TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Irak

AGRONEWS - Irak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Irak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Güneydoğu Hububat İhracatında 3,4 Milyar Dolarlık Başarı Haber

Güneydoğu Hububat İhracatında 3,4 Milyar Dolarlık Başarı

GAZİANTEP (İHA) - Güneydoğu Anadolu, 2024 yılında hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatından 3,4 milyar dolar gelir elde ederek sektör liderliğini sürdürdü. Bölgenin Türkiye’nin toplam hububat ihracatındaki payı yüzde 28,8 oldu. Makarnadan 608 milyon dolar, ayçiçek yağından ise 515 milyon dolar gelir sağlandı. IRAK VE SURİYE İLK SIRADA Irak’a yapılan ihracat yüzde 6 düşüşle 1,15 milyar dolar olurken, Suriye’ye yapılan ihracat yüzde 13,9 artarak 280 milyon doları aştı. Güneydoğu’nun makarna ihracatında Türkiye genelindeki payı yüzde 65’e, ayçiçek yağı ihracatındaki payı ise yüzde 57’ye yaklaşmış durumda. "BÖLGEDE LİDER, SEKTÖRDE ÖNCÜYÜZ" Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, bölgenin stratejik ticari önemine dikkat çekerek, "Güneydoğu Anadolu’nun en fazla ihracat yapan sektörü, hububat sektörü açısından da en fazla ihracat yapan bölgesi olarak Türkiye’nin sınır komşularıyla ticaretinde stratejik bir öneme sahibiz. Kurduğumuz ticari bağlantılarla sadece döviz geliri elde edilmesine değil, ülkemizin bölgedeki varlığı adına güçlü ilişkiler kurulmasına da fayda sağlıyoruz. Ülkemizin özellikle Orta Doğu ve Afrika’daki yerel kesimlerle kurduğu kültürel ve bölgesel bağların gelişimine, gıda markalarımızın girişimleri büyük katkı sağlıyor" dedi. IRAK’TA 15 YILDA YÜZDE 130 ARTIŞ 2009 yılında Irak’a 521 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Güneydoğu Anadolu, 2024’te bu rakamı 1,15 milyar dolara taşıdı. Kadooğlu, "Halep ve Erbil gibi bölgenin önde gelen siyasi ve ticari merkezlerine çok yakın olduğumuzdan, sınır komşularımızdaki gelişmelerden hızlı etkileniyoruz. Türkiye’nin ana pazarı olarak gördüğümüz bu ülkelerin ekonomik gelişiminden daha fazla pay almaya çalışan rakiplerimiz bölgede yoğun markaj yapıyorlar, ticari ilişkilerini artırmanın yollarını arıyorlar. Bu tarz atakların önüne geçmek ve ana pazarlarımızı korumak için yaptığımız çalışmaların ne kadar verimli olduğu konusunda geçmişten deneyimliyiz. 2009 yılında Güneydoğu’dan 521 milyon dolar sektörel ürünlerimizden ihracat yaptığımız Irak’ta, 15 yıl içinde ihracatımız yüzde 130 artışla 1 milyar 150 milyon dolar seviyelerine kadar geldi. 2030 yılına kadar 2 milyar dolar ihracat hedefimiz var" dedi. SURİYE İHRACATINDA 300 MİLYON DOLARLIK POTANSİYEL Suriye’ye yapılan hububat ihracatını artırmayı planlayan Kadooğlu, Aralık ayında ihracatın yüzde 50 artışla 33 milyon dolara ulaştığını belirtti. Ülkedeki istikrarın sağlanması durumunda yıllık ihracatın 300 milyon dolar artabileceğini söyledi. Kadooğlu, uluslararası desteklerin devamının ve yaptırımların kaldırılmasının önemini vurguladı.

