TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karadeniz

AGRONEWS - Karadeniz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karadeniz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzincan Su Ürünleri Üretiminde Zirveye Oynuyor Haber

Erzincan Su Ürünleri Üretiminde Zirveye Oynuyor

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da, su ürünleri üretiminde Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise önde gelen tesislerinden biri kurulacak. Sahip olduğu zengin su kaynaklarıyla dikkat çeken kentte, 21 mevcut tesise ek olarak 13 yeni tesis için başvuru yapıldı. Bu tesislerin faaliyete geçmesiyle Erzincan’ın yıllık porsiyonluk alabalık üretim kapasitesi 3 bin 335 tona, yavru alabalık üretimi ise 247 milyon adede yükselecek. Yeni tesislerin üretime başlamasıyla porsiyonluk alabalık üretimi iki kat, yavru alabalık üretimi ise beş kat artacak. Erzincan Tarım İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Koçyatağı bölgesinde bulunan ve hem porsiyonluk hem de yavru alabalık üretimi yapan bir tesisi ziyaret ederek incelemeler gerçekleştirdi. "ERZİNCAN, TÜRKİYE'NİN İLK SIRALARINDA YER ALACAK" Erzincan’daki su ürünleri sektörünün gelişimine dikkat çeken Serkan Kütük, "Erzincan, son yıllarda sahip olduğu temiz su kaynaklarını iyi bir şekilde değerlendirerek su ürünleri üretiminde büyük bir gelişme trendi yakalamıştır. Şu an incelediğimiz üretim tesisi, önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği kapasite artırımı ile alabalık üretiminde yıllık 248 milyon yavru üretimine ulaşacak. Bu artan kapasite sayesinde Erzincan, özellikle yavru alabalık üretiminde Türkiye'nin ilk sıralarında yer alacak" dedi. Artan üretimle birlikte Erzincan’ın su kaynaklarının en verimli şekilde kullanıldığını vurgulayan Kütük, "İnşallah 13 tesisimizin de faaliyete geçmesiyle daha iyi bir ivme kazanmış olacağız" ifadelerini kullandı. KARADENİZ’E GİDEN BALIKLAR AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLİYOR Sakaltutan bölgesinde faaliyet gösteren 36 yaşındaki Ozan Akpolat, ailesinden miras kalan mesleği başarıyla sürdürüyor. Akpolat, işletmelerinde yıllık 10 milyon balık ürettiklerini belirterek, üretilen balıkların büyük kısmının Karadeniz’e gönderildiğini söyledi. Karadeniz’de somon olarak yetiştirilen balıklar, daha sonra Uzak Doğu ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TESİSLERİNDEN BİRİ OLACAK 5 yıl içerisinde Avrupa’nın en büyük çiftliklerinden birini kurmayı hedeflediklerini belirten Akpolat, yıllık 200 ton porsiyonluk somon üretimi planladıklarını ifade etti. Daha verimli üretim için genetik çalışmaların devam ettiğini, Kübalı uzmanlarla iş birliği yapıldığını belirten Akpolat, projelerin tamamlandığını ve nisan ayında yeni çiftlik çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı Haber

