygun yöntem farklı çeşitlerin ayrı ayrı ve olgunlaştıklarında hasat edilmeleridir. Ancak pratikte karışık çeşitlerle kurulu bahçelerde hâkim olan çeşit olgunlaştığında hasat işlemi yapılmaktadır. Fındıkların hasat olgunluğuna geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır. Bu özellikler; zürufların iyice kızarması, fındık tanelerinin züruf içerisinde hareket etmesi, sert meyve kabuğunun 3/4 nispetinde kızarması, ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadının olması, sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin/ünün daldan dökülmesi fındığın hasat olgunluğuna ulaştığını gösterir. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda sert meyve kabuğu donuk olur, iç kabuğu iyice doldurmaz, buruşuk iç oranı artar ve randıman düşer. Fındık çeşitleri kendine has sertlik, lezzet ve tada ulaşmadan hasat edilmesi durumunda meyve kalitesi düşer. Uzun süre muhafaza edilmeleri güçleşir ve kolay bozulurlar" diye konuştu. "En iyi hasat dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanması" Fındığın en iyi hasat edilme şeklinin dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanması olduğunu belirten Müdür Sağlam, "Böylece fındıklar tam hasat zamanında toplanır, randıman ve kalite iyi, ayrıca dal ve dalcıklar ile gelecek yılın tomurcukları da zarar görmemiş olur. Yerden toplamaya uygun olmayan bahçelerde daldan elle toplanacaksa; dalların birbirine sürtünmemesi, çotanakların dallara birleştiği yerden tek tek toplanması, gelecek yılın mahsulünü oluşturacak dal, dalcık ve tomurcukların zarar görmemesi için sıyırma şeklinde toplama yapılmaması, hasadı yapılan dalın dikkatlice yerine bırakılması gerekir. İlimizde son yıllarda Bakanlığımızca da desteklenen file ile hasat yöntemi yaygınlaşmaktadır. File yöntemi ile hasatta, işçilik maliyetleri düşmekte yerden toplamaya göre ürünün toprakla teması sınırlı olacağından kalite yönünden de avantaj sağlamaktadır. Fındık üreticilerimiz ilimiz için belirlenen hasat tarihlerini dikkate alarak hasada başlamalarının önemlidir. Üretim sezonunda zirai mücadele, hasat, harman ve depolama işlemlerini gereği gibi yaptıkları takdirde, kaliteli ve randımanı iyi ve aflatoksinsiz ürün elde edebilecekler" şeklinde konuştu. "Jüt veya fileli çuvallar kullanılmalıdır" Hasatta fındığın kızışmasına neden olan naylon çuval kullanılmaması, jüt veya fileli çuvallar kullanılması gerektiğine dikkat çeken Sağlam, "Çuvallara toplanan fındıklar harman yerine taşınırlar. Harman yerlerinin hafif bir meyil verilerek betondan yapılması uygundur. Harman yerine getirilen fındıklar yığın halinde bırakılmamalı, 10-15 cm kalınlığında bir tabaka halinde serilerek güneşli havalarda kurumaları sağlanmalıdır. Harmanlamada fındığın iyice kurumasına özen gösterilmeli, nem oranı kabuklu fındıkta yüzde 12’yi iç fındıkta yüzde 6’yı geçmemelidir. Kurumuş fındıkları çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalı, fındıklar sıcak halde iken çuvallama yapılmamalıdır. Kuruyan fındıklar jüt veya fileli çuvallarda zemini tahta olan depoda yüksek yığınlar oluşturmadan bırakılmalıdır. Depo olarak kullanılacak yerin serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olması durumunda ürün 1 yıl kadar özelliği bozulmadan muhafaza edilebilir. Hasat olgunluğundan önce toplanmış iyi kurutulmamış ve fazla nemli fındıkların muhafazası oldukça güç olup, kızışma, acılaşma ve küflenme meydana gelir. Ayrıca insan ve hayvan sağlığı için zararlı olan aflatoksini oluşturan etmenlerin de fındıkta erken toplama, olumsuz koşullarda harmanlama ve uygun olmayan depolama şartlarından kaynaklanabileceği göz ardı edilmemelidir" ifadelerini kullandı. "Kokarca zararı hasada kadar devam edecek" Müdür Sağlam şunları söyledi: "Karadeniz Bölgesi’nde fındık hasadı, iklime bağlı olarak yıllara göre değişmekle birlikte genel olarak Ağustos ayının birinci yarısında başlamaktadır. Fındık yetiştirilen Bölge İllerinde olduğu gibi İlimizde de her yıl Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonunca yapılan inceleme neticesinde hasat ve ihraç tarihleri belirlenmektedir. Komisyonca alınan karara göre; 2024 yılı için Samsun ili Fındık hasat ve ihraç tarihleri sırasıyla; sahil kuşakta 15 - 22 ağustos, orta kuşakta 8 Ağustos ve yüksek kuşakta 22-29 Ağustos olarak belirlenmiştir. Ayrıca ilimiz fındık alanlarında görülen kahverengi kokarca zararı hasada kadar devam edeceğinden, ürünü korumaya yönelik yapılacak kimyasal mücadelede ruhsatlı BKÜ’ler kullanılmalı ve uygulama ile hasat arasındaki bekleme süresine mutlaka dikkat edilmelidir. Üreticilerimizin bahçelerde ilaç uygulamalarının tekniğine uygun şekilde, kaplama olarak ve atomizörle yapmaları mücadelede başarı oranını artıracaktır. Bu yılki fındık hasadının ilimiz ve ülkemiz için bol ve bereketli olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Tarımda hibe sözleşmeleri imzalanmaya başlandı Haber

