TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Iğdır

AGRONEWS - Iğdır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iğdır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Iğdır Üniversitesi'nde Topraksız Tarım Ar-Ge Ünitesi Kuruldu Haber

Iğdır Üniversitesi'nde Topraksız Tarım Ar-Ge Ünitesi Kuruldu

Topraksız Tarımda Yeni Bir Dönem Başlıyor Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği bölümünde kurulan "Topraksız Tarım Sistemleri Ar-Ge Ünitesi," bölgedeki tarım tekniklerinin modernize edilmesi ve verimliliğin artırılması için önemli bir adım atıldı. Prof. Dr. Sefa Altıkat önderliğinde kurulan bu ünite, tarımda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesini amaçlarken, çevre dostu ve sürdürülebilir üretim modellerini de desteklemeyi hedefliyor. Hidroponik Sistemin Avantajları Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Tuncay Kaya, hidroponik sistemin, ilaç kullanılmadan da tarım yapılmasına olanak tanıdığını belirtti. Bu sistemde, su ve enerji kullanımının minimize edilmesi sağlanarak, daha verimli bir üretim modeli sunuluyor. Kaya, “Bir metrekare alanda 15 bitki yerine, bu sistemle 30-40 bitki yetiştirilebiliyor. Bu da hem daha fazla verim hem de daha az enerji tüketimi anlamına geliyor,” dedi. Yıl Boyunca Sürekli Üretim Prof. Dr. Sefa Altıkat, hidroponik sistemin yıl boyunca üretim yapılmasına imkan sağladığını belirtti. "12 ay boyunca üretim yapabilme imkanı sunan bu sistem, kışın da tarımsal üretimi sürdürebilir hale getiriyor. Bu, özellikle kapalı alanlarda üretim yapmayı mümkün kılarak, tarım alanlarının daha verimli kullanılmasına katkı sağlıyor," diye ekledi. Teknolojik Yeniliklerle Tarımda Katma Değer Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Alperay Altıkat, sistemin tamamen kontrol edilebilir olduğunu ve suyun otomatik olarak dağıtılmasını sağlayan bir sulama sistemi ile donatıldığını söyledi. Ayrıca, "Grow ledlerimiz sayesinde dış ışığa ihtiyaç duymadan üretim yapabiliyoruz. Sistem, nem, karbondioksit ve diğer ihtiyaçları da bizlere göre ayarlayabiliyor," dedi. Gelecekteki Hedefler Iğdır Üniversitesi, bu projeyi geliştirerek farklı bitki türleri ve üretim modelleriyle tarımda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesine katkı sağlamayı planlıyor. Üniversite, hidroponik sistemle tarımı daha verimli ve çevre dostu hale getirmeyi hedefliyor.

Doğu’nun Çukurova’sından çevre illere meyve ve sebze satılıyor Haber

Doğu’nun Çukurova’sından çevre illere meyve ve sebze satılıyor

Doğu Anadolu'nun bereketli topraklarından biri olan Iğdır, her geçen gün artan tarımsal üretimiyle dikkat çekiyor. Özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahip olan Iğdır, çevre illere de taze ürünlerini ulaştırıyor. Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır, iklimi ve toprak yapısı, özellikle domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra kayısı, elma, erik, üzüm gibi meyvelerin yetiştirilmesine uygun ortam sağlıyor. Bu ürünler, bölgedeki üreticilerin özenli çalışmaları sonucu kaliteli ve doğal bir şekilde hasat edilerek piyasaya sunuluyor. Iğdır’dan çevre illere yapılan sebze ve meyve sevkiyatları, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de tüketicilere sağlıklı ve taze ürünlerin ulaşmasını mümkün kılıyor. Böylelikle, Iğdır’ın tarımsal zenginliği, bölgenin tanıtımına ve ekonomik büyümesine olumlu katkıda bulunuyor  Melekli beldesinde sebze ve meyve alım satımı yapan Ahmet Türkeli, Iğdır'ın bereketli topraklarında her türlü meyve ve sebzenin yetiştiğini belirterek; “Iğdır'ımızın toprakları çok verimlidir. Sularımız Aras nehrinden geliyor, tatlıdır. Buranın güneş oranı da çok olduğu için Doğu Anadolu'nun Çukurova'sı olarak bilinir. Bundan dolayı meyve ve sebzesi tatlıdır. Şu an satışlarımız biraz düşmüştür. Üretici bu sezon zor durumdadır, diyebiliriz. Domatesin kilosu şu an 5 lira, karpuz 3 lira kavun dört 4 e 5 lira olmuş durumdadır. Kayısı döneminde en çok alıcı Trabzon'dan geliyordu. Sebze ve meyve de ise en çok Doğu Güneydoğu Bölgesinde gelen çoktur” dedi.