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da 2024 yılı boyunca avcılık ve yetiştiricilik yoluyla 65 bin 210 ton su ürünleri üretildi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu üretimin 12 bin 231 tonunun ihraç edilerek 49 milyon 975 bin 451 dolar ve 34 milyon 964 bin 616 avro döviz kazandırdığını belirtti. SAMSUN’UN STRATEJİK KONUMU VE ALTYAPISI Samsun, limanları, kalifiye elemanları, modern balıkçı tekneleri ve geniş altyapısıyla Karadeniz’de su ürünleri üretiminde lider bir rol oynuyor. 2024 yılında avcılık yoluyla 51 bin 536 ton, yetiştiricilik yoluyla ise 13 bin 674 ton ürün elde edildi. Samsun’daki 39 yetiştiricilik tesisi, yıllık 22 bin 990 ton kapasiteyle Türk somonu ve alabalık gibi değerli ürünlerin üretiminde ön planda yer aldı. Denizde hamsi, palamut, mezgit, istavrit, barbun gibi balıkların yanında çaça balığı avcılığı; iç sularda ise sazan, sudak, yayın, turna ve tatlı su levreği gibi balıkların yakalandığı belirtildi. Sağlam, "Ülkemiz ve ilimiz için önem arz eden Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarında bulunan balık gölleri ve lagün gölleri çevrelerinde önemli tıbbi sülük potansiyeli mevcuttur. Bölgemizden avcılık yolu ile toplanan tıbbi sülükler belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edilmektedir" diyerek balıkçılığın tıp sektöründe kullanımıyla da kazanç getirdiğini ekledi. BALIKÇILIK İHRACATIYLA GELEN KAZANÇ Karadeniz’den avlanan hamsi ve deniz salyangozu ile yetiştirilen Türk somonu ve levrek gibi ürünler, Avrupa Birliği, Japonya, Rusya, Güney Kore, ABD ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 2024 yılında Samsun’dan toplam 12 bin 231 ton balık ürünü ihraç edilerek ülkeye milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlandı. DENETİMLERDE SIKI KONTROL İlde 2024 yılında gerçekleştirilen denetimlerde yasa dışı avlanma faaliyetlerine karşı sıkı önlemler alındı. Konuyla ilgili konuşan Sağlam, "5 adet su ürünleri kontrol teknemiz mevcuttur. Denetim ekiplerimizce 2024 yılında perakende balık satış yerlerinde bin 398, balıkçı barınakları, nakil araçları, yol güzergahları, deniz ve balıkçı gemilerinde bin 696 adet, iç sularda 655, soğuk hava depolarında 94, balık halinde 133 adet, işleme tesislerinde 134 ve yetiştiricilik tesislerinde 182 olmak üzere toplam 4 bin 292 adet su ürünleri denetimi gerçekleştirilmiştir. Su ürünleri denetim ekipleri 2024 yılında yaptığı denetimlerle kaçak avcılığa geçit vermemiştir. Bu kapsamda yapılan denetimlerde yasadışı avlanılarak yakalanan balıklara el konularak sosyal hizmetler kurumlarına bağış yapılmış, bağışı yapılamayan ürünler ise balık unu ve yağı fabrikalarına satışı yapılarak balık yemi yapımında kullanılmıştır. Yasadışı av araçlarının ise imhası sağlanmıştır. Kurallara uymayan 101 balıkçı/işletmeciye 2 milyon 104 bin 382 TL idari para cezası uygulanmıştır" açıklamasında bulundu. SAMSUN’DA YETİŞTİRİCİLİK ARTIYOR Su ürünleri yetiştiriciliği, Samsun’da son 20 yılda 12 kat artış gösterdi. 2024’teki üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda yeni tesislerle daha da artması bekleniyor. Sağlam, küresel ısınma ve aşırı avlanmanın etkileri nedeniyle yetiştiriciliğin daha da önem kazanacağını vurguladı. Samsun, modern teknolojisi ve uluslararası standartlara uygun üretimiyle hem yerel hem de küresel pazarda dikkat çekmeye devam ediyor.

Kalkan ve Kırlangıç Balık Tezgahlarının Gözdesi Haber

Kalkan ve Kırlangıç Balık Tezgahlarının Gözdesi

DÜZCE (İHA) - Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki balıkçılar, av sezonunun bereketini yaşıyor. Karadeniz açıklarında zaman zaman etkili olan fırtınalara rağmen balık tezgahları çeşitlendi. Özellikle kalkan ve kırlangıç balıkları, sezonun öne çıkan türleri arasında yer aldı. Sinop açıklarında avlanan hamsi, kilosu 150 liradan alıcı buluyor. Gece yapılan avlarda yakalanan kalkanın kilosu bin liraya, kırlangıç ise 350 liraya kadar çıktı. HAMSİNİN BOLLUĞU AZ, FİYATI YÜKSEK Balıkçı Ruhi Pehlivan, bu yıl av sezonunun oldukça bereketli geçtiğini söyledi. Hamsi fiyatlarının yüksek olmasının nedenini, uzak bölgelerden gelmesine ve az çıkmasına bağlayan Pehlivan, "Balık satışları güzel. Bol ve bereketli geçiyor bu sene. Balık fiyatlarından ve tazelikten dolayı memnunuz. Hamsi az çıktığı için fiyatı biraz yüksek ama çok lezzetli. Bu sene palamudun bol olması hamsiyi azalttı. Hamsi uzaktan geldiği için de fiyatı biraz yükseliyor, yakınlaştıkça fiyatı düşüyor. Az çıkıyor ve Akçakoca'ya uzak çıkıyor. Hamsi Karadeniz'de İğneada'dan, Sinop'tan geliyor" dedi. BALIK BOLLUĞU YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ Tezgahlardaki diğer balık türleri hakkında bilgi veren Pehlivan, "İri mezgitin kilosu 250 lira, bir boy küçüğü 150 lira. Çinekop 350 lira, istavrit 100 lira. İstavritin kilosu dün 80 liraydı, az çıktığı için bugün fiyatı arttı. Karadeniz hamsisi 150 lira, çok güzel ve çok lezzetli. Kalkan kilosu bin lira, büyüdükçe fiyat yükseliyor. Kırlangıç ise 350 lira. Balık alırken ya balığı ya da balıkçıyı tanıyacaksınız" şeklinde konuştu. KARADENİZ’DEN LEZZET DOLU SOFRALARA Kalkan ve kırlangıç gibi balıklar sofralarda ayrı bir yere sahip. Kalkanın büyüklüğüne göre fiyatı artarken, kırlangıç ise lezzetiyle dikkat çekiyor. Sezon boyunca Akçakoca balıkçıları, tezgahları taze ve çeşit çeşit balıklarla doldurmayı sürdürüyor.