Türkiye'nin İki Tekerli Taşıt İhracatında Hollanda Lider Haber

Türkiye'nin İki Tekerli Taşıt İhracatında Hollanda Lider

BURSA (İHA) - Türkiye, 2024’te iki tekerlekli kara taşıtları olan bisiklet, motorlu bisiklet ve motosiklet ihracatında önemli bir performans sergiledi. Hollanda, 21,7 milyon dolarlık ihracat ile zirveye çıkarken, Fas ve Irak oransal olarak en büyük artışların görüldüğü ülkeler oldu. Geçtiğimiz yıl 120 ülkeye iki tekerlekli araç ihraç eden Türkiye, toplamda 76 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam bir önceki yılın 86 milyon dolarlık ihracatına göre bir düşüşe işaret etse de bazı ülkelere yönelik ihracat artışı dikkat çekti. HOLLANDA İLK SIRAYA YÜKSELDİ İtalya, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihracatta düşüş görülürken, Hollanda’ya yapılan ihracat, 2023'teki 17,5 milyon dolarlık seviyeden yüzde 24 artışla 21,7 milyon dolara ulaştı. Bu başarı, ülkeyi Türkiye'nin en çok iki tekerlekli taşıt ihraç ettiği ülke konumuna taşıdı. Öte yandan, 2023'te ilk sırada yer alan Finlandiya'ya ihracat yüzde 2,8 düşerek 19,1 milyon dolara geriledi ve bu ülke ikinci sıraya düştü. FAS VE IRAK BÜYÜK ARTIŞ YAKALADI Miktar olarak bakıldığında en büyük artış Romanya’da görüldü. Türkiye’nin Romanya’ya ihracatı, 3,7 milyon dolardan yüzde 68,7 artarak 6,3 milyon dolara yükseldi. Oransal anlamda ise en büyük sıçrama Fas ve Irak’ta yaşandı. Fas’a yapılan ihracat yüzde 455 artarak 437 bin dolara, Irak’a yapılan ihracat ise yüzde 286,8 artışla yaklaşık 400 bin dolara çıktı. Türk ihracatçıları, azalan satışların etkisini yeni pazarlarla dengeleyerek büyümeye devam etmeyi hedefliyor.

Kayseri'den 6 Ülkeye 10 Bin 500 Ton Balık İhracatı Haber

Kayseri'den 6 Ülkeye 10 Bin 500 Ton Balık İhracatı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri'de 24 yıldır balıkçılık yapan Ekrem Duran, denizi olmayan şehrinden, bu yıl Irak, Suriye, İran, Rusya, Yunanistan ve Ukrayna'ya 10 bin 500 ton balık ihracatı gerçekleştirdi. Balıkçılığa 2000 yılında başlayan ve 15 yıl önce ihracata yönelen Duran, bu süreçte Türkiye'nin birçok bölgesinde depo açtı. 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Türkiye ihracat üçüncüsü ve Kayseri ihracat birincisi olarak dikkat çekti. Duran, 12 çeşit tatlı ve tuzlu su balığı, özellikle çipura, levrek, somon, alabalık, kefal gibi çeşitleri ihraç ediyor. Yılın ilk yarısında 11 bin ton ihracat gerçekleştiren Ekrem Duran, mevsimsel balık kıtlığı nedeniyle ihracatın azaldığını söyleyerek, "Yıl ortalamasına bakılırsa bu yılın ilk 6 ayında Rusya, Ukrayna, Yunanistan, Irak ve Suriye'ye toplamda 11 bin ton ihracatımız var. Bu aylarda da biraz balık kıtlığı olduğu için ortalama aylık 15 araba, yani 300 ton ihracatımız var. Piyasada alabalık ve somon sıkıntısı olduğu için ihracatta biraz gerileme var. 12 çeşit balık ihraç ediyoruz. Çipura, levrek, somon, alabalık, kefal, turna, sazan gibi. Avrupa'ya ve Rusya'ya alabalık, somon, çipura, levrek ve Orta Doğu'ya tatlı su balıkları gönderiyoruz" dedi. DENİZİ OLMAYAN KAYSERİ'DE BÜYÜK BALIKÇILIK POTANSİYELİ Duran, Kayseri'nin denizi olmadığı halde şehrin balık ihracatında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, hedeflerini ihracatı 50 bin tona çıkarmak olarak açıkladı. İhracat sürecini, "Kayseri'nin denizi yok ama Kayseri'de deniz kadar balık var. Bizim Türkiye'nin birçok ilinde ve ilçesinde depolarımız var. Oralardan balıkları toplayıp buraya getiriyoruz. Kayseri'den ihracatın 11-15 bin tonunun 2 bin tonunu Kayseri ve civarından temin ediyoruz. 13 bin tonunu ise Bursa, Yozgat, Çorum, Tokat, Antep, Elazığ, Malatya illerimizden topluyoruz. Buradan da paketleyip yurt dışına ihracatını yapıyoruz" sözleriyle ifade etti. Duran, Kayseri'deki göllerde balıkçılığı artırmak için Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği yaparak, balıkçılık rezervini çoğaltmayı ve ihracat hedeflerini 30-50 bin tona çıkarmayı planlıyor.

