TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Incir Üretimi

AGRONEWS - Incir Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Incir Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de Mut beyaz incir altın yılını yaşıyor Haber

Mersin’de Mut beyaz incir altın yılını yaşıyor

İlçede bu yıl 30 bin ton incir rekoltesi bekleniyor. Türkiye’nin 12 ay boyunca üretim yapılabilen merkezlerinden Mersin’in Mut ilçesinde çiftçiler ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Yaz ve kış her mevsim çeşitli ürünlerin hasat edildiği Mut ilçesinde başta kayısı, erik, zeytin, incir, nar, elma, kavun, karpuz ve sebze olmak üzere birçok ürün üretilerek, hem yurt içine hem de yurt dışına satılması sağlanıyor. Kayısı ve erik sezonunun tamamlanmasının ardından bugünlerde ilçede Mut beyaz incirinin hasadı devam ediyor. İlçede 4 bin 500 dekar alanda üretilen incirden bu sene 30 bin ton rekolte bekleniyor. İlçede üreticinin önemli gelir kaynaklarından biri olan beyaz incir, rengi, aroması, tadı, iriliği ve sevkiyata dayanıklılığı ile tercih edilirken, kilosunun 70 ila 80 liradan kurusunun kilosu ise 450 ile 600 lira arası alıcı bulması da üreticisinin yüzünü güldürdü. Üretici Osman Kavalcı, "Bu yıl 30 bin ton rekolte bekliyoruz. Güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde kalkıp incir topluyoruz. Sıcaklar başlamadan inciri toplamak zorundayız. Sıcağa kalırsak incirin sütü vücudumuzu yakıyor. Toplaması zor ve hasadın bitimine az bir süre kalmasına rağmen fiyatı 70 ile 80 lira olması bizi sevindiriyor. Fiyatlar geçen yıllara oranla çok çok iyi. İncirin kurusunu ise 450 ile 600 liradan satıyoruz. İncir bu yıl altın yılını yaşıyor. Emeğimizin karşılığını fazlasıyla alıyoruz. Piyasanın bu şekilde devam etmesi durumunda incirden bu yıl para kazanacağız" dedi. Üretici Hacınuhlu Mahalle muhtarı Yakup ceylan ise, “Mut Hacınuhlu Mahallesinde incir üreticiliği yapıyorum. Bu yıl incir üreticinin yüzünü güldürdü. Sadece iklimsel olarak rekoltede düşüklük var. Oda bu yıla has bir şey oldu. Ama şu anda 120 lira ile başlayan fiyatlarımız 70 ile 80 lira arasında arz ve talebe göre devam ediyor. Kuru incirimizde kilosu 450-500-600 arası geçmektedir. İncir üretimi hasadının yarısına geldiğimiz hasatta fiyatlar gerçekten üreticimizin yüzünü güldürüyor” dedi. Üretici İsmail Kaplan ise, “Mut’umuzun incirinin şu an rakibi yok. Şu an inciri Ankara’ya, Konya’ya gönderiyoruz. İncirde bu yıl Mut’ta tahminin 30 bin ton rekolte olur. Oda üreticilerin yüzünü güldürdü fiyatlar iyi” dedi.

Mersin’in Mut ilçesinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi Haber

