TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Isparta

AGRONEWS - Isparta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Isparta haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

19. Isparta Tarım ve Hayvancılık Fuarı Başladı Haber

19. Isparta Tarım ve Hayvancılık Fuarı Başladı

Isparta’da tarım ve hayvancılık sektörlerinin buluşma noktası olan 19. Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını misafirlere açtı. Fuar, Türkiye'nin farklı illerinden gelen sektör temsilcilerinin yanı sıra, tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren firmalar ve yenilikçi ürünler için önemli bir platform haline geldi. Fuarın açılışına Isparta Valisi Abdullah Erin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Aşık, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Çelik, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin ve çeşitli illerin oda ve borsa başkanları katıldı. Açılış konuşmasında fuarın, bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyelini sergileyen önemli bir vitrin olduğunu belirten Vali Abdullah Erin, "Bu fuar, bölgenin tarım ve hayvancılık potansiyelini gözler önüne seren bir vitrin niteliğinde. Burada kurulan iş bağlantıları ve sergilenen yenilikler sayesinde ilimizin ticari hareketliliği ve ekonomisi güçleniyor. Katkıda bulunan tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum" dedi.  Erin, tarım ve hayvancılığın stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekerek, "Isparta'daki çiftçilerimiz kendi aralarında rekabet etmiyor, sadece Türkiye'deki üreticilerle de rekabet etmiyor ama Amerika'nın Nevada'sındaki çiftçiyle, Hollanda'daki çiftçiyle rekabet eder durumdayız. Çünkü aynı ürünleri nihai tüketiciye sunuyorsunuz ve her ürünü dünyanın her köşesinden tedarik etme imkânımız var" dedi. Erin, "Ayakta kalabilmeniz, üretimi sürekli kılabilmeniz, verimliliğinizi arttırmanızın koşulu birim başına ürettiğiniz ürünün değerinin katma değerinin yüksekliğine bağlıdır. Öbür türlü ayakta kalma şansımız maalesef yok" ifadelerini kullandı. Sözlerinin devamında fuarcılığın pazarlama açısından önemini vurgulayan Erin, hem Türkiye'deki hem de dünyadaki gelişmeleri üretici ve tüketicilerin yakından görme fırsatı bulacağını ekledi. Vali Abdullah Erin ve protokol üyeleri, fuarın açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından stantları gezdi. 

Isparta Tarım Fuarı ile Verim ve Kalite Artırılacak Haber

Isparta Tarım Fuarı ile Verim ve Kalite Artırılacak

Isparta Tarım Fuarı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla, Gökkubbe Fuar Alanı’nda 13-16 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek. Fuarda verim ve kaliteyi artırmaya yönelik konferanslar gerçekleştirilecek. Isparta Ticaret Borsası tarafından organize edilen ve 19’uncu kez düzenlenen "Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı", tarım ve hayvancılıkla ilgili birçok yenilikçi fikir ve yöntemi ziyaretçilere sunacak. ITB Başkanı Hüdai Şahin, "Tarım Fuarımız 13 Kasım tarihinde saat 14'te açılıyor. 82 firma yaklaşık olarak 200 marka ziyaretçilerle buluşacak. Fuarda en önemli kısım bizim için tarımın olmazsa olmazı bilimsel söyleşiler bölümüdür. Bilginin sonucunda verim ve kalite artacaktır. Verim ve kaliteyi arttırdığımız zaman tarımda ve hayvancılıkta para kazanırsınız. Çiftçilerimiz bunun bilincinde" dedi. Fuarın en önemli bölümü, bilimsel söyleşiler olacak. Bu kapsamda altı uzman konuk, ziyaretçilere tarımda güncel bilgileri sunacak.   14 Kasım Perşembe günü saat 13.00'te Dr. Tarsa Pazar Geliştirme Müdürü Alim Çağlayan, elma sertliği ve besleme yöntemleri hakkında bilgi verecek. Bu konu, elma ihracatı açısından önem taşıyor. Aynı gün, ISUBÜ Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Hasan Baydar, bölgede yetiştiriciliği artan aspir hakkında konuşacak. Saat 16.00'da ise Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Yusuf Uçar, meyvecilikte sulama teknikleri üzerine konferans verecek. Programın devamında, 15 Kasım Cuma günü saat 14.30’da Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, çiftçi sohbetleriyle fuara katılacak. 16 Kasım Cumartesi günü ise hayvancılık odaklı etkinlikler olacak. Saat 13.00'te Veteriner Hekim Ramazan Emre Atalay, sığırlarda beslenme kaynaklı ayak problemlerini ele alacak. Ardından, saat 15.00'te MAKÜ Veterinerlik Fakültesi’nden Prof. Dr. Örsan Güngör, sütçü işletmelerde üremenin kontrolü ve önemi üzerine bilgi verecek. Şahin, "Konuşmacıların hepsi birbirinden değerli. Fuara tüm üreticilerimizi, ihracatçılarımızı, Isparta halkımızı, tarım ve hayvancılığa yatırım yapmak isteyen herkesi bekliyoruz" dedi.

