TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Izmir

AGRONEWS - Izmir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Izmir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Don afeti İzmir’in yüksek kesimlerinde tüm ürünleri vurdu Haber

Don afeti İzmir’in yüksek kesimlerinde tüm ürünleri vurdu

TZOB Başkanı Bayraktar: “65 ilde hasar oluştu” Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İzmir’in Kemalpaşa ilçesindeki 75. Yıl ve Cumhuriyet mahallelerinde don zararını yerinde inceledi. Bayraktar, sadece İzmir değil, 65 ilde tarımsal üretimin don, kuraklık ve mevsim kaymaları nedeniyle zarar gördüğünü belirtti. “İlkbahardayız ama kışı yaşıyoruz, bu çok ciddi bir mevsim kayması. Tarımsal üretim desenini yeniden gözden geçirmemiz gerekebilir,” dedi. İzmir'de kiraz ve üzüm üretimi tehdit altında Bayraktar, İzmir’in özellikle ihracat kalemi olan kirazda ciddi kayıplar yaşandığını, bunun dışında üzüm, şeftali, nektarin, kayısı ve kivide de büyük zarar oluştuğunu vurguladı. “Bazı ürünler yüzde 100 zarar gördü. Bu ürünleri bu yıl hiç göremeyeceğiz,” diyerek, bu durumun yoksul kesimleri daha da zorlayacağını söyledi. Genç çiftçiler göç edebilir Tarımsal üretimdeki belirsizlik ve maddi kayıpların gençleri tarımdan uzaklaştırdığına dikkat çeken Bayraktar, “Gençleri artık tarlada göremiyoruz. Bu destekler sağlanmazsa büyükşehirlere göç hızlanır,” uyarısında bulundu. TARSİM ve borç yapılandırması çağrısı Don olayının ardından çiftçilerin büyük çoğunluğunun sigorta yaptırmadığını hatırlatan Bayraktar, TARSİM eksperlerinden memnun olmayan çiftçilerin TZOB’a bildirimde bulunmasını istedi. Ayrıca bankalara olan çiftçi borçlarının da yapılandırılması gerektiğini vurguladı. Ağaçlar kurudu, önümüzdeki yıl meyve vermeyebilir Don nedeniyle bazı ağaçların ve dalların kuruduğunu, bu ağaçların önümüzdeki yıl meyve vermeyeceğini söyleyen Bayraktar, çiftçilere nakit destek verilmesi gerektiğini vurguladı. “Bir gecede emek yok oldu. Açık fabrikada üretim yapıyoruz. Doğal afetlerin en büyük mağduru çiftçidir,” dedi. Kemalpaşa’dan Manisa’ya Bayraktar’ın Kemalpaşa’daki incelemelerine Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da katıldı. Heyet, İzmir’deki incelemelerin ardından Manisa’ya geçerek üreticilerle bir araya geldi.

Urla’da sakız enginarında hasat zamanı: Tarlada 20, tezgahta 50 TL Haber

Urla’da sakız enginarında hasat zamanı: Tarlada 20, tezgahta 50 TL

Mayıs sonuna kadar hasat sürecek Urla’ya özgü, karaciğer dostu olarak bilinen sakız enginarında hasat heyecanı başladı. Aralık ayında başlayan hasat, mayıs sonuna kadar devam edecek. Tarladan 20 TL’ye çıkan enginar, pazarda 40-50 TL arasında alıcı buluyor. Ürünler yapraklı ya da çanak formunda Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. İnternetten tüm Türkiye’ye ulaşıyor Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, enginarın lezzetinin Türkiye’de benzeri olmadığını belirterek, “Pandemiden sonra internet satışları sayesinde ürünümüz artık Türkiye’nin her yerine ulaşıyor” dedi. Kooperatiflerin desteğiyle enginar daha geniş kitlelere tanıtılıyor. Soğuk ve kuraklık üreticiyi zorladı Uslucan, bu yıl mart ortasında yaşanan kırağının ürünlere zarar verdiğini belirtti: “Soğuktan etkilendik, sonra toparladık ama kuraklık artarak devam ediyor. Her yıl daha zor bir sezon geçiriyoruz.” İlçede yaklaşık 800 dönüm arazide enginar üretimi yapılıyor. Gençler tarıma kazandırılamıyor Üretimdeki en büyük sıkıntının gençlerin tarlaya uzak kalması olduğunu vurgulayan Uslucan, “60 yaş üstü üreticilerimiz çalışmaya devam ediyor ama gençleri toprakla barıştıramadık” dedi. Festivalle tanıtım artıyor Her yıl düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali sayesinde ürünün tanıtımı yapılıyor. Bu yılki festival, 25-26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. “Enginar her şekilde tüketilebilir” 67 yaşındaki üretici Bülent Karabin, enginarın her türlü yemekte kullanılabileceğini söyleyerek, “Ağustos ayında sulayıp üretime başlıyoruz. Sabah erkenden tarlaya gelip çalışıyoruz” dedi. Eşi Gül Karabin ise masrafların çok olduğunu belirterek, “Gün boyu çalışıp akşam da evde enginar temizliyoruz. Yaz-kış buradayız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı Haber

