TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karadeniz

AGRONEWS - Karadeniz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karadeniz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu Çevre Yolu’nda ikinci etap hızla ilerliyor Haber

Ordu Çevre Yolu’nda ikinci etap hızla ilerliyor

Karadeniz Sahil Yolu Projesi kapsamında yapımı devam eden Ordu Çevre Yolu’nun ikinci etabı hızla ilerliyor. İlk etabı 2019 yılında tamamlanan ve “Türkiye'nin en pahalı çevre yolu projesi” olarak değerlendirilen proje, Ordu-Giresun arasındaki ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştıracak. Ordu-Giresun arası 15 dakikaya düşecek Toplamda 21,4 kilometre uzunluğundaki çevre yolu projesi kapsamında 6 tünel, 11 çift köprü, 5 tek köprü ve 7 farklı seviyeli kavşak bulunuyor. Projenin ilk etabı Ordu’daki trafik yükünü önemli ölçüde azaltırken, ikinci etap tamamlandığında şu anda yaklaşık 40-45 dakika süren Ordu-Giresun arası mesafe 15 dakikaya inecek. Şehir hastanesine bağlantı sağlanacak Devam eden proje, Ordu Üniversitesi ve inşaatı süren Ordu Şehir Hastanesi’ne bağlantı noktaları sağlayarak şehir içi ulaşımı da rahatlatacak. Trafik akışını hızlandıran yol, zaman ve yakıt tasarrufu ile bölge halkına büyük avantaj sunacak. Bölge halkı projeden memnun Altınordu Eskipazar Mahallesi Muhtarı İlhan Karaağaç, projenin Karadeniz Bölgesi için büyük bir hizmet olduğunu belirterek, "Çalışmalar devam ediyor, birkaç tünel ve köprü kaldı. Bu yol açıldığında Giresun 15 dakikaya, Trabzon ise 3 saatten 2 saate inecek. Havalimanına yakınlığı nedeniyle de aktif şekilde kullanılacak" dedi. Akçatepe bölgesinde yaşayan Cengiz Atmaca ise çevre yolunun şehir içi trafiğini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade ederek, "Ulaşım çok kısalacak, şehir içinden geçmek zorunda olmayan araçlar bu yolu kullanacak. Çalışmalar hızlanırsa daha iyi olur" şeklinde konuştu. Projenin tamamlanmasıyla Ordu ve çevresinde trafik akışının büyük ölçüde rahatlaması bekleniyor.

Kahverengi Kokarca Fındık Üretimini Tehdit Ediyor Haber

Kahverengi Kokarca Fındık Üretimini Tehdit Ediyor

Fındık Hasadına Büyük Darbe Giresun’da düzenlenen “Fındık Kokarca Zararlısı ile Mücadele Toplantısı”nda konuşan Hacı Toraman, Çarşamba Ovası’nda tarım ürünlerine ciddi zarar veren kahverengi kokarcanın, 2024 yılı hasadında büyük kayıplara neden olduğunu söyledi. “Mücadelesi zor ve yayılımı çok hızlı bir zararlı ile karşı karşıyayız. Tarım ürünlerinin neredeyse tamamına zarar veren bu zararlı, özellikle fındık üretimini tehdit ediyor” dedi. 2023’te Başlayan Mücadele Sürüyor Toraman, 2023 yılında başlatılan acil eylem planlarının, zararın boyutlarını hafifletmeye yönelik olduğunu ancak yeterli olmadığını ifade etti. “Bu zararlıyı durdurmak adına oda, borsa ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Ekonomik Kaybın Önlenmesi İçin Harekete Geçiliyor Toraman, Türk fındığının uluslararası piyasadaki önemine dikkat çekerek, kahverengi kokarca ile mücadelede daha etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Toplantıya Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Sezai Atsan, Genel Sekreter Sercan Yaşar ve Meclis Üyesi Mehmet Çalışkan da katıldı. Türk Fındığını Koruma Zorunluluğu Kahverengi kokarcanın özellikle Karadeniz Bölgesi’ni etkisi altına alması, tarım sektörünün geleceği açısından büyük endişe yaratıyor. Tarım ürünlerini koruma ve ekonomik kayıpları önleme adına daha kapsamlı ve hızlandırılmış çalışmaların yapılması planlanıyor.