Türkiye-Irak Ticaret Hedefi 30 Milyar Dolar Haber

Türkiye-Irak Ticaret Hedefi 30 Milyar Dolar

İlk JETCO Toplantısı Gerçekleştirildi Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi'nin (JETCO) ilk toplantısı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Irak Ticaret Bakanı Atir el-Greyri’nin katılımıyla yapıldı. Toplantıda, ikili ticari ilişkiler, yatırımlar ve Kalkınma Yolu Projesi gibi konular ele alındı. Bakan Bolat, Türkiye’nin Irak’ın Avrupa ve Batı’ya açılan kapısı, Irak’ın ise Türkiye’nin Orta Doğu ve Körfez’e açılan kapısı olduğunu ifade ederek, 2023 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bu rakamın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayındaki Bağdat ziyareti sırasında 30 milyar dolar olarak hedeflendiği açıklandı. Irak, Türkiye'nin En Büyük Ticaret Ortaklarından Bolat, Irak’ın Türkiye’nin üçüncü büyük ticaret ortağı ve ithalatta ikinci büyük ortağı olduğunu ifade etti. Son 10 yılda Irak’a yapılan ihracatın Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payının %5’in üzerinde olduğunu vurgulayan Bolat, 2022 yılında Irak’a 12,8 milyar dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı. İnşaat Sektöründe Güçlü İşbirliği Irak, bugüne kadar Türkiye’nin yurt dışında en fazla proje üstlendiği üçüncü ülke oldu. Türk müteahhitler, Irak’ta toplam 35 milyar dolar değerinde 1.111 projeyi hayata geçirdi. Bakan Bolat, ilerleyen dönemlerde Irak’ta altyapı ve üstyapı projelerinin devam edeceğini belirtti. İş Dünyası ile Yuvarlak Masa Toplantısı JETCO toplantısı, öğleden sonra iş dünyasından öncü firmaların katıldığı yuvarlak masa toplantısıyla sürdü. Bu oturumda iki ülkenin iş insanları, mevcut faaliyetler ve gelecekteki projeler üzerine görüş alışverişinde bulundu.