Isparta’da Elma Hasadı Başladı: 1 Milyon Ton Rekolte Bekleniyor! Haber

Isparta’da Elma Hasadı Başladı: 1 Milyon Ton Rekolte Bekleniyor!

Türkiye’de elma üretiminin dörtte birine sahip olan ve tadı ile aromasıyla coğrafi işaret almış Isparta elmasının hasat mevsimi başladı. Bu yıl hasat döneminde 1 milyon ton rekolte bekleniyor.  Gül, domates, karanfil ve lavanta sezonlarının sona ermesinin ardından, Isparta’daki üreticiler bu kez elma hasadına yöneldi. Türkiye'de her 4 elmadan birinin sahibi olan Isparta’da, hasat süresince yaklaşık 1 milyon ton elma üretilmesi planlanıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla işçiler bahçelere giderek elma toplamaya başlıyor. Toplanan elmalar, kasalara konularak traktörlerle soğuk hava depolarına taşınıyor ve muhafaza altına alınıyor. "Yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor" Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Türkiye’nin meyve bahçesi olarak bilinen Isparta’da elma hasadının başladığını belirterek, “Elma hasadında geçen yıl 1 milyon 250 bin ton civarında bir hasadımız olmuştu. Bu yıl tahmini rekolte beklentimiz 1 milyon ton civarında. Isparta’da elma hasadı Eylül ayının ortalarında başlar, hava şartlarına bağlı olarak sona erer. Bahçelerimizde Starking, Golden, Granny Smith, Fuji gibi yirmi, otuz farklı cins elma hasat ediliyor. Atabey, Gönen, Eğirdir, Gelendost ve Yalvaç ilçelerimizde yoğun olarak üretilen elmalar, Eğirdir Gölü’nün sunduğu doğal kaynaklarla yetişiyor. Hasat edilen elmalar, hem Türkiye hem de Avrupa pazarlarında alıcı buluyor. Üreten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Hasat döneminde Isparta’ya mevsimlik işçi olarak gelen Ali Arlı ise, “17 yıldır bu işi yapıyorum. Burada çalışan işçiler elma toplamak için sabah saat 08.00’de başlar, akşamüzeri işlerini bitirip giderler. Yaklaşık 300 kişi elma bahçelerinde çalışıyor. Kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı. Elma bahçelerinde çalışan 18 yaşındaki Gül Altınok ise, “Ben 3 yıldır elma topluyorum ve bu işten maddi gelir sağlıyorum. Sabah 05.00’te kalkıyorum, saat 08.00’de elma toplamaya başlıyoruz. Akşam 5 buçukta işimiz bitiyor. Herkesin yapabileceği güzel bir iş. Ben buradan bütün kadınlara öneriyorum. Kendim de bir öğrenci olarak maddi gelir sağlıyorum” dedi. Hasat dönemi boyunca Isparta’daki elmaların Türkiye ve Avrupa’daki pazarlara ulaşması bekleniyor.