Tarımda hibe sözleşmeleri imzalanmaya başlandı

Samsun’da tamamı yatırıma alınan kırsal kalkınma destekleri ekonomik yatırım projelerinde hibe sözleşmeleri imzalanmaya başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığınca yayımlanan, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğünce yürütülmekte olan Kırsal Kalkınma Destekleri Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlar Projesi kapsamında başvurusu onaylanan şirket ile Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam karşılıklı olarak hibe sözleşmelerini imzaladılar. İmza töreninde açıklamada bulunan İbrahim Sağlam, “Bu yıl kırsal kalkınma destekleri kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Hibe Projeleri, Alt Yapı Hibe Projeleri ve Bireysel Sulama Sistemleri Hibe Projeleri kapsamında, ilimizdeki yatımcılarımızın ve üreticilerimizin sunmuş oldukları ve İl Değerlendirme Komisyonumuz tarafından uygun görülerek 2024 yılı yatırım programından desteklenmek üzere bakanlığa gönderilen toplam 95 adet projenin tamamı bakanlığımızca hibe desteğine alınmıştır. Toplam Yatırım değeri yaklaşık 168 milyon TL olan projelerin hayata geçmesi ile yatırımcılarımıza 79 milyon TL hibe ödemesi gerçekleştirilecektir. Programın, Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırım Projeleri kapsamında ilk hibe sözleşmelerimizi imzalamaya başladık. Bafra ilçemizden pirinç işleme fabrikasının 10 milyon TL toplam yatırım tutarına sahip Teknoloji Yenileme ve Modernizasyon Projesi ve yine Bafra’dan 10 milyon TL toplam yatırım tutarına sahip Çeltik Modernizasyon ve İnovasyon Projesine sahip yatırımcılarımız ile hibe sözleşmesi imzalandı” dedi. Kırsal kalkınmanın önemine değinen İbrahim Sağlam ayrıca şunları söyledi: “Son yıllarda değeri daha çok anlaşılan ve giderek artan tarımsal ürün üretiminde, üreticilerimizin ürünlerine kendi yöremizde pazar bulabilmeleri ve bu ürünlerin de katma değerli ürüne çevrilmesi, hem üreticilerimiz, hem tarımsal sanayicilerimiz ve hem de ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Bizler bakanlık olarak bir yandan tarımsal üretimi desteklerken, diğer yandan bu ürünlerin pazar bulabileceği, işleneceği, değerlendirileceği ve katma değerli ürünlere çevrilebileceği yerli tarımsal sanayimizi ve sanayicimizi de destekliyoruz. Bu kapsamda ilimizde bu güne kadar hibe programları ile desteklediğimiz 186 adet tarımsal sanayi tesisi projemiz bizim için çok kıymetlidir ve ilimiz tarımı ve üreticilerimiz açısından büyük öneme sahiptir. Bu nedenle tüm projelerimizin hayata geçmesi en büyük isteğimizdir.”

