TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ihsan Akın

AGRONEWS - Ihsan Akın haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ihsan Akın haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başkan Akın, küçükbaş destekleri hakkında bilgiler verdi Haber

Başkan Akın, küçükbaş destekleri hakkında bilgiler verdi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde verilen destekler hakkında konuşan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, üreticilerin bu desteklerden biran önce faydalanması için başvurmalarını istedi. Birlik binasında hayvancılık destekleri ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, 2024 yılı destekleme modelinin Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından değiştirildiğini belirtti. Eskiden anaç, koyun, keçi desteğinin bulunduğunu ancak bu yıldan itibaren yılda iki defa olmak üzere Kuzu-Oğlak Desteklemesi olarak değiştirildiğini söyledi. Buradaki amacın kesilen ve kayıt dışı olan hayvanların kayıt altına alınması olduğunu ifade eden Akın, müracaatların 2 Eylül itibariyle başladığını da dile getirdi. Bu desteklerden faydalanmak isteyen yetiştiricilerinin il ve ilçe tarım müdürlüklerine kayıtlarını yaptırdıktan sonra birlik binasına gelerek başvurmaları gerektiğini belirten Akın, diğer desteklerden de bahsetti. Kuzu, Oğlakta 200 TL, Çoban Desteğinde ise 36 bin TL destek verileceğini belirten Akın, “Yıllarca anaç koyun ve keçilere destek verildi. Bu yıl ve 2025-2026 yıllarında kuzulara destek verilecek. Destekleme alabilmek için kuzuların en az 120 gün işletmede kalması gerekiyor. 2024 yılı temel destek miktarı 200 TL olarak belirlendi. Küçük işletmeler, gençler ve kadınlara ekstra belirtilen kat sayılarda destekleme verilecek. En fazla 100 baş anaç koyun ve keçisi olan işletme sahiplerine oğlakları ile dişi kuzular için ilave 1 kat +200 TL destekleme verilecek. Kadın yetiştiricilere ve 41 yaşından gün almamış gençlere oğlak ve dişi kuzuları için 0,7 kat +140 TL destekleme alabilecek. Birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan yetiştiricilere oğlak ve kuzularına 0,2 kat +40 TL destekleme alabilecek. 100 baş ve üzeri anaç kovun keçi varlığına sahip işletmelere en fazla bir sürü yöneticisi için 100 baş üzerinden ilave 1,8 kat + 36. 000 TL destekleme alabilecek. Bakanlık tarafından yıl içinde yapılan aşılamalardan sonraki 72 saat içinde atik (abort) olması durumunda il-ilçe tarıma başvuru yapıp numunenin laboratuvara gitmesi sonucu brucella çıkmaması durumunda büyükbaşlarda 5 bin TL, küçükbaşlarda 1.000 TL destekleme ödemesi yapılacaktır” ifadelerine yer verdi. Başkan Akın, hayvancılığa verdiği destekler için Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililere teşekkür ederek yetiştiricilerin bu desteklerden biran önce faydalanmaları için geç kalmamalarını istedi.

10 koyunla başladı, şimdi kendi işinin patronu oldu Haber

10 koyunla başladı, şimdi kendi işinin patronu oldu

Yaklaşık 2 bin hayvan yetiştirip satan kadın girişimcinin başarı öyküsü takdir topluyor. Malatya’nın Arguvan ilçesine bağlı İsaköy Mahallesinde yaşayan Gülnaz Alp, 2004 yılında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın hibe ettiği 10 adet küçükbaş hayvanı ile yetiştiriciliğe başladı. Aradan geçen süre zarfından aldığı koyunları çoğaltan ve 20 yılda yaklaşık 2 bin hayvan yetiştirip satan Alp, kendi işinin patronu olmanın gururunu yaşıyor. Arguvan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığıyla aldığı hayvanlar ile şimdi kurduğu tesisle başarıya imza atan Gülnaz Alp, bu işe girdikten sonra 2 çocuğunu üniversite okuttuğunu ve yine ev ile araba aldığını da belirterek kadınlara örnek oldu. Her işin zorluğu olduğu gibi yetiştiriciliğin de zorluklarının bulunduğunu söyleyen kadın girişimci Gülnaz Alp, son dönemlerde bakanlığın kadın girişimcilere birçok destek ve imkan sunduğunu da ifade ederek bu işe girmek isteyenlere tavsiyede bulundu. Kendi işinin patronu olarak çalıştığı için daha mutlu olduğunu söyleyen Alp, özellikle her kadının rahatlıkla yapabileceği bu işin kendisine göre kolay olduğunu da söyledi. Yıllar önce 10 koyunla girdiği sektörde şuana kadar 2 binin üstünde hayvan yetiştirip sattığını da ifade eden Alp, hali hazırda ise 300 hayvanının bulunduğunu dile getirdi. Başarılı kadın girişimciyi tesisinde ziyaret eden Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’da, Gülnaz Alp’ın yıllardır üreterek milli hasılaya da katkı sunan örnek bir kadın girişimci olduğunu söyledi. Birlik olarak kadın girişimcilerin de her zaman yanında olduğunu ifade eden Akın, özellikle yerel yöneticilerin de bu konuda kendilerine destek vermesini istedi. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yetiştiricilere sunduğu birçok destek ve teşvikin de olduğunu söyleyen Akın, özellikle kendi işlerinin patronu olmak isteyen kadın girişimcilerin sektöre girmeleri konusunda adım atmaya çağırdı.

