TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Iğdır Üniversitesi

AGRONEWS - Iğdır Üniversitesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iğdır Üniversitesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Iğdır Üniversitesi'nde Topraksız Tarım Ar-Ge Ünitesi Kuruldu Haber

Iğdır Üniversitesi'nde Topraksız Tarım Ar-Ge Ünitesi Kuruldu

Topraksız Tarımda Yeni Bir Dönem Başlıyor Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği bölümünde kurulan "Topraksız Tarım Sistemleri Ar-Ge Ünitesi," bölgedeki tarım tekniklerinin modernize edilmesi ve verimliliğin artırılması için önemli bir adım atıldı. Prof. Dr. Sefa Altıkat önderliğinde kurulan bu ünite, tarımda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesini amaçlarken, çevre dostu ve sürdürülebilir üretim modellerini de desteklemeyi hedefliyor. Hidroponik Sistemin Avantajları Proje yürütücülerinden Doç. Dr. Tuncay Kaya, hidroponik sistemin, ilaç kullanılmadan da tarım yapılmasına olanak tanıdığını belirtti. Bu sistemde, su ve enerji kullanımının minimize edilmesi sağlanarak, daha verimli bir üretim modeli sunuluyor. Kaya, “Bir metrekare alanda 15 bitki yerine, bu sistemle 30-40 bitki yetiştirilebiliyor. Bu da hem daha fazla verim hem de daha az enerji tüketimi anlamına geliyor,” dedi. Yıl Boyunca Sürekli Üretim Prof. Dr. Sefa Altıkat, hidroponik sistemin yıl boyunca üretim yapılmasına imkan sağladığını belirtti. "12 ay boyunca üretim yapabilme imkanı sunan bu sistem, kışın da tarımsal üretimi sürdürebilir hale getiriyor. Bu, özellikle kapalı alanlarda üretim yapmayı mümkün kılarak, tarım alanlarının daha verimli kullanılmasına katkı sağlıyor," diye ekledi. Teknolojik Yeniliklerle Tarımda Katma Değer Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Alperay Altıkat, sistemin tamamen kontrol edilebilir olduğunu ve suyun otomatik olarak dağıtılmasını sağlayan bir sulama sistemi ile donatıldığını söyledi. Ayrıca, "Grow ledlerimiz sayesinde dış ışığa ihtiyaç duymadan üretim yapabiliyoruz. Sistem, nem, karbondioksit ve diğer ihtiyaçları da bizlere göre ayarlayabiliyor," dedi. Gelecekteki Hedefler Iğdır Üniversitesi, bu projeyi geliştirerek farklı bitki türleri ve üretim modelleriyle tarımda katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesine katkı sağlamayı planlıyor. Üniversite, hidroponik sistemle tarımı daha verimli ve çevre dostu hale getirmeyi hedefliyor.

Iğdır Üniversitesinde “Çiftçi-öğrenci-akademi buluşması” yapıldı Haber

Iğdır Üniversitesinde “Çiftçi-öğrenci-akademi buluşması” yapıldı

“Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşan Iğdır Üniversitesinde “Çiftçi-Öğrenci-Akademi Buluşması” düzenlenerek bölge üreticilerinin talepleri ve üniversitenin destekleri üzerine istişare edildi. Iğdır Üniversitesi 2021 yılında “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşmasının ardından hızlandırdığı çiftçi buluşmalarına bir yenisini daha ekledi. Bu çerçevede Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda çiftçilerin sorunlarının akademik düzlemde çözülmesi ve bilimsel bilgi alışverişinin sağlanması amacıyla bir toplantı düzenlendi. Programın açılış konuşmasını yapan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sefa Altıkat, Üniversitenin ihtisas alanında gerçekleştirdiği çalışmalar ve üretimi yapılan bitkiler hakkında bilgi verdi. Programda konuşan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ise tarım sektörünün insanoğlu için önemine değindi. Iğdır’ın eskiden beri tarımda önemli bir rol oynadığını ve "Doğu’nun Çukurovası" olarak nitelendirildiğini hatırlatan Rektör Alma, sözlerine şöyle devam etti: "Eskiden kervan yolları üzerinde önemli bir durak olan Iğdır ilinde, ekonomi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Aras Nehri’nin suladığı ova, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki en önemli bitkisel üretim alanlarından biridir. Hatta öyle ki, ‘Doğunun Çukurovası’ olarak da nitelendirilmektedir. Iğdır ilinde ılıman iklim meyve türlerinin tamamı ile dünyada üretimi yapılan sebze türlerinin tamamına yakın bir kısmı üretilebilmektedir. Tarımsal üretimde, üretim başlangıcından hasada ve hatta hasat sonrasına kadar birçok unsur üretimi doğrudan etkilemektedir. Çeşit seçimi, sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele vb. faktörler tarımsal üretimde oldukça önemlidir. Öyle ki hasat sonrası kayıplarla birlikte, bitki zararlı ve hastalıkları küresel gıda üretiminin %40-45’lere varan kaybından sorumludurlar. Bu kayıp yaklaşık olarak 550 milyar ABD dolarına tekabül etmektedir." Toplantıya Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabit Erşahin, il protokolü, çiftçiler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Rüzgar erozyonu yaşanan topraklar tarımsal üretimle korunuyor Haber