Hasat başladı: 60 kilodan1 kilo çıkıyor, 600 TL’ye satılıyor Haber

Hasat başladı: 60 kilodan1 kilo çıkıyor, 600 TL’ye satılıyor

Köylüler, geleneksel yöntemle lavanta yağı üretmeye başladı. 60-65 kilogram lavantanın kaynatılmasıyla elde edilen 1 kilogram lavanta yağının 500 ile 600 lira arasında olması bekleniyor. Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı, son dönemde lavanta bahçeleri ve ürünleriyle öne çıkan Kuyucak köyünde lavanta yağı imalatı başladı. Türkiye’deki lavanta üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının sağlandığı ‘Lavanta kokulu köy’ olarak bilinen Kuyucak’ta hummalı bir lavanta yağ üretimi yapılıyor. Kozmetik başta olmak üzere farklı sektörlerde kullanılan lavantalardan elde edilen yağlar birçok ülkeye ihraç ediliyor. Lavanta yağının kilosunun bu yıl 500 ile 600 lira arasında satılması bekleniyor. "Yapılan hasatlar üç şekilde değerlendiriliyor" Köyde yaklaşık 5 yıldır lavanta yağı üreticiliği yapan aynı zamanda Kuyucak köyü muhtarı İsmail Tezcan 120 dönüm alanda lavanta üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Biz burada aileden kalma üretim yapıyoruz. 70 yıldır lavantamız mevcut köyümüzde. Biz de 5 yıldır yağ işletmeciliği yapıyoruz. Bu yıl mevsim normallerine göre 20 gün erken geldi lavantalarımız ve çiçeği hemen döktüler yağışlardan sonra dolayı da grileşmeye başladılar. Şu anda olgunlaşma dönemindeyiz, hasat dönemindeyiz. Biz yapılan hasatları üç şekilde değerlendiriyoruz. Kuru yapıyoruz çiçeğini alıyoruz, ikinci olarak demet olarak hazırlıyoruz çiçekçilere sunuyoruz üçüncü olarak da yağını çıkartıyoruz” dedi. “60-65 kilogram lavantadan 1 kilogram yağ alıyoruz” İsmail Tezcan, hasat edilen lavantaların işçiler tarafından nakliye araçlarına yüklenerek yağ işletmelerine getirildiğini, yaklaşık 120 dönüm işletmeden bu yıl bir 500 kilogramlık bir yağ rekoltesi elde etmeyi planladıklarını kaydetti. Tezcan, "Şu anda 280-300 kilogram kapasiteli kazanlarımız. Bu kazanlarda günlük yaklaşık iki buçuk üç ton lavanta işleme kapasitemiz var. İşlediğimiz üç ton lavantadan günlük 50-55 kilogram günlük bir yan çıkarıyoruz” dedi. Lavanta yağının fiyatlarına değinen üretici Tezcan, “Fiyatlarda aşırı bir yükselme yok, 550- 600 TL civarında toptan yağ satışlarımız var. Tabii ki bu net bir rakam değil, herkesin müşterisine göre veyahut yurt dışı bağlantısına göre bu fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. Geçen yıllara göre şu anda yağ rekoltemiz düşük. Normalde 50 kilogramda 1 kilogram çıkması gerekirken bu yıl 60- 65 kilogram lavantada 1 kilogram yağ alıyoruz; bu da sıcaklıkların mevsim normallerine göre yüksek olmasından kaynaklı. Lavantalarımız olgunlaşamadı tam bir içeriğini alamadığı için oranlarımız diğer yıllara göre düşük biraz” şeklinde konuştu. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise lavantanın turizmin yanı sıra ekonomiye de katkı sağladığını belirterek, “Burada ürettiğimiz lavantalarımız kazanlara basılarak yağları çıkarılıyor. Bu çıkarılan yağlar büyük illerimize ve Avrupa ülkelerine, Hollanda, Belçika, Fransa gibi parfümeri sanayide kullanılan ülkelere ihraç ediliyor. Burada üretile lavantalar Haziran-Temmuz ayında ilk önce görselliğiyle ilgi çekerek yurt içi ve yurt dışından misafirlerimizi ağırlıyoruz. Hasat yapıldıktan sonra ise ülke ekonomisine katkı sağlanıyor” açıklamalarında bulundu.

