TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ipek Üretimi

AGRONEWS - Ipek Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ipek Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başkan Doğan: "Kenevir üretiminde şehrimiz öne çıkıyor" Haber

Başkan Doğan: "Kenevir üretiminde şehrimiz öne çıkıyor"

Birçok ülkeden talep gören ürünler ile kent tarımına ve ekonomisine katkı sağlanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kenevir üretimi noktasında şehrimiz özellikle de Vezirköprü ilçemiz öne çıkıyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında ‘Türkiye’nin Kenevir Ekim Merkezi’ olarak ilan ettiği Samsun’un Vezirköprü ilçesinde yetişen kenevirler fabrikalarda iplik haline getirildikten sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ait atölyede işlenerek birbirinden güzel ürünlere dönüştürülüyor. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el ürünlerinin gelecek kuşaklara miras bırakılmasını sağlamak amacıyla kurulan atölyede sadece kadınlar istihdam ediliyor. İlkadım ilçesinde Sevgi Gölü yanında yer alan atölyede kadınlar, 22 tezgâhta günlük 100 metre ip dokuyarak ceketten gömleğe, elbiseden pantolona, ev tekstilinden aksesuara birçok ürün üretiyor. Yazın serin kışın ise sıcak tutan antibakteriyel kumaşlardan üretilen ürünler dayanıklılığı ile de öne çıkıyor. Atölyede hem meslek öğrenen hem de aile ekonomilerine önemli katkı sağlayan kadınlar, kıyafet ve mefruşattaki başarılarını aksesuarda da gösteriyor. Çanta, broş, kese, takı ve hediye kutusu tasarımları büyük beğeni topluyor. En çok ilgiyi ise ‘First Lady’ modeli aksesuarlar görüyor. Kenevirden üretilen ürünlere ilgi her geçen gün artıyor. Ürünlere şehir dışından hatta ülke dışından bile yoğun talep oluyor. Amerika, Almanya, Hollanda ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi ülkelere kıyafetten aksesuara birçok ürün gönderiliyor. “Bir kültür gelecek kuşaklara aktarılıyor” Kenevir üretiminde de kenevir tekstilinin gelişiminde de Samsun’un önemini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Kenevir üretimi noktasında şehrimiz özellikle de Vezirköprü ilçemiz öne çıkıyor. Cumhurbaşkanımızın 2019’da Vezirköprü’yü kenevir üretim merkezi ilan etmesi ile de bu işin önemi daha da arttı. Bu işin bir yönü de antibakteriyel ürünlere, organik ürünlere olan talebin dünyada giderek artması. Bu noktada Kenevir ve İpek Dokuma Atölyemiz önemli bir sorumluluğu üstleniyor. Kadınlarımız atölyemizde çok başarılı ürünler üretiyor ve bu ürünler yoğun talep görüyor. Gördüğümüz memnuniyet bizi daha da mutlu ediyor. Atölyemiz kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasında da büyük rol oynuyor” diye konuştu.

Batman’da ipek böcekçiliği yeniden canlandırılıyor Haber

Batman’da ipek böcekçiliği yeniden canlandırılıyor

Ortalama 3 paket besleyen bir aile, 40 günlük bir süre içerisinde 120 bin lira gibi bir gelir elde ediyor. Osmanlı döneminde yaygın yetiştirilen ve ticarette önemli bir role sahip olan ancak günümüzde unutulmaya yüz tutan ipek böcekçiliği mesleğini yeniden canlandırmak amacıyla Sason ilçesinde 100 aileye, yaklaşık 300 paket ipek böceği larvası dağıtıldı. Sason’un Orta Mahallesi’nde atalarından gelen mesleği sürdürmeye çalıştıklarını belirten ipek böceği yetiştiricilerinden Hanifi Yıldırım, Sason’da unutulmaya yüz tutan ata mesleklerinden ipek böceği besiciliğini yeniden canlandırmak amacıyla ilçede 100 aileye 300 paket ipek böceği larvası dağıtıldığını söyledi. Koza birliği tarafından getirilen larvaları besicilere dağıttıklarını ifade eden Yıldırım, "Daha önce amcalarla da görmüştüm. Sürekli merak içindeydim. Nasıl beslendiğini bilmiyordum. Araştırdığımda bu işin bölgemizde yaygın olduğunu öğrendim. Bu mesleği bu bölgede tekrar canlandırmak ve unutulmaya yüz tutan bu işi bizden sonraki nesillere de aktarmak için tekrar bu işi yaygınlaştırmaya karar verdik. Destek verilmesi halinde ciddi bir kazancı olan bir meslektir" dedi. "Biz, ipek böceği dağıtım merkezlerinden aldığımız larvaları besicilerimize dağıtıyoruz" diyen Yıldırım, "Yumurta halinde olan larvalar daha sonra tırtıla, ardından da kozaya dönüşüyor. İlk etapta yaklaşık 2 hafta dut yapraklarını kıyarak besliyoruz. Daha sonra yaprak boyutlarını büyüterek 35 gün gibi bir süre ipek böceklerinin beslenmesiyle böcekler koza haline geliyor. İpek böceklerinin 3 uyku evresi vardır. Bu uyku evrelerine dikkat edildiği takdirde iyi ürün elde edilebiliyor. Çok iyi bir kazancı vardır. Ortalama 3 paket besleyen bir aile, 40 günlük bir süre içerisinde 120 bin lira gibi bir gelir elde ediyor" şeklinde konuştu.

