TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İbrahim Yumaklı

AGRONEWS - İbrahim Yumaklı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İbrahim Yumaklı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bakan Yumaklı, Kadınlarla Birlikte Sarımsak Dikti Haber

Bakan Yumaklı, Kadınlarla Birlikte Sarımsak Dikti

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde düzenlenen sarımsak dikim programına katılarak tarlada çalışan kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Yumaklı, kadın üreticilere karanfil dağıttı ve onlarla birlikte sarımsak ekimi yaptı. “Sarımsak üretimi ülke ekonomisine 25 milyar TL katkı sağlıyor” Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada Türkiye’de 2024 yılı sonunda 125 bin ton kuru, 51 bin ton yaş sarımsak üretildiğini belirterek, bu üretimin %22’sinin Taşköprü’de gerçekleştirildiğini vurguladı. Yumaklı, sarımsağın mutfakların vazgeçilmez ürünü olduğunu ifade ederek, Türkiye ekonomisine yıllık 25 milyar liralık katkı sağladığını söyledi. Taşköprü sarımsağı uluslararası alanda tanınıyor Bakan Yumaklı, Taşköprü sarımsağının coğrafi işaret tescili aldığını belirterek, “Bu sayede ürünümüz uluslararası pazarda tanınıyor, özellikle Avrupa’da bilinirliği artıyor” dedi. Ayrıca Türkiye’de kişi başına yıllık 1,1 kilogram sarımsak tüketildiğini belirten Yumaklı, üreticilere bereketli bir sezon diledi. Kadın üreticilere destek mesajı Kadın üreticilerin tarımdaki önemine değinen Yumaklı, "Kadınlarımızın emeği, tarımsal üretimimizin bel kemiğidir. Bugün burada onların yanında olmak ve emeklerine destek vermek bizim için çok önemli" dedi. Programa, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu Milletvekilleri Halil Uluay ve Serap Ekmekci, Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arlan ve birçok yetkili katıldı. Bakan Yumaklı, etkinlikten sonra ilçede çeşitli ziyaretlerde bulunarak programını tamamladı.

Türkiye Ata Tohumlarını Market Raflarına Taşıdı Haber

Türkiye Ata Tohumlarını Market Raflarına Taşıdı

İSTANBUL (İHA) - Ata tohumları, Şubat ayı itibarıyla Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nde satışa sunuldu. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Üsküdar Kısıklı’daki marketlerden birini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı ve konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. MİRASIMIZ YEREL TOHUM PROJESİ HAYATA GEÇTİ Türkiye'nin tarımsal üretimde kendi kendine yeten ülkelerden biri olduğunu belirten Bakan Yumaklı, "Türkiye, tohumculukta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri. 100’den fazla ülkeye Türkiye’de üretilen tohumları ihraç ediyoruz. Ülkemizde kullanılan tohumların yüzde 97’si yerli üretim. Bu çerçevede Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde 'Mirasımız Yerel Tohum Projesi' başlatıldı ve Anadolu’nun farklı bölgelerinden bine yakın ata tohumu toplandı. Bakanlık olarak bu tohumların tescilini, analizlerini ve diğer işlemlerini gerçekleştirdik. Şu an itibarıyla 37 ata tohumu tescillenmiş durumda" dedi. ATA TOHUMLARI 300 KOOPERATİF MARKETİNDE SATIŞTA Ata tohumlarının vatandaşlara sunulmasının önemine değinen Yumaklı, "Anadolu'nun verimli topraklarında tarımsal üretim için büyük öneme sahip bu tohumları, Türk çiftçisinin ve merak eden, bunu irili ufaklı yerlerde üretimde kullanacak olan herkesin hizmetine sunmak istedik. Birkaç ay önce Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nde ata tohumlarını satışa sunacağımızı söylemiştik. Bu sözümüz üzerine de bugün itibarıyla Türkiye'deki 300 Tarım Kredi Kooperatif marketinde tohumlarımızı satışa çıkardık" dedi. Küresel çapta gıda ve tohum konusundaki hassasiyetin arttığı bu dönemde, kendi topraklarımızda yetişen yerel tohumların tekrar üretime kazandırılmasını önemsediklerini ekledi.