Malatya tarımının sorunları konuşuldu Haber

Malatya tarımının sorunları konuşuldu

Malatya Tarım Platformu üyelerinin katılımı ile gerçekleşen istişare toplantısında kentin tarım sektöründeki sorun ve sıkıntıları konuşuldu. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinde gerçekleşen toplantıya Tarım Platformu üyeleri olan birlik başkanları, dernek başkanları, kooperatif başkanları, kadın girişimcileri, örnek yetiştiriciler ve teknik personeller katıldı. Programda bir konuşma yapan Tarım Platformu ve Birlik Başkanı İhsan Akın, "Burada bulunmamızın asıl amacı sorunlarımızı konuşmak, istişare etmek ve çözüm önerileri sunmak. Proje, hibe ve destekler ile ilgili görüşerek üreten ve üretime katkıda bulunan herkesin yanında olmak istiyoruz. Bundan sonraki süreçlerde de her platformda üreticilerimizin yanında olarak onlara destek olmaya devam edeceğiz" dedi. Gıda ve su olmadan hiçbir canlının yaşayamayacağını ifade eden Akın, "İsraf eden iflas eder, üreten hükmeder anlayışıyla üretmemiz ve üretene her alanda ve her anlamda destek olmamız gerekmektedir. Burada bizler bazı zamanlarda olduğu gibi yerel yöneticilerimizden de büyük destekler bekliyoruz. İlgili kurum ve kuruluşlarında elini değil bedenini taşın altına koyması gerekmektedir. Üretime ve üretmeyen insanlarımızı daha çok yönlendirmemiz için her koşulda hangi şartta olursa olsun destek verip yardımcı olmamız gerekmektedir" diye konuştu. Açılış konuşmasının ardından söz alan katılımcılar da yaşadıkları sorun, sıkıntı ve eksiklikleri dile getirdiler. Üreticilere verilmesi gereken desteklerden bahseden katılımcılar, proje ve yapılması gerekenlerle ilgili kurum ve kuruluşların kendilerine destek olmalarını istediler. Başkan İhsan Akın ise gerekli yerlere sorunları ve sıkıntıları ileteceklerini belirterek bu tür konuların yakın takipçisi olacaklarını söyledi.

Haber

"Asıl amacımız Malatya ve Türkiye’de küçükbaş hayvanın artması"

