TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kahverengi Kokarca

AGRONEWS - Kahverengi Kokarca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kahverengi Kokarca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor Haber

Kahverengi Kokarca İstilasıyla Mücadele Sürüyor

ORDU (İHA) - Ordu'nun fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele hız kesmeden devam ediyor. 2024 yılı için belirlenen 280 bin ilaçlama noktasından 200 bini şimdiden tamamlandı. Ordu’da istilacı kahverengi kokarcaların yol açtığı zararlar son iki yıldır artış gösteriyor. Fındık üretimini tehdit eden bu böcekle mücadele kapsamında, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile sektör paydaşları 2023 yılında 40 bin noktada ilaçlama yaptı. Ekim ayında başlayan 2024 yılı çalışmaları ise 15 ilçeyi kapsayarak 280 bin noktayı hedefliyor. Şimdiye kadar 200 bini aşkın nokta ilaçlanmış durumda ve çalışmaların 10 gün içinde tamamlanması amaçlanıyor. "İLİMİZDE CİDDİ ZARARLARA NEDEN OLUYOR" Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, kahverengi kokarcanın özellikle son iki yılda Ordu’da yaygınlaşarak ciddi zararlara neden olduğunu belirtti. Soydan, "Özellikle bahar döneminde kışlaklardan bahçeye dönen kokarcalar, ciddi zararlar verdi. Bununla ilgili yapılan toplantılar neticesinde bir eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda kışlak mücadelesi yapılması kararı alındı ve Ordu'nun tamamında 280 bin noktanın ilaçlanması gerektiğine dair tespitler gerçekleştirildi. Bu çalışmalar 15 ilçeyi kapsadı ve bu süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı'nın ilaç desteği ile birlikte, ilgili kurumların da desteğiyle ekipler kurularak, 280 bin nokta için ekim ayının ortasında çalışmalar başladı" dedi. "BAHAR DÖNEMİ İÇİN MÜCADELE PLANLAMASI YAPILIYOR" Soydan, havaların ısınmasıyla bahar döneminde yeni mücadeleler yapılması gerektiğini vurguladı. Soydan, "Kışlak mücadelesi bittikten sonra belki ilaçlanmayan noktalar kalabilir, tamamı imha olmayanlar olabilir, bu nedenle kokarcalar, 17-18 derece hava sıcaklığını bulduğu zaman yeniden kışlaklardan bahçelere dönmeye başlayacaktır. Bu süreç başlamadan yeniden bir mücadele planlaması yapılıyor. Böylelikle kahverengi kokarca ile ciddi bir mücadele yapmış olacağız. Bu mücadele temmuz ve haziran aylarında, kokarcaların yumurtlama dönemlerinde de devam edecektir" dedi. Kahverengi kokarca popülasyonunu kontrol altına almak için tüm kurumlar seferber olmuş durumda. Mücadele, zararın en aza indirilmesi için büyük bir çabayla devam ediyor.

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı Haber

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Devam Ediyor Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca böceğiyle mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Tarımsal Daire Başkanlığı’na bağlı Vektörel Mücadele Şube Müdürlüğü, 23 Kasım 2024’te başlattığı ilaçlama çalışmalarıyla, 9 ilçede 9 ekip ve 18 personelle kahverengi kokarca böceğinin yoğun olduğu alanlarda mücadele ediyor. 205 Bin Litre İlaç Kullanıldı Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar 205 bin 75 litre ilaç kullanarak, 17 bin 655 nokta ve 1 milyon 312 bin 48 metrekarelik bir alanı ilaçladı. İlaçlama çalışmaları, böceğin kışlak yaşam alanlarında, depo, ahır, odunluk ve ambar gibi yerlerde yoğunlaşarak sürdürülüyor. Hedef Fındık Üretim Bölgeleri Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcayla daha yoğun zarar gören fındık ekili alanları belirleyerek, bu alanlarda öncelikli olarak ilaçlama yapılmasını sağladı. Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçeleri, en fazla zarar gören bölgeler olarak saptandı. 2025’te Feromon Tuzakları İle Mücadele Sürecek Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 2025’te Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, fındık bahçelerinde feromon tuzakları kullanarak mücadelesine devam edecektir. Bu yıl, 2 bin 550 adet feromon tuzağı alındı ve belirlenen noktalara yerleştirilecektir.

