TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kar Yağışı

AGRONEWS - Kar Yağışı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kar Yağışı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırıkkale’de Bahar Beklenirken Kar Yağdı: Don Tehlikesi Kapıda Haber

Kırıkkale’de Bahar Beklenirken Kar Yağdı: Don Tehlikesi Kapıda

Ani Soğuk Hava Üreticileri Endişelendirdi Kırıkkale’de bahar sıcaklıkları yerini kar yağışına bıraktı. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı, ekili tarım arazilerine fayda sağlarken çiçek açan meyve ağaçları için büyük risk oluşturdu. Aniden düşen sıcaklık nedeniyle çiftçiler don tehlikesine karşı tedbir almaya başladı. Kırıkkale Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri, kapanan köy yollarını açmak için çalışmalarını sürdürüyor. Üreticilerden Don Önlemi Meyve ağaçlarını korumak için önlem aldıklarını belirten Vedat Karayel, "Havalar iyiydi, ağaçlarımız çiçek açtı ama sıcaklık birden 20 derece düştü. Küçük ağaçlarımızı naylonla kapatarak dondan korumaya çalışıyoruz" dedi. Elvan Onay ise köyde kar yağışının yoğun şekilde sürdüğünü belirterek, "Kış geri geldi, köyde yaşam normal devam ediyor. Bol oksijen ve temiz havadayız" diye konuştu. İsmet Onay, kar yağışının olumlu etkilerine dikkat çekerek "Kar berekettir. Ekinlere ve su kaynaklarına faydalı olur" dedi. Bahar beklerken kar yağışıyla karşılaşan Şükran Şahin ise, "Ağaçlar çiçek açtı, inşallah zarar görmezler. Baharın gelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. Soğuk Hava Devam Edecek Meteoroloji tahminlerine göre hava sıcaklıkları önümüzdeki günlerde de mevsim normallerinin altında seyredecek. Yetkililer ve uzmanlar, çiftçileri don olayına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Karadeniz'de Kış Sevinci, İç Anadolu ve Akdeniz'de Kuraklık Riski Haber

Karadeniz'de Kış Sevinci, İç Anadolu ve Akdeniz'de Kuraklık Riski

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi’nde son yılların en yoğun kar yağışının görüldüğünü belirtti. Prof. Dr. Demir, "Bu kar yağışı özellikle Karadeniz Bölgesi'ni biraz rahatlattı. Bu kar yağışı, Türkiye genelinde her yerde yağan bir kar yağışı olmadı. Diğer bölgelerde şiddetli kuraklık riski devam ediyor" dedi. "Karın doluluğundan ötürü yavaş yavaş yağması, havanın sıcaklığının belli bir ölçüde düşük olmasından dolayı son zamanların en soğuk günlerini yaşıyoruz. Bu durum karın yerde daha uzun süre kalarak yavaş yavaş toprağa geçmesini ve toprağa süzülmesini sağlıyor" diye ekleyen Prof. Dr. Demir, karın yavaş erimesiyle toprağa süzülmesini tarım açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Özellikle Bafra ve Çarşamba Ovaları ile fındık ve çay üreticileri için sevindirici bir durum oluştu. Ancak Demir, bu kar yağışının yalnızca Karadeniz’i etkilediğini, Türkiye’nin diğer bölgelerinde şiddetli kuraklık riskinin sürdüğünü vurguladı. Meteorolojik verilere göre, Ocak ayında Türkiye genelindeki yağışların geçen yılın ortalamasına göre yüzde 65 azaldığını ifade eden uzman, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri’nde çiftçilerin önlem alması gerektiğini söyledi. Nisan ve Mayıs aylarında beklenen yağışların Karadeniz’deki tarımsal üretimi koruyabileceğini belirten Demir, "Özellikle Karadeniz’de son zamanlarda yoğun problem olarak kahverengi kokarca böceği istilası var. O problemin belki bir parça giderilmesi açısından fayda sağlar diye umut ediyoruz" dedi.