Son dönemlerde hayvancılıkta yaşanan çoban sorununa ilişkin çözüm adına girişimlerin sürdüğünü belirten Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, farklı ülkelerden gelen göçmenlerin üretime yönlendirilmesi adına bir çalışma yapıldığını söyledi. Birlik binasında Malatya’da tarım ve hayvancılık alanında değerlendirmelerde bulunan Malatya İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yetiştiriciler olarak sosyal güvencelerinin olmaması nedeniyle 25 ila 35 bin ücretle çalıştırmak üzere çoban bulunamadığını söyledi. Çobanlığın zor bir iş olduğunu ifade eden Akın, “Yemesi, içmesi ve barınması üretici tarafından karşılanmasına rağmen çoban bulunamamasının yegâne sebebi, sosyal güvencelerinin olmaması ve sosyal ihtiyaçlarının tam anlamıyla karşılanamamasıdır” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa Dünya Bankası destekli ‘Mera Islah Projesi’nin 30 milyon TL bütçeyle hayata geçirileceğini de ifade eden Akın, “Tarım ve hayvancılığın önemini her gittiğimiz yerde vurguluyoruz. Bürokratlarımıza masa başında değil de sahada alınacak kararların istişare edilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Bunun yanında sorun ve taleplerimizi ilettik. Asıl amacımız, Malatya ve Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısının artması. Malatya’da yüzde 10, Türkiye genelinde ise yüzde 7,5 küçükbaş hayvancılığın düşmesiyle ilgili problemlerin bir an önce çözülmesini talep ettik. Küçükbaş hayvancılığın meziyetli bir iş olmasından dolayı başta çobanlık olmak üzere sorunların çözülmesi için çalışma bekliyoruz. Malatya’mızda da yerel yöneticilerin özellikle küçükbaş hayvancılığa, tarıma ve diğer konulara destek olmalarını bekliyoruz” ifadelerine yer verdi. Çoban sorununun çözülmesi noktasında mültecilerin üretime yönlendirilmesiyle ilgili bir çalışmanın olduğuna da dikkat çeken Akın, “Farklı ülkelerden gelip, burada yaşayan insanların üretime yönlendirilmesi adına bir çalışma yapıldığı bizlere söylendi. İşletmelerle en az üç yıl sözleşme yapılması planlanıyor. Resmi anlamda yapılacak sözleşmeyle her şey kayıt altında olacak. Bununla ilgili mevzuat çalışmaları yapılıyor. Üreticilerimizin en büyük sorunlarından birisi çoban konusu bu noktada da gerekli çalışma yapılıyor. Çobanların sosyal güvencesinin olmasıyla ilgili de talepte bulunduk. Aile işletmelerindeki kadın çobanlarımıza yönelik sosyal ihtiyaçların karşılanmasını istedik” diye konuştu. Sadece mülteciler değil çobanlık yapmak isteyen herkesin bu işe entegre olabileceğini ifade eden Akın, “Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve uyruğu farklı olan vatandaşlar için yasal bir çalışma yapılıyor” dedi.

Union President Akın honored with plaque for agricultural projects Haber

Union President Akın honored with plaque for agricultural projects

The Malatya Agriculture Platform presented a thank-you plaque to Ihsan Akın, the President of the Association of Breeding Mountain Goats, who has spearheaded numerous projects for the increase of agriculture and production in the city. In his speech, Ihsan Akın, who has been serving as the President of the Association of Breeding Mountain Goats for approximately 17 years and has also been the president of the Malatya Agricultural Cooperative for 8 years, expressed gratitude to all the platform presidents for presenting them with a plaque for the services they have provided to Malatya and those they will continue to provide. Stating that they have always worked as a family, focusing on a common point of collective intelligence on the road they have taken, Akın said, 'A person deals with his job; if you deal with a person, you cannot do the job. We did our job. We have continued with our heads held high until today. We will continue to do so from now on. And as you know, we have started on a path in Yazıhan. We receive tremendous support in the field. There is great favor towards us. We thank all our friends and dear ones who support us in every way and in every field.' Akın, expressing that they will make every effort to transform Yazıhan into a district image rather than a neighborhood, said, 'My request from you here is that, just as you have friends in every sense and in every field here, you also have friends in your hearts. You are always with us as supporters. We are with you too. But as a team, one cannonball cannot write 'Yaz' (summer). Hopefully, from now on, we will act as a team, support each other, and help each other.' Aziz Kurtoğlu, the President of the Malatya Milk Producers Union, said, 'Actually, we should ask the birds in the countryside and ask the flowers. With the positive energy he receives there, I believe he will turn Yazıhan into a small Çukurova, and I fully support him.'

