TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#İstihdam

AGRONEWS - İstihdam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İstihdam haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Limonun Başkenti Erdemli’de Hasat Yoğunluğu Haber

Limonun Başkenti Erdemli’de Hasat Yoğunluğu

MERSİN (İHA) - 100 bin dekarı aşan üretimle Türkiye'nin limonun merkezi olan Mersin’in Erdemli ilçesinde, yılda 1 milyon tondan fazla limon üretiliyor. Şu sıralar yoğun hasat dönemi yaşanırken, bahçeden 6-7 TL’ye alıcı bulan limonlar, işçiler tarafından toplanıp ayrıştırma tesislerine gönderiliyor. Üretim sürecinde 10 bin kişiye istihdam sağlanıyor ve limonlar Balkanlar’dan Avrupa’ya 15 ülkeye ihraç ediliyor. BAHÇEDEN SOĞUK HAVA DEPOLARINA Sabah erken saatlerde hasada başlayan işçiler, limonları tek tek toplayıp küfelerle taşıyor. Limonların büyük bölümü yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına kaldırılıyor. "Lamas" ve "küt dikenli" cinslerin yoğun hasat edildiği kaydediliyor. Üreticilerden Nurettin Doğan, limonun bahçede 6-7 TL arasında alıcı bulduğunu ancak maliyetlerin yüksek olduğunu belirtiyor. Su ve gübre gibi masrafları hesap etmeden, kesilen her 10 ton limonda 4 tonunun işçilik masrafı olduğunu belirten Doğan, en düşük işçi yevmiyesinin 850 TL olduğunu açıkladı. KADIN İŞÇİLERE İSTİHDAM SAĞLIYOR Narenciye işleme tesisinde çalışan Eşe Bulut, limon üretiminin kadınlara büyük istihdam sağladığını vurguladı. Bulut, "Burası bizim ekmek kapısı. Limonun bize artısı çok fazla. Limon olmasa benim burada yapacağım bir işim olmaz. Limon sayesinde ben yılda 10 ay çalışıyorum. Burada çalışanlar evin yükünü omuzlayan, çocuklarına bakan insanlar. Gençlerimiz var, onlar da çalışarak aile bütçesine katkı sağlıyor" dedi. REKABET ZORLAŞIYOR Narenciye işleme tesisi sahibi ve Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Karagöz, limonun 15 ülkeye ihraç edildiğini, ancak artan maliyetlerin rekabeti zorlaştırdığını söyledi. Karagöz, "Dünyada limonu tek üreten biz değiliz. Mısır, İran, Çin ve İspanya var. İspanya dışındaki bütün ülkeler bizden daha avantajlı durumda. Çünkü oralarda maliyetler çok düşük. Ülkemizde maalesef ürün ucuz, maliyet daha yüksek. Maliyeti düşüremediğimiz sürece hem içeride hem de dışarıda rekabet şansımız azalıyor. Bu iş desteksiz olmaz. Bunu ürün bazında desteklemek gerekiyor. Örneğin bu sene hangi ürün para etmiyorsa ona destek verilmesi gerekiyor. Bu sene de limona destek verilmesi gerekiyor. Limonun durumu çok da iyi değil" dedi. ERDEMLİ’NİN ANA GEÇİM KAYNAĞI Sanayi sektörünün bulunmadığı Erdemli’de limon üretimi, bölgenin en önemli istihdam kaynağı. Karagöz, kadın istihdamıyla öne çıkan limon sektörünün hem üreticiyi hem de ihracatçıyı desteklemek için daha fazla teşvik desteğine ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

