TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kahverengi Kokarca

AGRONEWS - Kahverengi Kokarca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kahverengi Kokarca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor Haber

Samsun’da Kahverengi Kokarca ile Mücadele Sürüyor

Cezbet-öldür yöntemiyle mücadele Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelede cezbet-öldür yönteminin önemine dikkat çekerek, üreticilere "Kışlaklardan çıkışta kahverengi kokarcanın yönünü siz belirleyin" çağrısında bulundu. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2025 ilkbaharında zararlının kışlaklardan çıkmadan önce 8 bin 200 adet feromon tuzağının bulaşık alanlara öncelik verilerek ilçe müdürlüklerine teslim edildiğini duyurdu. Feromonlar, tarım arazileri içinde değil, komşu orman ağaçları ve yabani meyve ağaçlarına yerden en az 1,5 metre yüksekte olacak şekilde asılacak. Her 2 dönümlük alan için 1 adet feromon kullanılması planlanıyor. Sağlam, feromonlarla mücadelede şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı: Tuzaklar tarım arazileri içine değil, komşu parsellere yerleştirilmeli. Güneş gören güney, doğu veya batı yönlerine asılmalı. Tuzaklar en az 1,5 metre, mümkünse 1,8-1,9 metre yükseklikte olmalı. Akağaç, kokar ağaç, catalpa, kurtbağrı gibi meyve tüketilmeyen ağaçlara asılmalı. 5-7 günde bir kimyasal ilaçlama yapılmalı. "Üreticiler mücadelede duyarlı olmalı" Sağlam, üreticilerin Tarım ve Orman Müdürlükleri ile iş birliği yaparak mekanik mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini belirterek, "Mart ve nisan aylarında kahverengi kokarcanın kışladığı alanlar belirlenmeli ve toplu imha çalışmaları yapılmalı" dedi. Terme’de kapsamlı ilaçlama çalışmaları Terme Kaymakamlığı’nın koordinesinde, Terme Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Terme Ziraat Odası iş birliğiyle kahverengi kokarcaya karşı ilaçlama çalışmaları devam ediyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, kahverengi kokarcanın tarıma verdiği zararı azaltmak için biyoteknik, kimyasal, mekanik ve biyolojik yöntemlerin birlikte kullanıldığını belirtti. 82 mahallede yürütülen mücadelede, belediye ve tarım müdürlüğü ekipman, ilaç ve personel desteği sağlıyor. Başkan Kul, vatandaşların da ev, depo, ahır ve çatı gibi alanlarda mekanik mücadeleyle zararlıyı toplaması ve imha etmesi gerektiğini ifade ederek, “Bölgemizde topyekûn mücadeleye devam ediyoruz” dedi.

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı Haber

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı

Havaların ısınmasıyla kışlaklardan çıkmaya hazırlanan kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele sürüyor. Atıl alanlar, metruk binalar, depolar ve ahırlarda saklanan bu zararlıya karşı biyosidal ilaçlarla önlemler alınmaya devam ediyor. Popülasyon Artışı Bekleniyor Samsun’un birçok ilçe ve mahallesinde ilaçlama çalışmaları devam ederken, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Terme’nin Bazlamaç Mahallesi'nde yapılan uygulamalara katıldı. Kahverengi kokarcanın 2017’de Terme’den bölgeye giriş yaptığını hatırlatan Sağlam, 2023 ve 2024 yıllarında Çarşamba ve Terme’de büyük tarımsal zararlara yol açtığını belirtti. 2025’te popülasyonun daha da artabileceğini vurgulayan Sağlam, mücadelenin etkin şekilde yürütülmesi için üreticiler ve sektör paydaşlarının koordineli çalışmasının önemine dikkat çekti. Mücadelede Kritik Dönem Başlıyor Uzmanlar, kahverengi kokarcanın sıcaklık 12,5 dereceye ulaştığında kışlaklardan çıkmaya başladığını ve bu sürecin 17 dereceye kadar devam ettiğini belirtti. Karadeniz Bölgesi’nde rakım ve sıcaklık farklılıkları göz önüne alınarak mücadelenin 1-10 Mart arasında başlaması ve 15 Nisan itibarıyla tamamlanması gerektiği bildirildi. Kışlak Mücadelesi Devrede Soğuk havalarda ev, ahır, depo ve çatı aralarına çekilen kahverengi kokarcaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda mücadele ediliyor. Mekanik mücadele yöntemiyle zararlıların toplanarak imha edilmesi sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış biyosidal ürünlerle ilaçlama yapılıyor. Yetkililer, kışlak mücadelesinde bitki koruma ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyor. Fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında devam ediyor. 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda istilacı zararlıya karşı etkin önlemler alınarak çalışmalar sürdürülüyor.