Birlik Başkanı Akın’a tarım projeleri için plaket verildi Haber

Birlik Başkanı Akın’a tarım projeleri için plaket verildi

Malatya Tarım Platformu, kentte tarım ve üretimin artması adına birçok projeye imza atan Damızlık Koyu Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’a teşekkür plaketi takdim etti. Burada ilk olarak konuşan İhsan Akın, yaklaşık 17 yıldır Damızlık Koyu Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığını yürüttüğünü ve 8 yıldır da Malatya Tarım Kooperatifine de başkanlık yaptığını belirtti. Akın, “Malatya’ya yaptığınız hizmetlerle ilgili ve bundan sonra da yapacağımız hizmetlere adına bizlere plaket takdim ettikleri için platformdaki tüm başkanlarıma teşekkür ediyorum” dedi. Çıktıkları bu yolda bugüne kadar hep bir aile gibi ortak akıl noktasında da birleştirici olarak çözüm odaklı çalıştıklarını belirten Akın, “Kişi işiyle uğraşır, kişiyle uğraşırsanız iş yapamazsınız. Biz işimizi yaptık. Bugüne kadar yüzümüzün akıyla devam ettik. Bundan sonra da devam edeceğiz. Ve Yazıhan’da da biliyorsunuz bir yola çıktık. Sahada çok muazzam bir destek alıyoruz. Büyük bir teveccüh var bize karşı. Her anlamda ve her alanda bizleri destekleyen tüm arkadaşlarımıza, gönül dostlarımıza çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Yazıhan’ını bir mahalle görüntüsünden ilçe görüntüsüne kazandırma adına ellerinden gelen tüm gayreti de göstereceklerini belirten Akın, “Benim buradan sizden istirhamım, burada olduğu gibi her anlamda ve her alanda sizlerin de gönül dostlarınız var. Bizlere destek olarak her zaman yanınızdasınız. Biz de sizin yanınızdayız. Ama hep beraber ekipçe, bir tane gülle yaz gelmez, inşallah bundan sonra da ekip olarak beraber hareket edeceğiz, birbirimize destek olacağız. Yardımcı olacağız” şeklinde konuştu. Malatya Süt Üreticileri Birliği Başkanı Aziz Kurtoğlu ise “Aslında İhsan Başkanı kırsaldaki kuşlara sormak lazım, çiçeklere sormak lazım. Orada aldığı pozitif enerji ile İnşallah Yazıhan’ı küçük bir Çukurova’ya çevireceğine ben inanıyorum, kendisini de sonuna kadar destekliyorum” dedi. 6 Şubat depremlerinde Malatya’nın ciddi anlamda hasarlar aldığın ve çiftçinin de bu durumdan oldukça mağdur olduğunu kaydeden Kurtoğlu, “Gerçekten yerel yöneticiler bizim yanımızda olmadıkları takdirde yaptığınız bütün projeler hiçbir işe yaramaz. Şu anda depremde biz yıllardır belki yirminin üzerinde kardeşimiz proje yaptı. Ne yazık ki gerçekleştiremedik. Yani tek üzüldüğüm depremde on beş tane süt toplama merkezi kurduk. Köylünün sütünü yerde bırakmadık. Yani yerel yönetimlerin desteğiyle biz onların desteğiyle yaptık. Eğer onlarla birlikte Malatya bir motorun dişçisi gibidir. Hem sivil toplum örgütü, hem yerel yönetici bizler birer motorun birer dişsizleriyiz aslında. Bir tanesi eksik kaldığı zaman bizim üretimle ilgili hiç kimseye faydamız olmaz. Ancak reklam olarak her şey gelip geçer. Ama ben İhsan kardeşime inanıyorum. Memleketimizin, ilimizin daha ileriye gitmesi için hep birlikte çalışacağız. Hep birlikte destek olacağız. Tarım ve hayvancılık içerisinde en çalışkan şu anda en pozitif olan kardeşim İhsan Akın. İnşallah Recep Tayyip Erdoğan ve Ankara’daki bu işin kararını veren insanlar da gerçekten Yazıhan’a faydalı olacak, küçük bir Çukurova yapacak İhsan başkanımıza görevi tevdi ederler. Tarım Platformu adına birlikte çalıştığım arkadaşım olduğu için başarılar diliyorum” dedi. Konuşmaların arından Malatya’da tarıma ve üretime yaptığı projelerle destek sunan Birlik Başkanı Akın’a Tarım Platformu adına plaket takdimi yapıldı.