Kayseri'den Yıllık 3 Milyar TL'lik Sera OSB Atılımı Haber

Kayseri'den Yıllık 3 Milyar TL'lik Sera OSB Atılımı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kocasinan ilçesindeki Tarıma Dayalı Jeotermal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projesinin şehir ekonomisine yıllık 3 milyar TL katkı sağlayacağını açıkladı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) çalışmaları sonucunda 60 derece sıcaklıkta suyun bulunduğu projede, bin 500 kişiye istihdam sağlanması hedeflenirken, üretimin yüzde 75’inde kadın çalışanlar yer alacak. Kayseri Ticaret Borsası tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, Kocasinan ilçesi Elmalı Mahallesi’ndeki 1 milyon 247 bin metrekarelik alanda sebze ve meyve yetiştirilecek. Jeotermal kaynaklar sayesinde üretim verimliliği artarken, yıllık 35 bin ton sebze ve meyve üretimi planlanıyor. Projenin Türkiye’deki en başarılı jeotermal projelerden biri olduğuna vurgu yapan Başkan Bağlamış, genişleme planlarının devam ettiğini belirtti. "ŞEHRİMİZ ADINA ÇOK BÜYÜK BİR KAZANIM" Başkan Bağlamış, projeyle ilgili detaylı bilgi vererek, "Ortalama 60 derece sıcaklığımız var. 80 derece civarında da saniye debi hızı var. Mutluyuz, şehrimiz adına çok büyük kazanım oldu. Şu anda orada 1 milyon 247 bin metrekare bir arazimiz var. İnşallah burasını genişletmeyi düşünüyoruz. Ortalama 5 milyon metrekare yatırım alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Mevcutta 5 milyar TL yatırım olacak. Yıllık 3 milyar TL civarında şehrimize kazanım bekliyoruz. 50 milyon dolarlık bir ihracat beklentimiz var. Kayseri'de sebze ve meyve üretimi olarak yıllık 12 bin ton civarında kapasitemiz var. Sera OSB'miz faaliyete geçtiğinde burada yıllık 35 bin ton civarında sebze meyve üretimi gerçekleşecek" dedi. YENİ PROJELER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Bağlamış, Kayseri’nin tarım vizyonuna değer katmak için çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyledi. "Kayseri Ticaret Borsası olarak yeni projeleri de şehrimize kazandırma yolunda gayret içerisindeyiz. Kayseri Ticaret Borsası olarak şehrimizin tarım vizyonuna her geçen gün bir değer daha katıyoruz. Yeni değerler katmak içinde fizibilite çalışmalarımız var. Lisanslı depolar yaparak şehrimize bir vizyon daha katacağız. Boş durmak istemiyoruz. Şehrimizin hem ekonomik hem sosyal hem de istihdam alanında gelişimine katkı sağlamak için gece gündüz çalışıyoruz. Gayretlerimiz devam edecek" diye ekledi. Kayseri’nin hem tarım hem de istihdam alanında lider bir şehir olmasını hedefleyen bu proje, bölgenin gelişimine büyük katkı sunacak.

Elazığ’ın Çömlekleri 25 Ülkeye İhraç Ediliyor Haber

Elazığ’ın Çömlekleri 25 Ülkeye İhraç Ediliyor

ELAZIĞ (İHA) - Elazığlı iş insanı Metin Başbay, unutulmaya yüz tutan çömlekçiliği yeniden canlandırmak için 2017 yılında organize sanayi bölgesinde bir fabrika kurdu. 2019’da üretime geçen fabrikada, Elazığ’ın ısıya dayanıklı toprağı işlenerek ayda yaklaşık 150 bin çömlek üretiliyor. "Elizi" markasıyla Almanya, Hollanda, Fransa, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD gibi 25 ülkeye ihraç edilen bu ürünler, yıllık milyon dolarlık döviz getirisi sağlıyor. "TÜRKİYE ÇÖMLEK PAZARINDA LİDER OLABİLİR" Fabrikanın kurucusu Aziz Başbay, çömlek üretiminde kullanılan Elazığ toprağının kalitesiyle dünya çapında öne çıktığını belirtti. Başbay, "2018 yılında üretime başladık. Yaklaşık 1,5 sene kadar hammadde çalışmalarımız oldu. 2019 yılında piyasaya mal vermeye başladık. İlk aldığımızda 5 bin metrekareye yakın bir kapalı alanımız vardı. Biz bunu büyüterek 10 bin metrekareye yaklaştık. Makine yeniliklerine gittik. Şu anda 30 kişi çalışıyor. Hedefimiz 100 kişilik istihdam. Ayda 25 ton kadar toprağı işleyip ürüne çeviriyoruz. Hammadde Elazığ’dan çıkıyor, toprağımız ısıya dayanıklı bir toprak" dedi. SAĞLIKLI VE GELENEKSEL ÜRETİM Başbay, çömleğe olan ilginin giderek arttığını ve sağlığa zarar vermeyen yapısıyla tercih edildiğini ifade etti. "Toplumda bir eskiye dönüş var. Çömlek, şu an dikkat çeken bir ürün. Bize zaman zaman okullardan geziler düzenliyorlar. Çelik, alüminyum ve teflon pişirim olarak mutfaklarda kullanılıyor. İnsanlar her şeyi satın alabiliyor ama sağlığını satın alamıyor. Çömleğin hiçbir şekilde sağlığa zararı yok. Aksine katkısı var. İçerisinde kanserojen madde olan asbest ve alüminyum gibi elementler içermiyor. Biz sadece fırınlarda değil de ocak üzerinde mavi ateşte kullanılabilecek ürünler de yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz" diye ekledi. BÖLGE EKONOMİSİNE KATKI Fabrikada şu an 30 kişi istihdam ediliyor, ancak hedefleri bu sayıyı 100’e çıkarmak. Ayrıca, Elazığ ekonomisine ciddi bir katkı sağlayan fabrika, yıllık döviz gelirini artırmayı ve sektörde Türkiye’yi lider konuma getirmeyi amaçlıyor.