Fındıkta rekolte çalışması: Bahçelerde çotanak sayımı Haber

Fındıkta rekolte çalışması: Bahçelerde çotanak sayımı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve 10 paydaş kurumun katılımıyla önceden belirlenmiş 87 fındık bahçesinde rekolte çalışmaları yapılıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Samsun'da fındık üretilen 450 lokasyonda çotanak sayımı yapılıyor" dedi. 2024 yılı üretim sezonunda, Samsun'un 13 fındık ilçesinde, önceden belirlenmiş fındık rekolte bahçelerinde, çotanak sayımı esasına göre veriler alınarak, fındıkta rekolte tahmini arazi çalışmaları yapılıyor. Çarşamba ilçesinde bulunan bir rekolte bahçesinde sayımlara katılan İl Tarım Müdürü Sağlam açıklamalarda bulundu. Rekolte çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Müdür Sağlam, "Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı kurumlarımızın yanı sıra 10 paydaş kurumumuzla rekolte tahmin çalışmalarımız yapılmaktadır. Samsun’da 26 Haziran’da başlayan çalışmamız tahminen 17 Temmuz gibi bitirilecek. 13 tane ilçemizde yaklaşık 87 bahçemizde 450 lokasyonda bu çalışma yapılmaktadır. Sahil, orta ve yüksek kuşaklarda sadece fındık veren alanlarda bu çalışma gerçekleştiriliyor. Çotanak sayımına dayalı bir sayım yapılıyor. Doğru tahmin açısından bu şekilde çotanak sayımı ile en doğru tahmin yapılabiliyor. Burada hem çotanakların sayımı hem de daha sonra 100 adet fındığın kırılmasıyla yapılan sayımla en doğru rekolteyi bulmamız gerekiyor. Toplam fındık üreten illerimizin tamamında bu sayım bittikten sonra Tarım ve Orman Bakanlığına bu rakamlar bildiriliyor" diye konuştu. "Aradaki fark kapanıyor" “Samsun fındık üretiminde ilk sırayı alabilecek mi?” sorusuna Sağlam, "Bizim Ordu’ya göre avantajımız şu: Düz ovada maalesef fındık alanlarımız var. Diğer Karadeniz illerine göre ovası çok fazla olan bir iliz. Özellikle Samsun’un doğu kesimlerinde, sahil kesimlerinde verimler çok yüksek. Diğer taraftan bakıldığında Ordu’nun hem hasadı zor hem de verim 100- 150 kilo arasındadır. Samsun’da ise 400- 450 kilo verim ve hasadın çok kolay olduğu yerler var. Yıllar itibarıyla aradaki fark kapanıyor" şeklinde konuştu. Kahverengi kokarca ile mücadele Kahverengi kokarca ile yoğun şekilde mücadele ettiklerini ifade eden Sağlam, "Kültürel, mekanik, biyolojik mücadele ettik. Samuray arılarına bıraktık. Fazla görülen yerlerden ilaçlama tavsiyelerimiz oldu. Bu rekolte çalışmalarında sonra çiftleşme dönemlerinde 2. yumurtalarına bırakıyorlar. Onu gördüğümüz yerlerde ilaçlamaya devam edeceğiz. 2025 üretim sezonuna daha az bir kahverengi kokarca popülasyonu ile girmeyi arzu ediyoruz."

