TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Jeotermal Sera

AGRONEWS - Jeotermal Sera haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Jeotermal Sera haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzincan'da 120 bin metrekarede jeotermal seralar kuruluyor Haber

Erzincan'da 120 bin metrekarede jeotermal seralar kuruluyor

Ekşisu bölgesindeki yüksek potansiyele sahip jeotermal kaynağın değerlendirilmesi amacıyla yatırımcı Baycan Sarısu, Valilik ve İl Özel İdaresinden aldığı ruhsatla uzun süre kaynak araştırması yaptı. Geçen yıl 388 metre derinlikte 45 derece kaynağa ulaşan Sarısu, hazırladığı termal sera projesiyle Ziraat Bankasından kredi desteği aldı. İlk etapta 120 bin metrekare alanda hayata geçirilen ve çalışmalara başlanan jeotermal seralarda, topraksız tarımla sebze üretilecek. Yatırımın 400 bin metrekareye çıkarılması ve bölge çiftçilerine örnek olması amaçlanıyor. Erzincan'da seracılık gelişiyor Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, AA muhabirine, 2017'den bu yana bölgenin sebze üretiminde merkez olması için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Hem açık alanda hem de örtü altı sebze üretiminde önemli bir mesafe aldıklarını anlatan Şahin, şöyle konuştu: "2017'de 92 dekar olan sera üretim alanı şu an itibarıyla 600 dekarı geçmiş durumda. Bu kapsamında gerek Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) projeleri gerekse kentte yapmış olduğumuz çeşitli projelerle seracılığın Erzincan merkez ve Üzümlü ilçesinde bir ivme kazanmasını sağladık. Yine aynı projeler kapsamında 2024'te 600 dekar sera varlığımızı inşallah 1.200-1.300 dönüme çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürerek hedeflerimizi tutturmaya çalışacağız." Şahin, bir yatırımcının jeotermal sera üretimi için girişimde bulunduğunu belirterek, "Kent merkezinin 10 kilometre doğusunda jeotermal kaynak araştırması yapan bir girişimcimiz, çalışmalar neticesinde belirli bir derecede jeotermal kaynağına ulaşmayı başardı. Kendisine bu kapsamda tahsis edilen 120 dekar araziyi jeotermal üretimin yapılacağı modern seralarla buluşturmayı hedefliyoruz." diye konuştu. Jeotermal kaynakla yıl boyunca nerdeyse kesintisiz üretim yapılacağını anlatan Şahin, "Burada amaç jeotermal kaynakla 10 ay süresince sebze üretimi yapmak ve sera ile bitkilerin aynı zamanda ısınmasını sağlamak. Yine aynı bölgeyi organize sera bölgesi yapabilmek için jeotermal fizibilite çalışmaları da bu bölgede devam ediyor. Eğer bu proje tamamlanırsa, bölgemizde jeotermal kaynakla sera üretimi yapan söz sahibi illerden biri olmayı hedefliyoruz." dedi. "65 dereceye kadar sıcak su bulacağımızı ön görüyoruz" Yatırımcı Baycan Sarısu ise Erzincan Organize Sanayi Bölgesi'nde 2019'da sera üretimi üzerine bir fabrika kurduklarını anlattı. Kentin jeotermal kaynaklar açısından son derece zengin olduğunu anlatan Sarısu, şunları kaydetti: "Sıcak su kaynağı araştırması için Valilik ve İl Özel İdaresine 2020'de ruhsat başvurusunda bulunduk. İlk kazılarımızda 4 kuyu kazıdık, 4'ünde de başarısız sonuç elde ettik. Ancak biz tekrar azimle çalışmaya devam ettik ve sonunda 2022'de ilk suyumuzu 388 metre derinlikte 45 derecede bulduk. İleriki süreçte farklı kuyular da açacağız. Jeoloji mühendislerimizin yaptıkları tespitlere göre 65 dereceye kadar sıcak su bulacağımızı ön görüyoruz." Bulunan sıcak suyun ardından bölgede 120 dönüm arazinin tahsisinin taraflarına yapıldığını aktaran Sarısu, "Aralık 15-20 gibi fideleri dikmeyi düşünüyoruz. Mart'a 2024'de ise sera yatırımlarımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. Erzincan'da yapacağımız sera yatırımı toplamda 400-450 dönüm topraksız tarım yatırımı olacak." ifadelerini kullandı. Sarısu, seralarda dönüm başına 45-50 ton sebze üretimi yapmayı ve ilk etapta 80 kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını aktardı.