Kahverengi Kokarca Fındık Üretimini Tehdit Ediyor Haber

Kahverengi Kokarca Fındık Üretimini Tehdit Ediyor

Fındık Hasadına Büyük Darbe Giresun’da düzenlenen “Fındık Kokarca Zararlısı ile Mücadele Toplantısı”nda konuşan Hacı Toraman, Çarşamba Ovası’nda tarım ürünlerine ciddi zarar veren kahverengi kokarcanın, 2024 yılı hasadında büyük kayıplara neden olduğunu söyledi. “Mücadelesi zor ve yayılımı çok hızlı bir zararlı ile karşı karşıyayız. Tarım ürünlerinin neredeyse tamamına zarar veren bu zararlı, özellikle fındık üretimini tehdit ediyor” dedi. 2023’te Başlayan Mücadele Sürüyor Toraman, 2023 yılında başlatılan acil eylem planlarının, zararın boyutlarını hafifletmeye yönelik olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade etti. “Bu zararlıyı durdurmak adına oda, borsa ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Ekonomik Kaybın Önlenmesi İçin Harekete Geçiliyor Toraman, Türk fındığının uluslararası piyasadaki önemine dikkat çekerek, kahverengi kokarca ile mücadelede daha etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Toplantıya Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Atsan, Genel Sekreter Sercan Yaşar ve Meclis Üyesi Mehmet Çalışkan da katıldı. Türk Fındığını Koruma Zorunluluğu Kahverengi kokarcanın özellikle Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alması, tarım sektörünün geleceği açısından büyük endişe yaratıyor. Tarım ürünlerini koruma ve ekonomik kayıpları önleme adına daha kapsamlı ve hızlandırılmış çalışmaların yapılması planlanıyor.

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor Haber

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor

ORDU (İHA) - Ordu'nun fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılı için belirlenen 280 bin ilaçlama noktasından 200 bini şimdiden tamamlandı. Ordu’da istilacı kahverengi kokarcaların yol açtığı zararlar son iki yıldır artış gösteriyor. Fındık üretimini tehdit eden bu böcekle mücadele kapsamında, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile sektör paydaşları 2023 yılında 40 bin noktada ilaçlama yaptı. Ekim ayında başlayan 2024 yılı çalışmaları ise 15 ilçeyi kapsayarak 280 bin noktayı hedefliyor. Şimdiye kadar 200 bini aşkın nokta ilaçlanmış durumda ve çalışmaların 10 gün içinde tamamlanması amaçlanıyor. "İLİMİZDE CİDDİ ZARARLARA NEDEN OLUYOR" Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın özellikle son iki yılda Ordu’da yaygınlaşarak ciddi zararlara neden olduğunu belirtti. Soydan, "Özellikle bahar döneminde kışlaklardan bahçeye dönen kokarcalar, ciddi zararlar verdi. Bununla ilgili yapılan toplantılar neticesinde bir eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda kışlak mücadelesi yapılması kararı alındı ve Ordu'nun tamamında 280 bin noktanın ilaçlanması gerektiğine dair tespitler gerçekleştirildi. Bu çalışmalar 15 ilçeyi kapsadı ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilaç desteği ile birlikte, ilgili kurumların da desteğiyle ekipler kurularak, 280 bin nokta için ekim ayının ortasında çalışmalar başladı" dedi. "BAHAR DÖNEMİ İÇİN MÜCADELE PLANLAMASI YAPILIYOR" Soydan, havaların ısınmasıyla bahar döneminde yeni mücadeleler yapılması gerektiğini vurguladı. Soydan, "Kışlak mücadelesi bittikten sonra belki ilaçlanmayan noktalar kalabilir, tamamı imha olmayanlar olabilir, bu nedenle kokarcalar, 17-18 derece hava sıcaklığını bulduğu zaman yeniden kışlaklardan bahçelere dönmeye başlayacaktır. Bu süreç başlamadan yeniden bir mücadele planlaması yapılıyor. Böylelikle kahverengi kokarca ile ciddi bir mücadele yapmış olacağız. Bu mücadele temmuz ve haziran aylarında, kokarcaların yumurtlama dönemlerinde de devam edecektir" dedi. Kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altına almak için tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Mücadele, zararın en aza indirilmesi için büyük bir çabayla devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.