Mersin’in Mut ilçesinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi

Mersin’in Mut ilçesi Dereköy Mahallesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlenen İncir Festivali’nin bu yıl 29’uncusu gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi ve Mut Dereköy Kültür Turizm Derneği işbirliğinde 29’uncu İncir Festivali düzenlendi. Yarışmalara, dinletilere ve konserlere ev sahipliği yapan şenlik, Mut Dereköy İlköğretim Okulu Bahçesi’nde yapıldı. Şenliğe, Mut ilçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, Mut Belediye Başkanı Murat Orhan, Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, parti başkanları, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Mut Kaymakamı İhsan Ayrancı, "Mut ilçemiz eşsiz güzellikte birçok ürünü sunan bir coğrafyada bulunuyor. Mut beyazı olarak isimlendirdiğimiz incirimizin gerçekten tarımsal ürün içerisinde çok önemli bir yeri var. İnciri 4 bin 500 dekar alanda üretiyoruz. Bu seneki hedefimizde 4 bin 200 ton olarak hesaplamış arkadaşlarımız ama verim biraz düşük verimli zamanlarda 10 bin tona kadar ürettiğimiz oldu. Burada temel amacımız siz üreticilerimizin bu üründen elde ettiği geliri katma değeri arttırmak ve bunu en üst seviyeye çıkarmak. İlk hedefimiz Mut beyazı adını verdiğimiz bu incirimizin coğrafi işaretini almak. Bunun için de gerekli çalışmalar başlattık" dedi. Mut Belediye Başkanı Murat Orhan ise, “Bereketli bir yıl diliyorum. Hakikaten bir bahçe bitkileri cenneti olan Akdeniz Bölgesinde mikro klima özelliği olan bir ilçede yaşıyoruz. Burada gerçekten inciriyle al kayısısıyla zeytiniyle son derece kaliteli tarımsal ürünler üretilmekte. Şimdi tarım sektörü hakikatten zor bir sektör alın terinin emeğin en çok harcandığı bir sektör. Dolaysıyla alın terinin ve emeğin bu kadar yoğun harcandığı bir sektörde elde edilen kazancın da kutsal olduğuna ben inanıyorum" diye konuştu. Mut Dereköy Mahalle Muhtarı Bülent Yüksel ise, “29’cusunu düzenlediğimiz bu festival başta Mersin’imize, Mut’umuza, Dere köyümüze hayırlı ve uğurlu olsun. Biliyorsunuz bundan 5-6 yıl önce ne Dere köyünün incirini ne Mut’un incirini ne bizim kurumuzu bilen tanıyan yoktu. Ama bugün şöyle bir kafamızı kaldırıp baktığımızda bu incir ülkemin en değerli meyvesi oldu. Biz bugün bu Dere köyü incirini ve bizimle birlikte bütün bölgemiz bütün Mut’umuz bugün yaşını 90-100 lira gibi fiyata satıyoruz. Kurusunu ise 400-500 lira gibi rakamlara alıcı buluyor. Bizim tabi bu incirde bu üründe çok eksiğimiz vardı. Geçen gün kaymakam beye kendisine dedik ki bu incirin artık bir patenti olmalı bir marka olmalı çünkü niye biz 1 kilo kurumuzu bir bakkala koyup satamıyoruz. Artık bu yıldan sonra inşallah bu Mut inciri böyle markasız değil de kurusuyla yaşıyla markalı olacak ve markayla satılacak. Kendilerine emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ederim” dedi. Açılış konuşmalarının ardından şenlik, halk oyunları gösterisi, incir yeme yarışması, öğle yemeği, bilgi yarışması, en iyi incir üreticisi seçimi, incir güzeli seçimi ile devam etti. Akşam bölümünde ise, yöresel sanatçıların konseriyle sona erdi.

Bursa siyah inciri Nilüfer Bostan satış noktalarında Haber

Bursa siyah inciri Nilüfer Bostan satış noktalarında

Nilüfer Bostan satış noktalarında yerini alan Bursa siyah inciri ve beyaz incir aynı zamanda ihraç edilerek kent ekonomisine de katkı sağlıyor. Nilüfer Belediyesi, tarım alanında yürüttüğü çalışmalarla yerel üretimi desteklemeye ve geliştirmeye devam ediyor. Tarımda örnek kent olma misyonuyla, sağlıklı ürünlerin tarladan sofraya ulaşım aşamasında tüm adımlarda yer alan Nilüfer Belediyesi’nin, Nilüfer Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (NİLKOOP) iş birliğinde 350 dekarlık alanda ekolojik şartlarda sebze, meyve, buğday ve tıbbi aromatik bitki üretimi yapıyor. Nilüfer Belediyesi bu çerçevede, 20 dönümlük arazide 105’i Bursa siyah inciri olmak üzere toplam 125 ağaçta incir üretimi gerçekleştiriyor. İncir ağaçlardan günlük yaklaşık 400 kilogram incir elde ediliyor. İncir üretiminin gerçekleştiği Fadıllı Mahallesi’ndeki bahçede ve Nilüfer Bostan satış noktalarında incelemelerde bulunan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, vatandaşları bu lezzetli incirlerden almaya davet etti. Sağlıklı ve kaliteli ürünler yetiştirmek için büyük bir titizlikle çalıştıklarını vurgulayan Başkan Şadi Özdemir, “Nilüfer’in verimli topraklarında kimyasal ilaç kullanmadan, doğal yöntemlerle hem siyah hem de beyaz incir üretiyoruz. Bu süreçte, Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümran Ertürk hocamızın bilgi ve deneyimlerinden faydalanıyoruz. Hedefimiz, Nilüferli hemşehrilerimizin sofralarını lezzetli ve sağlıklı ürünlerle buluşturmak” dedi. Nilüfer’in ünü ülke sınırını aşan siyah incirinin yurt dışından da talep gördüğüne değinen Şadi Özdemir, incirlerin bir kısmının da ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