Balıkesir muzu jeotermal serada yetişiyor Haber

Balıkesir muzu jeotermal serada yetişiyor

400 dekar alanda üretilen muzlar en çok İstanbul pazarında ilgi görüyor. Gönen’de 400 dekar alanda jeotermal kaynaklı seralarda üretimi planlanan ve hayata geçirilen muz yetiştiriciliği devam ederken bu seralarda muz, avakado, patlıcan, salatalık, biber ve domates gibi ürünlerinde üretimi yapılıyor. Mutlular Grup yetkilisi Mehmet Mutlu, İHA muhabirine tropikal ürünleri yetiştirdikleri için bu bölgede bulunmaların lojistik olarak avantajlı olduğundan bahsetti. "Bizim 400 dönüm üzerine kurulu jeotermal seralarımız var. Bu seralar içerisinde gördüğünüz gibi muz yetiştiriyoruz avakado, patlıcan, salatalık, domates ve biber üretimi yapıyoruz. Yılın 12 ayı ürün çıkartmayı planlıyoruz biz, bu çıkardığımız ürünleri genelde kendi bölgelerimizde Marmara bölgesinde değerlendirmeye çalışıyoruz. İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Bandırma bu bölgelerde tüketime sunuyoruz ağırlıklı olarak. Tropikal ürün yetiştirdiğimiz için biz maliyetlerimiz tabi güneydeki üretimlere göre biraz daha fazla oluyor fakat bizim aslında burada yapmamızın amacı lojistikten kazanmaktı orada da aslında biraz daha avantajlı çıkıyoruz biz. Biliyorsunuz son dönemlerde yakıttaki zamlardan dolayı lojistik anlamında biz baya avantajlı duruma geldik özellikle bu bölgede" dedi. Gönen’de kurulacak olan Türkiye’nin en büyük jeotermal sera alanı için konuşan Mutlu, "Biz de takip ediyoruz bölgeye kurulan jeotermal sera sahasını, ben açıkçası çok heyecanlanıyorum çünkü yaptığımız iş çok güzel gerçekten insan içine girmeden anlamıyor. İnsanlarında aynı şekilde üretim yapmasını ben çok istiyorum Gönen’de. Gerekli alt yapılar sağlandıktan sonra jeotermal enerji olarak veya seraların alanı hazır olduktan sonra ben bunu diğer bölgelerde de gördüm üreticiler aslında çok destekliyor böyle yatırımları ama gerekli alt yapının sağlanması lazım o sağlandıktan sonra bence çiftçiler için çok güzel bir olay" dedi.

