TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Iğdır

AGRONEWS - Iğdır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iğdır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğu’nun Çukurova’sından çevre illere meyve ve sebze satılıyor Haber

Doğu’nun Çukurova’sından çevre illere meyve ve sebze satılıyor

Doğu Anadolu'nun bereketli topraklarından biri olan Iğdır, her geçen gün artan tarımsal üretimiyle dikkat çekiyor. Özellikle sebze ve meyve yetiştiriciliğinde önemli bir potansiyele sahip olan Iğdır, çevre illere de taze ürünlerini ulaştırıyor. Doğu’nun Çukurova’sı olarak bilinen Iğdır, iklimi ve toprak yapısı, özellikle domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra kayısı, elma, erik, üzüm gibi meyvelerin yetiştirilmesine uygun ortam sağlıyor. Bu ürünler, bölgedeki üreticilerin özenli çalışmaları sonucu kaliteli ve doğal bir şekilde hasat edilerek piyasaya sunuluyor. Iğdır’dan çevre illere yapılan sebze ve meyve sevkiyatları, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de tüketicilere sağlıklı ve taze ürünlerin ulaşmasını mümkün kılıyor. Böylelikle, Iğdır’ın tarımsal zenginliği, bölgenin tanıtımına ve ekonomik büyümesine olumlu katkıda bulunuyor  Melekli beldesinde sebze ve meyve alım satımı yapan Ahmet Türkeli, Iğdır'ın bereketli topraklarında her türlü meyve ve sebzenin yetiştiğini belirterek; “Iğdır'ımızın toprakları çok verimlidir. Sularımız Aras nehrinden geliyor, tatlıdır. Buranın güneş oranı da çok olduğu için Doğu Anadolu'nun Çukurova'sı olarak bilinir. Bundan dolayı meyve ve sebzesi tatlıdır. Şu an satışlarımız biraz düşmüştür. Üretici bu sezon zor durumdadır, diyebiliriz. Domatesin kilosu şu an 5 lira, karpuz 3 lira kavun dört 4 e 5 lira olmuş durumdadır. Kayısı döneminde en çok alıcı Trabzon'dan geliyordu. Sebze ve meyve de ise en çok Doğu Güneydoğu Bölgesinde gelen çoktur” dedi.

Doğu’nun Çukurova’sı Iğdır’da ’sarı altın’ hasadı başladı Haber

Doğu’nun Çukurova’sı Iğdır’da ’sarı altın’ hasadı başladı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da bölgedeki kayısı üreticileri, bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor. İklimi ve coğrafi şartlarıyla "Doğu’nun Çukurova’sı" Iğdır, tarım alanları ile ekonomiye büyük değer katmaya devam ediyor. Yörenin önemli ekonomik gelirlerinden birini oluşturan ve şehirde ’sarı altın’ olarak bilinen kayısı hasadı başladı. Iğdır’ın iklim ve toprak şartları kayısının lezzetini ve kalitesini belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu yılın ilk hasat gününde üreticiler, bahçelerindeki kayısı ağaçlarını özenle toplamaya başladılar. Hasat sezonu boyunca Iğdır çevresindeki köylerde ve kırsal alanlarda da kayısı toplama çalışmaları devam edecek. Üreticiler, elde ettikleri kayısının taze olarak tüketilmesi durumunda büyük bir tat alınacağını belirttiler. Iğdır’da kaysı tüccarı olan Ahmet Savaş; "Biz her yıl Nisan ayında yerinden yani bahçelerden kayısı almaya başlıyoruz. Haziran ayının ilk haftasında da hasada başlıyoruz. Bu yıl kayısı hasadı erken başladı. Her yıl 40 bin ton ürün hasadı oluyordu. Bu yıl bu oran 20 ile 25 bin tona kadar indi. Topladığımız ürünler Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Polonya gibi ülkeler ile iç piyasaya gidiyor. Iğdır’ın bu kaysısı dünyada yoktur“ dedi. Her yıl Malatyalılar ile Iğdırlılar arasında bir kapışmaya dönen Iğdır Kayısı mı Malatya kayısı mı soruna Savaş, “Malatya kayısısı kurutmalık Iğdır kayısı sofralıktır. Iğdır kayısının aroması hiçbir yerde yoktur. Biz her yarışa varız" dedi. Bayramdan dolayı fiyatların düştüğünü beliren Savaş; Bayramdan önce kayısı fiyatı 30 ile 35 liraydı. Şu an biraz düşmüş bayram sonrası fiyatların artmasını bekliyoruz” dedi. Van’dan ailesi ile Iğdır’a kayısı toplamaya gelen Cevdet Demirbaş, “Biz Van’dan 24 kişi ile geldik. Üç yıldır buraya geliyorum. Malı ağaçlardan alırken hassas davranıyoruz. Ürünleri burada 4 kalitede paketliyoruz. Ürünleri depoya gönderiyoruz. Depodan ürünler satışa gidiyor” dedi.