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi Haber

Lezzetiyle Karadeniz'de Dikkat Çeken Balık: Tirsi

DÜZCE (İHA) - Karadeniz’in en özel balıklarından biri olan tirsi, içerdiği yüksek yağ oranıyla "mangal söndüren balık" olarak biliniyor. Hamsi ve mezgitten sonra en çok tercih edilen balık haline gelen tirsi, iri boyutları ve sardalyagiller ailesine olan yakınlığıyla dikkat çekiyor. Rahatça yenilebilen ince kılçıkları ve lezzetiyle balıkseverleri lezzetine hayran bırakıyor. Omega ve B12 vitamini bakımından oldukça zengin olan tirsi, fiyatıyla da geniş bir kesimin tercih ettiği bir tür. Hamsinin sezon boyunca az bulunması, tirsinin tezgahlardaki yerini güçlendirdi. BALIKÇILAR TİRSİYİ ÖNERİYOR Düzceli balıkçı Hülya Kılıç, tirsinin az bilinen ancak lezzetiyle öne çıkan bir balık olduğunu belirterek, "Tirsi balığı sardalyagillerden güzel, yağlı bir balık. Sardalyagiller ailesinden ama sardalya lezzetinde değil. Biraz daha çinekopa benzer. Bazı insanlar ana lüferi diyor, bazı insanlar mangal söndüren diyor. Bu balığı daha önce de duyurmuştuk, insanlar yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Özellikle bu balığın zamanını bekleyenler var. Güzel bir balık tirsi. Balık yağlı olduğu için mangalda çok lezzetli olur. Izgarada güzel olur. Fırında da olabilir, tavada da yapılabilir, hafif yağlayıp unlu sevenler için mısır unuyla da güzel olur" dedi. Tirsi, hem balıkçılardan hem de tüketicilerden giderek daha fazla ilgi görerek Karadeniz mutfağında kendine yer edinmeye devam ediyor.

Erzincan Su Ürünleri Üretiminde Zirveye Oynuyor Haber

Erzincan Su Ürünleri Üretiminde Zirveye Oynuyor

ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da, su ürünleri üretiminde Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise önde gelen tesislerinden biri kurulacak. Sahip olduğu zengin su kaynaklarıyla dikkat çeken kentte, 21 mevcut tesise ek olarak 13 yeni tesis için başvuru yapıldı. Bu tesislerin faaliyete geçmesiyle Erzincan’ın yıllık porsiyonluk alabalık üretim kapasitesi 3 bin 335 tona, yavru alabalık üretimi ise 247 milyon adede yükselecek. Yeni tesislerin üretime başlamasıyla porsiyonluk alabalık üretimi iki kat, yavru alabalık üretimi ise beş kat artacak. Erzincan Tarım İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Koçyatağı bölgesinde bulunan ve hem porsiyonluk hem de yavru alabalık üretimi yapan bir tesisi ziyaret ederek incelemeler gerçekleştirdi. "ERZİNCAN, TÜRKİYE'NİN İLK SIRALARINDA YER ALACAK" Erzincan’daki su ürünleri sektörünün gelişimine dikkat çeken Serkan Kütük, "Erzincan, son yıllarda sahip olduğu temiz su kaynaklarını iyi bir şekilde değerlendirerek su ürünleri üretiminde büyük bir gelişme trendi yakalamıştır. Şu an incelediğimiz üretim tesisi, önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği kapasite artırımı ile alabalık üretiminde yıllık 248 milyon yavru üretimine ulaşacak. Bu artan kapasite sayesinde Erzincan, özellikle yavru alabalık üretiminde Türkiye'nin ilk sıralarında yer alacak" dedi. Artan üretimle birlikte Erzincan’ın su kaynaklarının en verimli şekilde kullanıldığını vurgulayan Kütük, "İnşallah 13 tesisimizin de faaliyete geçmesiyle daha iyi bir ivme kazanmış olacağız" ifadelerini kullandı. KARADENİZ’E GİDEN BALIKLAR AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLİYOR Sakaltutan bölgesinde faaliyet gösteren 36 yaşındaki Ozan Akpolat, ailesinden miras kalan mesleği başarıyla sürdürüyor. Akpolat, işletmelerinde yıllık 10 milyon balık ürettiklerini belirterek, üretilen balıkların büyük kısmının Karadeniz’e gönderildiğini söyledi. Karadeniz’de somon olarak yetiştirilen balıklar, daha sonra Uzak Doğu ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TESİSLERİNDEN BİRİ OLACAK 5 yıl içerisinde Avrupa’nın en büyük çiftliklerinden birini kurmayı hedeflediklerini belirten Akpolat, yıllık 200 ton porsiyonluk somon üretimi planladıklarını ifade etti. Daha verimli üretim için genetik çalışmaların devam ettiğini, Kübalı uzmanlarla iş birliği yapıldığını belirten Akpolat, projelerin tamamlandığını ve nisan ayında yeni çiftlik çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı Haber

