TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Istanbul

AGRONEWS - Istanbul haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Istanbul haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ocak Ayında Kurulan Şirket Sayısı Yüzde 12,8 Azaldı Haber

Ocak Ayında Kurulan Şirket Sayısı Yüzde 12,8 Azaldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Ocak ayına ilişkin Kurulan ve Kapanan Şirket İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Ocak ayında kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 12,8, kurulan kooperatif sayısı yüzde 11,2 ve kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 12,5 azaldı. Şirket Kapanışlarında Düşüş Aylık bazda kapanan şirket sayısı yüzde 74,1, kapanan kooperatif sayısı yüzde 79, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 19,9 oranında geriledi. Yıllık Bazda Artış Var Ocak 2025’te, Ocak 2024’e kıyasla kurulan şirket sayısı yüzde 2,1, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 8 arttı. Ancak kurulan kooperatif sayısı yüzde 29,2 azaldı. Kapanan şirket sayısı ise yıllık bazda yüzde 16,2, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 6,7, kapanan kooperatif sayısı ise yüzde 6,5 arttı. Sermaye Azaldı Ocak ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, Aralık ayına göre yüzde 24,7 oranında düşüş gösterdi. Kurulan şirketlerin yüzde 88,2’si limited, yüzde 10,3’ü anonim şirket, yüzde 1,5’i ise kooperatif olarak kaydedildi. En Fazla Şirket İstanbul'da Kuruldu Bu ay kurulan şirketlerin yüzde 35,9’u İstanbul, yüzde 11,1’i Ankara, yüzde 6,3’ü İzmir’de faaliyet göstermeye başladı. Ayrıca, Türkiye’nin tüm illerinde şirket kuruluşu gerçekleşti. Yabancı Sermayeli Şirketler Ocak 2025’te 537 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. Bunların 333’ü Türkiye, 26’sı İran, 22’si Almanya ortaklı olarak faaliyete başladı. Yabancı ortak sermayeli şirketlerin yüzde 77,5’lik sermaye payı yabancı yatırımcılara ait oldu. Şirket kuruluşlarındaki azalış, ekonomik durgunluk sinyali olarak değerlendirilirken, yıllık bazda artış göstermesi piyasada hâlâ hareketliliğin sürdüğüne işaret ediyor.

Uzmanlar Uyardı: Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Büyüyor Haber

Uzmanlar Uyardı: Marmara Denizi’nde Müsilaj Tehlikesi Büyüyor

Müsilaj Yeniden Göründü Marmara Belediyeler Birliği'nin 50. yılı kapsamında Bursa’da düzenlenen etkinlikte, Marmara Denizi ve müsilaj tehlikesi ele alındı. Programda konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağı olan planktonların aşırı çoğalması sonucu oluştuğunu belirtti. Deniz yüzeyinin sıcaklığının 10,5 dereceye ulaştığını vurgulayan Sarı, "Deniz şartlarında 40-50 yıllık rekorlar kırılıyor. Kirlilik önlenmezse müsilaj felaketi kaçınılmaz" dedi. Deniz Kirliliği Sorunu Çözülmedi Sarı, 1980'li yıllardan bu yana belediyeler ve hükümetler değişse de Marmara Denizi’ne atık deşarjının değişmediğini belirterek, şu tespitlerde bulundu: Evsel atıkların sadece %51,7’si ileri biyolojik arıtmadan geçiriliyor. Bandırma’da arıtma tesisi yok, sadece pompalama tesisi var ve atıklar doğrudan Marmara Denizi'ne deşarj ediliyor. Denize kıyısı olan belediyeler atıklarını pompalarla basıyor, ancak bu atıklar Marmara'da kalıyor. Saros Körfezi'ne Kadar Yayıldı Sarı, 2021’de hazırlanan eylem planı uygulanmış olsaydı bugün müsilaj sorununun yaşanmayacağını belirterek, müsilajın Kuzey Ege’deki Saros Körfezi’ni bile etkilediğini söyledi. Müsilaj nedeniyle deniz çayırlarının, mercanların ve midyelerin zarar gördüğünü, balıkçılık ve turizmin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Sarı, "Nisandan itibaren müsilaj yüzeye çıkacak. Küçük balıkçılar perişan durumda. Harekete geçmezsek Marmara’yı kaybedeceğiz" dedi.