Kar Yağışının Ardından Tezgahlar Balıkla Doldu Haber

Kar Yağışının Ardından Tezgahlar Balıkla Doldu

SAKARYA (İHA) - Sakarya'da kötü hava koşulları nedeniyle bir süre denize çıkamayan balıkçılar, kar yağışı sonrası tekrar ağlarını suya bıraktı. Karadeniz’de artan balık miktarı, tezgahlara da yansıdı. Geçtiğimiz hafta kilogramı 200 liradan satılan hamsi, bu hafta 150 liraya düştü. Aynı şekilde, istavrit 200 liradan 120 liraya, mezgit ise 150-200 lira aralığından 100 liraya geriledi. Balık satıcısı Ramazan İbiş, bu sezonun tarihin en verimli balık sezonlarından biri olduğunu belirterek, "Kar yağışı sonrası balıklar bollaştı. Bu sene 1 Eylül'de sezona başladığımızda palamut boldu, şu an hamsi de bol. Tarihte en bol sezonu yaşıyoruz. Kar yağdı, hamsi tekrar geri döndü. Biz de 'Efsane geri döndü' diyoruz. Karla birlikte Romanya ve Bulgaristan üzerinden İran'a gidip Türkiye sınırlarına geri dönen hamsi, yeniden tezgahlarda yerini aldı. Hamsi 2-3 gündür taze olarak satılıyor. Bunun haricindeki hamsiler 15 gün önce dondurulmuştu" dedi. Hava şartlarının normale dönmesiyle birlikte teknelerin yeniden balıkla dolduğunu söyleyen İbiş, "Geçtiğimiz hafta hava muhalefetinden dolayı hamsi yok denilecek kadar az olduğu için fiyatlar yüksekti ama karla beraber havalar sakinleşti. Kayıklar denize açıldı, bol miktarda balık tutuldu. Hamsi, mezgit ve istavrit gibi balıkların fiyatlarının hepsi normale döndü. Balık sezonu devam ediyor. Müşteri de memnun, balıkçı da memnun" diye ekledi.

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak Haber

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde görülen kar yağışının fındık üretimi için faydalı olduğunu belirterek, üreticilerin endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından, dün gece Ordu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. 400 metre ve üzerindeki bölgelerde zemin karla kaplanırken, fındık bahçeleri de kar altında kaldı. Karadeniz’in en önemli tarım ürünü olan fındıkta zirai don riski oluşabileceği endişesi, üreticileri tedirgin etti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, sıcak havaların devam etmesinin fındık tomurcuklarının erken açmasına neden olabileceğini, ancak kar yağışıyla bunun önüne geçildiğini belirtti. Soydan, "Bu aslında hem püsküllerin, hem de karanfillerin tozlaşması anlamında denk bir süreç oldu. Fazla sıcakların devam etmesi, fındıkta tomurcukların erken uyanmasına ve yaprakların erken açmasına sebep olabilirdi. Bir hafta daha hava sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretseydi tehlikeli olabilirdi. Bu da nisan ayının ilk haftasına kadar görülebilecek bir zirai don olayında önemli zarara neden olabilirdi" dedi. "KAR YAĞIŞI TOPRAK VE BİTKİ İÇİN ÖNEMLİ" Kar yağışının fındık için herhangi bir olumsuzluk oluşturmadığını vurgulayan Soydan, "Şu anda eksi 1 ve sıfır gibi hava sıcaklıkları fındığa bir olumsuzluk oluşturmuyor. Topraklarımızın su depolaması açısından, kullanılan gübrelerin fındık dalları ve diğer ürünlerin köklerine ulaşması açısından kar yağışı önemliydi, ayrıca bu kar yağışı tomurcukların erken açmasını da engellemiş olacak. Bu şekilde de geç açma sağlandığında önümüzdeki süreçte yağan karların ve olması muhtemel zirai don olayının önüne geçecek. İnşallah istediğimiz gibi bahar ayları geçiririz. 2004, 2014 yıllarında önemli zirai don olaylarını yaşadık. Sonraki süreçte de kısmı olarak zararlar oldu. Bu kar yağışının şu an için bölgemize faydalı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Fındık üreticisi Ferhat Yüce ise mevcut kar yağışının faydalı olduğunu belirterek, "Şu anda tomurcuklar açmış değil, zirai don tehlikesi yok. Kar yağarsa daha faydalı olur diye düşünüyorum. Şu anda yüksek kesimlerde kar var" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Ordu’nun iç kesimlerinde kar yağışının etkili olacağını ve bazı bölgelerde kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşabileceğini belirterek, ulaşımda aksama ve buzlanma riskine karşı vatandaşları uyardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.