TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Izmir

AGRONEWS - Izmir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Izmir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Güzelbahçe Belediyesi'nden Çiftçiye Destek Eli Haber

Güzelbahçe Belediyesi'nden Çiftçiye Destek Eli

İZMİR (İHA) - Güzelbahçe Belediyesi, ilçedeki Payamlı, Küçükkaya ve Çamlı köylerinde tarımla uğraşan çiftçilere 1,5 ton bordo bulamacı ve 3 ton kükürt dağıtarak destek sağladı. Belediye Başkanı Mustafa Günay, belediyeye devredilen tarım arazilerini köylülerin kullanımına sunduklarını belirterek, sadece arazi vermenin yeterli olmadığını, üreticilere destek sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Günay, çiftçilerin ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini ve tarım ürünlerine ulaşımda maliyetlerin arttığını vurguladı. "Bizler eğer bu köylümüzü üretemez hale getirirsek bizler tükeniriz, yok oluruz. Köylü üretmeli, köylü üretmezse göç eder. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bunun önüne de köylüyü, çiftçiyi desteklersek geçebiliriz. Biz Güzelbahçe Belediyesi olarak köylümüze birçok konuda destek oluyoruz. 6360 sayılı yasayla belediye geçen toplam 130 dönümlük yerin kullanım hakkını köylülerimize verdik. Köylüler ekecek, üretecek ki biz ürünleri pahalı almayalım" diye ekledi. "Ekonomik zorluklar çiftçimizi ciddi anlamda etkiliyor. 10 kg bordo bulamacının fiyatı 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında, kükürdün torbası 600 ile 1000 TL arasında değişiyor. Çiftçi bu ekonomik zorluklarda ne kadar alacak ve ne kadar kullanabilecek? Bu desteği devletin sağlaması gerekiyor. Çiftçinin yaşamasını istiyorsak destek olmak zorundayız, çiftçi biterse biz de biteriz ve tüm ürünlerde dışa bağımlı olmaya başlarız. O yüzden çiftçiye desteğimiz sürecek. Her zaman şunu söyledim, artık herkes köylere dönecek. Bu yüzden yerinizi yurdunuzu satmayın. Çünkü hayat toprakta, toprak olmazsa, binanın, arabanın, paranın bir anlamı olmaz. Toprak olacak ki bunların bir anlamı olsun. Köylümüze çiftçimize desteğimiz devam edecek. Onlar üretecek biz alacağız ve ülkemizi bu şekilde kalkındıracağız" diyen Günay, mart ayında gübre desteği de sağlayacaklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir’den Kestane Üreticisine Destek Haber

İzmir Büyükşehir’den Kestane Üreticisine Destek

Kestane Kanseriyle Mücadele Hız Kazandı Küçük Menderes Havzası’nın önemli ürünlerinden kestanede görülen kestane kanseri hastalığına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 mahallede bin 634 üreticiye destek sağladı. Üreticilere toplam 4 bin 575 litre ardıç katranı, bin 938 kilogram göztaşı ve 6 bin 239 litre sodyum hipoklorit dağıtıldı. Ayrıca ziraat mühendisleri, hastalıkla doğru mücadele yöntemlerini uygulamalı olarak anlattı. Uygulamalı Eğitim ve Malzeme Desteği Ziraat Mühendisi Dr. Elvan Hatipoğlu, kestane kanserinin mantar hastalığı olduğunu ve hızla yayıldığını belirterek, “2018’den beri üreticilere ardıç katranı, bordo bulamacı ve sodyum hipoklorit desteği sağlıyoruz. Hastalıklı dalların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için eğitimler veriyoruz. Üreticilerimiz bu yöntemleri benimsedi, artık mücadeleyi daha bilinçli bir şekilde sürdürüyorlar” dedi. “Hastalıkla Mücadele Alanlarda Toparlanma Sağladı” Kestane kanseri nedeniyle rekoltede düşüş yaşandığını ifade eden Hatipoğlu, hastalıkla mücadele edilen bölgelerde üretimin iyileşmeye başladığını söyledi. Kestanenin bölge için hem ekonomik hem de tarımsal değerinin büyük olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, hastalığın yayılmasını engellemek için çalışmaların devam edeceğini belirtti. Üreticiler Desteği Memnuniyetle Karşılıyor Kiraz Yeşildere Mahallesi Muhtarı Mustafa Aksu, kestane kanserinin bölge üreticisinin en büyük sorunu olduğunu ifade ederek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardımları sayesinde mücadele ediyoruz. Kestane bizim için çok önemli bir gelir kaynağı. En büyük temennimiz, kestanenin yok olmaması” dedi. Üretici Bilal Karakaya ise, belediyenin desteklerinden memnun olduğunu dile getirerek, “Göztaşı, katran ve çamaşır suyu yardımlarıyla mücadeleye devam ediyoruz. Eğer mücadele başarılı olursa yeniden güzel bir gelir kaynağına kavuşabiliriz” dedi. Bölge Ekonomisine Katkı Sağlanacak Kestane kanseriyle mücadele kapsamında hem hastalığın yayılmasını engellemek hem de üretimi desteklemek için yapılan bu çalışmaların, Ege Bölgesi’nin en kaliteli kestanelerinin yetiştiği bölgede üreticilere önemli bir ekonomik destek sağlayacağı belirtiliyor.