Karadeniz’in en büyük sebze serasında ilk domates hasadı yapıldı Haber

Karadeniz’in en büyük sebze serasında ilk domates hasadı yapıldı

Karadeniz’in en büyük sebze serasında sezonun ilk domates hasadı, Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam’ın katılımı ile yapıldı. Çarşamba ilçesinde bulunan Karadeniz’in en büyük sebze serasında sezonun ilk domates hasadı yapıldı. Şube ve ilçe müdürleri ile Or-Sam tarım yetkililerinin de katılımıyla gerçekleşen domates hasadında konuşan İl Müdürü İbrahim Sağlam, il genelindeki yaş sebze sektörü hakkında önemli bilgiler verdi. Yaş sebze sektörü, insanlığın temel ihtiyacı olan bitkisel karbonhidrat, protein ve vitaminlere sahip besinlerin üretilmesi ve tüketime sunulması gibi insanlık için hayati bir işlevi yerine getirdiğini ifade eden Müdür İbrahim Sağlam, “Yaş sebze sektörü dünyadaki tüm insanları doğrudan ilgilendiren ve yaşamlarına doğrudan etki eden bir sektördür. Kızılırmak ve Yeşilırmak nehirlerinin bereketlendirdiği Bafra ve Çarşamba ovalarına sahip olan Samsun, birçok tarımsal üründe Türkiye’de ilk sıralarda yer alıyor. Verimli ovaları olan ilimiz, ülkemizde sebze üretiminde çok önemli bir yere sahip. Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovalarında üretilen ürünler, ülkenin dört bir tarafına gönderiliyor. İlimizde yetiştirilen yazlık ve kışlık sebzeler, yurt içinin yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor. Üretime müsait verimli ve geniş tarım alanları sayesinde sebzelerin iyi koşullarda ve kaliteli olarak yetişebildiği illerimizden biridir. İklim ve toprak şartlarının uygunluğu, coğrafi yapısının tüketim merkezlerine yakınlığı, ulaşım şartlarının kolaylığı, yöre şartlarında markalaşma eğilimi gösteren sebze çeşitlerinin üretilebilmesi, sulanabilir alanları, organik üretimin rahatlıkla yapılabileceği tarımsal yapının varlığı ile ilimiz, sebze yetiştiriciliğinde Türkiye’nin önde gelen illerindendir. Bunun yanı sıra liman şehri olmamız nedeniyle, ihracatta da önemli bir merkez durumuna gelmiş bulunmaktayız” dedi. Tesis ve tesisin aldığı desteklerden de bahseden Sağlam, “Bugün hasadına katıldığımız sera 75 bin metrekare kapalı alanda üretim yapmaktadır. Şu an 23 kadrolu çalışanı, sezonda 100 kadar yevmiyeli personeli bulunmaktadır. Genellikle yaz döneminde domates, kış döneminde ise marul üretimi yapılmaktadır. Yıllık bin 100 ton domates ve 80 ton patlıcan üretimi yapılmakta olup ağırlıklı olarak Samsun, Ordu, Giresun ve Trabzon illerine satış yapılmaktadır. Söz konusu tarım işletmesinde kırsal kalkınma yatırımlarından 9. etap 2014-2015 yıllarında Alternatif Enerjili Sera Kurulum Projesi uygulanmıştır. Polikarbon örtülü çelik konstrüksiyonlu, damla sulama sistemli sera yapımı ve serada kurulacak makine ekipmanların enerji ve ısı ihtiyacını karşılamak için alternatif enerji olarak güneş enerji sistemi kurulmuştur. Proje toplam tutarı 3 milyon 787 bin TL olup, 1,5 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır” diye konuştu. Sağlam, hasadın Samsun ve ülke tarımına hayırlı olmasını belirterek bol ve bereketli bir sezon olmasını diledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.