Watermelon Harvest in Iğdır Haber

Watermelon Harvest in Iğdır

Alican Açkan, known as the 'exemplary farmer' residing in the village of Oba in the center of Iğdır, harvested the normal watermelons and the black watermelons he planted and took special care of during the autumn season. Known as the "Çukurova of the East," Alican Açkan, a farmer in Iğdır for years and known as an exemplary farmer, harvested watermelons in the autumn season. Alongside the watermelons planted at the usual time, the Iğdır farmer also planted the black watermelon, known as an heirloom and hybrid. While other watermelons were being harvested, Açkan paid special attention to these black watermelons, which take a long time to mature. The harvest of the watermelon, which ripened in the autumn season, coincided with the autumn season. Açkan mentioned that many people are surprised when they see this watermelon, but in fact, it has been inherited from ancestors and is planted every year. Açkan said, "We also have big joys and small joys. Traditionally, during the regional Çile Bayramı (Watermelon Festival), we always cut watermelons, which is a festival for us. The watermelon we planted and harvested today is a hybrid and has been coming as a black watermelon for years. The unique feature of this watermelon is that it is black and comes from my father and grandfather. I claim that there is currently no watermelon in open fields throughout Turkey. We give this watermelon to supermarkets, those who crave watermelon, pregnant sisters, and our brothers in need. We provide this watermelon for these needs. Since this watermelon requires care, we have taken care of it, and that's why it has come to this day. The harvest of this watermelon will continue until December 21st." Turgay Bağrı, the President of the Iğdır Chamber of Agriculture, stated that agricultural production in Iğdır lasts for 9 months, saying, "In Iğdır, the vegetation period is still ongoing. This means that if we consider November as part of the production season, it means that we cannot produce a crop for three months in Iğdır. We have a 9-month production. This is not a situation that will be granted to every province. This is crucial due to the microclimate feature of Iğdır. Therefore, in agriculture, producing a crop earlier or later is an advantage for us. Currently, we are challenging the climate. We are challenging both the fall and the spring. Hopefully, we will further advance this in Iğdır. It is currently impossible to see watermelons in open fields in Turkey. We have watermelons with a taste of spring. People should buy this watermelon by respecting it." Ahmet Tingiş, the Director of Agriculture and Forestry of Iğdır, stated that Iğdır is prone to production in terms of climate, saying, "Watermelon production has started to increase in recent years in our province. Our watermelon harvest is still ongoing. Our Iğdır Plain demonstrates its yield and potential. We will continue to be with our producers at every stage."