4 tondan sadece 1 litre çıkıyor, litresi 400 bin TL’yi buluyor Haber

4 tondan sadece 1 litre çıkıyor, litresi 400 bin TL’yi buluyor

Tonlarca gül çiçeğinin kaynatılmasıyla elde edilen 1 litre gül yağının fiyatının 12 bin euro’nun üzerinde olması bekleniyor. Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da gül çiçeği hasadı aralıksız olarak devam ediyor. Sabahın erken saatlerinde toplanan güller, kantarlarda tartıldıktan sonra fabrikalara ulaştırılıyor. Fabrikalarda gül çiçeklerinden gül yağı, ve gül suyu elde ediliyor. Dünya piyasasında kozmetik ve parfümeri alanında kullanılan ve geçtiğimiz yıl 12 bin euro’ya kadar çıkan bir kilogram gül yağı, yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden elde ediliyor. İklim şartlarından dolayı Isparta’da bu yıl hasadın erken başladığını söyleyen Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Koçak, "Güller her gün sabah erken saatlerde toplanarak kendi organizasyonlarımızla, nakliyelerimizle fabrikalarımıza nakillerini yaparak işlenmek üzere fabrikalara yolculuğu başlıyor gülün. Fabrikaya gelen güller erken saatlerde işlemeye tabi tutuluyor. İşçilerimiz tarafından kaynatılmak üzere kazanlara aktarılıyor ve yaklaşık iki saatlik kaynama işlemine tabi tutularak günün sonunda artık ham madde olarak gül üretimini gerçekleştirmiş oluyoruz" dedi. Yıllık yağış oranının bu yıl düşük olduğunu söyleyen Koçak, "Sezonun yağmurlu geçmesi gül için çok önemli. Yağmurun gülü beslemesi gülün daha kaliteli, yağ oranının daha iyi olması demek. Bu yıl geçen yılki yağmur sezonunu yakalayamadığı için biraz bölgede don olayı ve biraz da dolu şartlarında sıkıntılar oluştu bu da istenilen rekolteleri biraz aşağı çekti. Bu yıl bu da bizim hesaplamalarımıza, değerlendirmemize göre yaklaşık 10-11 bin tonun üzerinde bir rekolte beklenmektedir yine bu şartlara rağmen" şeklinde konuştu. 12 bin euro’nun üzerinde olması bekleniyor Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’inin karşılandığı Isparta’da gül yağı konusunda dünya üzerinde marka haline geldiğini söyleyen Koçak, "Kalite deyince Isparta gülü ve Isparta gül yağı akla geliyor. Bu dünyanın artık standardı oluşturmuş. Bizde de baktığımız zaman dünyanın bir yıllık üretim miktarı var. Biz de müşterilerimize, kendi pazarımıza hitap eden belirlediğimiz, planladığımız miktarda gül yağı ve gül konfeti üretimini yapıyoruz. Bu yıl geçen yılki miktarımıza yakın miktarlarda tekrar bir üretim planlaması yaptık ve bunu da gerçekleştirmek üzereyiz. Sezonun bitmesi ile geçen yıl baktığınız zaman gül yağının piyasa ihracat fiyatları yaklaşık 12 bin euro civarlarında idi. Bu yıl da ekonomik şartlar ve bazı etkenleri de göz önünde bulundurduğumuzda sanırım yine 12 bin euro’nun üzerinde olması bekleniyor. Şu an net bir rakam vermek doğru değil bunda ama 12 bin euro’nun üzerinde olacağı kanaatindeyiz. Göstergeler bunu gösteriyor çünkü" dedi. "Fransa İngiltere, Amerika Hindistan ve Japonya’ya ihraç ediyoruz" Elde edilen gül yağının dünya üzerinde birçok ülkeye ihracatının sağlandığını söyleyen Koçak, "Fransa başta olmak üzere dünya üzerinde İngiltere, Amerika Hindistan belli aralıklarla Japonya ama bunun en yoğun merkezi Fransa olarak bilinmektedir. Çünkü kozmetik ve parfümleri sanayinin en büyük esans firmaları o bölgede olduğu için yoğunluk olarak Fransa’ya ihraç edilmektedir. Bu saydığımız ülkelere de yıl içerisinde belli miktarlarda ihracatlar yapılmaktadır" açıklamalarında bulundu.