Kahverengi Kokarca Tehdidi: Fındık Üretiminde Yüzde 75 Kayıp Riski Haber

Kahverengi Kokarca Tehdidi: Fındık Üretiminde Yüzde 75 Kayıp Riski

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya fındık üretiminin yüzde 64'ünü gerçekleştiren Türkiye'nin karşı karşıya olduğu kahverengi kokarca tehdidine dikkat çekti. 2017'de Gürcistan'dan Borçka'ya yayılan zararlı, bugün tüm Karadeniz Bölgesi'nde tarımsal üretimi tehdit ediyor. Geçen yıl fındıktaki zararın yüzde 25'e ulaştığını belirten Bayraktar, randımanda yüzde 30-35 düşüş ve küflü-çürük oranlarında yüzde 40'a varan artış yaşandığını açıkladı. Tedbir alınmaması durumunda bu oranın yüzde 50-75'e çıkabileceği ve yıllık 2 milyar doların üzerindeki ihracat gelirinin risk altına girebileceği uyarısında bulundu. Bakanlığın 2023-2025 yıllarını kapsayan Kahverengi Kokarca Eylem Planı kapsamında bölgede 3 bin 500'e yakın feromon tuzak dağıtıldı ve 35 ilde 207 bin 286 samuray arısı doğaya salındı. Bayraktar, bu çalışmaların artırılması gerektiğini vurguladı. Sadece fındıkta değil, 300'den fazla üründe zarara yol açan kahverengi kokarca ile mücadelede tüm kurumların işbirliği yapması gerektiğini belirten Bayraktar, üreticilerin borçlarının yeniden yapılandırılması ve biyolojik mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi çağrısında bulundu. Nisan ayından itibaren tarım alanlarına yayılan zararlıyla mücadelede hem kimyasal hem de biyolojik yöntemlerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Fındığa kokarca darbesi Haber

Fındığa kokarca darbesi

Samsun’un Çarşamba ve Terme ilçelerinde, son yıllarda hızla yayılan kahverengi kokarca böceği fındık bahçelerinde büyük hasara yol açıyor. Bu zararlı, fındık üretiminin verimini ve kalitesini önemli ölçüde düşürerek, fiyatların düşmesine neden oluyor. Üreticiler, ellerinde kalan çürük fındıkları satmakta zorlanırken, yeterli mücadele yöntemlerinin devreye alınmaması durumunda önümüzdeki yıllarda daha büyük kayıplar yaşanabileceği konusunda endişeli. “Gelecek Sezon Büyük Risk Altında” Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, kokarca zararlısına karşı etkili önlemler alınmadığı takdirde, gelecek sezonun da risk altında olduğunu vurguladı. Aydemir, “Bu yıl çürük fındıklar nedeniyle kazançlar maliyetleri karşılamıyor. Üreticilerimiz, gelecek sezonda benzer kayıplarla karşılaşmaktan korkuyor,” dedi. Üretimde Düşüş ve Büyük Zararlar Terme bölgesindeki köylerde de kokarca böceğinin yaygın olduğuna dikkat çeken Aydemir, zararlı nedeniyle birçok üreticinin bahçelerine giremediğini belirtti. Kokarcaların yoğun etkilediği bahçelerde verimin 10-12 randımana kadar düştüğünü, bu durumun büyük kayıplara neden olduğunu ifade etti. Üreticiler, fındık üretiminden tamamen vazgeçme noktasına gelmekten korkuyor. Fındık Satışında Ciddi Zorluklar Düşük kalite ve randımanlı fındıklarını satmaya çalışan üreticiler, alıcı bulmakta zorlanıyor. Aydemir, tüccarların düşük randımanlı fındıkları almak istemediğini ve bu durumun fındık fiyatlarını kabul edilemeyecek seviyelere çektiğini söyledi. Üreticiler, yüksek maliyetlerle üretim yapmalarına rağmen temel giderleri bile karşılayamadıklarını ve gelecek sezonlar için endişe taşıdıklarını belirtiyor.

Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı mücadele değerlendirildi Haber

