TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ihracat

AGRONEWS - Ihracat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ihracat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Fındık İhracatında Rekor Artış: 1,5 Milyar Doları Aştı Haber

Fındık İhracatında Rekor Artış: 1,5 Milyar Doları Aştı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, fındık ihracat sezonunun ilk 6 ayında toplam 187 bin 172 ton fındık ihraç edilerek 1 milyar 519 milyon 427 bin dolar gelir elde edildi. Türkiye’nin fındık ihracatında miktar bazında %12, değer bazında ise %26’lık bir artış yaşandı. Trabzon Zirvede, İç ve İşlenmiş Fındık İhracatı Arttı Sezonun ihracat lideri Trabzon oldu. Şehir, toplam ihracatın yaklaşık üçte birini gerçekleştirerek 471 milyon 577 bin dolarlık dış satıma imza attı. İç fındık ihracatı %14 artışla 108 bin 369 ton, değer bazında %29 yükselişle 892 milyon 188 bin dolar oldu. İşlenmiş fındık ihracatı %9 artarak 77 bin 777 ton, değer bazında ise %21 yükselerek 623 milyon 260 bin dolar olarak gerçekleşti. Kabuklu fındık ihracatı miktar bazında %268 artışla 956 ton, değer bazında %273 artışla 3 milyon 661 bin dolar seviyesine ulaştı. Almanya ve İtalya Başı Çekiyor Türkiye’nin en fazla fındık ihraç ettiği ülke Almanya oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat: Miktarda %13 artarak 49 bin 450 ton, Değerde %24 yükselerek 392 milyon 587 bin dolar oldu. İtalya ise en dikkat çeken pazar oldu. Bu ülkeye ihracat 10 bin ton artarak 43 bin 691 tona, değer bazında ise 125 milyon dolar yükselişle 363 milyon 363 bin dolara çıktı. Bu verilere göre, Türkiye’nin toplam fındık ihracatının yarısı Almanya ve İtalya’ya gerçekleştirildi. Başka bir ifadeyle, satılan her 2 fındıktan biri bu iki ülkeye gitti. 10 Milyon Doların Üzerinde 21 Ülkeye İhracat Türkiye, ihracat sezonunun ilk yarısında 10 milyon doların üzerinde 21 ülkeye fındık sattı. En büyük oransal artış, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşandı. Miktar %92 artışla 2 bin 221 tona, Değer %106 yükselerek 18 milyon 173 bin dolara ulaştı. Cezayir’e ihracat ise: Miktarda %83 artışla 3 bin 860 tona, Değerde %94 yükselerek 30 milyon 467 bin dolara çıktı. Brezilya’ya yapılan dış satım da %7 artarak 3 bin 572 tona, değer bazında %28 yükselerek 31 milyon 401 bin dolara ulaştı.

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı Haber

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı

Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yeni bir başarıya imza attı. 2024-2025 sezonunun ilk yarısında ihracat yüzde 13 artarak 310 milyon dolara yükseldi. İhraç edilen Sultaniye üzümünün yüzde 90’ı ise Manisa’dan gerçekleştirildi. Üretim Düşse de İhracat Artışta Türkiye, hem üretim hem de ihracatta dünya lideri konumunda bulunduğu çekirdeksiz kuru üzümde başarılı bir sezon geçiriyor. Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 55 bin üretici tarafından üretilen kuru üzüm, 2024/25 sezonunun ilk yarısında 274 milyon dolardan 310 milyon dolara çıkarak yüzde 13’lük bir artış gösterdi. Rekolte geçtiğimiz sezona göre yüzde 32 düşmesine rağmen, ihracat fiyatlarının yükselmesi Türk üzümünün dünya pazarındaki önemini bir kez daha kanıtladı. Manisa Ticaret Borsası, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm için Avrupa Birliği coğrafi işaret alma sürecini sürdürüyor. Coğrafi işaret tescilinin tamamlanmasıyla yeni pazarlara açılma ve daha yüksek kazanç elde edilmesi hedefleniyor. İhracatın Büyük Kısmı Avrupa’ya Yapıldı 2024-25 sezonunun ilk yarısında Türkiye, 77 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. En büyük pazarlar Avrupa ülkeleri olurken, İngiltere yüzde 50’lik artışla zirvede kaldı. İngiltere’ye yapılan ihracat 59 milyon dolardan 88,5 milyon dolara çıktı. Hollanda’ya kuru üzüm ihracatı yüzde 10 artışla 40 milyon dolara ulaştı. İtalya, Türkiye’den çekirdeksiz kuru üzüm ithalatını yüzde 32 artırarak 31,3 milyon dolara çıkardı ve Almanya’yı geride bıraktı. Türkiye, 6 aylık dönemde 310 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, bunun yüzde 85’ini oluşturan 263 milyon dolarlık kısmı Avrupa ülkelerine yapıldı. Üzüm ihracatındaki bu yükseliş, sektörün geleceği için umut verici olarak değerlendiriliyor.

