TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Izmir Büyükşehir Belediyesi

AGRONEWS - Izmir Büyükşehir Belediyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Izmir Büyükşehir Belediyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mahalle bostanında hasat zamanı Haber

Mahalle bostanında hasat zamanı

Kendi ektikleri yazlık sebzeleri toplayan kadınlar, bostan sayesinde hem ev ekonomilerine destek oluyor hem de sosyalleşiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü, Mercek Projesi kapsamında Kadifekale’de mahalle bostanı kurdu. Kadifekaleli kadınlar, 6 dönümden oluşan bostanda yazlık ve kışlık sebzeleri ekiyor. Atalık tohumlardan oluşan fideleri ve ürünler için kullanılan suyu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden temin eden kadınlar, ürünlerin olgunlaşmasıyla hasat yapmaya başlıyor. Bostan sayesinde pazar alışverişine daha az gittiklerini belirten kadınlar, bostanda hem huzur bulduklarını hem de dayanıştıklarını ifade ediyor. 137 kadın bostanda ürün yetiştiriyor Mercek Projesi’nde sosyolog olarak görev yapan Elif Gökçen, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü’ne bağlı Mercek Projesi kapsamında kurulan mahalle bostanında hasadımız yapılıyor. Bostanımız Kadifekale’de 6 dönüm olmak üzere üç etaptan oluşuyor. Toplam 137 kadın, bostanımızda ürün yetiştiriyor” bilgisini verdi. Yazlık ve kışlık ürünler ekiliyor İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın atalık tohumlardan üretilen fideleri, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın ise ürünlerin ihtiyacı olan suyu temin ettiğini kaydeden Gökçen, “Yazın domates, biber, patlıcan, kışın da karnabahar, brokoli ve yeşillik ekiliyor. Kadınlar, buradaki ürünler sayesinde pazara fazla gitmediklerini söylüyor. Kadifekale mahalle bostanımız, kadınlar tarafından bir sosyalleşme alanı olarak da kullanılıyor. Burası, kadınların bir arada olduğu, dayanışmayı güçlendirdiğimiz bir alan. Burada çeşitli etkinlikler ve piknik de düzenliyoruz” ifadelerini kullandı. “Pazara gitmiyorum” Mahalle bostanına patlıcan, biber, domates ektiğini söyleyen Melek Sincar, “Mahalle bostanımız, belediyemiz tarafından bize verildi. Bu sene yaz ayı için patlıcan, biber ve domatesin yanında kavun için de fide verdiler. Toprak verimli. Bu sene sulama konusunda da destek verildi. Buradan topladığımız ürünlerle türlü, kızartma, dolma yapıyoruz. Pazara gitmiyorum. Bugün bostana gelip ürünlerimi topladım. Bir haftalık sebze ihtiyacımı karşıladım. Bostanda huzur buluyorum, mutlu oluyorum. Buraya gelen kadınlarla kaynaşıyoruz, etkinlik düzenliyoruz. Buranın faydasını çok gördüm. Daha önce ekim konusunda bilgim olduğunu sanırdım ama aslında bilmiyormuşum. Burada çok şey öğrendim” dedi. “Kadınlarla dayanışma içindeyiz” 2 yaşındaki oğlu Ali Esat Yalçın’la bostandan ektiği biber, patlıcan ve domatesin hasadını yapan Dilan Yalçın, “Kavunlarımızı da bu sene ilk kez hasat edeceğiz. Güzel bir proje. Mahallemizde olduğu için rahatlıkla gelebiliyoruz. Kendi ektiğimiz ürünü koparıp yemek hoşumuza gidiyor. Hasat ettiğim ürünlerden genelde türlü ve kızartma yapıyorum. Biberleri de kahvaltıda yiyorum. Burada doğanın içindeyiz. Kadınlarla dayanışma halindeyiz. Birbirimizin ürünleri olgunlaştı mı diye konuşuyoruz” diye konuştu. “Burayı seviyoruz” Bostandaki ürünlerini toplayan Seve Acar ise “Burada ürettiğim ürünlerle yemek yapıyorum. Proje çok güzel. Allah belediyemizden razı olsun. Burayı seviyoruz. Bahçe işi ile uğraşmayı çok seviyoruz. Annemle beraber buraya gelip ürünlerimizi topluyoruz” ifadelerini kullandı. Mercek Projesi kapsamında, Kadifekale’nin yanı sıra Buca Mustafa Kemal Mahallesi’nde 750 metrekare, Bornova Meriç Yaşayan Parkı’nda ise 500 metrekarelik mahalle bostanı bulunuyor.