Rüzgar erozyonu yaşanan topraklar tarımsal üretimle korunuyor

Iğdır Üniversitesi, Aralık ilçesinde rüzgar erozyonunun yaşandığı toprakları, tarımsal üretimle korumaya başladı. Türkiye'nin en fazla rüzgar erozyonunun yaşandığı alanlardan biri olan ilçenin Ağrı Dağı eteklerindeki arazilere yönelik, üniversite tarafından çalışma yapıldı. Erozyonun engellenmesi için üniversiteye tahsis edilen 320 dekarlık arazinin ilk etapta 10 dekarında katma değeri yüksek tarımsal ürünlerden kapari, yer fıstığı, lavanta, Antep fıstığı, üzüm ve karpuz yetiştirilmeye başlandı. Proje kapsamında bölgede rüzgar erozyonuna bağlı hava kirliliğinin önlenmesi için de çalışma yürütülecek. "Erozyon şartlarında bitkilerin performansını deniyoruz" Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bünyamin Yıldırım, AA muhabirine, Aralık'taki rüzgar erozyon sahasının Türkiye'nin en büyük erozyon sahalarından biri olduğunu söyledi. Aralık ilçesinin Ağrı Dağı eteğindeki pilot alanda, erozyonla mücadele kapsamında geliştirdikleri projelerini hayata geçirdiklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu: "Aslında bize 320 dekarlık alan tahsis edildi fakat biz şu an için 10 dekarlık alanda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu alanda erozyonu önleyici bitki çeşitleriyle çalışmayı planladık. Bunlar aynı zamanda katma değeri yüksek bitkiler. Bu erozyon şartlarında bitkilerin performansını görerek deneme çalışması sürdürüyoruz. Daha sonraki aşamada ise bize tahsisi edilen arazide, hem verim aldığımız ürünleri yetiştireceğiz hem de rüzgar erozyonunun önüne geçmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." Çalışma, bölge halkına örnek olacak Yıldırım, çalışmalara yöre halkını da teşvik etmek istediklerini belirterek, alacakları verim ve uyguladıkları yöntemin bölge insanına da örnek olacağını dile getirdi. Yöre halkına eğitimler vermeyi planladıklarını anlatan Yıldırım, "Bu alanımızın komşusu olan çiftçilerimiz de var. Onlar da buradaki verimliği görünce bizim denediğimiz ve erozyonu da önleyici ürünler yetiştireceklerdir." diye konuştu. Yetiştirdikleri bitkilerin erozyona karşı dayanıklılıklarını görmek istediklerini vurgulayan Yıldırım, "Iğdır'ın çevresel hava kirliliği gibi bir sorunu var ve o sorunun en önemli kaynağı da bu rüzgar erozyon bölgesidir diyebilirim. Burada ne kadar erozyonu önleyecek tedbirler alınırsa, o kadar Iğdır'ın çevresel sorununu çözmeye çalışmış oluruz. Bu bilinçle hareket edeceğiz. Buranın florasını keşfediyoruz, ne kadar endemik bitki yok olmuş ve ne kadar bitki çöl ve toprağın tuz ve susuz oranına dayanabilmiş onu tespit edeceğiz." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.