TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Isparta Elması

AGRONEWS - Isparta Elması haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Isparta Elması haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Isparta’da Elma Hasadı Başladı: 1 Milyon Ton Rekolte Bekleniyor! Haber

Isparta’da Elma Hasadı Başladı: 1 Milyon Ton Rekolte Bekleniyor!

Türkiye’de elma üretiminin dörtte birine sahip olan ve tadı ile aromasıyla coğrafi işaret almış Isparta elmasının hasat mevsimi başladı. Bu yıl hasat döneminde 1 milyon ton rekolte bekleniyor.  Gül, domates, karanfil ve lavanta sezonlarının sona ermesinin ardından, Isparta’daki üreticiler bu kez elma hasadına yöneldi. Türkiye'de her 4 elmadan birinin sahibi olan Isparta’da, hasat süresince yaklaşık 1 milyon ton elma üretilmesi planlanıyor. Sabahın ilk ışıklarıyla işçiler bahçelere giderek elma toplamaya başlıyor. Toplanan elmalar, kasalara konularak traktörlerle soğuk hava depolarına taşınıyor ve muhafaza altına alınıyor. "Yaklaşık 1 milyon ton rekolte bekleniyor" Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Türkiye’nin meyve bahçesi olarak bilinen Isparta’da elma hasadının başladığını belirterek, “Elma hasadında geçen yıl 1 milyon 250 bin ton civarında bir hasadımız olmuştu. Bu yıl tahmini rekolte beklentimiz 1 milyon ton civarında. Isparta’da elma hasadı Eylül ayının ortalarında başlar, hava şartlarına bağlı olarak sona erer. Bahçelerimizde Starking, Golden, Granny Smith, Fuji gibi yirmi, otuz farklı cins elma hasat ediliyor. Atabey, Gönen, Eğirdir, Gelendost ve Yalvaç ilçelerimizde yoğun olarak üretilen elmalar, Eğirdir Gölü’nün sunduğu doğal kaynaklarla yetişiyor. Hasat edilen elmalar, hem Türkiye hem de Avrupa pazarlarında alıcı buluyor. Üreten ve ülke ekonomisine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi. Hasat döneminde Isparta’ya mevsimlik işçi olarak gelen Ali Arlı ise, “17 yıldır bu işi yapıyorum. Burada çalışan işçiler elma toplamak için sabah saat 08.00’de başlar, akşamüzeri işlerini bitirip giderler. Yaklaşık 300 kişi elma bahçelerinde çalışıyor. Kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı. Elma bahçelerinde çalışan 18 yaşındaki Gül Altınok ise, “Ben 3 yıldır elma topluyorum ve bu işten maddi gelir sağlıyorum. Sabah 05.00’te kalkıyorum, saat 08.00’de elma toplamaya başlıyoruz. Akşam 5 buçukta işimiz bitiyor. Herkesin yapabileceği güzel bir iş. Ben buradan bütün kadınlara öneriyorum. Kendim de bir öğrenci olarak maddi gelir sağlıyorum” dedi. Hasat dönemi boyunca Isparta’daki elmaların Türkiye ve Avrupa’daki pazarlara ulaşması bekleniyor.

Isparta'da üreticiler elma hasadı mesaisinde Haber

Isparta'da üreticiler elma hasadı mesaisinde

Tadı ve aromasıyla ön plana çıkan Isparta elmasında yüksek verim üreticinin yüzünü güldürüyor. Eğirdir, Gelendost, Gönen ilçelerinde üretimi yapılan elma için, bölgedeki ev hanımları da bahçelerde çalışarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, bölgenin tarım altyapısının güçlü olduğunu belirterek, "Türkiye'de 4 elmadan birini Isparta'da üretiyoruz. Şu anda ilimizin her tarafında, ilçelerinde elma hasadımız başladı. Kazasız belasız bereketli bir sezon diliyorum." dedi. Elma üretiminin meşakkatli bir iş olduğuna dikkati çeken Selçuk, "Ağaçlarımız dikildikten 3-4 yıl sonra meyve vermeye başlıyor. Elma yetişmesi, budanması, ilacı ve suyu gibi zor bir süreçten geçiyor sonra sofralarımıza geliyor. Ben üretimde bahçe sahiplerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Bölge çiftçilerinin Kovid-19 salgını sürecinde de elma üretimine devam ettiğini aktaran Selçuk, ürünlerin büyük şehirlere ve yurt dışına ihraç edildiğini dile getirdi. Selçuk, "Elma bahçelerinde çalışan kardeşlerimiz de iş imkanı bulabiliyor. İhraç sayesinde hem ülkemizin ekonomisine katkı sağlanıyor hem de ülkenin reklamı da yapılmış oluyor. Uzak Doğu ülkelerine, Rusya'ya, Avrupa'ya, Hindistan'a ve Çin gibi ülkelere ihraç ediliyor elmamız. Bu yıl elmada 1 milyon 250 bin ton rekolte bekliyoruz. Sürekli elma dikildiği için geçtiğimiz yıllara göre rekolte sürekli artarak devam ediyor." diye konuştu.

Isparta elmasına coğrafi işaret Haber

Isparta elmasına coğrafi işaret

Isparta elması coğrafi işaret belgesi aldı. Isparta Ticaret Borsası tarafından Isparta elması için 2020 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRK PATENT) mahreç işareti başvurusu yapıldı. TÜRK PATENT tarafından yapılan değerlendirme sonucu Isparta elması, rengi, tadı ve şekliyle coğrafi işaret aldı. Böylece Isparta’da 17 ürün coğrafi işaretli oldu. Isparta Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, Isparta’nın ekonomisine katkı sağlayan en önemli ürünün elma olduğunu belirtti. Ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 25’ini ürettiklerini dile getiren Şahin, “Buna karşılık ihracattaki payımız yüzde 45. Bu da şunu gösteriyor; Isparta elması rengi, tadı ve şekliyle her zaman ön planda. Bizler de Isparta Ticaret Borsası olarak elmamızın bu özelliklerini koruma altına almak ve pazar payımızı artırmak için çalışmalarımıza 2020 yılında başladık. 2020 yılında coğrafi işaret başvurumuzu yapmıştık. Zorlu bir süreç sonucunda 2023 Ağustos ayı sonunda elma coğrafi işaretimizi aldık ve Isparta elması adı altında elmamız koruma altına alındı. Tabii ki bu süreçten sonra pazar payımızı artırmak amacıyla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Öncelikle hazırlattığımız 6 dilde Isparta elması filmi var, onu dünyada gerekli birçok noktaya ulaştırdık. Bundan sonraki diğer tanıtım faaliyetleri için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu uzun bir süreç. Pazar payımızı artırabilmek adına birçok ülkenin ticaret müşavirleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah bunu da başarırsak Isparta elması hak ettiği değerini almış olacaktır” şeklinde konuşu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.