Bergama’nın geleneksel üzümleri yeniden canlanıyor Haber

Bergama’nın geleneksel üzümleri yeniden canlanıyor

Kozak yöresinde bağcılığın geliştirilmesi ve tarımda gelir getirici ürünlerin artırılması amacıyla başlatılan proje kapsamında, ilk etapta 3 üreticiye 4 bin fidan dağıtılarak 12 buçuk dönümde bağlar kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bergama Kozak yöresinde uzun yıllardır yetiştirilen ancak son zamanlarda eski ihtişamını kaybeden Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı üzümlerini yeniden bağlara taşıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü arasında yapılan protokol kapsamında, yöresel üzümlerin tekrar canlandırılması için pilot bölgelerde çalışma başlatıldı. Bir yandan bölgenin asıl gelir kaynağı olan çam fıstığındaki verim düşüklüğüyle mücadelesini sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan da yöredeki alternatif gelir getirici kaynakları yeniden ayağa kaldırmayı hedefliyor. 4 bin üzüm fidanı desteği Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, Kozak yöresindeki muhtarlara ve üreticilere yönelik bilgilendirme toplantıları düzenlendi. Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından Kozak yöresindeki üreticilere bağcılık konusunda yetiştiricilik, budama, bakım, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Bilgilendirme toplantıları ve teorik eğitimler sonrasında Kozak Yaylası’nda bulunan Demircidere ve Aşağıbey mahallelerinden 3 üreticiyle proje başlatıldı. Üreticilerin arazilerinden toprak analizleri yapılarak danışmanlık hizmeti verildi. Eğitim ve analiz süreçlerinin ardından üreticilere toplam 4 bin 35 üzüm fidanı desteği sağlanarak örnek dikim çalışması yapıldı. Proje kapsamında bu yıl içerisinde V terbiye sistemi desteği ile bağ tesisi kurulumu yapılması planlanıyor. 12 buçuk dönümlük alanda proje başladı Proje hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Ve Geliştirme Şube Müdürü Ayşegül Karakoyun Seçgin, “Bağcılık aslında Kozak yöresinde çok eskilere dayanan bir üretim modeli. Burada çok büyük alanlarda Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı yetiştiriliyormuş. Fakat buradaki fıstık çamının yüksek gelir getirmesi nedeniyle üreticilerin yönelimi fıstık çamına doğru olmuş. Zaman içerisinde bağcılık da geri planda kalmış. Burada Kozak Siyahı ve Kozak Beyazının yeniden canlandırılması için demonstrasyon çalışmaları yaparak örnek alanlar oluşturmaya çalıştık. Bu örnek alanlar oluşturulurken üreticilerimize eğitimler verildi, toprak analizleri yapıldı, fidanlar ürettirildi. Sürecimiz devam ediyor. Önümüzdeki aşamalarda telli terbiye sistemini de kurup çalışmalarımıza devam edeceğiz. Şu an 3 üreticimizle bu çalışmayı başlattık. İkisi Demircidere’de diğeri Aşağıbey’de. Toplamda 12 buçuk dönümlük alanda bu çalışmamızı gerçekleştiriyoruz. İlerleyen aşamada bu projenin yaygınlaştırılmasını istiyoruz” diye konuştu. “Daha önce babamız sattı şimdi biz yeniden yetiştiriyoruz” Demircidereli üretici Ali Konuk, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bize Kozak yöresine özgü Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı üzüm fidanlarını verdi. Biz de böyle bir projeye girdik. Asmalarımızı diktik, geliştirmeye çalıştık. İnşallah iyi olacak. Daha önce bağlarımız vardı; bu işi yapıyorduk. Daha sonra yaşam mücadelesinden başka şartlarda çalışmaya başladık” dedi. Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı’nın tadının çok güzel olduğunu söyleyen Ali Konuk, “Yiyenler bu üzümün farkındadır. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bizimle çok ilgileniyor. Son aşamalara geldik. Terbiye sistemini de kurduktan sonra daha güzel olacak” şeklinde konuştu. “Belediye sayesinde arkadan gelen arkadaşlara kılavuz oluyoruz“ Aşağıbeyli üretici Hayri Görgülü, “Kozak Siyahı ve Kozak Beyazı sofralık üzüm olarak geçiyor. Bu üzümler tescillendi. Kendine has bir aroması var. Tat olarak şeker oranı yüksektir. Beyazın kabuğu incedir. Ağza hoş bir his verir. Şeker oranı da yüksektir. Siyah üzümün de ayrı bir aroması, lezzeti var” dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iyi bir iş birliği içinde çalıştıklarını belirten Görgülü, sözlerine şöyle devam etti: “Büyükşehir Belediyesi, yardım ediyor ve ilgileniyor. Çünkü bu işte zamana ve ilgiye ihtiyaç var. Şimdi burada ‘sen yap bakalım biz görelim. Sonra biz de yaparız’ derler. Önde birisi kılavuz olacak; ondan sonra yapalım derler. İzmir Büyükşehir Belediyesi fidanı karşılıyor, terbiye sistemini karşılıyor, gerekli teknik zirai danışmanlar geliyor. Bunları biz getiremiyorduk. İzmir Büyükşehir Belediyesi sayesinde bize yol gösteren oluyor. Şu an sıfırdan başladık; inşallah başarılı oluruz, öncü oluruz” ifadelerini kullandı. “Pekmezinden şarabına çok faydalı ve güzel” Demircidereli üretici İbrahim Konuk ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Bize asmaları verdi, diğer ekipmanları da verecek. Biz de suluyoruz. Bizim yıllardan beri pekmezimizden, şarabımızdan, kuru üzümümüzden güzel, tutulan bir üzüm bu; çok faydalı. Yöre olarak mıdır bilmem ama tadı diğer üzümlerden çok farklı” diye konuştu.