Samsun'da Su Ürünleri Üretiminde Büyük Başarı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da 2024 yılı boyunca avcılık ve yetiştiricilik yoluyla 65 bin 210 ton su ürünleri üretildi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu üretimin 12 bin 231 tonunun ihraç edilerek 49 milyon 975 bin 451 dolar ve 34 milyon 964 bin 616 avro döviz kazandırdığını belirtti. SAMSUN’UN STRATEJİK KONUMU VE ALTYAPISI Samsun, limanları, kalifiye elemanları, modern balıkçı tekneleri ve geniş altyapısıyla Karadeniz’de su ürünleri üretiminde lider bir rol oynuyor. 2024 yılında avcılık yoluyla 51 bin 536 ton, yetiştiricilik yoluyla ise 13 bin 674 ton ürün elde edildi. Samsun’daki 39 yetiştiricilik tesisi, yıllık 22 bin 990 ton kapasiteyle Türk somonu ve alabalık gibi değerli ürünlerin üretiminde ön planda yer aldı. Denizde hamsi, palamut, mezgit, istavrit, barbun gibi balıkların yanında çaça balığı avcılığı; iç sularda ise sazan, sudak, yayın, turna ve tatlı su levreği gibi balıkların yakalandığı belirtildi. Sağlam, "Ülkemiz ve ilimiz için önem arz eden Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltalarında bulunan balık gölleri ve lagün gölleri çevrelerinde önemli tıbbi sülük potansiyeli mevcuttur. Bölgemizden avcılık yolu ile toplanan tıbbi sülükler belirli bir kota dahilinde yurtdışına ihraç edilmektedir" diyerek balıkçılığın tıp sektöründe kullanımıyla da kazanç getirdiğini ekledi. BALIKÇILIK İHRACATIYLA GELEN KAZANÇ Karadeniz’den avlanan hamsi ve deniz salyangozu ile yetiştirilen Türk somonu ve levrek gibi ürünler, Avrupa Birliği, Japonya, Rusya, Güney Kore, ABD ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. 2024 yılında Samsun’dan toplam 12 bin 231 ton balık ürünü ihraç edilerek ülkeye milyonlarca dolarlık döviz girdisi sağlandı. DENETİMLERDE SIKI KONTROL İlde 2024 yılında gerçekleştirilen denetimlerde yasa dışı avlanma faaliyetlerine karşı sıkı önlemler alındı. Konuyla ilgili konuşan Sağlam, "5 adet su ürünleri kontrol teknemiz mevcuttur. Denetim ekiplerimizce 2024 yılında perakende balık satış yerlerinde bin 398, balıkçı barınakları, nakil araçları, yol güzergahları, deniz ve balıkçı gemilerinde bin 696 adet, iç sularda 655, soğuk hava depolarında 94, balık halinde 133 adet, işleme tesislerinde 134 ve yetiştiricilik tesislerinde 182 olmak üzere toplam 4 bin 292 adet su ürünleri denetimi gerçekleştirilmiştir. Su ürünleri denetim ekipleri 2024 yılında yaptığı denetimlerle kaçak avcılığa geçit vermemiştir. Bu kapsamda yapılan denetimlerde yasadışı avlanılarak yakalanan balıklara el konularak sosyal hizmetler kurumlarına bağış yapılmış, bağışı yapılamayan ürünler ise balık unu ve yağı fabrikalarına satışı yapılarak balık yemi yapımında kullanılmıştır. Yasadışı av araçlarının ise imhası sağlanmıştır. Kurallara uymayan 101 balıkçı/işletmeciye 2 milyon 104 bin 382 TL idari para cezası uygulanmıştır" açıklamasında bulundu. SAMSUN’DA YETİŞTİRİCİLİK ARTIYOR Su ürünleri yetiştiriciliği, Samsun’da son 20 yılda 12 kat artış gösterdi. 2024’teki üretim kapasitesinin önümüzdeki yıllarda yeni tesislerle daha da artması bekleniyor. Sağlam, küresel ısınma ve aşırı avlanmanın etkileri nedeniyle yetiştiriciliğin daha da önem kazanacağını vurguladı. Samsun, modern teknolojisi ve uluslararası standartlara uygun üretimiyle hem yerel hem de küresel pazarda dikkat çekmeye devam ediyor.