Malatya’da üreticilere çoban ve hayvan çadırı dağıtıldı Haber

Malatya’da üreticilere çoban ve hayvan çadırı dağıtıldı

Malatyalı üreticiler için hayata geçirilen ‘Mera Islah Angajman Projesi’ ile çoban çadırı, hayvan çadırı ve malzemeleri dağıtıldı. Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından 20 milyon TL’lik bütçe ile hazırlanan ‘Mera ıslah angajman projesi’ hayata geçirildi. Projeyle ilgili konuşan Birlik Başkanı İhsan Akın, ilçelerdeki küçükbaş hayvan yetiştiricilerine Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından malzeme dağıtımlarının başladığını söyledi. Proje ile üreticilere çoban çadırı, hayvan çadırı ve malzemelerinin dağıtıldığını ifade eden Akın, “Bu malzemeler öncelikli olarak deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bunlar tamamlandığında diğer yetiştiricilerimizi de inşallah bu projeden faydalandıracağız” dedi. 6 Şubat depremleri sonrası Malatya’da depremzede üreticilere ilaç, kesif ve kaba yem gibi desteklerin verildiğini belirten Akın, yaşadıkları en büyük sorunlardan birinin de çoban bulma konusu olduğunu ifade etti. Bakanlığın çoban istihdamı noktasında destek verdiğini ancak bunun artırılması gerektiğini de kaydeden Akın, “Sosyal güvence anlamında da en azından bir aileden bir çobanımızın, annesi olur, kız kardeşi olur, hanımı olabilir. Bunların sosyal güvencelerinin devlet tarafından karşılanması gerekiyor ki bu sürekliliğin devamı sağlansın. Üretim devam etsin ve işletmelerimiz kapanmasın. Eğer bir işletme bünyesinde bir kadın yoksa veya çobanın yanında yardımcısı olarak bir bayan yoksa bu işletmeler kapanıyor ve üretimden vaz geçiliyor. Bizim daha fazla üretim yapmamız için de bu desteklere ihtiyacımız var. Hem bölge olarak hem de ülke olarak daha fazla üretmeliyiz. Üretene de sahip çıkıp destsek olmalıyız. İsraf eden iflas eden mantığıyla, üreten hükmeder mantığıyla hareket ederek, israf etmeden üretmeliyiz. Üretim yapanlara da gerek yerel yöneticilerimiz gerekse de Merkezi hükümetimiz, devletimiz, bakanlığımız desteğe devam etmelidir” şeklinde konuştu. Yetiştirici ve çiftçiler adına beklentilerinin büyük olduğunu kaydeden Akın, “Yeni Bakanımız, bürokrasiyi bilen birisi. Üreticilerin yetiştiricilerin sorunlarını bilen birisi. Gerek alan bazlı, gerek havza bazlı desteklerle, topraklarda hangi ürün deseninin daha iyi olacağına dair araştırmalar yapılarak, araştırmaların sonucuna göre de çalışmalar devam ederse daha fazla üretim olacağını ve bakanımızın da bu konuda bizleri destekleyeceğini düşünüyorum. Yetirici ve çiftçi adına beklentilerimiz çok. Çünkü biz tarım ve hayvancılık ülkesi isek bizim yapmamız gereken ithal etmek yerine en iyi şekilde ihraç etmek için en iyi üretimi yapmalıyız ve üretene de destek olmalıyız" ifadelerine yer verdi. 6 Şubat tarihindeki depremlerinde hayvanları telef olan ve ahırları yıkılan 500’e yakın yetiştiricinin olduğunu da ifade eden Akın, “Buna bağlı olarak yakınlarını kaybedenler var. Onlara ve bütün geçmişlerimize de Allahtan rahmet diliyorum. Ülkemizin ve hepimizin başı sağ olsun. Acı bir durum yaşadık. Ama bize düşen yaralarımızı sarı kaldığımız yerden üretime devam etmektir. Unu da en iyi bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Diğer yandan depremin ilk anından itibaren yetiştiricilerimizden hayvanları telef olanlar oldu. Su ve yem sıkıntısı yaşadılar. Şu anda bu kayıpların protokolleri hazırlandı. Paraları da çıkarıldı. Tarım Bakanlığımız bu yetiştiricilere ayni yardım olarak, hangi hayvanı telef olmuşsa onun karşılılığında bir bedel ödeyecek. Bunun da ödenmesi için bu varlıkların kayıtlı olması gerekiyor. Sistemde kaydı olanlara ve küpesi olanlara Devletimiz, Bakanlığımız ve Sayın Cumhurbaşkanlığımız birebir aynısını verecek. Türkiye’nin en büyük projesini Malaycamızda hayata geçirmek için bizlere verdiği desteklerden dolayı yetiştiricilerimiz adına teşekkür ediyorum. 20 milyon TL’lik destek projesini kısa süre içinde hayata geçirilmesi devam ediyor. Bu destekler birçok çiftçimize de şu anda ulaşmış durumda. Bu anlamda devletimize ve emeği geçenlere yetiştiricilerimiz adına bir kez daha teşekkür ediyorum. Bundan sonra da proje ile ilgili çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.