Iğdır’da karpuz hasadı Haber

Iğdır’da karpuz hasadı

Iğdır merkez Oba köyünde yaşayan ’örnek çiftçi’ olarak bilinen Alican Açkan, normal karpuzlar ile ektiği ve özel bakım yaptığı siyah karpuzların hasadını sonbahar döneminde yaptı. "Doğu’nun Çukurova’sı" Iğdır’da yıllardır çiftçilik yapan ve örnek çiftçi olarak bilinen Alican Açkan, sonbahar mevsiminde karpuz hasadı yaptı. Iğdırlı çiftçi normal zamanda ekilen karpuzlar ile beraber tohumu atadan gelen ve melez olan siyah karpuz olarak bilinen karpuzu ekti. Diğer karpuzlar hasat olurken Açkan, yetişmesi uzun süre alan bu siyah karpuzlar ile özel ilgilendi. Sonbahar mevsimi ile olgunlaşan karpuzun hasadı da sonbahar mevsimine denk geldi. Açkan çoğu insanın bu karpuzu gördüğünde şaşırdığını belirtirken aslında bu karpuzu ekiminin atadan geldiğini söyleyerek, “Biz de büyük çile ve küçük çile vardır. Bizde her yıl geleneksel olarak yöresel olarak çile bayramında illaki olmazların olmazı karpuz kesiyoruz. Bizde bu bir bayramdır. Ektiğimiz ve bugün hasadını yaptığımız bu karpuz melezdir ve yıllardan beri siyah karpuz olarak gelmiştir. Bu karpuzun özelliği siyah olması ile beraber baba ve deden gelme bir karpuzdur. Türkiye genelinde iddia ediyorum açık tarlada şu an karpuz yoktur. Biz bu karpuzu marketlere, hastası olanlar canı karpuz çekenlere ya da hamile ablalarımıza, bacılarımıza veriyoruz. Bu şekil ihtiyaçlar için vatandaşlar bu karpuzu alıyor. Bu karpuz bakım istediği için bizde bakımını yaptığımız için bugüne kadar geldi. Bu karpuzun hasadı 21 Aralığa kadar sürer” dedi. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Turgay Bağrı, Iğdır’da tarım üretimin 9 ay sürdüğünü söyleyerek, "Iğdır’da vejetasyon süresi hala devam ediyor. Bu şu anlama geliyor. Kasım ayının da üretim sezonuna dahil olmasını da göze alırsak yani demek ki Iğdır’da biz üç ay ürün üretemiyoruz. 9 ay üretimimiz var. Bu her ile nasip olacak bir durum değildir. Iğdır’ımızın mikro klima özelliği olmasından dolayı bu durum önemli bir yer tutuyor. Tarım dolayısıyla burada bizim biz bir ürünü daha erken veya daha geç üretmemiz bize kazandırır. Dolayısıyla biz şu an iklimi zorluyoruz. Hem sonbaharı zorluyor hem ilkbaharı zorluyoruz. İnşallah Iğdır’da biz bunu daha da ileriye götüreceğiz. Şu anda Türkiye’de açık tarlada karpuz görmek mümkün değildir. İlkbahar tadında bir karpuz var. İnsanlarımızın da buna riayet ederek bu karpuzdan alması lazımdır” dedi. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Iğdır’ın iklim olarak üretime yatkın olduğunu dile getirerek, "İlimizde karpuz üretimi son yıllarda artmaya başlamıştır. Karpuz hasadımız hala devam etmektedir. Iğdır Ovamız verimini ve potansiyelini göstermektedir. Biz her aşamada üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Iğdır’da yerli ve milli buğday ekildi Haber

Iğdır’da yerli ve milli buğday ekildi

Ekim sonucu dönüm başına 1 ton ürün bekleniyor. Türkiye genelinde yerli ve milli buğday tohumlarının ekim alanları her geçen gün artmaya devam ediyor. Çiftçilere yerli ve milli buğday tohumlarının tanıtılması, ekmeklik buğday tohumunda dışa bağımlılığın önüne geçilmesi amacı ile Iğdır’da da deneme ekimi yapıldı. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı’nın 20 dönümlük tarım arazisinde yapılan deneme sonunda hasat dönemi beklenecek. Hasatta istenilen verim alındığı takdirde önümüzdeki yıllarda bu ürünlerin ekilmesi için çiftçiler bilgilendirilecek ve bu ürünlerden destek alınması sağlanacak. "Amacımız yerli ve milli ürünlü ekmek için buğday üretmek" Iğdır olarak yerli ve milli olan ıslahı gerçekleşmiş yöresel ismi ile de kırmızı kılçık buğdayın yabancı olmadıklarını belirten Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı, “Yerli ve milli olan ıslahı gerçekleşmiş bizim Iğdır yöresel ismi ile de ’kırmızı kılçık’ dediğimiz bir üründür. Bu ürün ıslah edilmiş selekte edilmiş olduğu için bunun verimi de yüksek hale getirilmiştir. Biz şimdi bunun denemesini yapıyoruz. Buradaki amacımız hem yerli ve milli ürünlü ekmek için buğday üretmek hem de genetiği ile oynanılmış ürünlerden uzak insanların kendi tüketimi için böyle bir çalışmaya karar verdik. Şu an burada bu çalışmayı yapıyoruz. Takriben dönüm başına bir ton gibi bir ürün almayı düşünüyoruz. Biz bunu yaygınlaştırmayı düşünüyoruz; hem bunun ekmek kalitesi güzel, hem de kokusu olan bir ürün. İlimize katkısından dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Tarım Bakanımıza çiftçimize verdiği desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi. "Dönüm başına bir ton gibi bir verim bekliyoruz" Yerli ve milli buğday çeşidinden dönüm başına çok iyi bir sonuç aldıklarını söyleyen Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, “Yerli ve milli çeşidimiz olan Taner ekmeklik buğday çeşidimizin şu an bu alanda ekimini gerçekleştiriyoruz ve gerçekleştirmeye de başladık. Kuraklığa ve soğuğa dayanıklı hastalıklara dayanıklı olan bu çeşidimiz Tarım Ve Orman Bakanlığımızın tescilli Bahri Dağtaş Araştırma Enstitüsünde ıslah edilmiş bir çeşidimizdir. Bakanlığımız enstitüleri tarafından geliştirilen şu an tamamen bölgeye adaptasyonlu olan bir çeşidimizdir. Kırmızı kılçık dediğimiz bir buğday tipi arazinin her tarafından bakıldığı zaman zaten kendi farkını göstermektedir. Biz üreticilerimizin her daim yanındayız her daim yanlarını da olmaya devam edeceğiz. Katma değeri yüksek ürünlerle ve çeşitlerle bölgenin seleksiyon çeşitlerini değiştirip ürün verimini yüksek çeşitlere kaydırmak istiyoruz. Şu an Iğdır ilimizde ilk defa denemesini yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda bu yerli çeşidimizin Iğdır ilinde yaygınlaştırılması için gerekli projeler ve altyapıların çalışmalarını yapmayı planlıyoruz. Ortalama dönüm başına bir ton gibi bir verim bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte periyodik olarak kontrollerini yapıp verimle alakalı değerli gübreleme yöntemlerini çizmeyi planlıyoruz ve üreticilerimiz ile de A’dan Z’ye çalışacağız inşallah. İlimize desteklerini esirgemeyen başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım Bakanımız İbrahim Yumaklı Beyefendi’ye şükranlarımızı sunarız ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederiz" ifadelerine yer verdi.

