TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kahverengi Kokarca Ile Mücadele

AGRONEWS - Kahverengi Kokarca Ile Mücadele haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kahverengi Kokarca Ile Mücadele haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı Haber

Kahverengi Kokarca ile Yoğun Mücadele Başladı

Havaların ısınmasıyla kışlaklardan çıkmaya hazırlanan kahverengi kokarca böceğine karşı mücadele sürüyor. Atıl alanlar, metruk binalar, depolar ve ahırlarda saklanan bu zararlıya karşı biyosidal ilaçlarla önlemler alınmaya devam ediyor. Popülasyon Artışı Bekleniyor Samsun’un birçok ilçe ve mahallesinde ilaçlama çalışmaları devam ederken, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Terme’nin Bazlamaç Mahallesi'nde yapılan uygulamalara katıldı. Kahverengi kokarcanın 2017’de Terme’den bölgeye giriş yaptığını hatırlatan Sağlam, 2023 ve 2024 yıllarında Çarşamba ve Terme’de büyük tarımsal zararlara yol açtığını belirtti. 2025’te popülasyonun daha da artabileceğini vurgulayan Sağlam, mücadelenin etkin şekilde yürütülmesi için üreticiler ve sektör paydaşlarının koordineli çalışmasının önemine dikkat çekti. Mücadelede Kritik Dönem Başlıyor Uzmanlar, kahverengi kokarcanın sıcaklık 12,5 dereceye ulaştığında kışlaklardan çıkmaya başladığını ve bu sürecin 17 dereceye kadar devam ettiğini belirtti. Karadeniz Bölgesi’nde rakım ve sıcaklık farklılıkları göz önüne alınarak mücadelenin 1-10 Mart arasında başlaması ve 15 Nisan itibarıyla tamamlanması gerektiği bildirildi. Kışlak Mücadelesi Devrede Soğuk havalarda ev, ahır, depo ve çatı aralarına çekilen kahverengi kokarcaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda mücadele ediliyor. Mekanik mücadele yöntemiyle zararlıların toplanarak imha edilmesi sağlanıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış biyosidal ürünlerle ilaçlama yapılıyor. Yetkililer, kışlak mücadelesinde bitki koruma ürünlerinin kesinlikle kullanılmaması gerektiğini özellikle vurguluyor. Fındık başta olmak üzere birçok tarımsal ürüne zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında devam ediyor. 2025 Yılı Bitki Sağlığı Uygulama Programı doğrultusunda istilacı zararlıya karşı etkin önlemler alınarak çalışmalar sürdürülüyor.

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı Haber

Kokarca Mücadelesi: 1 Milyon 312 Bin Metrekarelik Alan İlaçlandı

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Devam Ediyor Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kahverengi kokarca böceğiyle mücadelesini hız kesmeden sürdürüyor. Tarımsal Daire Başkanlığı’na bağlı Vektörel Mücadele Şube Müdürlüğü, 23 Kasım 2024’te başlattığı ilaçlama çalışmalarıyla, 9 ilçede 9 ekip ve 18 personelle kahverengi kokarca böceğinin yoğun olduğu alanlarda mücadele ediyor. 205 Bin Litre İlaç Kullanıldı Büyükşehir Belediyesi, şu ana kadar 205 bin 75 litre ilaç kullanarak, 17 bin 655 nokta ve 1 milyon 312 bin 48 metrekarelik bir alanı ilaçladı. İlaçlama çalışmaları, böceğin kışlak yaşam alanlarında, depo, ahır, odunluk ve ambar gibi yerlerde yoğunlaşarak sürdürülüyor. Hedef Fındık Üretim Bölgeleri Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kahverengi kokarcayla daha yoğun zarar gören fındık ekili alanları belirleyerek, bu alanlarda öncelikli olarak ilaçlama yapılmasını sağladı. Ortahisar, Akçaabat, Yomra, Arsin, Araklı, Sürmene, Çarşıbaşı, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçeleri, en fazla zarar gören bölgeler olarak saptandı. 2025’te Feromon Tuzakları İle Mücadele Sürecek Trabzon Büyükşehir Belediyesi, 2025’te Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte, fındık bahçelerinde feromon tuzakları kullanarak mücadelesine devam edecektir. Bu yıl, 2 bin 550 adet feromon tuzağı alındı ve belirlenen noktalara yerleştirilecektir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.