Buharkent’in taze incirinin sofralara yolculuğu sürüyor Haber

Buharkent’in taze incirinin sofralara yolculuğu sürüyor

Taze incirde erkenciliği ile rakip tanımayan Aydın’ın Buharkent ilçesinde 2024 sezonu taze incir hasadı ile birlikte taze incirin sofralara yolculuğu sürüyor. İncirin üretildiği diğer bölgelere göre yaklaşık 15 gün erken hasat edilen Buharkent taze inciri, bu erkenciliği ile ilçeye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. Bu sene havaların erken ısınması ve uygun iklim şartları nedeniyle taze incirin sofralara yolculuğu erken başladı. Türkiye’de toptan satışı yapılan tek yer olma özelliği ile dikkatleri üzerine çeken Buharkent’e gelen tüccar ve ihracatçı firmalar, Buharkent toptancı Hali’nden satın aldıkları aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla bir marka olan taze incirleri sofralara ulaştırmak için adeta zamanla yarışıyor. “Taze incir, Buharkent ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan ürün” 2024 sezonunun taze incir hasadının başladığını ve bir yıl boyunca bu hasadın beklendiğini ifade eden Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Taze incir, Buharkent ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan üründür. Geçmişten gelen bir alışkanlık ve gelenekle Buharkent olarak biz Aydın’da taze incir hasadına yoğunlaştık. Diğer yerlere göre 15 gün önce hasadına başlıyoruz ancak bu sene aşırı sıcaklar hasadın daha da erken yapılmasına, bu da üründe artışa neden oldu. Bu durum da fiyatların düşürdü. Fiyatların düzelmesini bekliyoruz. Kuru incirde de taze incirde de Buharkent erken hasadı ve toptan ticaretinin yapıldığı tek nokta Buharkent. Aynı zamanda ilçemiz Türkiye’de marka konumunda. Buharkent olarak biz taze incir üretiminde binden fazla üretici ve 25 bin tondan fazla taze incir üretimi ile farklı bir ilçeyiz. Havaların düzelmesi ile kalitemiz daha da artacaktır. Üreticimizin bol ve bereketli bir sezon geçireceğini düşünüyoruz. 2024 yılı taze incir sezonumuzun üreticimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. “İç ve dış piyasaya gönderimlerimiz sürüyor” Buharkent Toptancı halinin en eski esnaflarından olan İbrahim Sancak, 2024 sezonunun hayırlı olmasını dileyerek: “Bu sene 25 bin ton ürün beklentisi ile yine sezonumuza başladık. 10 günlük süreç içerisinde fiyatlar 100 TL’lerden 25 TL’lere kadar geriledi. Aşırı derecede sıcakların olması incirin normal olgunlaşma sürecini erkene almasından kaynaklandı. Şu anda hem iç piyasaya hem de yurt dışına gönderimlerimiz devam ediyor. İnşallah bir-iki gün içerisinde fiyatlar normal değerlerine dönecektir. Hem üreticimiz hem tüccarımız hem de tüketicimiz memnun kalacaktır. Türkiye’de taze incirinin üretiminin ve ticaretinin yapıldığı Buharkent’ten tüm taze incir tüketicilerine afiyet ve şifa olsun diyoruz” dedi. “Pazar hariç her gün geliyorum” Bursa’dan taze incir almaya gelen tüccarlardan Salih Çakır, “Buharkent’e Pazar hariç haftanın 6 günü gelerek ortalama 3-4 ton taze incir götürüyorum. Buharkent’in taze inciri turfanda geldiği, aroması ve lezzeti güzel olduğu için tercih ediyoruz” dedi. Aydın’ın en küçük ve en uzak ilçeleri arasında yer alan Buharkent’te sabahın erken saatlerinde yediden yetmişe herkes taze incir hasadı için seferber oluyor. Taze incirler tek tek elle toplanarak öğle sıcağına kalmadan toptancı haline getiriliyor. Halde yaşanan yoğun hareketliliğin ise yaklaşık 40 gün süren taze incir hasadı ile son bulması bekleniyor.

Siyah incirde hasat ve ihracat tarihi belli oldu Haber

Siyah incirde hasat ve ihracat tarihi belli oldu

Aydın’ın önemli ihracat ürünlerinden olan incirde sezon telaşı devam ederken, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin sofralarını süsleyen siyah incir 22 Temmuz’da ihraç edilebilecek. Türkiye’nin en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın’da üreticileri incir hasadı telaşı sararken, incirde hasat ve ihracat tarihleri de belli oldu. Tüm semavi dinlerde kutsal meyve olarak tanımlanan, düşük kalorisiyle diyetlerde tavsiye edilen taze incirde hasat zamanı başladı. Aydın’da yetişen sarılop türü taze incir ve İngiliz Kraliyet Ailesinin sofralarını süsleyen Bursa Siyahı olarak tanımlanan siyah incir için ilk kesim ve ihraç tarihleri belli oldu. Geçtiğimiz 12 Temmuz’da hasat, 13 Temmuz’da ise ihracatına izin verilen sarılop incirden sonra, siyah incirde kesim tarihi 21 Temmuz, ihraç tarihi ise 22 Temmuz olarak belirlendi. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “Bölgemizde üretimi yapılan Bursa Siyahı ve Sarılop çeşidi Taze İncir Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu tarafından Aydın İli ve İlçelerindeki emsal teşkil edecek bahçelerde yapılan incelemeler sonucunda, komisyon üyelerinin incir bahçelerinde ve incir meyveleri üzerinde yapmış olduğu fiziksel incelemeler sonucuna göre sarılop çeşidi taze incirin 12 Temmuz tarihinde kesimine ve 13 Temmuz tarihinde ihracatına, siyah taze incirin ise 21 Temmuz tarihinde kesimine ve 22 Temmuz tarihinde de ihracatına karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Buharkent’te erkenci taze incir hasadı başladı Haber

