TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karakılçık Buğdayı

AGRONEWS - Karakılçık Buğdayı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karakılçık Buğdayı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Seferihisar’ın karakılçık buğdayı tescillendi Haber

Seferihisar’ın karakılçık buğdayı tescillendi

Anadolu’nun on bin yıllık ata buğdaylarından biri olan ‘topan karakılçık buğdayı’, Seferihisar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün 2022’den 2024 yılına kadar yaptığı çalışmalar neticesinde coğrafi işaret alarak “Seferihisar topan karakılçık” olarak tescillendi. “Seferihisar topan karakılçık” buğdayının coğrafi işaret alması, yerel tarımsal mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına büyük öneme sahip. Coğrafi işaret Seferihisar’ın yerel ürünlerinin ulusal ve uluslararası alanda tanınmasına imkan tanırken, bölge ekonomisine de katkı sağlayacak. ’Ata Ekmeği ve Armola Pazarı’ öncesi müjde Seferihisar’da geleneksel olarak üretilen topan karakılçık buğdayı, ilçenin önemli kültürel etkinliklerinden biri olan Ata Ekmeği ve Armola Şenliği’nin de temelini oluşturuyor. Şenlikte topan karakılçık buğdayından yapılan geleneksel ekmekler ve yöresel peynir olan armola, Seferihisar’ın kültürel zenginliklerini yansıtarak bölge halkı ve ziyaretçilerine sunuluyor. Buğdaya coğrafi işaret alınmasını değerlendiren Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Atalarımızdan bize miras kalan bu değerli buğdayı coğrafi işaret alarak ilçemize kazandırdığımız için mutluyuz. Seferihisar’ı üretimleriyle, toprağının ve coğrafyamızın değerleriyle, turizmiyle ve yöresel gastronomisiyle Türkiye’de ve dünyada tanıtıp marka haline getirmek, belediyecilik anlayışımızın önemli bir parçası. Daha önce de Seferihisar’ın mandalinası için coğrafi işaret almıştık. Bu güzel gelişmeyi kutlamak için tüm hemşehrilerimizi 24 Ağustos Cumartesi günü Ulamış köyünde gerçekleşecek Geleneksel Ata Ekmeği ve Armola Pazarı’na davet ediyorum” dedi. Yetişkin, Seferihisar’ın bu kültürel ve tarımsal mirasını koruyarak gelecek nesillere taşımayı hedeflediklerini belirtti. Topan karakılçık buğdayının özellikleri Antik çağlardan bugüne taşınan ve Anadolu’nun çeşitlerinden biri olan Diploird grubuna dahil Triticum Bticum yabani formunun kültür edilmiş bir türü olan “topan karakılçık” buğdayı, Seferihisar’ın özel mikroklimasında yetişiyor. Bu kavuzlu sert buğday yüksek mineral, lif, ve protein içeriğine sahip. Glüten oranı düşük ve A-E-K-C vitaminleri, demir, fosfor, potasyum, selenyum gibi önemli mineralleri bünyesinde barındıran bu buğday çeşidi, alerjen bir yapıya sahip olmaması nedeniyle alerjik sorunlara sahip olan hastalar tarafından da tüketilebiliyor. Yüzde 13-14 protein içeriği ile bağırsak, mide ve sindirim sistemine faydalı olan, siyah tüylü ve sert başak yapısı nedeniyle sanayi değirmenlerinde değil taş değirmenlerde öğütülmesi tercih edilen topan karakılçık buğdayının bu sayede sahip olduğu değerli mineral ve vitaminler korunuyor.

Karakılçık buğdayda hasat zamanı Haber

Karakılçık buğdayda hasat zamanı

Hasat sonucu elde edilecek buğdaylar büyükbaş hayvan yetiştiricilerine ve üreticilere ücretsiz olarak ulaştırılacak. Buğdaydan elde edilecek un ise ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. “Halkımızla Paylaşacağız” Menteşe’de karakılçık buğdayını yaygınlaştırmak, büyükbaş hayvan yetiştiricilerine, yerel üreticiye ve ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla ekimi yapılan karakılçık buğdayında hasat zamanı başladı. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş karaçılçık buğday hasadı hakkında açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Menteşe Belediyesi olarak ata tohumlarımıza sahip çıkmak ve yaygınlaştırmak amacıyla başlattığımız yerel üretim çalışmalarımızı her geçen yıl geliştiriyoruz. Belediye olarak yerel üreticiye destek oluyor, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yerli ürünlere, sağlıklı gıdaya birinci elden yani bizden ulaşmasını sağlıyoruz. Hasadına başladığımız karakılçık buğdayı Anadolu topraklarının kadim tohumlarından yetişiyor. Su istemeyen, verimli, glüteni düşük bir ürün olan karakılçık buğdayı bu özellikleri ile çok sağlıklı. Bölgemizdeki buğday üreticisine ve hayvan yetiştiricilerine destek olmak amacıyla ekimini yaptığımız karakılçık buğdayının tohumlarını, üreticimize dağıtarak üretimini arttıracağız. Ayrıca hasat sonrasında elde edilecek unu da ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Menteşe Belediyesi olarak üretmeye, ürettiklerimizi çiftçimizle ve halkımızla paylaşmaya devam edeceğiz.”