Uzmanlar Salmonella Tehlikesine Karşı Uyarıyor Haber

Uzmanlar Salmonella Tehlikesine Karşı Uyarıyor

İZMİR (İHA) - İzmir’de kumpir yedikten sonra hastaneye kaldırılan Servet Polat’ın ölümünün ardından Tarım Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, Polat'ın yediği üründe Salmonella bakterisi tespit edildi. Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Ece Yıldız Öztürk, bu bakterinin çiğ veya az pişmiş gıdalarda sıkça görüldüğünü ve ölümcül olabileceğini söyledi. Öztürk, gıda güvenliği ve hijyenin önemine vurgu yaparak, bu tür bakterilere karşı alınması gereken önlemleri anlattı. SALMONELLA’NIN TEHLİKELERİ Dr. Öztürk, "Salmonella bakterisi toksin üretmez, bağırsakta çoğalarak vücudumuzda enfeksiyon oluşturur. Salmonella’ların yaklaşık 2 bin 300 tipi vardır, 2 bin kadar serotipi insanlarda hastalığa neden olur. Bazı tipleri tamamen zararsız olduğu gibi, Salmonella enteritidis ve Salmonella typhimurium gibi bazı tipleri de özellikle gıdalarda yüksek oranda bulunduklarında hastalık yapabilir, zehirlenmeye yol açabilir. Gıdalarda Salmonella’ların hangi türü bulunursa bulunsun insanlar için yüksek potansiyel risk oluşturur ve yüzde 33 oranı ile çok rastlanan bir zehirlenme türüdür" dedi. Özellikle hayvansal gıdaların tüketilmesiyle bulaşan bakterinin karın ağrısı, ishal, ateş ve titreme gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Risk grubundaki kişiler arasında özellikle bebekler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler bulunuyor. ÇAPRAZ BULAŞMAYA DİKKAT Bakterinin genellikle hayvan dışkısıyla kirlenmiş gıdalarda bulunduğunu ifade eden Öztürk, çiğ ve pişmiş gıdaların bir arada tutulmasının tehlikeli olduğuna dikkat çekti. "Genellikle hayvan dışkısı ile kontamine gıdalar yenmesiyle insanlara bulaşır. Kirlenmiş yumurta, kümes hayvanları, et ve et ürünleri, çiğ süt veya meyve suyu, peynir, kontamine çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler bulaşma kaynağı olabilir. Ayrıca pişirilmeden yenen bazı gıdaların, örneğin meyve ve sebzelerin çiğ et ile teması sonrasında çapraz bulaştırma sebebiyle de insanlara bulaşma tehlikesi vardır" dedi. KORUNMA YÖNTEMLERİ Dr. Öztürk, Salmonella’dan korunmak için şu önerilerde bulundu: Kesilen hayvanlar sıkı şekilde kontrol edilmeli. Üretim sırasında çalışanlar hijyen kurallarına uymalı. Gıdaların iç sıcaklığı en az 75 santigrat dereceye ulaşmalı. Çiğ ve pişmiş gıdalar ayrı tutulmalı, aletler ve ekipman temiz olmalı. Dondurulmuş ürünler çözüldükten sonra hemen tüketilmeli ve yeniden dondurulmamalı. Gıdaların saklandığı alanlar haşere ve zararlılardan korunmalı. Ayrıca, suyun mikrobiyolojik olarak steril olması gerektiğini vurgulayan Öztürk, periyodik Salmonella kontrollerinin yapılmasının önemini belirtti. Uzmanlar, tüketicilerin bilinçli olmasının ve gıda işletmelerinin sıkı önlemler almasının, bu tehlikeli bakterinin yayılmasını önlemede büyük rol oynayacağını ifade ediyor.