Kayseri'de sera OSB'de yıllık 35 bin ton ürün yetiştirilecek Haber

Kayseri'de sera OSB'de yıllık 35 bin ton ürün yetiştirilecek

Saniyede 54 litre debiye sahip 84 santigrat derece sıcaklıkta termal su bulunan Kocasinan ilçesine bağlı Elmalı Mahallesi'ndeki alanda sera OSB kurulması için Tarım ve Orman Bakanlığına sunulan proje kabul edildi. Kabulün ardından tüzel kişilik kazanan 1 milyon 227 bin metrekarelik bölgede devam eden fizibilite çalışmasının ardından altyapı işlerine geçilecek. Yaklaşık 2 yıl içinde bacasız fabrikaların hizmete alınması ve yıllık 35 bin ton ürün yetiştirilmesi hedeflenen OSB'de, aralarında Rusya ve Hollanda'nın da bulunduğu birçok ülkeye domates ihraç edilmesi amaçlanıyor. "Kadın istihdamımızı artıracağız" İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, AA muhabirine, bugünün şartlarında 1,5 milyar liralık bir yatırımdan bahsettikleri 1227 dekarda kurulacak OSB'nin yaklaşık 600 dekarında üretim yapılacağını söyledi. Sera OSB ile iklim koşullarından bağımsız üretim yapacaklarını belirten Şahin, şöyle konuştu: "OSB'de yıllık 35 bin tonu bulacak mahsul üreteceğiz. Bölge ürün portföyü zenginleşmeye başlayacak. Kadın istihdamımızı artıracağız. 1500 kişi çalışacak ve bunun 1100-1200'ü kadın olacak. Bölgedeki insanlara ekmek kapısı olacak. Kışın domatesimizin Antalya'dan gelmesini beklemeyeceğiz. Kayseri'mizde üretilen domates yaklaşık 60 kilometre öteden buraya gelecek. Bu da maliyeti düşürecek unsurlardan." "Yıllık 35 bin tonluk bir üretim" Şahin, serada 11 ay üretim olacağını, kent ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Bölgede sebze üretileceğinin bilgisini veren Şahin, "Yıllık 35 bin tonluk üretim. Bugünün şartlarında rakamla çarpıldığı zaman 35 bin tonu 10 liradan hesaplasak, 350 milyon lira yapıyor. Bu çok büyük bir rakam." dedi. Şahin, İç Anadolu'nun ortasında, henüz tarıma dayalı ihtisas OSB'yi faaliyete geçirmemiş bir yerde bile müteşebbislerin kendi yatırımları ile kurdukları seralardan şu anda Hollanda'ya domates ihraç edildiğine dikkati çekerek, "Özellikle vurgulamak istiyorum, Hollanda'ya da Moskova'ya da Arap ülkelerine de gidecek." ifadelerini kullandı. OSB projesinin tüzel kişilik kazandığına değinen Şahin, "Bu tüzel kişilik şunu gösteriyor; artık bizim sera OSB ete kemiğe büründü. Yönetim oluştu, kimlerden müteşekkir olduğu belirlendi. Zaten bunun içerisinde başta Kayseri Valiliğimiz, Kayseri Büyükşehir Belediyemiz, Kocasinan Belediyemiz ve beraberinde sivil toplum örgütlerinden Ticaret Borsası, Ticaret Odası ve Sanayi Odasından oluşan 6 kişilik proje heyetimiz var. Bu çerçevede çalışmalar devam ediyor. Artık tüzel kişilik de kazandı." dedi. Kent tarımı Şahin, kent tarımının gelecek için önemli olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti: "Buradaki asıl hedef, şehrin etrafındaki üretim alanlarının, kendi ihtiyaçlarını karşılaması. Aslında sebzelerdeki fiyat dalgalanmalarındaki en önemli unsurlardan biri nakliye. Antalya'da ürettiğimizi Kayseri'ye taşıyoruz. Belki de ürünün kendi bedelinden daha fazla kilogram başına maliyet bindiriyoruz. İnşallah her şehir kendi etrafında, kendisine yetebilecek kadar alanda üretim yapabilirse tüketicilerimizin eline de çok daha uygun fiyata geçmiş olacak."

Manisa'da kurulan jeotermal serada yılda 2 bin ton domates üretilecek Haber

Manisa'da kurulan jeotermal serada yılda 2 bin ton domates üretilecek

Şehitlioğlu Mahallesi yakınlarında yüksek potansiyele sahip sıcak su kaynaklarının değerlendirilmesi amacıyla Zafer Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kula Belediyesi işbirliğinde 135 bin metrekare alanda jeotermal sera projesi hayata geçiriliyor. Bölgedeki çiftçilere seracılık ve termal kaynakların kullanımı konusunda örnek olacak çalışmayla 4 ay sonra üretime başlanması hedefleniyor. Yaklaşık 95 milyon lira yatırımla kurulacak jeotermal sera ile yıllık 2 bin ton domates yurt içi ve yurt dışı piyasaya sunulacak. Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun, AA muhabirine, zengin sıcak su kaynağına sahip bölgenin potansiyelini değerlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Projenin, bölgeye katma değer katacağına işaret eden Tosun, seranın bölge tarımına da örnek olacağını ve bu anlamda gelecek yıllarda benzer yatırımları beklediklerini dile getirdi. Kula'nın jeotermal suyunun yıllardır boşa aktığını vurgulayan Tosun, şöyle konuştu: "Termal suyun değerlendirilmesi için Zafer Kalkınma Ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Kula Belediyesi olarak bir çalışma başlattık. Bu çalışma kapsamında da 50 dönümlük alana topraksız teknolojik sera kurulumuna başladık. Burası yaklaşık 135 dönümün üzerinde bir yer. Burada ciddi hafriyat çalışması gerçekleştirdik ve sonuna geldik. Yaklaşık 4 aya kadar burası tamamen bitmiş olacak, bundan sonra Türk tarımına hizmet edecek." Tosun, belediye tarafından işletilecek seranın ilçeye ve bölge sakinlerine büyük katkı sağlayacağını kaydetti. İlk etapta yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlanacağını anlatan Tosun, "İnşallah bölgedeki çiftçilerimiz topraksız tarımla tanışarak sera kurulumuna başlayacaklardır. Sera tam kapasite üretime başladığında yıllık 2 bin ton domates üreterek ekonomiye önemli katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.