Yumaklı: Haber

Yumaklı: "Deprem Bölgesine 30 Milyar Lira Tarımsal Destek Yaptık"

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş’ta yaptığı açıklamada, deprem bölgesinin tarımsal üretim açısından stratejik önemine dikkat çekerek, içme ve tarımsal sulama altyapısına 2 yılda 20 milyar liralık yatırım yapıldığını, 46 milyar liralık ek yatırımın ise en geç 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti. "Depremin meydana geldiği bölge, bizim gıda arz güvenliğimizi sağlayan önemli bir tarım bölgemizdir. Ülkemizin tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 15'i bu bölgede gerçekleştiriliyor. Tarımsal ihracatımızın yaklaşık yüzde 20'si de bu bereketli topraklarda yetiştirilen ürünlerden yapılıyor. Bu nedenle deprem bölgesi, tarımsal üretimimiz açısından bizim için stratejik bir bölgedir" diyen Bakan Yumaklı, üreticilere toplam 30 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını ifade etti. Su kullanım ücretlerine yüzde 50 destek sağlandığını ve 190 bin dekar alanın modern basınçlı sulama sistemlerine kavuşturulduğunu vurguladı. Ayrıca, çiftçilere sağlanan hayvancılık ve tohum desteklerinden bahseden Yumaklı, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2 bin 106 projeye 560 milyon lira hibe desteği sağladık. Başta yağlı tohumlu bitkiler, baklagiller, hububat ve sebze üretimi olmak üzere Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 341 milyon lira tutarında ayni tohum desteği sağladık. Hayvanlarını kaybeden üreticilerimizin kayıplarını birebir karşıladık. Bu kapsamda 1 milyar lira değerinde 43 bin 317 küçükbaş, 5 bin 804 büyükbaş, 548 bin 810 kanatlı hayvan, 26 bin 318 arılı kovanı üreticilerimize teslim ettik. Merada hayvancılık yapan çiftçilerimizin güneş enerjisi paneli, su kuyusu, sıvat ve gölgelik gibi ihtiyaçlarını karşılayan Çayır Mera Islah ve Amenajman Projemiz kapsamında hibe desteği verdik" dedi. Kahramanmaraş’a 13 milyar liralık su ve sulama yatırımı planlandığını söyleyen Yumaklı, 6 milyar liralık kısmın tamamlandığını, kalan 7 milyar liralık yatırımın ise 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti.

Türkiye’de 131 sulak alan koruma altında Haber

Türkiye’de 131 sulak alan koruma altında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sulak alanların korunması ve sürdürülebilirliği için yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Türkiye'de 59’u ulusal, 58’i mahalli öneme sahip olmak üzere toplam 131 sulak alanın koruma altına alındığını söyledi. Türkiye’de Ramsar Alanları artırıldı Türkiye’nin 1994 yılında dahil olduğu Ramsar Sözleşmesi kapsamında 184 bin 487 hektarlık 14 alanın uluslararası koruma listesine alındığını belirten Yumaklı, sulak alanların ekolojik denge ve biyolojik çeşitlilik açısından kritik rol oynadığını vurguladı. Sulak alan yönetimi dijitalleşiyor Bakan Yumaklı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarla 6 bin 766 sulak alanın Ulusal Sulak Alan Yönetim Bilgi Sistemi’ne kaydedildiğini açıkladı. Halkın e-Devlet üzerinden sulak alanlarla ilgili başvurular yapabileceğini ekledi. Sulak alanlarda rehabilitasyon ve ekoturizm çalışmaları Bozulan sulak alanların rehabilitasyonu için çalışmaların devam ettiğini belirten Yumaklı, Kayseri Sultan Sazlığı, Antalya Avlan Gölü ve Konya Ereğli Sazlığı’nda yapılan iyileştirme projelerini hatırlatarak, 2024’te başlanan Düzce Efteni Gölü projesinin 2025 sonunda tamamlanacağını söyledi. Ayrıca 2002’den bu yana 55 sulak alanın ekoturizm merkezi haline getirildiğini belirtti. Bakan Yumaklı, 2025 yılı Dünya Sulak Alanlar Günü’nün temasının "Ortak Geleceğimiz İçin Sulak Alanları Korumak" olduğunu ve herkesin bu konuda duyarlılık göstermesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede Haber

