TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karaburun

AGRONEWS - Karaburun haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karaburun haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karaburun’da Nergis Hasadı Başladı Haber

Karaburun’da Nergis Hasadı Başladı

Sulu ve Susuz Nergis Dönemi Kasım ayında başlayan "sulu nergis" hasadı yılbaşında sona ererken, "susuz nergis" ocak ayından itibaren toplanmaya başlandı. Hasat, Mart ayına kadar devam edecek. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda toplanan nergisler, demet haline getirilerek pazara sunuluyor. Nergis Demeti 150-200 TL'den Satılıyor 50 adetten oluşan bir demet nergis çiçeği tarlada 100-120 TL, tezgahta ise 150-200 TL arasında alıcı buluyor. Karaburun Ziraat Odası Başkanı Osman Günay, bu yıl yağmurların geç gelmesi ve artan maliyetlere rağmen üretimin çiftçiyi sevindirdiğini ifade etti. “Tarladan Koparmayalım” Çağrısı Günay, 25-26 Ocak’ta düzenlenecek Karaburun Nergis Festivali öncesinde, nergis çiçeklerinin tarladan izinsiz toplanmaması konusunda uyarıda bulundu. Festivalin bölgedeki nergis üretimini tanıtmak ve korumak açısından önemli olduğunu belirtti. Üreticiler Hasattan Memnun Nergis üreticisi Gülizar Çakmak, bu yıl yağışların zamanında geldiğini ve üretimin bereketli olduğunu söyledi. Mekatronik Mühendisliği mezunu Seyit Bura Ekti ise hasat döneminin bereketli geçtiğini ancak fiyatların daha iyi olabileceğini ifade etti. 30 yıllık üretici Sermin Elmas ise, “Toplamaktan zevk alıyoruz. Bu yılki üründen memnunuz,” dedi. Karaburun’un Simgesi: Nergis Çiçeği Nergis çiçeği, Karaburun’un önemli bir geçim kaynağı ve simgesi olarak bölge ekonomisine katkı sağlıyor. Her yıl milyonlarca demet nergis, Türkiye genelinde süs ve koku amacıyla kullanılıyor.

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı Haber

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı

Çeşme-Urla-Karaburun bölgesinde sakız ağacı sayısını artırmak için başlatılan proje kapsamında 2013'te Urla'nın Demirci Mahallesi'nde bulunan 6 dönümlük alana, Orman Bölge Müdürlüğünce 306 sakız fidanı dikildi. Her yıl fidanların bakımını yapan ekipler, bu yıl ilk kez sakız ağaçlarının gövdelerini çizerek ilk hasadı gerçekleştirdi. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, ağaçlardan elde edilen sakızın gastronomiden kozmetiğe birçok alanda kullanıldığını, ekonomik getirisinin yüksek olduğunu söyledi. Dünyada en fazla sakız üretiminin Yunanistan'ın Sakız Adası'nda yapıldığını, sakız ağacının Çeşme, Urla ve Karaburun'u kapsayan yarımadanın da doğal ürünü olduğunu belirten Derince, şöyle devam etti: "Biz de ülkemizde bunu yetiştirerek ihracata dönük işlemler yapmayı planlıyoruz. Buradaki en önemli husus halkın bilinçlendirilmesi ve sakıza sahip çıkması. İzmir Bölge Müdürlüğü hudutlarında 60 bin fidan diktik. Bu 60 bin fidandan 25 bini sakız verimine dönük olarak havai köklendirmeyle ürettiğimiz fidanlar. Yani bunlar büyüdüklerinde direkt sakız verebilecek. Kalan kısım da Atlantik sakızı dediğimiz sakızlar. Bunları da aşılama yöntemiyle ürün verecek sakız ağacı haline getireceğiz." Sakız ağaçlarında ilk ürünün, fidan olarak dikildikten 4-5 yıl sonra alınabildiğini, ağaçların 10-15 yaşlarından itibaren 300-350 gram civarında ürün verdiğini dile getiren Derince, "Sakız ağacı konusunda artık uzmanlaştık. Vatandaşlarımız en yakın Orman teşkilatına giderek oradan sakız ağacı fidanı nasıl temin edilir, sakız nasıl üretilir bunları öğrenebilirler ve boş buldukları alanlara bu 'altın damlayan' ağacı dikebilirler." dedi. Sakız ağacı yetiştiriciliğine Tarım ve Orman Bakanlığının büyük önem verdiğini ve her türlü desteği sağladığını aktaran Derince, vatandaşları sakız ağacı dikmeye davet etti.