Derecik, sera yatırımlarıyla bölgenin üretim üssü oluyor Haber

Derecik, sera yatırımlarıyla bölgenin üretim üssü oluyor

Yıllarca terör örgütü PKK'nın saldırılarıyla gündeme gelen Derecik, tesis edilen huzur ortamıyla ekonomik anlamda gelişerek dışa açılmaya başladı. Mikroklima özelliğiyle birçok ürünün yetiştirilebildiği ilçede, üretim potansiyelinin değerlendirilmesi ve vatandaşlara yeni iş imkanlarının oluşturulması için başlatılan "Seracılık ve Örtü Altı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında farklı büyüklüklerde 43 sera kuruldu. Salatalık, domates, biber, marul, karpuz ve kavun gibi ürünler yetiştiren yöre sakinleri ekonomiye katkı sağladı. Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle yapımı devam eden 60 seranın da tamamlanmasıyla ilçenin üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor. "Derecik seracılıkta bölgenin göz bebeğidir" İl Tarım ve Orman Müdürü Cemal Özkan, AA muhabirine, Hakkari'nin bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu, arazilerin büyük çoğunluğunu meraların oluşturduğunu söyledi. Kentte yaklaşık 750 bin küçükbaş ile 37 bin büyükbaş hayvanın bulunduğunu belirten Özkan, "İlimizin potansiyelini değerlendirmemiz lazım. İnanılmaz bir bitki florasına sahibiz. Burada arıcılık yaygın olarak yapılıyor. Bu da çiftçimize ciddi bir gelir sağlıyor. Valiliğimiz, İl Özel İdaresi kaynaklarıyla zaman zaman küçükbaş hayvan dağıtımı yapıyor. Bu sene de bin koyun, bin keçi ve bin 500 arılı kovan dağıtımı yapacağız. Ekilebilen alanları artırmak için yüzde 75 hibeli tohum dağıttık." dedi. Derecik'te sağlanan desteklerle seracılığın hızla yaygınlaştığını, 2 yılda 43 sera kurarak çiftçilere teslim ettiklerini anlatan Özkan, bu projeleri DAP ve DAKA'nın öncülüğünde, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu projeleri yüzde 75 hibeyle hayata geçirdiklerini dile getiren Özkan, şunları kaydetti: "Bu sene yine DAP ve DAKA'nın katkılarıyla 60 seramızın daha yapımına başladık. Yakın zamanda bunların da teslimini yapacağız. Artık Antalya'dan, Muğla'dan kentin ihtiyacı olan ürünleri getirmektense kent tarımını yaygınlaştırarak yerinde teminini gerçekleştirmek istiyoruz. Bu amaçla da seracılığı destekliyoruz. Derecik daha ılıman, kışın az kar alan bir bölgemiz. Verimli topraklara sahip. Derecik, seracılıkta bölgenin göz bebeğidir. Artık domatesimiz dışarıdan gelmeyecek. Kendi ilçemizde, köyümüzde ürettiğimizi tüketmiş olacağız. Bu seralar önemli bir istihdam da sağlayacak." "Organik sebzeler üretiyoruz" Ziraat mühendisi Mahmut Kaplan da ilçede deneme amacıyla seracılığa başladıklarını ve önemli ürünlerin yetiştirilebileceğini tespit ettiklerini belirtti. Derecik'i seracılık bölgesi yapmaya çalıştıklarını anlatan Kaplan, "Buradaki insanlarımızı üretime yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Devletimizin destekleri var. Bir çiftçimiz iki dönüm alanda üretim yaptığında iyi bir gelir elde edebilir. Diğer ilçelerimizden insanlar gelip burada alışveriş yapıyor. Biz de sürekli sahadayız. Çiftçimize destek verip bilgilendirmeye çalışıyoruz." dedi. Üreticilerden Feyzullah Kaya ise bu sene aldığı destekle 700 metrekare alana sera kurduğunu söyledi. Salatalık, domates ve biber ürettiklerini ifade eden Kaya, "Bir kooperatif olursa ürünleri daha rahat pazarlayabiliriz. Organik sebzeler üretiyoruz. Seracılık çok güzel bir şey. Hava şartlarımız, toprağımız uygun. 4 yıl öncesine kadar 1-2 sera vardı. Şu anda yeni yapılanlarla 100'ün üzerinde sera olacak. Ciddi bir ürün hasadı yapılıyor. Bu tür projeler ekonomik olarak bölgeye katkı sağlıyor." diye konuştu. Serhat Can da iki yıldır seracılıkla uğraştığını belirterek, "Seramızda 4 çeşit ürün var. Bize iyi şartlar sunuldu. Biz de değerlendirdik. Bunu daha da geliştirmek istiyorum." ifadesini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.