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede

ANTALYA (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Serik'te düzenlenen "Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi"nde Türkiye’nin tahıl üretimindeki başarısını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Yumaklı, "2024’te 39 milyon ton tahıl ürettik, un ihracatında dünya 1’incisi, makarna ihracatında ise 2’ncisiyiz. Üretim planlamasını 3'er yıllık yapıyoruz. 3 yılın sonunda 2028’de hububat üretimimizde yüzde 13'lük artış sağlamayı hedefliyoruz" dedi. TÜRKİYE’NİN HUBUBAT BAŞARISI Türkiye, 23,9 milyon hektar tarım alanının yüzde 48’inde hububat üretimi yapıyor. 2024 yılında 39 milyon tonluk üretime ulaşan Türkiye, arpada dünyada 5’inci, buğdayda 9’uncu, mısırda 16’ncı ve çeltikte 43’üncü sırada yer alıyor. Bakan Yumaklı, sulama yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları sayesinde üretim kapasitesinde önemli artışlar sağlandığını vurguladı. UN VE MAKARNA İHRACATINDA ZİRVE Güçlü tarım sanayisi ile yalnızca kendi üretimini değil, çevre ülkelerden gelen tarımsal ürünleri de işleyen Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ise ikinci sırada bulunuyor. 2023’te 31 milyar dolar olan gıda ihracatının, 2024’te 32 milyar doları aşması bekleniyor. LİSANSLI DEPOCULUKTA BÜYÜK ADIMLAR Lisanslı depoculuk sistemindeki gelişmelere dikkat çeken Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 12,2 milyon ton depolama kapasitesine ulaştığını açıkladı. Bu sistem sayesinde yıllık yaklaşık 23 milyar liralık ürün israfının önlendiğini ve depolama kayıplarının yüzde 10-30 oranında azaldığını söyledi. Yumaklı, üreticilere sıfır faizli işletme kredileri ve analiz ücreti destekleriyle finansal kolaylık sağlandığını da aktardı. GELECEK HEDEFLERİ 2025 yılına kadar TARSİM kapsamının genişletilmesi, prim indirimleri ve yeni destekleme modelleri ile üreticilere daha fazla olanak sunulması planlanıyor. Bakan Yumaklı, 2028 yılına kadar hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artış hedeflediklerini açıkladı. BÖLGESEL TARIM MERKEZİ TÜRKİYE 186 ülkeye 2 bin 200 farklı ürün ihraç eden Türkiye, jeopolitik konumunu kullanarak bölgesel bir tarım merkezi olma yolunda ilerliyor. Kongreye, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra LİDAŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Genç, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Bakan Yumaklı: 2025’te Tarımda Su ve Verimlilik Öncelikli Haber

Bakan Yumaklı: 2025’te Tarımda Su ve Verimlilik Öncelikli

Üretim Planlaması ve Sözleşmeli Üretim Bakan Yumaklı, 2025’te üretim planlamasını sürdüreceklerini ve sözleşmeli üretimi artırmayı hedeflediklerini belirtti. Tarım yapılmayan alanların üretime kazandırılması ve tarım sektöründe Ar-Ge çalışmalarının öncelikli olacağını ifade etti. Sulama Yatırımları ve Su Yönetimi Yumaklı, su ve sulama projelerine 1 milyar lira bütçe ayrıldığını, modern basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması için bu miktarın her yıl artırılacağını söyledi. Ayrıca, taşkın ve kuraklık risklerine karşı erken uyarı sistemleri ve 25 havzada taşkın tehlike haritaları geliştirildi. Tarımsal Desteklerde Yeni Model 2024’te geçilen yeni destekleme modeliyle, tarımsal desteklerin üç yıllık açıklanarak üreticilerin planlama yapmasına olanak tanındığını belirten Yumaklı, destek bütçesinin 135 milyar liraya çıkarıldığını ifade etti. Türkiye Tarımda Avrupa Lideri Türkiye'nin 68.5 milyar dolarlık tarımsal hasılasıyla Avrupa birincisi olduğunu vurgulayan Yumaklı, 186 ülkeye 2 bin 200 çeşit tarım ürünü ihraç ederek 31 milyar dolar gelir sağlandığını söyledi. Güçlü Tarım Vizyonu Bakan Yumaklı, "Güçlü Türkiye için güçlü tarım" ilkesiyle 2025'te 307 tesisin tamamlanması, modern sulama oranının yüzde 45’e çıkarılması ve sürdürülebilir üretim hedeflerine ulaşmak için çalışacaklarını belirtti.