Jeotermal serada 10 bin kök çilek dikildi Haber

Jeotermal serada 10 bin kök çilek dikildi

Konut ısıtması sonrasında deşarj edilen jeotermal suyun değerlendirilmesi adına da bin metrekarelik örnek sera yapıldı. Kaynağında 98 derece sıcaklıkta bulunan jeotermal enerji 5 bin konutun ısıtılmasından sonra diğer projelerde kullanılıyor, ekonomik açıdan kazancı yüksek, temiz ve doğal enerjinin dahilinde israfsız en verimli şekilde kullanılması hedefleniyor. Sağlıkla yaş alıyoruz, projesi da Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Tarım bakanlığı, Balıkesir Büyükşehir belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile yapımı tamamlanan Jeotermal sera topraksız üretime hazırlanıyor. Projenin tamamen aktif olması ile birlikte hem jeotermal seranın çalışma sistemi bölge vatandaşına örnek olacak, hem de yaşlılar için çeşitli hobi etkinlikleri de bu alanda gerçekleştirilecek. Sındırgı Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü ekipleri tarafından yapımı tamamlanan serada 10 bin kök çilek dikimi gerçekleştiriliyor. Serada yetiştirilen çilekler aynı zamanda bölgede bulunan Jeotermal kurutma tesisinde kurutulup ambalajlanarak katma değeri yüksek ürünler haline getirilecek. Sındırgı Belediye başkanı Ekrem Yavaş jeotermal alanında gerçekleştirdiği yatırımlar ve “Yeşil Enerji ile Kalkınan Doğal Şehir Projesi “ ile Marmara belediyeler birliği tarafından belediyeciliğin Oscar’ı olarak bilinen 2021 yılı Altın Karınca ödüllerine de layık görülmüştü. Çiftçilere örnek olabilmek maksadıyla ilk üretime başladıklarını belirten Ziraat mühendisi Mehmet Demircan “Şu anda da mesela bu alanda da çiftçimize örnek olabilmek için kapalı alanda topraksız tarım olarak sadece biz bu çilek üretimini açık alanda tarlalarımızda değil de, kapalı alanda ne kadar çok verim alabiliriz onun için mücadele ediyoruz. Şu anda dikimlerini gerçekleştiriyoruz. 10 bin adet fideyi şuanda topraksız tarımda buluşturuyoruz. Çilek üretimindeki verim kapalı alanda ne kadar verim arttırabilirsek kalitelisini de yükselterek bir yanda da sera alanımıza yakın bölgemizde de kurutuma tesisimiz var. Kurutma tesisinde bu çileklerin kuruması için orada kurtulmasını ve pazarlanmasını sağlayacağız“ dedi. Doğal kaynakları israf etmeden en verimli şekilde kullanmak için projelerini hayata geçirdiklerini belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “Sındırgı Belediyesinin jeotermalle meyve, sebze kurutma fabrikası Balkuru’nun yanında yaptığımız şuanda bir teknolojik seradayız. Bugün çileklerimizi diktik, 10 bin kök çilek var burada ve bu çilekler tam kurutmaya da uygun bir vasıfta olan çilekler. Bunlar 1 ay sonra ürün alacak, bu ürünler yıllıkta 20-25.000 kilogram yani 25 ton civarında üretim sağlanmış olacak. Serada üretilen bu ürünler hemen yanı başındaki jeotermalle meyve, sebze kurutma fabrikasında kurutulacak, ambalajlanacak ve bütün dünyaya Sındırgıdan gönderilmiş olacak. Burada kadınların istihdamı tarıma verilen bir katma değer üretme işlemi ve insanlara yol yöntem öğretme konusunda çok önemli bir hadise. Hem teknolojik hem jeotermalle hem istihdamı ve tarımda desteği sağlayan bir belediye anlayışı bu memleketi büyütüyor, kalkındırıyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.