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı

Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yeni bir başarıya imza attı. 2024-2025 sezonunun ilk yarısında ihracat yüzde 13 artarak 310 milyon dolara yükseldi. İhraç edilen Sultaniye üzümünün yüzde 90’ı ise Manisa’dan gerçekleştirildi. Üretim Düşse de İhracat Artışta Türkiye, hem üretim hem de ihracatta dünya lideri konumunda bulunduğu çekirdeksiz kuru üzümde başarılı bir sezon geçiriyor. Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 55 bin üretici tarafından üretilen kuru üzüm, 2024/25 sezonunun ilk yarısında 274 milyon dolardan 310 milyon dolara çıkarak yüzde 13’lük bir artış gösterdi. Rekolte geçtiğimiz sezona göre yüzde 32 düşmesine rağmen, ihracat fiyatlarının yükselmesi Türk üzümünün dünya pazarındaki önemini bir kez daha kanıtladı. Manisa Ticaret Borsası, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm için Avrupa Birliği coğrafi işaret alma sürecini sürdürüyor. Coğrafi işaret tescilinin tamamlanmasıyla yeni pazarlara açılma ve daha yüksek kazanç elde edilmesi hedefleniyor. İhracatın Büyük Kısmı Avrupa’ya Yapıldı 2024-25 sezonunun ilk yarısında Türkiye, 77 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. En büyük pazarlar Avrupa ülkeleri olurken, İngiltere yüzde 50’lik artışla zirvede kaldı. İngiltere’ye yapılan ihracat 59 milyon dolardan 88,5 milyon dolara çıktı. Hollanda’ya kuru üzüm ihracatı yüzde 10 artışla 40 milyon dolara ulaştı. İtalya, Türkiye’den çekirdeksiz kuru üzüm ithalatını yüzde 32 artırarak 31,3 milyon dolara çıkardı ve Almanya’yı geride bıraktı. Türkiye, 6 aylık dönemde 310 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, bunun yüzde 85’ini oluşturan 263 milyon dolarlık kısmı Avrupa ülkelerine yapıldı. Üzüm ihracatındaki bu yükseliş, sektörün geleceği için umut verici olarak değerlendiriliyor.