Isparta’yı bu yıl gül kokusu erken sardı Haber

Isparta’yı bu yıl gül kokusu erken sardı

12 bin ton rekoltenin beklendiği şehirde gül turizmi açısından da beklenti oldukça yüksek. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da bu yıl havaların sıcak gitmesiyle gül hasadı 15-20 gün erken başladı. Gül çiçeklerinin açmasıyla şehri gül kokusu sararken, sabahın erken saatlerinde gül bahçelerinde hummalı çalışmalar başlıyor. Özenle toplanan güller bölgedeki tesislere ulaştırılarak dev imbiklerde damıtılarak gül yağına ve gül suyuna dönüştürülüyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilogram gül yağı elde ediliyor. Gül yağının büyük bir kısmı ise ihraç ediliyor. Isparta’da bu yıl 12 bin ton gül çiçeği rekoltesi bekleniyor. Ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunan gül hasat döneminde ağırladığı ziyaretçilerle de bölge halkı için önemli bir turizm getirisi sağlanıyor. Bu yıl gül hasadının 45 gün sürmesi bekleniyor. Şehirde güllerin açtığı yerlerden birisi de Keçiborlu ilçesine bağlı Ardıçlı köyü. Ardıçlı köyünde sabahın erken saatlerinde toplanan güller çuvallara konularak, fabrikalara ulaştırılıyor. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Ardıçlı köyü eski muhtarı ve üretici Yakup Yolcu, mevsim dolayısıyla hasadın erken başladığını belirterek, “Yağışlar olmaması sebebiyle gülün yoğunluğu tarla tarla değişiklik gösterdi iklim şartlarından dolayı. Bazı tarlalarda 3 metrede gül çiçeği varken 5 metrede yok. Şu günlerde yağış gösteriyor, eğer yağış olursa hasat uzun sürecek; sürmezse bu sene gülün erken bitme ihtimali çok yüksek. İnşallah iyi ve bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin yüzü güler” dedi. Gül hasadının erken başlamasının turizmi de etkilediğini belirten Yolcu, “Turizmciler programlarını gül hasadının normal tarihine aldılar ama bizim mevsim dolayısıyla hasat erken başladı bu sebeple turizm biraz durgun. İnşallah ilerleyen zamanlarda yoğun geçer. Bütün üreticilere bereketli ve hayırlı kazançlar dilerim” şeklinde konuştu. Ardıçlı köyünde 100 dekar alanda 20 yıldır üreticilik yapan Tolgahan Sarıkaya ise babasından kalan mesleği devam ettirdiğini belirterek, gül çiçeği hasat yoğunluğunun erken başladığını söyledi. Sarıkaya konuşmasının devamında, “Gülcülük iyi bir meslek, sadece son dönemlerde işçilerle alakalı sıkıntılarımız oluyor. Gül tarlası önceden bu kadar çok yoktu. Piyasamızda modern tarımsal aletler eksik olduğu için herkes bu kadar çok gül işi yapmıyordu. Herkes az bir dekar alanda iş yapıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle insanlar 50-100 dekar alanda üretim yapıyor artık, bu sebeple işçi bulma sıkıntısı yaşıyorduk. Onun haricinde bir problemimiz yok” açıklamalarında bulundu. Bir başka üretici Yusuf Yıldırım ise sezonun iyi başladığını söyleyerek, “Bu sene 20-25 güne yakın erken başladı. Verim gayet iyi şükürler olsun” dedi. Yıldırım konuşmasının devamında üreticilerin masraflarının fazla olduğunu söyleyerek, “Mazot olsun, ilaçlar olsun, işçilik olsun ağır olduğu için üreticiler çok da bir şey kazanmıyor. Çok kazanıyor diye bir şey yok yani anca işte ucu ucuna emeğini koruyor” açıklamalarında bulundu.