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi Haber

30 Metre Derinde 6 Ton Tarım Ürünü Üretildi

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, 30 metre derinlikte, toprak kullanılmadan ve gün ışığı olmadan üretim yaparak dikkat çekiyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, iki yıl içinde 6 tondan fazla ürün elde ettiklerini belirtti. Merkez, ürünlerin yetiştirilmesinde kullanılan sistemlerin yanı sıra su tasarrufu ve çevre dostu üretimle öne çıkıyor. Parıldar, bitkilerin ihtiyaç duyduğu ışığın özel aydınlatma sistemleriyle sağlandığını, besin elementlerinin ise sulama suyuyla bitkilere verildiğini aktardı. Bu yöntemle pestisit kullanılmadan üretim yapılabiliyor, yılın 365 günü ürün yetiştirilebiliyor. KENT İÇİNDE UCUZ VE TAZE ÜRÜN 2022 yılında açılan merkez, Kağıthane Belediyesi ve İGSAŞ'ın ortak desteğiyle lojistik maliyetlerini düşürerek kentte yaşayanların taze ve uygun fiyatlı sebzelere ulaşmasını hedefliyor. Merkezde, 275 metrekarelik üretim alanında 40-100 kat daha fazla ürün elde edilebiliyor. Merkezde yapılan 88 farklı denemeden elde edilen veri setleri, yeni yatırımcılarla ücretsiz paylaşılıyor. Parıldar, bu merkezdeki asıl hedefin bilgi ve veri üretmek olduğunu, bu verilerin tarımsal üretim süreçlerini geliştirmede büyük rol oynayacağını ifade etti. GELECEĞİN TARIMI ZİYARETÇİLERE AÇIK 10 binden fazla ziyaretçiye kapılarını açan merkez, öğrenci ve araştırmacılara eğitim fırsatları sunuyor. Parıldar, gelecekte ilaç sanayisi için bitki üretimi gibi farklı projeleri de hayata geçirmeyi planladıklarını açıkladı. Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi, yüksek verimlilik ve yenilikçi tarım yöntemleriyle Türkiye’nin tarımda geleceğine ışık tutuyor.

İTO Başkanı Avdagiç: 2025 Enflasyonla Mücadelenin Kazanıldığı Yıl Olmalı Haber

İTO Başkanı Avdagiç: 2025 Enflasyonla Mücadelenin Kazanıldığı Yıl Olmalı

Gıda ve Hizmet Enflasyonu Öne Çıkıyor İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Aralık ayında manşet enflasyonun %1 ile son beş yılın en düşük seviyesine ulaştığını belirtti. Ancak taze meyve-sebze fiyatlarında yıllık %70, hizmet enflasyonunda ise %66 artış olduğunu vurguladı. "Gıda fiyatlarının dünya genelinde düşüş gösterdiği bir ortamda, Türkiye’de %70’lerde seyreden artışın kabul edilebilir bir açıklaması olamaz," diyen Avdagiç, tarımsal üretimi artırmanın ve fiyat istikrarını sağlamanın kritik olduğunu ifade etti. Kredi Politikalarının Yeniden Değerlendirilmesi Gerekli Avdagiç, enflasyonla mücadelede kredi piyasasına yönelik makro ihtiyati düzenlemelerin önemine de değindi. "KOBİ'lere yönelik kredi artış hızının limitlerinin yükseltilmesi olumlu bir adım. Üretim, yatırım ve ihracat kredilerinin maliyetlerini düşürecek düzenlemeler yapılmalıdır," dedi. Teknoloji, Rekabetin Anahtarı Haline Geldi Avdagiç, teknolojinin ekonomik rekabette belirleyici faktör olduğunu söyledi: "Teknolojide geri kalan alanlardaki katma değer açığı, üretim artışı yerine fiyat artışlarına neden oluyor ve bu durum kalıcı enflasyonist baskılar yaratıyor." İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi Güncelleniyor 1 Şubat 2025 itibarıyla yeni içerikle yayımlanacak olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, değişen tüketim alışkanlıkları ve yeni ürünleri kapsayacak şekilde yenilendi. Araştırmada, hane halkı tüketim verileri genişletilerek 12 ana harcama grubu ve 493 madde içeren bir sepet oluşturuldu. Bu değişiklikler, enflasyon ölçümünde daha hassas bir yaklaşım sunmayı hedefliyor.

İstanbul'da Yakalanan Yavru Gorilin Bakımı Devam Ediyor Haber

İstanbul'da Yakalanan Yavru Gorilin Bakımı Devam Ediyor

Özel Bir Alanda Koruma Altında İstanbul Havalimanı'nda Nijerya'dan Bangkok'a gönderilmek istenen bir kargoda ele geçirilen yavru gorilin, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ekiplerine teslim edilmesinin ardından bakım ve rehabilitasyonu sürüyor. Yavru goril, steril bir ortamda, yalnızca bakıcıları ve veterinerler tarafından özenle besleniyor. Rehabilitasyon sürecinde 1 kilo alarak 10 kilograma ulaştı. CITES Kurallarına Uygun Olmayan Sevkiyat DKMP 1. Bölge Müdürü Fahrettin Ulu, kargo kontrolünde yavru gorilin tespit edildiğini ve kargonun uluslararası CITES sözleşmesine uygun belgelerinin bulunmadığını belirtti. Bunun üzerine CITES ekiplerinin hayvana el koyduğunu açıklayan Ulu, yavru gorilin sağlık durumunun iyi olduğunu ancak yolculuk sonrası yorgun düştüğünü ifade etti. “Minik Gorilin Yaşamını Sürdürmesi Önceliğimiz” Afrika ekvatoryal ormanlarının doğal yaşam alanı olduğunu belirten Ulu, Türkiye’nin ekosistemine alışık olmayan yavru gorilin bağışıklık sistemi için özel bir koruma sağlandığını söyledi. Şu an yalnızca bakıcısı ve veterinerlerle temas eden yavru goril için özel bakım programı uygulanıyor. Uluslararası Süreç Takip Ediliyor Fahrettin Ulu, olayın CITES sekretaryasına ve ilgili ülkelere bildirildiğini vurguladı. Yavru gorilin yaşamını sürdürebilmesi için Bakanlık tarafından hassasiyetle sürecin takip edildiğini belirtti. Bu tür operasyonlar, nesli tehlike altındaki hayvanların korunması için uluslararası iş birliğinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.