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı Haber

25 Yıl Sonra Döndüğü Memleketinde Başarı Hikâyesi Yazdı

AĞRI (İHA) - İzmir’de 25 yıl yaşayan ve 2017’de memleketi Ağrı’ya dönen Suzan Aydın, hayvancılık alanında örnek bir başarıya imza attı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında 6 düve sahibi olan 44 yaşındaki Aydın, Ağrı’nın Çakıroba köyünde başladığı hayvancılık faaliyetlerini genişleterek bugün 50 büyükbaş hayvanın bakımını yapıyor. Artan hayvan sayısıyla birlikte 2020 yılında Doğu Anadolu Projesi (DAP) desteğine başvuran Aydın, yüzde 50 hibe desteğiyle modern bir ahır inşa etti. Şu an tüm hayvanlarının gebe olduğunu belirten Aydın, hedefinin 200 büyükbaş hayvana ulaşmak olduğunu söyledi. Sabah 6.30’da hayvanların yem ve temizlik işleriyle ilgilenen Aydın, "Kadınlara tavsiyem, evde oturmasınlar, üretimle uğraşsınlar" dedi. İşe başladığında durumlarının çok iyi olmadığını ama azimle bugünlere geldiklerini ifade etti. Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Hüseyinoğlu, Suzan Aydın’ın işletmesini ziyaret ederek genç çiftçi projelerinin önemine vurgu yaptı. Hüseyinoğlu, "Suzan abla, 2017 yılında İzmir'den köyüne dönerek hayvancılığa başladı. Genç Çiftçi Projesi'yle başladığı bu yolda, hayvan sayısını artırarak DAP'tan yüzde 50 hibeyle modern bir ahır kurdu. Bu süreçte elde ettiği gelirle tarla ve traktör alarak yem bitkisi üretimine de geçti. Kendisi, hayvancılıkta doğru destek ve azimle nasıl başarı elde edileceğinin örneğidir" dedi. Ağrı’nın hayvancılıkta büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Hüseyinoğlu, ilde 313 bin büyükbaş ve 1 milyon 591 bin küçükbaş hayvan varlığı bulunduğunu ve genç çiftçilere yönelik desteklerin süreceğini ifade etti. Ayrıca hayvan hastalıklarına karşı aşılamalar ve küpeleme çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