20 metrekare alanda 40 kilo yetişiyor: Kilosu 400 TL Haber

20 metrekare alanda 40 kilo yetişiyor: Kilosu 400 TL

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Ordu’da yeniden canlanmasını sağladığı ve üretimi artan, metrekarede 2 kilogram ürün elde edilen ipek böceği yetiştiriciliğinde üreticiler kilogramdan 400 lira gelir elde ediyor. Mehmet Hilmi Güler’in gelir getirici projeleri arasında yer alan tarım ve hayvancılık hamlesi devam ediyor. Kırsaldaki üreticilerin gelir kaynaklarını artırmak amacıyla başlatılan çalışmalar sonrası ipek böceği yetiştiriciliğine olan ilgi artmaya başladı. 2021 yılından itibaren Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Altınordu, Fatsa, Kumru ve Ünye ilçelerinde 12 üreticiye ipek böceği yetiştiriciliği için tek besin kaynağı olan dut yaprağı üretimi amacıyla toplam 5 bin adet dut fidanı desteği verildi. 40 kilo koza üretimi için 20 metrekarenin yettiği ipek böceği yetiştiriciliğinde kilogramdan 400 TL gelir elde ediliyor. Pazar sorunu da olmayan ipek böcekçiliği yetiştiriciliğinde kozalar ise Koza Birlik tarafından üreticilerden alınıyor. "20 metrekare alanda 1 ayda 16 bin TL gelir elde ediliyor" Kumru ilçesinde ipek böceği yetiştiriciliği yapan Veysel Yetişen, 1 kilo kozanın 400 TL’ye satıldığını söyledi. İpek böceği yetiştiriciliğiyle ek gelir sağlayan Yetişen bu işi severek yaptıklarını belirterek, “İpek böceği larvaları Koza Birlik tarafından kutular içerisinde üreticilere ücretsiz olarak veriliyor. Her kutuda 20 bin adet larva bulunuyor. 1 kutu larvayı besleyip koza haline getirebilmek için 20 metre kare alan ve 50 adet dut ağacının yaprağı gerekiyor. 50 adet dut ağacı 200 metre kare alanda yetişiyor. 1 kutu ipek böceğinden yaklaşık 40 kilogram koza elde ediliyor ve bu sezon fiyatı 400 lira. Yeterli dut yaprağı ve besleme alanı olan bir üretici 20 metre kare alanda 1 aylık dönemde 16 bin lira gelir elde edebiliyor. İpek böceği yetiştiriciliğini severek yapıyoruz ve çevremize de örnek olmaya çalışıyoruz. Bizlere ilimizde ipek böceği yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ve bir üretim kolu haline dönüşmesi için vermiş olduğu desteklerden dolayı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkür ediyorum.” Öte yandan Büyükşehir Belediyesi bir ay gibi kısa bir sürede ve dar alanlarda üretim faaliyeti olan, kırsalda yaşayan ve fındığın yanında ek gelir elde etmek amacıyla ipek böceği yetiştiriciliği yapmak isteyen üreticilere destek vermeye devam ediyor.

Muğla Büyükşehir’in desteği ile İpekböcekçiliği gelişiyor Haber

Muğla Büyükşehir’in desteği ile İpekböcekçiliği gelişiyor

Tarımsal üretimi desteklemek, üreticilerin alternatif ve katma değeri yüksek ürünlerle gelirlerini arttırmak için çalışmalarına devam eden Büyükşehir Belediyesi il genelinde ipekböcekçiliği üreticilerinin dut fidanı, besleme evi gibi hizmetlerle yanında oluyor. Bu çerçevede Kozabirlik’in alım garantörlüğünde Muğlalı üreticilere ipekböceği dağıtımı yapıldı. İpekböceği üretimi yapacak üreticiler Büyükşehir Belediyesi dut fidanı desteklemelerinden ve besleme evi hizmetlerinden yararlanarak ülke ekonomisine katkı sağlıyor. İpekböceği için açıklanan 400 TL yaş koza birim fiyatıyla 2023 yılında Muğlalı üreticilerin 3 Milyon 280 Bin TL gelir elde etmesi bekleniyor. Büyükşehir Belediyesinin İpekböcekçiliği destekleri büyüyerek devam ediyor Muğla’da tarımsal üretime verdiği desteklerle adından söz ettiren Büyükşehir Belediyesi’nin geleneksel tarımsal üretimlerinden biri olan ipekböcekçiliğine destekleri devam ediyor. Seydikemer ilçesi Çobanlar Mahallesi’ndeki 15 dönüm araziye 3300 dut fidanı dikimi, Menteşe İlçesi Yeşilyurt Mahallesi Maşat Mevkiinde mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait 4600m2 alana, mülkiyeti Menteşe Belediyesi’ne ait 12 bin 400 metrekare alana dut fidanı dikimi yaparak üreticilerin hizmetine sunan Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda bu yerlere ve Yeşilyurt Maşat’a 100 metrekare alana sahip ipekböceği besleme evleri yaptı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Menteşe ilçesi Yeşilyurt Mahallesi Maşat Mevkiinde 150m2 yapı içinde; dokuma atölyesi, eğitim alanı ve müze alanı oluşturarak ipekböcekçiliğini geleneksel olarak yaşatıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.