Kalkan ve Kırlangıç Balık Tezgahlarının Gözdesi Haber

Kalkan ve Kırlangıç Balık Tezgahlarının Gözdesi

DÜZCE (İHA) - Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki balıkçılar, av sezonunun bereketini yaşıyor. Karadeniz açıklarında zaman zaman etkili olan fırtınalara rağmen balık tezgahları çeşitlendi. Özellikle kalkan ve kırlangıç balıkları, sezonun öne çıkan türleri arasında yer aldı. Sinop açıklarında avlanan hamsi, kilosu 150 liradan alıcı buluyor. Gece yapılan avlarda yakalanan kalkanın kilosu bin liraya, kırlangıç ise 350 liraya kadar çıktı. HAMSİNİN BOLLUĞU AZ, FİYATI YÜKSEK Balıkçı Ruhi Pehlivan, bu yıl av sezonunun oldukça bereketli geçtiğini söyledi. Hamsi fiyatlarının yüksek olmasının nedenini, uzak bölgelerden gelmesine ve az çıkmasına bağlayan Pehlivan, "Balık satışları güzel. Bol ve bereketli geçiyor bu sene. Balık fiyatlarından ve tazelikten dolayı memnunuz. Hamsi az çıktığı için fiyatı biraz yüksek ama çok lezzetli. Bu sene palamudun bol olması hamsiyi azalttı. Hamsi uzaktan geldiği için de fiyatı biraz yükseliyor, yakınlaştıkça fiyatı düşüyor. Az çıkıyor ve Akçakoca'ya uzak çıkıyor. Hamsi Karadeniz'de İğneada'dan, Sinop'tan geliyor" dedi. BALIK BOLLUĞU YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ Tezgahlardaki diğer balık türleri hakkında bilgi veren Pehlivan, "İri mezgitin kilosu 250 lira, bir boy küçüğü 150 lira. Çinekop 350 lira, istavrit 100 lira. İstavritin kilosu dün 80 liraydı, az çıktığı için bugün fiyatı arttı. Karadeniz hamsisi 150 lira, çok güzel ve çok lezzetli. Kalkan kilosu bin lira, büyüdükçe fiyat yükseliyor. Kırlangıç ise 350 lira. Balık alırken ya balığı ya da balıkçıyı tanıyacaksınız" şeklinde konuştu. KARADENİZ’DEN LEZZET DOLU SOFRALARA Kalkan ve kırlangıç gibi balıklar sofralarda ayrı bir yere sahip. Kalkanın büyüklüğüne göre fiyatı artarken, kırlangıç ise lezzetiyle dikkat çekiyor. Sezon boyunca Akçakoca balıkçıları, tezgahları taze ve çeşit çeşit balıklarla doldurmayı sürdürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.