İzmir’de üreticiyi destekleyecek dev tesis açılıyor Haber

İzmir’de üreticiyi destekleyecek dev tesis açılıyor

Çiftçiden aldığı sütü İzmir mozzarellası, buratta ve dondurma gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek “İzmirli” markasıyla dünyaya pazarlayacak fabrika, yılda 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda yapımı tamamlanarak ülkeye ve kente kazandırılan Bayındır Süt İşleme Fabrikası kapılarını açıyor. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” sözüyle dile getirdiği anlayış doğrultusunda kırsalda üretimi teşvik etmek ve istihdam olanakları sunmak için kurulan dev tesisin açılışı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı onuruna 27 Ekim 2023 Cuma günü yapılacak. Açılış kapsamında Türk halk müziğinin sevilen ismi Sümer Ezgü konser verecek. Günde 100 ton süt işleme kapasitesi Başkan Tunç Soyer’in “Mera İzmir” projesi kapsamında çiftçiden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacağı Bayındır Süt İşleme Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesinin iştiraki İzTarım A.Ş. tarafından işletilecek. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen fabrika, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. 130 kişinin istihdam edildiği fabrika, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip. Bayındır Süt İşleme Fabrikası, 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle, yıllık 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek. İzmir mozzarellasından İzmirli dondurmasına Fabrikanın mandıra grubu ürünlerinde; kaşar, tulum ve feta, beyaz peynir dışında dünya piyasasında marka olmaya aday “İzmir mozzarellası” ve “burrata” gibi katma değeri yüksek peynirler üretilecek. 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ilk kez tanıtılarak beğeni toplayan ve tamamen keçi sütünden yapılan “İzmirli Dondurma” da fabrikada üretilecek. İki grup da üretilecek Fabrikada süt grubu ve mandıra grubu olmak üzere ürünler iki grup da üretilecek. Süt Grubunda UHT Süt Kutu, UHT Süt Poşet ve Pastörize Süt Cam var. Mandıra Grubunda ise İzmir mozzarellası (manda), burrata (manda), beyaz peynir (inek/keçi/koyun), feta peynir (keçi/koyun), kaşar peynir (keçi/koyun/manda), örgü, dil, tulum peyniri (keçi/koyun/manda), kaşkaval/gravyer peyniri (inek/koyun/manda/keçi), dondurma (manda/keçi), kaymak (manda), tereyağı (inek/manda/keçi), yoğurt (koyun/manda), dondurma (keçi) bulunuyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.