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu Haber

Gelir Dağılımında Zirve Yüzde 48,1 Payla En Üst Grubun Oldu

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 48,1’e gerilerken, en düşük gelir grubunun payı yüzde 6,3’e yükseldi. En yüksek gelir grubunun gelirden aldığı pay, 2023 yılına kıyasla 0,6 puan düşerken, en düşük gelir grubunun payı 0,2 puan artış gösterdi. Türkiye’de ortalama hanehalkı geliri yüzde 106,9 artarak 374 bin 899 TL’ye ulaştı. GİNİ KATSAYISI VE SOSYAL TRANSFERLERİN ETKİSİ Gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısı, 0,007 puan azalarak 0,413 olarak hesaplandı. Sosyal transferler hariç tutulduğunda bu oran 0,476’ya yükseldi. Emekli maaşları ve sosyal yardımların etkisiyle gelir dağılımındaki bozulma azaldı. YILLIK GELİRLERDE EĞİTİM VE SEKTÖR ETKİSİ Yıllık ortalama gelir, yükseköğretim mezunlarında 309 bin 721 TL’ye çıkarken, inşaat sektörü gelir artışında yüzde 115,4 ile öne çıktı. İşverenlerin yıllık geliri 804 bin 882 TL ile zirvede yer aldı. GELİR EŞİTSİZLİĞİNDE BÖLGESEL FARKLILIKLAR En yüksek gelir, İstanbul’da 257 bin 891 TL, en düşük gelir ise Van, Muş, Bitlis ve Hakkari bölgelerinde 91 bin 818 TL oldu. Gelir eşitsizliği İstanbul’da en yüksek seviyedeyken, Kocaeli ve çevresi eşitlikte ön sırada yer aldı. İSTİHDAMDA DÖNÜŞÜM VE HAREKETLİLİK 2023’te işsiz olanların yüzde 40,8’i 2024’te çalışmaya başladı. Çalışanların yüzde 90,6’sı iş hayatını sürdürürken, işgücüne katılımda da artış görüldü.

Doğan: Haber

Doğan: "Suriyelilerin Dönüşü Tarımı Tehdit Ediyor"

ADANA (İHA) - Suriye’deki 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi ve iç savaşın sona ermesiyle birlikte Suriyelilerin ülkelerine geri dönüşü hızlanıyor. Adana’da tarım sektörünün önemli bir kısmını oluşturan Suriyeli işçilerin yokluğu, çiftçileri ve sektörü tedirgin ediyor. "SURİYELİ İŞÇİLER OLMAZSA TARIM DURUR" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektöründe çalışan işçilerin yüzde 77’sinin Suriyeli olduğunu belirterek, "Tarım işçisi Suriyeliler ülkelerine dönerse ciddi sıkıntı yaşarız. Ucuz işçi ithal etmemiz gerekiyor" dedi. Doğan, "Türkiye'de yılın 365 günü hasat, ekim ve dikim yapılabiliyor. Suriyeliler 11 yıldır ülkemizde. Türkiye'de yaşayan Suriyeliler de ülkelerine dönmek istiyor. Şu anda önümüz kış ve kış şartlarında gidişler ağır ilerliyor. Havalar ısındığında gidişler daha da artacaktır. O zaman da tarım sektörü ciddi sekteye uğrayacak" diyerek, tarımda çalışan Suriyelilerin gitmesini istemediklerini ekledi. "YERLİ İŞÇİLER BAŞKA SEKTÖRLERE KAYDI" Başkan Doğan, Türk işçilerin turizm gibi hizmet sektörlerine yöneldiğini, bu nedenle tarımın ara eleman ihtiyacının karşılanamadığını ifade etti. Ucuz tarım işçilerinin gitmesi sonucunda tarım sektörünün biteceğini dile getiren Doğan, "Ülkemize Türki cumhuriyetlerden ve Afrika'dan ucuz işçi ithal etmeliyiz. O işçilere yerleşim yerlerinden uzak, sosyal donatı alanları yapılarak tarıma kazandırılmaları gerekiyor. Türkiye bir tarım ülkesi. Bizim yerli tarım işçilerimiz hep başka sektörlere geçti. 1980 öncesi Adana'da narenciye yok denecek kadar azdı. Ancak şu anda Adana'da narenciye çok fazla ve teknoloji gelişmediği için işçilere ihtiyacımız var" diye konuştu. "ADANA ŞİMDİDEN ZORLANIYOR" Şu an bile Adana’da tarım işçisi bulma konusunda zorluk yaşandığını belirten Doğan, bu durumun özellikle hasat ve ekim dönemlerinde tarımı daha da zorlayacağını söyledi. Suriyelilerin dönüşlerinin artmasıyla sorunun büyüyeceğini kaydeden Doğan, önlem alınması gerektiğini dile getirdi.