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor Haber

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor

TRABZON (İHA) - Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 2021 yılında alternatif tarım ürünü olarak ekimi yapılan süper meyve Aronya, halıcılık sektörüne de ilham kaynağı oldu. Akçaabat Belediyesi’nin düzenlediği halı ve kilim dokuma kurslarında, Aronya bitkisinden elde edilen doğal boyalar kullanılarak geleneksel Türk motifleriyle bezenmiş halılar üretiliyor. Akçahasat Tesislerinde işlenen Aronya'nın suyu, posası ve çekirdeğinden doğal boyalar elde ediliyor. Boya üretiminde ladin, tuz ve sirke gibi doğal malzemelerle renklerin kalıcılığı artırılıyor. Üretim süreci, kadınların el emeğiyle tamamen doğal yöntemlerle ilerliyor. 15 yıldır halı dokuma öğretmenliği yapan Ülker Tosun, Aronya’nın sağlığa olduğu kadar estetik dünyasına da katkı sunduğunu belirtti. Tosun, "Aronya bitkisi ile elde ettiğimiz yünlerle halılarımıza motifler oluşturuyoruz. Bu motiflerin tamamı Karadeniz'i ait desenler oluyor. Motiflerimizde hangi rengi kullanmak istiyorsak Aronya'dan elde ettiğimiz yünlerle yol alıyoruz. Aronya'nın kendi renginden basamak basamak aşağıda da oluşturabiliyoruz" ifadelerini kullandı. BAŞKAN EKİM’DEN GELECEK VİZYONU Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, halı dokuma kursunu ziyaretinde, Aronya üretiminin yıllık 7-8 bin tona ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Ekim, "Halı üretimiyle hem kültürümüzü yaşatıyor hem de çiftçimizin ürünlerini alternatif alanlarda değerlendiriyoruz. Hocalarımız ve öğrencilerimizin emekleriyle beraber ilmik ilmik halı dokuyorlar ve ortaya büyük halılar çıkıyor. Tamamen doğal, herhangi bir kimyasal içermeyen ürünler şehrimiz adına önemli. Bununla beraber, hanımefendilerin özellikle hane ekonomisine de katkı sağlaması için yol oluşturmuş oluyoruz. Üretmiş oldukları halıları, kilimleri ve meyveyle harmanlanmış bu halılarını değerlendirme ve satma imkanı ve ayrıca da ailelerine destek sağlama imkanı sunmuş oluyoruz" dedi.  Başkan ayrıca, doğal ve kimyasal içermeyen yöntemlerle üretilen bu halıların patent çalışmalarının da gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı Haber

