TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kar Yağışı

AGRONEWS - Kar Yağışı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kar Yağışı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak Haber

Kar Yağışı Fındık İçin Tehdit Değil, Fayda Sağlayacak

ORDU (İHA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ordu’nun orta ve yüksek kesimlerinde görülen kar yağışının fındık üretimi için faydalı olduğunu belirterek, üreticilerin endişelenmesine gerek olmadığını söyledi. Bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların ardından, dün gece Ordu’nun yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu. 400 metre ve üzerindeki bölgelerde zemin karla kaplanırken, fındık bahçeleri de kar altında kaldı. Karadeniz’in en önemli tarım ürünü olan fındıkta zirai don riski oluşabileceği endişesi, üreticileri tedirgin etti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, sıcak havaların devam etmesinin fındık tomurcuklarının erken açmasına neden olabileceğini, ancak kar yağışıyla bunun önüne geçildiğini belirtti. Soydan, "Bu aslında hem püsküllerin, hem de karanfillerin tozlaşması anlamında denk bir süreç oldu. Fazla sıcakların devam etmesi, fındıkta tomurcukların erken uyanmasına ve yaprakların erken açmasına sebep olabilirdi. Bir hafta daha hava sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyretseydi tehlikeli olabilirdi. Bu da nisan ayının ilk haftasına kadar görülebilecek bir zirai don olayında önemli zarara neden olabilirdi" dedi. "KAR YAĞIŞI TOPRAK VE BİTKİ İÇİN ÖNEMLİ" Kar yağışının fındık için herhangi bir olumsuzluk oluşturmadığını vurgulayan Soydan, "Şu anda eksi 1 ve sıfır gibi hava sıcaklıkları fındığa bir olumsuzluk oluşturmuyor. Topraklarımızın su depolaması açısından, kullanılan gübrelerin fındık dalları ve diğer ürünlerin köklerine ulaşması açısından kar yağışı önemliydi, ayrıca bu kar yağışı tomurcukların erken açmasını da engellemiş olacak. Bu şekilde de geç açma sağlandığında önümüzdeki süreçte yağan karların ve olması muhtemel zirai don olayının önüne geçecek. İnşallah istediğimiz gibi bahar ayları geçiririz. 2004, 2014 yıllarında önemli zirai don olaylarını yaşadık. Sonraki süreçte de kısmı olarak zararlar oldu. Bu kar yağışının şu an için bölgemize faydalı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu. Fındık üreticisi Ferhat Yüce ise mevcut kar yağışının faydalı olduğunu belirterek, "Şu anda tomurcuklar açmış değil, zirai don tehlikesi yok. Kar yağarsa daha faydalı olur diye düşünüyorum. Şu anda yüksek kesimlerde kar var" ifadelerini kullandı. Öte yandan, Meteoroloji 10. Bölge Müdürlüğü, Ordu’nun iç kesimlerinde kar yağışının etkili olacağını ve bazı bölgelerde kar kalınlığının 20 santimetreye ulaşabileceğini belirterek, ulaşımda aksama ve buzlanma riskine karşı vatandaşları uyardı.

Yoğun Tipide Kuzularına Sarılarak Hayatta Kaldı Haber

Yoğun Tipide Kuzularına Sarılarak Hayatta Kaldı

ANTALYA (İHA) - Antalya’da yoğun kar yağışı nedeniyle yaylada kaybolan ve AFAD ekipleri tarafından 2 kuzu ve bir horoza sarılmış halde bulunan 70 yaşındaki Naciye Akın, tedavisinin ardından kurtarılan kuzusuna kavuştu. Naciye nine, hayatını kuzularına borçlu olduğunu söyleyerek duyduğu minneti dile getirdi. KAR VE TİPİDE KAYBOLDULAR Manavgat ilçesi Hocalı Mahallesi'nde yaşayan ve geçimini hayvancılıkla sağlayan Naciye ve Mustafa Akın çifti, 25 Kasım’da yayladan dönerken yoğun kar yağışı sebebiyle hayvanlarını kaybetti. Yolu bulamayan yaşlı çift saatlerce mahsur kaldı. Yakınlarının ihbarı üzerine AFAD ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri, karla kaplı 20 kilometrelik yolu iş makineleriyle açarak, saat 19.30 sıralarında yaşlı çifti Yarpuz Yaylası’nda bir ağacın dibinde kuzularına ve horozlarına sarılmış halde buldu. "DEVLETİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN" Naciye Akın, mahsur kaldıkları sırada kurtulamayacaklarını düşündüğünü belirterek, "Devletimiz bize önce ev verdi, şimdi de canımızı kurtardı. Devletimizden, milletimizden Allah razı olsun. Hastaneler saray gibi, doktorlarımızdan ve çalışanlardan Allah binlerce kere razı olsun" dedi. Manavgat orman yangınında evini kaybeden ve devletin inşa ettiği yeni bir evde yaşamaya başlayan Naciye nine, "Manavgat yangınında evimiz yanmış, açıkta kalmıştık. Kısa sürede evlerimiz yapıldı ve saray gibi evlere kavuştuk. Yaylada mahsur kaldıktan sonra yine devlet bizi kurtardı Seydişehir, Manavgat ve Antalya'daki hastanelerde her şeyimizle ilgilenildi. Allah devletimize zeval vermesin" diyerek yaşadıklarını anlattı. Bir kuzusunu kaybettiği için üzgün olan Naciye nine, hayatta kalan kuzusuna sıkı sıkıya bağlı kalırken minnet duygusunu her fırsatta dile getiriyor.