İzmir 2030'da Sıfır Karbon Hedefine İlerliyor Haber

İzmir 2030'da Sıfır Karbon Hedefine İlerliyor

Avrupa’nın İlk Ödüllü Şehri İzmir, AB üyesi olmayan şehirler arasında “Misyon Etiketi” alan ilk kent oldu. 2030 hedefiyle sıfır karbon çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğa dostu projeleriyle hem Türkiye’de hem Avrupa’da öncü bir şehir olmayı hedefliyor. Başkan Tugay: "Öncü Olmalıyız" İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in Türkiye’de iklim nötr olma yolunda ilerleyen ilk şehir olduğuna dikkat çekerek, “Fosil yakıtları azaltıp yenilenebilir enerjiye geçerek karbon emisyonlarını dengelemeliyiz. İzmir’i hem Türkiye hem de Avrupa için ilham kaynağı yapacağız” dedi. Enerji Tüketiminde Karbon Azaltımı NetZeroCities kapsamında İzmir, enerji tüketimini karbondan arındırmayı hedefleyen “GCC-SYNERGY” projesiyle 25 pilot şehir arasında yer aldı. 2 yıl sürecek proje, enerji kaynaklarının verimli kullanımına odaklanıyor. Dirençlilik ve Risk Analizleri “İklime Hazır İzmir” projesiyle, kent ölçeğinde iklim uyum stratejileri geliştirilecek. 145 bin euro hibe alan proje, İzmir’in kırılganlık ve risk analizlerini güncelleyerek kapsamlı eylem planları oluşturacak. 20 Milyar Euro Yatırım Gerekiyor İzmir’in sıfır karbon hedefi için gerekli olan emisyon azaltımı 21 milyon ton karbondioksite eşdeğer. Bu hedefe ulaşmak için 20 milyar euro yatırım planlanıyor. İzmir’in ulaşım, atık yönetimi, tarım ve kentsel dönüşüm gibi alanlardaki tüm projeleri iklim değişikliği hedefleriyle uyumlu şekilde yürütülüyor. Avrupa'da Güçlü Pozisyon AB fonlarına erişimi kolaylaşan İzmir, akıllı şehirler ağı içinde önemli bir yer edindi. Bu adımlar, İzmir’i yalnızca Türkiye’de değil, Avrupa’da da sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda lider bir şehir haline getirecek.

Tarım Arazisine Konut Projesi Skandalı Haber

Tarım Arazisine Konut Projesi Skandalı

İstanbul merkezli ArsaVev isimli şirketin İzmir'in Dikili ilçesindeki tartışmalı projelerine bir yenisi eklendi. Şirketin, imar planlarında tarım arazisi olarak kayıtlı bir bölgede 33 bloktan oluşan bir konut projesi başlattığı ortaya çıktı. ArsaVev daha önce, turizm alanında kalan bir başka arazide konutları imara aykırı şekilde lüks daire olarak satışa sunmuştu. Şirketin yeni projesi, Bahçeli Mahallesi’nde 141 bin metrekarelik bir alanda hayata geçiriliyor. Ancak bu alan hem Dikili Belediyesi’nin e-imar uygulamasında hem de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kayıtlarında "tarla" olarak geçiyor. Bölgenin henüz imar planı bulunmamasına rağmen şirket, inşa edeceği konutları 5 milyon TL’den satışa çıkardı. PLANA GÖRE TURİZM ALANI "Ekmas Dikili 2. Etap" projesinin yer aldığı parsel, 25 bin ölçekli Dikili Termal Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Nazım İmar Planı’nda turizm alanı olarak işaretlenmiş durumda. Fakat imara açılmamış bölgede bu plana dayanarak konut inşa edilmesi mümkün değil. Ayrıca, proje için herhangi bir ÇED sürecinin başlatılmadığı ve imar planı çalışmasının olup olmadığı da bilinmiyor. Bölgedeki mevcut villa tipi evler 2 kat sınırıyla sınırlı iken, yeni projede binalar 5 kat olarak tasarlanmış. KONUTLAR ŞİMDİDEN TÜKENDİ ArsaVev, projeyi İzmir merkezli Ekmas Holding’in Ekmas Yapı ortaklığıyla sürdürüyor. İnternet üzerinden satışa çıkarılan konutların tamamının satıldığı belirtiliyor. FENERBAHÇE SPONSORLUĞU VE TARTIŞMALI REKLAM Şirketin sahibi Bülent Öztürk, aynı zamanda Fenerbahçe Spor Kulübü sponsorları arasında yer alıyor. ArsaVev, daha önce Okan Bayülgen’in oynadığı reklamlarıyla gündeme gelmişti. Reklamlarda, hacizli otel odaları ve arsa paylarının satışa sunulduğu iddiaları tartışma yaratmış, bu nedenle Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü şirketin reklamlarını durdurma kararı almıştı. ArsaVev’in "trend yazlık bölgelerde erişilebilir evler" sloganıyla Çeşme, Foça, Bodrum gibi turistik bölgelerde de projeleri olduğu biliniyor. Ancak bu projelerin birçoğu imar ve yasalara uygunluk açısından soru işaretleri yaratıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.