Ordu’da kahverengi kokarcaya karşı mücadele değerlendirildi

İstilacı bir zararlı olan ve başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren Kahverengi Kokarca ile bugüne kadar yapılan ve bundan sonra yapılması gereken çalışmalar, Vali Muammer Erol’un başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman da hazır bulundu. “Kokarca zararlısını başımıza dert olmaktan çıkartacak ne varsa hep birlikte yapmalıyız” Son dönemde gerek Ordu’da ve bölgede hızlı bir şekilde popülasyon yoğunluğu artarak başta fındık bahçeleri olmak üzere her türlü meyve ve sebzede zarara yol açan istilacı bir tür olan kahverengi kokarca ile ilgili bütün paydaşlarla birlikte neler yapıldığı, bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğini belirlemek için düzenlenen toplantıda konuşan Vali Muammer Erol, ”Fındığımızın anavatanı şehrimizde kahverengi kokarca zararlısı ortaya çıktı. Kokarca zararlısını başımıza dert olmaktan çıkaracak ne varsa birlikte yapma adına aramızda var olan istişarelerimizi daha verimli şekle dönüştürmek, yapacaklarımızın planını, programını netleştirip en kısa sürede faaliyete geçmek gibi bir kararlılığımız ve mecburiyetimiz bulunmaktadır” diye konuştu. “Kokarca kendi başına bırakılmaması gereken bir musibet” “Bu yıl hasat döneminde gördük ki, Kokarca kendi başına bırakılmaması gereken, çiftçimizi, insanımızı üzen sonuçlara neden olan bir musibet” diyen Vali Erol, “Yapılması gerekenleri doğru zamanda, doğru yerde hep beraber yaparsak, bunun üstesinden geliriz. Bugüne kadar yapılanlarla ilgili bir özeti ve bugünden sonra ne yapılabilir? İle ilgili değerlendirmeyi bugün toplantımızda yapacağız” şeklinde konuştu. Mücadelenin önemi İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, geçen yıldan bu yana kahverengi kokarca ile yoğun bir mücadele gerçekleştirildiğini belirterek, son bir yılda yapılan mücadele çalışmalarını anlattı. Yılmaz, ”2023 yılı başlarında Valimizin başkanlığında ilgili sektör temsilcileri ile birlikte bir araya geldik. İlimizde nasıl bir eylen planı oluşturacağımızla ilgili kararlar almıştık. Entegre mücadelenin tüm unsurlarını kullanmak üzere mekanik mücadele, kimyasal mücadele, biyoteknik ve biyolojik mücadele kullanılması kararı verilmişti. Alınan kararlarda kışlak mücadelesi önemliydi. Kokarcanın kışı geçirmek için sığındığı yerlerde ilaçlama yapıldı. Mekanik mücadele ile birlikte kışlaklarda kokarca mücadelesi yapıldı ve on binlerce kokarca imha edildi. Bakanlığımızın bahçelerde kullanılması amacıyla ruhsatlandırdığı 4 tane ilaç vardı ama evlerde kışlaklarda kullanılacak ruhsatlı ilacımız yoktu. Yapılan çalışmalar sonucu evlerde kullanılabilecek ruhsatlı ilaçlarımız var. Kokarcayı toplanma hormonu salgılayarak bir araya çeken feromon tuzaklar da biyoteknik mücadelede kullanılıyor. Bunların da ruhsatı yoktu. Bu sene feromonlar da ruhsatlandırıldı. Biyolojik mücadele için 28 bin samuray arıları doğaya bırakıldı. Üreticilerimizi havalar ısınmaya başladığında dönem dönem ilaçlama yapılması konusunda uyarmaya çalıştık” şeklinde konuştu. “Şehir dışında oturan üreticilerimiz dezavantajımız oldu” Yılmaz, “Dezavantajımız, sayıları yüzde 40’ları bulan şehir dışında oturan üreticilerimiz oldu. Burada yapılan mücadeleye tam anlamıyla destek veremediler, mücadelenin içinde olamadılar. En büyük zararı Fatsa İlçemizde yaşadık. Ünye, Perşembe ve Altınordu’nun belli kısımlarında kokarca zararlısıyla karşılaştık. Geçen seneye göre elimiz daha güçlü. Feromon tuzaklarımız ve ruhsatlı ilaçlarımız var. Entegre mücadelenin her türlüsünü kullanarak, ‘cezbet-yoket’ yöntemiyle mücadeleye devam edeceğiz. Ekim aynın ikinci yarısı kasım ayı başından itibaren yoğun şekilde ilaçlama yapılacak. Bakanlığımız bin 400 feromon, 600 tane feromen tuzak gönderdi. İlçelerimize dağıtım yaptık. Yoğun olan mahallelerde tuzaklar asıldı. İlaçlama için de bir bütçe ayrıldı. Hiçbir alanı atlamamak kaydıyla topyekûn mücadele yapılacak ve kokarcanın popülasyonu en alt seviyeye indirilecek” ifadelerine yer verdi. Toplantıda, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan ile Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça da söz alarak, hızlı yayılma popülasyonuna sahip Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadelede topyekûn birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizerek, üreticiye görev düştüğünü, doğru zamanda, doğru yerde, doğru teknikle yapılacak mücadeleden güzel sonuçlar alınabileceğine dikkat çektiler ve özellikle gurbette yaşayan üreticilerin ilaçlama konusunda yakınları ile irtibat kurmalarını istediler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.