Buharkent’te erkenci taze incir hasadı başladı

Erkenci Sarı Lop İnciri hasadının ardından Siyah İnciri ile de erkenci üretim yapan Buharkent’te hasat sezonu diğer bölgelere göre 15-20 gün erken yapılıyor. İncirin üretildiği diğer bölgelere göre ortalama 15 gün civarında erken hasat yapılan Buharkent inciri, bu erkenciliği ile ilçeye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor. Bu sene havaların erken ısınması ve uygun iklim şartları nedeniyle hasadı erken başlanan taze incirde sezonun açılması ile yüzler de gülüyor. Tüccarların incir bahçelerine gelerek satın aldığı aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla bir marka olan taze incirlerin sofralara ulaşması için adeta zamanla yarışılıyor. “Biz taze incirde farklıyız” 2024 sezonunun taze incir hasadının başladığını sosyal medya hesabından duyuran Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Buharkent olarak biz taze incir üretiminde binden fazla üreticimiz ve 25 bin tondan fazla taze incir üretimi ile farklı bir ilçeyiz. Aydın’da ilk incir hasadı 15-20 gün önce bizde yapılır. Ekonomik yönden avantajı ve ilçemize katkısı ile çok önemli bir üründür” dedi. “En önemli değerimiz aslında incirdir” Dünyada taze incirin en kalitelisinin yetiştirildiği bölgenin Buharkent olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Mehmet Erol, “Dünyada taze incirin en kalitelisinin yetiştirildiği bölge olan Buharkent’te taze incir hasadı başladı. Tabii Aydın inciri dünyanın en kaliteli inciri. Buharkent de Aydın’da ilk incir hasadının yapıldığı yerdir. Erkenci incirlerimiz olan sarı lop ve Bursa siyahı incirlerimizin hasadı, diğer bölgelere göre yaklaşık bir hafta 15 gün önce yapılır. Buharkent açısından ekonomik değeri çok yüksek olan ve ilçe ekonomimize can veren en önemli ürünümüzdür. En önemli değerimiz aslında incirdir. O yüzden herkeste bu dönemde büyük bir heyecan sevinç ve mutluluk yaşanıyor. Hayırlı, bereketli olsun inşallah. Havamız da mevsim de güzel gidiyor. İnşallah güzel bir sezon geçireceğiz. Ürünümüzün hak ettiği ekonomik değeri bulmasını ve çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını almasını istiyoruz. Bereketli bir yıl olsun inşallah. Tabii taze incir anlamında baktığımız zaman bizim yoğun olarak hasadını yaptığımız ürün taze incir. Aydın Türkiye’de kuru incir üretiminin en fazla yapıldığı yer. Türkiye’de taze incir üretiminin, toptan ticaretinin yapıldığı tek nokta ise Buharkent’tir. Bizi de farklı kılan unsur budur. Buharkent’te 25 bin ton civarında taze incir üretimi yapılıyor. Aynı zamanda Bursa siyahı diye adlandırılan, taze olarak toplanan, raf ömrü daha uzun, ihracat özelliği daha fazla olan ürün de Bursa ve diğer illerden 15 gün daha önce hasadının başlandığı için bizim açımızdan çok önemli bir avantajdır. Yani Buharkent’in ekonomisini ayakta tutan en önemli unsur taze incirdir. Vatandaşımız da çiftçimiz de, üreticimiz de emeğinin karşılığını alsın istiyoruz. Sezonumuz hayırlı, uğurlu, bereketli olsun inşallah” dedi. İncirin başkenti Aydın’da hasat heyecanı başlarken, özenle toplanan ’sarı lop’ ve ’Bursa siyahı’ cinsi incirler tüketiciye ulaştırılmaya başlandı. Üreticinin, tüccarın ve tüketicinin memnun olduğu ve sezonda rekoltenin 25 bin ile 30 bin ton arasında gerçekleştirileceği taze incirde yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ihracat geliri bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.