Orkinos ihracatı yılın ilk yarısında 40 milyon dolar döviz getirdi Haber

Orkinos ihracatı yılın ilk yarısında 40 milyon dolar döviz getirdi

Su ürünlerinde önde gelen ihracat kalemlerinden orkinosta ihracat geliri, Türkiye'nin avlanma kotasının yükseltilmesinin sonucu olarak yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artışla 40 milyon dolara ulaştı. Her yıl mayıs sonunda Akdeniz'e açılan Türk balıkçılar, Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından belirlenen ülke kotası kadar orkinos yakalıyor. Balıklar, büyütülmek üzere Ege Denizi'ndeki çiftliklere getiriliyor. Orkinosların avcılığı kadar çiftliklere getirilmesi de zorlu bir yolculukla mümkün oluyor. Ton balığı olarak da bilinen orkinoslar, sardalya, kolyoz ve uskumru gibi organik yemlerle besleniyor. Ağırlıkları 250-600 kilogram olan balıklar, aralık ayında Japonya'dan Ege Denizi'ne gelen "fabrika gemilerde" işlenerek ihracat yolculuğuna çıkıyor. Türkiye'nin orkinosta en büyük pazarını Japonya oluşturuyor. Japonya'dan yoğun talebin geldiği orkinoslar, bu ülkenin geleneksel yemekleri suşi ve saşimi yapımında kullanılıyor. Malta'dan Karaburun'a zorlu yolculuk İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında kurulu orkinos çiftliğinde mühendis olarak çalışan Emre Ulucan, AA muhabirine, zorlu orkinos avcılığı sürecini anlattı. Bu yıl mera olarak belirledikleri Malta açıklarında 26 Mayıs ile 30 Haziran tarihleri arasında yasal kotalar kapsamında bereketli bir av dönemi geçirdiklerini ifade eden Ulucan, yaklaşık 565 ton ağırlığında 7 bin orkinosun avlanarak Karaburun açıklarındaki çiftliğe getirildiğini söyledi. Ulucan, bir ay süren nakil işleminin zor ve riskli bir operasyon olduğuna işaret etti. Balıkların bulunduğu ağların 25 metre derinliğinde olduğunu, Karaburun açıklarında deniz derinliğinin ise yer yer 15 metreye düştüğünü belirten Ulucan, bu bölgelerden geçiş yaparken dalgıçların su altında kafesleri yukarıya doğru topladığını ifade etti. Bu süreçte kafeslerdeki en küçük yırtığın dahi tüm emeklerin boşa gitmesine neden olacağını söyleyen Ulucan, taşınan orkinosların çiftlikteki kafeslere aktarıldığını, burada her bir kafeste yaklaşık 1500 orkinosun beslenmesi sürecine başlandığını dile getirdi. Toplam 7 bin orkinosun günde ortalama 70 ton sardalya, kolyoz ve uskumru gibi yem balıklarıyla beslendiğini anlatan Ulucan, "Orkinoslar heybetli görünse de aslında narin canlılardır. Ağlardaki herhangi bir yırtık ya da potluk sürtünmeden dolayı bu canlıların ölümüne yol açabilir. Bu nedenle önlem alıyoruz. Dalgıçlarımız düzenli olarak kafes sistemini kontrol ederek gerekli tamiratı yapıyor." dedi. Avlanma kotalarına sıkı denetim ICCAT tarafından belirlenen orkinos avlanma kotalarının sıkı bir şekilde denetlendiğini belirten Ulucan, "Uluslararası avlanma kotalarının iyi takip edilmesi sayesinde doğadaki orkinos stoku son yıllarda artış gösterdi. Bu artışın meyvesi olarak diğer ülkelerle birlikte Türkiye'nin orkinos kotası da yüzde 12 artırıldı." diye konuştu. 150 milyon dolar gelir hedefi Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan da Türkiye'nin orkinosta dünyanın en büyük 5 üreticisinden biri olduğunu ifade etti. İhracatın, 2023'ün ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artış kaydederek 28 milyon dolardan 40 milyon dolara çıktığını söyleyen Kızıltan, en büyük pazar olan Japonya'ya satışların yüzde 61 arttığını, Güney Kore, ABD ve İtalya pazarlarında da büyüdüklerini dile getirdi. Kızıltan, orkinosların zorlu bir avcılık ve yetiştiricilik sürecinden sonra mutfaklara girdiğini belirterek şunları kaydetti: "Japonya'nın su ürünleri ithalatında ton balığı, karides, somon/alabalık, morina ve yengeç ithalatı toplamın yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Uzak Doğu mutfağının geleneksel yemekleri olan suşi ve saşimi yapımında Türkiye'de yetişen orkinoslar kullanılıyor. Balıklarımız Japon ustalardan tam not alıyor. Çiftliklerde yetişen orkinosların ağırlığı 600 kilograma kadar çıkıyor. Bundan dolayı orkinoslara denizlerin büyükbaşı diyoruz. 2023 sonunda orkinos ihracatımızın 150 milyon dolara ulaşacağını öngörüyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.