Doğu’nun Çukurova’sı Iğdır’da ’sarı altın’ hasadı başladı Haber

Doğu’nun Çukurova’sı Iğdır’da ’sarı altın’ hasadı başladı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bölgedeki kayısı üreticileri, bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor. İklimi ve coğrafi şartlarıyla "Doğu’nun Çukurova’sı" Iğdır, tarım alanları ile ekonomiye büyük değer katmaya devam ediyor. Yörenin önemli ekonomik gelirlerinden birini oluşturan ve şehirde ’sarı altın’ olarak bilinen kayısı hasadı başladı. Iğdır’ın iklim ve toprak şartları kayısının lezzetini ve kalitesini belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu yılın ilk hasat gününde üreticiler, bahçelerindeki kayısı ağaçlarını özenle toplamaya başladılar. Hasat sezonu boyunca Iğdır çevresindeki köylerde ve kırsal alanlarda da kayısı toplama çalışmaları devam edecek. Üreticiler, elde ettikleri kayısının taze olarak tüketilmesi durumunda büyük bir tat alınacağını belirttiler. Iğdır’da kaysı tüccarı olan Ahmet Savaş; "Biz her yıl Nisan ayında yerinden yani bahçelerden kayısı almaya başlıyoruz. Haziran ayının ilk haftasında da hasada başlıyoruz. Bu yıl kayısı hasadı erken başladı. Her yıl 40 bin ton ürün hasadı oluyordu. Bu yıl bu oran 20 ile 25 bin tona kadar indi. Topladığımız ürünler Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Polonya gibi ülkeler ile iç piyasaya gidiyor. Iğdır’ın bu kaysısı dünyada yoktur“ dedi. Her yıl Malatyalılar ile Iğdırlılar arasında bir kapışmaya dönen Iğdır Kayısı mı Malatya kayısı mı soruna Savaş, “Malatya kayısısı kurutmalık Iğdır kayısı sofralıktır. Iğdır kayısının aroması hiçbir yerde yoktur. Biz her yarışa varız" dedi. Bayramdan dolayı fiyatların düştüğünü beliren Savaş; Bayramdan önce kayısı fiyatı 30 ile 35 liraydı. Şu an biraz düşmüş bayram sonrası fiyatların artmasını bekliyoruz” dedi. Van’dan ailesi ile Iğdır’a kayısı toplamaya gelen Cevdet Demirbaş, “Biz Van’dan 24 kişi ile geldik. Üç yıldır buraya geliyorum. Malı ağaçlardan alırken hassas davranıyoruz. Ürünleri burada 4 kalitede paketliyoruz. Ürünleri depoya gönderiyoruz. Depodan ürünler satışa gidiyor” dedi.

Watermelon Harvest in Iğdır Haber

Watermelon Harvest in Iğdır

Alican Açkan, known as the 'exemplary farmer' residing in the village of Oba in the center of Iğdır, harvested the normal watermelons and the black watermelons he planted and took special care of during the autumn season. Known as the "Çukurova of the East," Alican Açkan, a farmer in Iğdır for years and known as an exemplary farmer, harvested watermelons in the autumn season. Alongside the watermelons planted at the usual time, the Iğdır farmer also planted the black watermelon, known as an heirloom and hybrid. While other watermelons were being harvested, Açkan paid special attention to these black watermelons, which take a long time to mature. The harvest of the watermelon, which ripened in the autumn season, coincided with the autumn season. Açkan mentioned that many people are surprised when they see this watermelon, but in fact, it has been inherited from ancestors and is planted every year. Açkan said, "We also have big joys and small joys. Traditionally, during the regional Çile Bayramı (Watermelon Festival), we always cut watermelons, which is a festival for us. The watermelon we planted and harvested today is a hybrid and has been coming as a black watermelon for years. The unique feature of this watermelon is that it is black and comes from my father and grandfather. I claim that there is currently no watermelon in open fields throughout Turkey. We give this watermelon to supermarkets, those who crave watermelon, pregnant sisters, and our brothers in need. We provide this watermelon for these needs. Since this watermelon requires care, we have taken care of it, and that's why it has come to this day. The harvest of this watermelon will continue until December 21st." Turgay Bağrı, the President of the Iğdır Chamber of Agriculture, stated that agricultural production in Iğdır lasts for 9 months, saying, "In Iğdır, the vegetation period is still ongoing. This means that if we consider November as part of the production season, it means that we cannot produce a crop for three months in Iğdır. We have a 9-month production. This is not a situation that will be granted to every province. This is crucial due to the microclimate feature of Iğdır. Therefore, in agriculture, producing a crop earlier or later is an advantage for us. Currently, we are challenging the climate. We are challenging both the fall and the spring. Hopefully, we will further advance this in Iğdır. It is currently impossible to see watermelons in open fields in Turkey. We have watermelons with a taste of spring. People should buy this watermelon by respecting it." Ahmet Tingiş, the Director of Agriculture and Forestry of Iğdır, stated that Iğdır is prone to production in terms of climate, saying, "Watermelon production has started to increase in recent years in our province. Our watermelon harvest is still ongoing. Our Iğdır Plain demonstrates its yield and potential. We will continue to be with our producers at every stage."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.