TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İlkbahar

AGRONEWS - İlkbahar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İlkbahar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bahar yağmurları tarlalara can suyu oldu Haber

Bahar yağmurları tarlalara can suyu oldu

Çankırı’da kurak geçen kış mevsiminin ardından etkili olan mayıs yağmurları tarlalarda verimi arttırdı. Çankırı’da kış mevsiminin kurak geçmesi sebebiyle tedirgin olan çiftçilerin yüzünü Mayıs ayındaki yağışlar güldürdü. Kentte etkili olan soğuk sebebiyle bazı meyve ağaçları zarar görürken, yağışlar ise tarlalara can suyu oldu. Türkiye’nin önemli tarım kentlerinden birisi olan Çankırı’da etkili olan yağışlar, tarlalarda verimi arttırdı. Konu ile ilgili açıklama yapan Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, yağışların devam etmesi ile verimli bir sezon yaşanmasını beklediklerini söyledi. “Günümüzde yağan yağışlar sebebiyle çiftçilerimizin yüzü gülüyor” Yağan yağışların çiftçileri mutlu ettiğini ifade eden Düzgün, “Çiftçilerimizin yoğun çalıştığı yaz sezonu başladı. Günümüzde yağan yağışlar sebebiyle çiftçilerimizin yüzü gülüyor. İlimiz açısından verimli bir yıl olacağını tahmin edebiliyoruz. Çiftçilerimizi meteorolojik olaylara karşı hemen uyarıyoruz. Yağan her yağmurun tarla bitkilerine faydası var, ilimizde de yağan yağmurlar ekinleri canlandırdı. Bu hafta da yağış bekliyoruz, inşallah böyle devam ederse verimli bir geçeceğini tahmin etmekteyiz” dedi. “İnşallah daha verimli bir yıl olur” Çankırı’da çiftçilik yapan Fahri Çalışkan da, “Yağmurlardan yana bir problemimiz olmadı ama soğuk etkiledi. Toprak biraz daha yağış istiyor. İnşallah daha da verimli bir yıl olur” dedi.

Türkiye’nin ilk ağaç müzesine bahar geldi Haber

Türkiye’nin ilk ağaç müzesine bahar geldi

Türkiye’nin ilk ağaç müzesi olarak Yalova’nın Termal ilçesinde kurulan Atatürk Arboretumu baharla birlikte ziyaretçilerine eşsiz güzellikler sunuyor. Sağlık Bakanlığına ait Termal Kaplıcaları İşletmesi’nde Atatürk tarafından yaptırılan Arboretum, ünlü Fransız mimar Henri Prost tarafından planlandı. Arboretumun peyzajını ise başbahçıvan Pandelli Roketas yaptı. 125 bin metrekarelik ağaç müzesinde Türkiye ve dünyanın dört bir yanından getirilen toplam bin 817 ağaç yer alıyor. Termal Kaplıcaları İşletme Müdür Yardımcısı Ümit Öztamur, kaplıcalara ait 3 bin 600 hektar alan içinde bin 80 hektar alanının hamamlar, havuzlar, otel ve restoranlardan oluştuğunu söyledi. Kalan 2 bin 500 dönümün orman arazisi olduğunu ifade eden Öztamur, “Burasının ormanlık bir bölge olması biraz da Atatürk’ün sayesinde olmuş ve ilk ağaç müzesini burada kurdurmuş. İlk geldiği zaman burası daha çorak bir yermiş. Dolmabahçe Sarayı’nı bahçevanı Pandelli ustayı buraya davet ediyor, burada görevlendiriyor. Bunun üzerine birçok ülkeden de ağaçlar getirtiyor ve buraya ekim, çiçeklendirme çalışmaları yapıyor. Sera kurduruyor, serada burası için ihtiyaç olunan ağaçlar, çiçekler yetiştirilmeye başlanıyor. Şu anda da biz buradaki ağaçlarımızın bakımlarını yapıyoruz. Kırılanları buduyoruz, yıprananları yeniliyoruz" dedi. Öztamur, 717 tane yapraklı, bin 107 tane iğneli çeşit ağaçların arboretumda yer aldığını anlattı.

Baharın müjdecisi çiğdemler çiçek açtı, 12 bin yıllık siyez ekildi Haber

Baharın müjdecisi çiğdemler çiçek açtı, 12 bin yıllık siyez ekildi

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde baharın müjdecisi çiğdemlerin çiçek açması ile 12 bin yıllık coğrafi işaretli siyez toprakla buluşturulmaya başlandı. Günümüze kadar bozulmadan gelen ve ‘Hitit buğdayı’ olarak da anılan siyez, Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde toprakla buluşturuluyor. İlçesinde yaklaşık 12 bin dekar alanda ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen coğrafi işaretli ürün siyez buğdayının kış sebebiyle yapılamayan ekimi, çiğdemlerin çiçek açması ile yapılmaya başlandı. Kasım ayında ekilen ve kar yağışı sebebiyle toprakla buluşması ertelenen siyez, havaların ısınması ile toprakla buluşturuldu. Bölgede “kabulca”, “kaplıca” veya “Hitit bulguru” olarak da bilinen siyezin ekimi sırasında hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor. Traktörlerle tamamen doğal olarak ekilen siyez, sulanmadan ve hiçbir gübre kullanılmadan yetişiyor ve Ağustos ayında da hasadı yapılıyor. Çiftçiler tarafından yetiştirilen siyezden yapılan ürünler ise vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. “Kış sebebiyle ekemediğimiz ürünlerimizi yeni sezonda ekmeye çalışıyoruz” İlçede siyez yetiştiriciliği yapan Sabahattin Ciğerci, “Kasım ayında bir kısım siyezimizi ektik. Kış sebebiyle ekemediğimiz ürünlerimizi yeni sezonda ekmeye çalışıyoruz. Bereketli bir yılın geçmesini bekliyoruz. Ağustos ayı gibi de hasadını yapacağız” dedi. “Çiğdemlerin çiçek açması ile buğday siyezimizi toprakla buluşturuyoruz” Çiftçi Yasin Ciğerci ise çiğdemlerin çiçek açması ile ekim yapmaya başladıklarını kaydederek, “12 bin yıllık ata tohumu siyez buğdayımızı toprakla buluşturuyoruz. Kasım ayında siyez buğdayını ekmeye başlamıştık ama kış şartlarından dolayı birçok tarlamızı ekememiştik. İlkbaharın gelmesini belirten çiğdemlerin çiçek açması ile buğday siyezimizi toprakla buluşturuyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.