Iğdır’da şeker pancarı hasadı başladı Haber

Iğdır’da şeker pancarı hasadı başladı

İklimi ve coğrafi şartlarının yanında bereketli toprakları ile Doğu’nun Çukurova’sı`olan Iğdır’da ekim alanı yeniden çoğalmaya başlayan şeker pancarının hasadı başlarken, yıllık 15 bin ton üzerinde ürün bekleniyor. Yaklaşık 25 yıl önce Iğdırlının geçim kaynağı olan şeker pancarı ortaya çıkan kota nedeniyle ekim alanları azalmaya başlamıştı. 1998 yılında şeker pancarı üretimine kota uygulamasına geçilmişti. Aradan geçen zaman sonrası Iğdırlı çiftçiler şehirde ekim alanı yok olan şeker pancarına geri dönmeye başladı. Iğdırlı örmek çiftçi Alican Açkan şeker pancarı üretimine çiftçiler olarak yeniden başladıklarını belirterek, “Şeker pancarı üretiminde önceleri ülkemizde bir kota getirdiler. Kota getirince dünyaya şeker ihraç ederken birden bire eksiye düştük. Ama şu anda kotanın önü açıldığı için memnuniyet duyuyoruz. Şeker pancarı ekimine yeniden başladık. Üretime başladığımız için çiftçi için ülkemiz için milletimiz için daha bolluk bereketli olur” dedi. Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı, Iğdır’da şeker pancarı üretimini yeniden üst seviyeye getirmek istediklerini belirterek, “Şeker pancarı üretimine geçen yıllara göre baktığımız zaman 500 bin tonu aşan bir üretim rekoltesine sahip iken üretim giderek düştü. Bu gerek yanlış gübreleme, kimyasal gübreleme gerek kök hastalığından gerekse ürünün para etmemesinden dolayı çiftçiler alternatif ürün aramaya başlayarak mısır ekmeye başladı. Son iki yıldır tekrar pancara yönelme var. Biz pancarın bir alternatif ürün olarak ekilmesini destekliyor ve istiyoruz” dedi. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş ise Iğdır’ın tarım ürünü çeşitliliğine dikkat çekerek, “İlimizin her geçen gün hem şeker pancarı üretimi artmakta hem de hububat üretimi artmaktadır. 2023 yılı içerisinde şeker pancarı üretimimiz 15 bin ton civarına ulaşmış bulunmaktadır. 2024 yılı içerisinde de bu katma değeri artaraktan devam edecektir, etmesini de hedeflemekteyiz. Üreticilerimizin her daim yanında yer alıyoruz ve yer almaya da devam edeceğiz. 2022 yılı içerisinde pancar üretimimiz 8 bin ton civarında iken 2023 yılı için yüzde yüz bir artış ile 15 bin ton civarına ulaşmaktadır. İlimizin ikliminin güzel olmasından dolayı bu üretimin 2024 yılında da giderek artmasını bekliyoruz. İlimizde üretilen şeker pancarları ilimize yakın bulunan Kars ilindeki şeker pancarı fabrikasına gönderilmektedir” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.