Yüksekova Dilimli Barajında Kuraklık Tehlikesi Haber

Yüksekova Dilimli Barajında Kuraklık Tehlikesi

HAKKARİ (İHA) - Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde, sonbahar ve kış aylarının kurak geçmesi nedeniyle Dilimli Barajı'nda su seviyesi 20 metreye kadar geriledi. Yüksekova-Esendere kara yolu üzerindeki baraj, 93 metre yüksekliği ve 374 metre genişliğiyle ilçenin su ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynak olmasına rağmen, doluluk oranındaki düşüş ciddi bir sorun oluşturuyor. Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Perviz Geçirgen, yağışların azalmasının küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu belirterek, "Barajın debisi bu sene çok düştü. Yağışların az olması baraj suyunun azalmasına neden oldu. Bu da ileri dönemlerde kuraklığa neden olacağının göstergesidir. Aralık ayını bitirmek üzereyiz. İlçede hala kar yağışının olmaması endişe verici. Tabi bunu küresel ısınmanın bir nedeni olarak değerlendiriyoruz. Yüksekova iklimsel olarak büyük bir değişim geçiriyor. Bunu neden sonuç ilişkisi içerisinde değerlendirdiğimizde, insanlar doğayı her geçen gün daha çok tahrip ediyor ve kirletiyor. Bu tahribat küresel ısınmaya neden oluyor" dedi. Geçirgen, geçen yıl bu dönemde yarım metre kar yağışı olduğunu hatırlatarak, "Bu aylarda ilçede yarım metre kar yerde birikirdi. İlkbahar aylarında da bunun verimini alıyorduk. Bu sene yağışların olmaması ileriki zamanlarda tarım faaliyetlerinde aksamalara ve verimin düşmesine neden olacaktır" ifadelerini kullandı. "DOĞAMIZI KORUYALIM" ÇAĞRISI Geçirgen, doğanın kirlenmesinin iklim değişikliğine ve yağış eksikliğine neden olduğunu vurgulayarak, "Doğa ve atmosferin kirlenmesi yağışın düşmesi anlamına geliyor. Bu da iklim değişikliğine neden oluyor. Doğamıza sahip çıkalım, kirletmeyelim" çağrısında bulundu.

Konya Ovasında Fare Zararı Alarm Veriyor Haber

Konya Ovasında Fare Zararı Alarm Veriyor

KONYA (İHA) - Konya Ovası, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor ve bölgede yaklaşık 10 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. Uzmanlar, kurak geçen kış aylarında çiftçilerin fare zararı konusunda arazilerini düzenli kontrol etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Konya'nın yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılırken, bu alanların yüzde 70'i kıraç, yüzde 30'u ise sulu alan şeklinde dağılıyor. Beklenen yağışların olmaması, çiftçilerin ürünlerini zararlı canlılardan koruma konusunda daha dikkatli olmasını gerektiriyor. "KAR YAĞIŞI EKSİKLİĞİ FARELERİN ARTIŞINA YOL AÇIYOR" Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, kuraklığın getirdiği olumsuzluklar hakkında, "Daha kar yağışı yeterli miktarda yağmadı. Bu da önümüzdeki yıl hububatların verimlerinde belli bir oranda düşüşe neden olabilir, lakin şu anda rekolteyle ilgili herhangi bir tahminde bulunmak için erken. Bu dönemde çiftçilerimizin arazilerinde fare zararı olabilir. Çünkü kar yağışının az olduğu dönemlerde bu tarz zararlıların popülasyonlarında da artmalar meydana geliyor. Bundan sonraki dönemde eğer yağışlar bu şekilde az bir oranla devam ederse hastalık ve böcek zararı da fazla olur diye tahmin ediyoruz" dedi. Çiftçilerin bu dönemde arazi kontrollerini yapmak dışında bir şey yapamayacaklarını ekledi. DON RİSKİ VE EKİM TEKRARI GÜNDEMDE Kırkgöz, kıraç alanlarda ekim yapan çiftçilerin, yağışların düzensizliğinden kaynaklanan tohum kayıplarıyla karşılaşabileceğini belirtti. "Arazilerde çok fazla açıklık olursa bu dönemlerde o açıklıkları kapatmak için o bölgeleri tekrardan ekmeleri gerekebilir. Toprağın yüzeyi açık olduğundan arpa için bu dönemler biraz riskli. Gece donları çok yüksek olursa üşümeler de meydana gelebilir. Bunun için mutlaka bir ziraat mühendisiyle beraber çiftçilerimizin arazilerini kontrol etmeleri gerekiyor" diye ekledi. Kırkgöz, yağışların artması durumunda bereketli bir sezon geçirme umutlarının olduğunu ifade etti. Kar ve nisan yağmurları iyi olursa rekolte açısından olumlu sonuçlar elde edileceğini belirtti. Ancak yağışların yetersiz kaldığı durumda, özellikle kıraç alanlarda verim düşüşü yaşanabileceği konusunda uyardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.