Fındık Bahçelerinde Kış Mesaisi Başladı

ORDU (İHA) - Karadeniz Bölgesi'nin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındık üretiminde kış hazırlıkları başladı. Bahçe sahipleri ve işçiler, güneşli havayı değerlendirerek bakım çalışmalarını sürdürüyor. Bu süreçte kuruyan dallar budanıyor, fındık ocaklarının çevresi temizleniyor. Uzmanlar, bu çalışmaların fındık verimini artırmada kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor. KADINLAR AİLE EKONOMİSİNE DESTEK SAĞLIYOR Ordu'daki fındık bahçelerinde yevmiye usulü çalışan işçilerin ücretleri günlük bin 300 ila bin 500 lira arasında değişiyor. Sabah erken saatlerde işe başlayan ekipler, hem erkek hem kadın işçilerden oluşuyor. Yemek molalarını bahçede hazırlanan ateşin etrafında geçiren işçiler, ekip çalışmasıyla işlerini tamamlıyor. Fındık bahçesi bakım işçilerinden Özkan Huysuz, çalışmaların verimi artırdığını belirterek, "Şu anda 12 kişilik ekip ile çalışıyoruz. Sabah saatlerinde bahçeye girip, akşam saatlerinde çıkıyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz, günlük ücret bin 300 lira" dedi. HASAT ÖNCESİ GÜBRE VE İLAÇLAMA SIRADA İşçilerden Mehmet Dağ, kışlık bakım çalışmalarının ardından gübreleme ve ilaçlama yapılacağını ifade etti. Dağ, "Bundan sonraki süreçte gübre ve ilaç atma, tırpan işleri başlıyor. Günlük 8 saat kadar çalışıyoruz" diye konuştu. "FINDIK TOPLAMAKLA İŞ BİTMİYOR" Fındık üretiminde bakımın önemini vurgulayan işçilerden Fatma Döndü Karahasan, "Fındığı toplamak ile iş bitmiyor, sonrasında bu bakımları için yeniden bahçeye giriyoruz" dedi. Fındık tarımının emek istediğini belirtti. "BAKIM OLMAZSA VERİM DÜŞER" Eşiyle birlikte uzun yıllardır fındık bahçelerinde çalışan Hakkı Topçu, bakımsız kalan bahçelerin verim kaybına uğradığını belirtti. Topçu, "Sabahın erken saatlerinde bahçeye giriyoruz ve akşam saatlerine kadar temizlik yapıyoruz. Bir süre sonra gübre, ilaçlama ve toplama işlemleri yapılacak. Bakım yapılmadığı takdirde bahçeler orman gibi oluyor, onun için mahsul zayıf oluyor, verim kaybı oluyor. Aslında bu zamanlarda yapılan bakım bir sonraki hasat sezonuna hazırlık" ifadelerini kullandı.

Hopa'da Tır Yoğunluğu Artarak Devam Ediyor Haber

Hopa'da Tır Yoğunluğu Artarak Devam Ediyor

ARTVİN (İHA) - Hopa ilçesinde, Sarp Sınır Kapısı'ndan geçiş yapmak için Karadeniz Sahil Yolu üzerinde park eden tırlar, şehirde yoğunluk yaratıyor. Yetersiz tır park alanları ve park ücretlerinden kaçınan sürücüler, Kemalpaşa, Hopa ve Arhavi'ye kadar uzanan kuyruklarla trafiği aksatarak kazalara neden oluyor. Sokak araları, mahalle içleri ve çocuk parklarına kadar park eden tırlar, trafik yoğunluğunun yanı sıra günlük yaşamı da olumsuz etkiliyor. Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (HTSO) Başkanı Osman Demircioğlu, bu sorunun çözülmesi için yeni bir tır parkı projesinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Demircioğlu, "Tır bazlı konuşacak olursak, Sarp Sınır Kapısı'ndan yaklaşık 700'ün üzerinde günlük tır geçişi ihracat yönünde olmakta, ortalama 500 de ithalat tarafından Türkiye'ye giriş yapmaktadır. 24 saatlik bir zaman diliminde bunun dışında da 1400 civarında tır, Türkiye'nin değişik yerlerinden Hopa Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmektedir. Dolayısıyla günlük hareket çıkışlarına ve sevkiyatlara bakılırsa, günlük yoğunluk gitgide artmakta" dedi. "HOPA'NIN TAMAMI TIR İSTİLASIYLA KARŞI KARŞIYA" İhracat anlamında kritik olan bölgenin, Karadeniz'in dağları ve deniz arasına sıkışmış bir alan olduğunu belirten Demircioğlu, "Bulunduğumuz bölgedeki transit yola gördüğünüz üzere çift taraflı tırlar mecburi olarak park edilmiş durumda. Tırcılarımızın park edecekleri alan yok" dedi. Tır sürücülerinin şehrin tamamını park yeri olarak kullanması sonucu Hopa'nın tamamının tır istilasıyla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Günlük yaşamdaki aksamalar ve ölüme varan sonuçları olan trafik kazalarına değinen Demircioğlu, "Bu düzensizliği ortadan kaldıracak çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.