TARİŞ'ten Üzümde Kalıntı Tehlikesine Karşı Uyarı Haber

TARİŞ'ten Üzümde Kalıntı Tehlikesine Karşı Uyarı

MANİSA (İHA) - Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde TARİŞ Kooperatifi tarafından "Sofralık ve Kurutmalık Üzüm Yetiştiriciliği ve Kalıntı Problemleri" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sarıgöl Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda üzüm üreticisi katıldı. TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ferhat Şen, üzümdeki kalıntı sorununun kuru üzüm ihracatını olumsuz etkilediğini belirterek, tüm paydaşların bu sorunun çözümü için iş birliği yapması gerektiğini söyledi. Şen, "Bu kalıntı ile ilgili mücadelede TARİŞ, tarım ilçe müdürlükleri, zirai ilaç bayileri ve çiftçilerimiz hep birlikte elini taşın altına koyup üzümün geleceğini karartmamamız gerekiyor. Aksi taktirde tokat büyük gelecektir" diyerek üreticileri uyardı. Toplantıda TARİŞ AR-GE ekibi ve ziraat mühendisleri, yasaklı zirai ilaçlar ve kalıntı sorununu önlemek için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, kalite kontrol uzmanları kuru üzümde tespit edilen taş, metal, cam parçaları ve saçma gibi yabancı maddelerle ilgili görseller paylaşarak üreticilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Üreticilerin sorularının da yanıtlandığı toplantıya, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ferhat Şen, Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar, Sarıgöl TARİŞ Kooperatif Başkanı Abdil Erol, Sarıgöl TARİŞ Kooperatif Müdürü Halil Güvendiren, siyasi parti başkanları, ilçe oda başkanları ve üreticiler katılım sağladı.

Kayseri İhracat Rakamlarında Yükselişte Haber

Kayseri İhracat Rakamlarında Yükselişte

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, TÜİK verilerine göre Kayseri’nin Ocak ayında 310 milyon 422 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve geçen yıla oranla yüzde 7,99 artış kaydedildiğini açıkladı. "2025 yılının ikinci yarısından umutlu olmakla beraber inanıyorum ki ihracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız azim ve gayretle çalışmaya, bizleri gururlandırmaya devam edecek. Her birine şehrimize ve ülkemize olan katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum" diye ekledi. Gülsoy, Kayseri'nin 2025 yılına güçlü bir başlangıç yaptığını belirterek, sanayicilerin ve ihracatçıların azmi sayesinde büyümenin süreceğini ifade etti. Ocak ayında ithalatın ise yüzde 86,12 artışla 163 milyon 584 bin dolara ulaştığını dile getiren Gülsoy, en fazla ihracat yapılan ülkelerin Irak, Almanya, ABD, İtalya, Avusturya, Fas, Belçika, Cezayir, Romanya ve Fransa olduğunu söyledi. Sektörel bazda Elektrik ve Elektronik, Mobilya, Çelik ve Kimyevi Maddeler ihracatında artış yaşanırken, Demir ve Demir Dışı Metaller, Madencilik ürünleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri gibi alanlarda düşüş kaydedildi. Küresel ekonomik gelişmelere de değinen Gülsoy, ABD’nin yeni ek vergileri ve AB’nin 2026’da devreye girecek Yeşil Mutabakat düzenlemesinin ticaret üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, yeşil dönüşüm ve teknoloji odaklı üretimin önemini vurguladı. Kayseri Ticaret Odası’nın ihracatçıları desteklemek için projeler ürettiğini belirten Gülsoy, "İhracatçı üyelerimiz ve iş insanlarımız her ne olursa olsun toparlanmak, üretim ve istihdam için canla başla çalışıyor. İhracatçı firmalarımızın yönetim kademesinden tüm personeline kadar herkesi can-ı gönülden tebrik ediyorum. Kayseri Ticaret Odası olarak ihracatçı üyelerimizin yanında olacak ürettiğimiz projelerle dış ticaretlerine katkı sağlayacak, lobi faaliyetlerimizle de önlerindeki engelleri aşmalarına yardımcı olacağız. Ben inanıyorum ki 2025 yılında üyelerimizle, iş insanlarımızla el ele vererek, projeler geliştirip ihracat açıklarımızı kapatacak ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Suriye’ye İhracatta Artış: Günlük 400 Tır Geçiş Yapıyor Haber

Suriye’ye İhracatta Artış: Günlük 400 Tır Geçiş Yapıyor

Suriye’ye İhracatta Yoğunluk Artıyor Suriye’de 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesiyle ithal ürünlere uygulanan yasak kalktı. Türkiye’den gönderilen ürünler, başta Şam ve Halep olmak üzere Suriye’nin her noktasına ulaşmaya başladı. Ticaret hacminin genişlemesiyle Hatay’daki sınır kapılarında yoğunluk arttı. Günlük ortalama 350 ila 400 tır Suriye’ye geçiş yaparken, sınır kapılarında bekleyen araç sayısı 2 bine yaklaştı. Vergi Artışlarına Rağmen Talep Devam Ediyor Suriye yönetiminin artırdığı vergiler nedeniyle tüccarlar arasında bazı sorunlar yaşansa da ticaret sürüyor. Tır şoförleri, sınır kapılarındaki bekleme süresinin yoğunluk nedeniyle zaman zaman 1 haftaya kadar uzayabildiğini belirtiyor. Tır Şoförleri: Bekleme Süresi Uzadı Tır şoförü Yasir Yıldırım, geçmişte geçişlerin daha hızlı olduğunu ancak yoğunluk nedeniyle artık 3 ila 4 gün beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. Orhan Güngör ise savaş döneminde bekleme süresinin daha kısa olduğunu, ancak şimdi ticaretin artmasıyla yoğunluğun yükseldiğini ifade etti. Cilvegözü’nde Tır Trafiği Yoğun Cilvegözü Sınır Kapısı’nda tır yoğunluğunun arttığını söyleyen Cuma Yumuşak, “Geçmişte tır geçişleri daha azdı, şimdi ise oldukça fazla” dedi. Sınır kapılarında yoğunluk havadan görüntülenirken, ticaretin her geçen gün daha da hareketlendiği gözlemleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.