Eğirdir Gölü için korkutan tahmin: Haber

Eğirdir Gölü için korkutan tahmin: "2028’de göl ikiye ayrılabilir"

Toplantıda konuşan Devlet Su İşleri (DSİ) Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi üzerine bir araştırma yaptıklarını belirterek, “2021 yılındaki kuraklık yaşanırsa 2028 yılında Eğirdir Gölü’müz maalesef 913 metreye geriliyor ve göl ikiye ayrılıyor” dedi. Isparta’daki su kaynaklarının korunması ve etkin yönetimiyle ilgili Valiliğinde toplantı gerçekleştirildi. İl Su Kurulu toplantısına DSİ Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan, tüm ilçe kaymakamları, üniversite temsilcileri ile ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasında Isparta’nın yağış rejimi bakımından kurak sayılabilecek bölgeler arasında yer aldığının altını çizen Vali Baruş, “Mevcut elimizdeki tarımsal potansiyeli de düşündüğümüzde yeterli su miktarına sahip olabildiğimiz söylenemez. Bu nedenle sahip olduğumuz kaynakların verimli kullanımı son derece önem taşımaktadır. Su kaynaklarının verimli şekilde kullanılması ve geleceğe ilişkin su yönetme konusunda önemli kararların alınması bakımından il su kurulları kuruldu. Su rejimi bakımından gerçekten yeterli bir konumda olan bir il değiliz. İlimizin içinde bulunduğu su havzalarında toplanan gerek yer üstü gerek yer altı sularının yönetimi, içme ve kullanma suyunun yeterli miktarda sağlanabilmesi, yaklaşık son 6 yıldır devam eden önemli kuraklık çerçevesinde de insanımıza hem yeterli içme suyu sağlanması hem de tarım alanlarının kısıtlı da olsa sulanabilmesi, bunların yanında düzensiz yağış rejiminden kaynaklanan taşkınlardan yerleşim bölümlerinin korunması bakımından burada alacağımız kararlar büyük önem taşıyacaktır” dedi. Ardından söz alan Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan ise iklim değişikliğinin su kaynaklarına olası etkileri, iyi ve kötü durum senaryoları ile alınması gereken tedbirleri bir sunumla katılımcılara aktardı. Karaaslan, “İklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisiyle ilgili çalışma yaptık. Gelinen safhada özellikle 2030 yılında Türkiye’de nüfus yüzde 10 artacak ve su kaynaklarımızın potansiyeli de yüzde 20 azalacak. Eğer gerekli tedbirleri almazsak 2030 yılında maalesef su fakiri ülke durumuna düşeceğiz. Isparta’ya gelecek olursak 2021 yılındaki kuraklık yaşanırsa 2028 yılında Eğirdir Gölü’müz maalesef 913 metreye geriliyor ve göl ikiye ayrılıyor. Eğer normal şartlar devam ederse yani azalım eğilimi bu şekilde devam ederse 2021 yılındaki gibi kuraklık yaşamazsak ve hiçbir tedbir almazsak göl yine 913 metreye geliyor ve ikiye ayrılıyor. Eğer yüzde 50 kısıntılı sulamaya şimdiden başlarsak gölü kurtarıyoruz, göl 916-917 metreye kadar gelebiliyor. Mutlaka yüzde 50 sınırlı sulamayla başlamamız gerekiyor. Daha sonra ise sulamaların rehabilitasyonu ve damlama sulamaya geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. İl Su Kurulu toplantısı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Isparta Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ 18. Bölge Müdürlüğü, İller Bankası Antalya Bölge Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan sunumlarla devam etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.