Güzelbahçe Belediyesi'nden Çiftçiye Destek Eli Haber

Güzelbahçe Belediyesi'nden Çiftçiye Destek Eli

İZMİR (İHA) - Güzelbahçe Belediyesi, ilçedeki Payamlı, Küçükkaya ve Çamlı köylerinde tarımla uğraşan çiftçilere 1,5 ton bordo bulamacı ve 3 ton kükürt dağıtarak destek sağladı. Belediye Başkanı Mustafa Günay, belediyeye devredilen tarım arazilerini köylülerin kullanımına sunduklarını belirterek, sadece arazi vermenin yeterli olmadığını, üreticilere destek sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Başkan Günay, çiftçilerin ekonomik zorluklarla mücadele ettiğini ve tarım ürünlerine ulaşımda maliyetlerin arttığını vurguladı. "Bizler eğer bu köylümüzü üretemez hale getirirsek bizler tükeniriz, yok oluruz. Köylü üretmeli, köylü üretmezse göç eder. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Bunun önüne de köylüyü, çiftçiyi desteklersek geçebiliriz. Biz Güzelbahçe Belediyesi olarak köylümüze birçok konuda destek oluyoruz. 6360 sayılı yasayla belediye geçen toplam 130 dönümlük yerin kullanım hakkını köylülerimize verdik. Köylüler ekecek, üretecek ki biz ürünleri pahalı almayalım" diye ekledi. "Ekonomik zorluklar çiftçimizi ciddi anlamda etkiliyor. 10 kg bordo bulamacının fiyatı 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında, kükürdün torbası 600 ile 1000 TL arasında değişiyor. Çiftçi bu ekonomik zorluklarda ne kadar alacak ve ne kadar kullanabilecek? Bu desteği devletin sağlaması gerekiyor. Çiftçinin yaşamasını istiyorsak destek olmak zorundayız, çiftçi biterse biz de biteriz ve tüm ürünlerde dışa bağımlı olmaya başlarız. O yüzden çiftçiye desteğimiz sürecek. Her zaman şunu söyledim, artık herkes köylere dönecek. Bu yüzden yerinizi yurdunuzu satmayın. Çünkü hayat toprakta, toprak olmazsa, binanın, arabanın, paranın bir anlamı olmaz. Toprak olacak ki bunların bir anlamı olsun. Köylümüze çiftçimize desteğimiz devam edecek. Onlar üretecek biz alacağız ve ülkemizi bu şekilde kalkındıracağız" diyen Günay, mart ayında gübre desteği de sağlayacaklarını belirtti.

İzmir Büyükşehir’den Kestane Üreticisine Destek Haber

İzmir Büyükşehir’den Kestane Üreticisine Destek

Kestane Kanseriyle Mücadele Hız Kazandı Küçük Menderes Havzası’nın önemli ürünlerinden kestanede görülen kestane kanseri hastalığına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 mahallede bin 634 üreticiye destek sağladı. Üreticilere toplam 4 bin 575 litre ardıç katranı, bin 938 kilogram göztaşı ve 6 bin 239 litre sodyum hipoklorit dağıtıldı. Ayrıca ziraat mühendisleri, hastalıkla doğru mücadele yöntemlerini uygulamalı olarak anlattı. Uygulamalı Eğitim ve Malzeme Desteği Ziraat Mühendisi Dr. Elvan Hatipoğlu, kestane kanserinin mantar hastalığı olduğunu ve hızla yayıldığını belirterek, “2018’den beri üreticilere ardıç katranı, bordo bulamacı ve sodyum hipoklorit desteği sağlıyoruz. Hastalıklı dalların temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için eğitimler veriyoruz. Üreticilerimiz bu yöntemleri benimsedi, artık mücadeleyi daha bilinçli bir şekilde sürdürüyorlar” dedi. “Hastalıkla Mücadele Alanlarda Toparlanma Sağladı” Kestane kanseri nedeniyle rekoltede düşüş yaşandığını ifade eden Hatipoğlu, hastalıkla mücadele edilen bölgelerde üretimin iyileşmeye başladığını söyledi. Kestanenin bölge için hem ekonomik hem de tarımsal değerinin büyük olduğunu vurgulayan Hatipoğlu, hastalığın yayılmasını engellemek için çalışmaların devam edeceğini belirtti. Üreticiler Desteği Memnuniyetle Karşılıyor Kiraz Yeşildere Mahallesi Muhtarı Mustafa Aksu, kestane kanserinin bölge üreticisinin en büyük sorunu olduğunu ifade ederek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardımları sayesinde mücadele ediyoruz. Kestane bizim için çok önemli bir gelir kaynağı. En büyük temennimiz, kestanenin yok olmaması” dedi. Üretici Bilal Karakaya ise, belediyenin desteklerinden memnun olduğunu dile getirerek, “Göztaşı, katran ve çamaşır suyu yardımlarıyla mücadeleye devam ediyoruz. Eğer mücadele başarılı olursa yeniden güzel bir gelir kaynağına kavuşabiliriz” dedi. Bölge Ekonomisine Katkı Sağlanacak Kestane kanseriyle mücadele kapsamında hem hastalığın yayılmasını engellemek hem de üretimi desteklemek için yapılan bu çalışmaların, Ege Bölgesi’nin en kaliteli kestanelerinin yetiştiği bölgede üreticilere önemli bir ekonomik destek sağlayacağı belirtiliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.