Kastamonu’da Hayvancılıkta OSB Dönemi Başlıyor Haber

Kastamonu’da Hayvancılıkta OSB Dönemi Başlıyor

KASTAMONU (İHA) - Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde inşa edilen ve bölgedeki hayvancılık sektörünü ayaklandırması beklenen Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) çalışmalar hızla ilerliyor. Tamamlandığında 500'den fazla kişiye istihdam yaratacak olan proje, bölge ekonomisinin kalkınmasını sağlayacak. Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, yapılan çalışmaların şu an %60'ını tamamladıklarını belirterek, "Bununla birlikte OSB'de üretimi görmek, tarıma dayalı ekonominin canlandığını, bölgemizde işsizliğin tamamen bittiğini görmek gerçekten bizleri çok heyecanlandırıyor" dedi. Altyapı ve elektrik şebeke çalışmaları devam eden OSB'nin 2025 yılı Eylül ayında tamamlanması hedefleniyor. OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte 500 kişilik istihdam sağlanacak ve bu sayede hayvancılık sektörü ciddi bir ivme kazanacak. Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Kastamonu, Devrekani OSB ile birlikte sektördeki üretimini artırmayı ve hayvan sayısını çoğaltmayı planlıyor. Başkan Altıkulaç, projeyle ilgili olarak, "Organize sanayi bölgemizin kuruluş işlemleri yaklaşık 8 yıl önce başladı ve 20 Eylül 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığında ihalemiz yapılarak yüklenici firmamıza teslim edildi. İhale bedelimiz 268 milyon 907 bin lira olarak gerçekleşti. Yapılan ihalede parsel kazı ve dolguları yapılacak ki bu bizler için son derece önemliydi" dedi. Devrekani OSB’nin devreye girmesiyle birlikte yerli çiftçiler, ürettikleri tarım ürünlerini kolayca satabilecek. Bu da bölgedeki tarım sektörünün ekonomik değer kazanmasına olanak tanıyacak. Başkan Altıkulaç, "Sanayi bölgemiz faaliyete geçtiğinde tarım anlamında satılamayan hiçbir şey kalmayacak. Bununla birlikte her yıl 20 bin besi hayvanı burada beslenecek ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunacak" ifadelerini kullanarak umutlu olduğunu aktardı. Projenin tamamlanmasının ardından, 81 parselin 51'ine başvurular yapıldı. Üç ay içinde bu parsellerin tahsisinin yapılacağı ve üretime geçileceği belirtiliyor. Devrekani OSB'nin, sadece ilçede değil, Kastamonu'nun tamamında işsizlikle mücadelede büyük rol oynaması bekleniyor.  Yerel halk da projeyi büyük bir heyecanla bekliyor. Kızılcık köyünden Mehmet Aygün, "Devrekani OSB, çok güzel oluyor. Kalkınma yeri, nereden bakarsanız 500'e yakın kişi oradan ekmek yiyecek. Hayvancısı, TIR sürücüsü, işçisi bunların hepsi ekmek yiyecek. Devrekani'de iş yeri sayımız az, başkanımızdan Allah razı olsun, bizim için böyle iş sahaları açıyor" diye konuştu. Başakpınar köyünden Mustafa Baştaş ise, "Şu anda orada düzleştirme çalışması yapılıyor. Altyapısını yapıyorlar. Çok güzel, koskoca devasa bir yer olmuş. Yapıldığı zaman daha güzel olacak" diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.