Balon Balığı Avlayan Balıkçılara Destek 2025-2026'da da Sürecek Haber

Balon Balığı Avlayan Balıkçılara Destek 2025-2026'da da Sürecek

İstilacı Türlere Karşı Kararlı Mücadele Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, balon balığı avcılığına yönelik 2020'de başlatılan destek programının 2025-2026 yıllarında da devam edeceğini açıkladı. Balıkçıların kuyruk başına destek alacağını belirten Yumaklı, istilacı türlerin sucul biyoçeşitlilik ve ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Destekleme Oranları Artırıldı Bakan Yumaklı, benekli balon balığı (Lagocephalus sceleratus) için destekleme fiyatının yüzde 100 artırılarak 25 TL'ye, diğer türler için ise yüzde 400 artırılarak 10 TL'ye çıkarıldığını ifade etti. Destekleme kapsamında 2020'den bu yana 373 bin 494 balon balığı avlanarak, yaklaşık 28 milyon bireyin ekosisteme girişinin engellendiğini belirtti. Ekonomiye Katkı Sağlanacak Balon balıklarının ilaç, deri ve tekstil gibi sanayi kollarında değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmaların da sürdüğünü dile getiren Yumaklı, "Bu türün av baskısı altında tutulmasıyla hem su ürünleri kaynaklarının korunması hem de balıkçıların desteklenmesi sağlanıyor," dedi. Tehlike Yayılıyor Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelen balon balıklarının yayılımının Ege ve Marmara’dan Karadeniz’e kadar genişlemesinin öngörüldüğüne dikkat çeken Yumaklı, bu durumun biyoçeşitlilik üzerindeki olası tehlikelerine işaret etti. Bakanlık, istilacı türlerin kontrol altına alınması için çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Bu programın, sucul biyoçeşitliliğin korunması, balıkçılığın desteklenmesi ve istilacı türlerle mücadelede etkili bir adım olduğu vurgulanıyor.

Kesimhanelere Kamera Zorunluluğu Geliyor Haber

Kesimhanelere Kamera Zorunluluğu Geliyor

Yeni Yönetmelik Yayınlanma Aşamasında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği'nin güncellendiğini ve kesimhanelerde yüksek çözünürlüklü kamera sistemlerinin kurulmasının zorunlu hale getirileceğini duyurdu. Bakan Yumaklı, bu sistemlerin tüm kesim alanlarını geniş açıyla görüntüleyeceğini ve en az bir ay kayıt yapabileceğini belirtti. Bakanlık, kesimhanelerde genel ve özel hijyen şartlarına uygunluğu sağlamak için onay belgesi olmadan faaliyete izin vermiyor. Resmi veteriner hekimlerin kesim öncesi ve sonrası kontrolleri gerçekleştirdiğini vurgulayan Yumaklı, yeni düzenlemenin hayvan sağlığı, refahı ve hijyen kurallarını daha etkin denetlemeyi hedeflediğini söyledi. Denetimler Daha Etkin Olacak Yeni düzenlemeye göre: Tüm işlemler izlenecek: Canlı hayvanların bekleme alanları, kesim işlemleri ve personel hareketleri kayıt altına alınacak. Canlı izleme imkanı: Bakanlık birimleri kesimhaneleri anlık olarak izleyebilecek. Gıda güvenliği ön planda: Hijyen kurallarına uygun işleyiş sürekli takip edilecek. Bakan Yumaklı, “Bu sistemle kulak küpesi olmayan tanımlanmamış hayvanların kesimi engellenecek, kesimlerin yalnızca beyan edilen gün ve saatlerde yapılması sağlanacak,” dedi. Ayrıca hayvan refahına uygun davranışların artırılması ve gıda güvenliğinin geliştirilmesinin temel amaç olduğunu vurguladı. Uygulamanın Faydaları Bakanlık yetkilileri, yeni görüntüleme sisteminin hayvan refahı, hijyen, ve gıda güvenliği standartlarını yükselteceğini ifade ediyor. Bakan Yumaklı, “Kesimhanelerde yapılan tüm işlemlerin düzenli ve sürekli takip edilmesi, vatandaşlarımızın güvenle tüketeceği gıdalara ulaşması için önemli bir adım,” şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.