Karakılçık buğdayı unu kadın kooperatiflerine hediye edildi Haber

Karakılçık buğdayı unu kadın kooperatiflerine hediye edildi

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesinin toprakla buluşturduğu, geçmişi 10 bin yıla dayanan ata yadigarı Karakılçık buğdayının hasat edilerek bir bölümünün işlenmesinden elde edilen kilolarca un, iki kadın kooperatifine hediye edildi. Akdeniz Belediyesi konferans salonunda gerçekleşen törende, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünün, birkaç ay önce Homurlu’da deneme amacıyla toprakla buluşturduğu karakılçık buğdayı tohumundan elde edilen çuvallar dolusu un, Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile Yeşeren Hayatlar Kooperatifi üyesi kadınlara ücretsiz teslim edildi. Programda konuşan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Anadolu’nun gerçek buğdayı olan Karakılçık tohumunun, tamamen katkısız, saf ve GDO’suz olduğunu vurgulayarak, “Karakılçık buğday tohumumuz, içinde hiçbir kimyasalın veya ajanın olmadığı ata yadigârı bir buğday çeşidimiz. Ecdadımızdan bizlere kalan, geçmişi 10 bin yıla dayanan bu tmersiohumu, işgal altında olan bir arazimizi önce işgalden kurtarıp sonra da toprakla buluşturmaktan, buğday başaklarını una dönüştürüp, hasatta söz verdiğimiz gibi kadın kooperatiflerimize teslim etmekten dolayı mutluyuz, gururluyuz” dedi. “Bir kerelik iş değil, artık her yıl ekeceğiz” Yaptıkları ilk deneme ekimiyle, Akdeniz ilçesinin sahillerinde de karakılçık buğdayını üretmenin mümkün olduğunu gösterdiklerini kaydeden Gültak, seneye ilçenin rakım olarak daha yüksek bölgelerde ata tohumunu toprakla buluşturup, daha yüksek oranda verim alacaklarını söyledi. Gültak; “Bu iş böyle bir kerelik bir iş değil. Artık her yıl ekeceğiz ve daha yüksek verim elde edeceğiz. Farklı köylerden üreticiler ve hatta eşim dahi buğdayımızın tohumundan talep etti. Ancak öncelikle tohumun üretimini arttırmayı hedefliyoruz. Öncelikle kadınlara verdiğimiz sözü gerçekleştirdik. Seneye, köylerde daha fazla verim alabileceğimiz arazileri ektiğimizde, hem kadınlara vereceğimiz un miktarı artacak hem de isteyen üreticilere ata tohumumuzdan vermiş olacağız. Gelecek yıl yapacağımız üretimle, kadınların belki de 1 yıllık un ihtiyacını gidereceğiz. Bu sayede kooperatiflerimiz büyük bir maliyet kaleminden de kurtulmuş olacak” ifadelerini kullandı. "Anadolu’nun tamamen katkısız buğdayı" Başkan Gültak, ata yadigarı Karakılçık buğdayı tohumunun tamamen saf, katkısız ve GDO’suz olması nedeniyle çok sağlıklı bir buğday olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu; “Bu bir ön deneme idi, bitti. Seneye bunu daha da arttırarak, hem Akdenizli kadınlara hem Akdeniz hem de ülkemize bir fayda sağlamış olacağız. Göreve geldiğimiz ilk günden beri kadınları önemsiyoruz. Çünkü Akdeniz’in kadınları unutulmuştu. Parkları, bahçeleri yoktu. Kurulmasına katkı sunduğumuz kadın kooperatiflerimiz büyüdü ve umduğumuzdan çok daha güzel yerlere ilerledi. Bu çok önemli bir başarıdır.” “Kadınların talebi üzerine kültür sanat evlerimizin sayısını arttıracağız” Akdenizli kadınların, kültür ve sanat evlerinde hem meslek öğrenip spor yaptığını, küçük çocuklarının da buralardaki kreşlerde eğitim aldıklarını anlattı. Gültak; “Akdenizli kadınlar, ayrıca kentimizin ve ülkemizin tarihi ve kültürel yerlerine ve kamplara geziye gidiyorlar. Kadınlar ve gençlerimiz, hem iş hayatına girmiş oldular hem de sosyal-kültürel hayatları değişti. Örneğin 72 yaşındaki bir kadın, kültür sanat evimizde okuma yazma öğreniyor. Bir diğer çiftimiz de birlikte kursa gelerek, aynı sırada oturarak okuma-yazma öğreniyor. Hep söylediğim üzere, kadın mutlu ise aile mutlu olur. Aile mutlu ise toplum mutlu olur. Toplum da mutlu olursa devlet mutlu ve huzurlu olur. Bu anlamda kültür evlerimizin sayısını da arttırıyoruz. Zira 3-4 ay içinde Akdeniz’de 5-6 tane daha kültür sanat evi açılacak” diye konuştu. İki kooperatife kilolarca karakılçık buğday unu hediye edildi Akdeniz’i değiştirip dönüştüren yerinde kentsel dönüşüm projeleri, spor yatırımları ve tesisleri, kültür sanat evleri, yeni yapılan park ve yeşil alanlar, gençler ile çocuklara sunulan eğitim desteği ve daha birçok hizmet ve projeden bahseden Başkan Gültak, konuşmasının ardından Homurlu’da toprakla buluşturan atalık Karakılçık buğdayının işlenmesinden elde edilen çuvallar dolusu unu kadın kooperatiflerine hediye etti.

Akdeniz’de ata tohumu olan Karakılçık buğday hasadı yapıldı Haber

Akdeniz’de ata tohumu olan Karakılçık buğday hasadı yapıldı

Tamamen organik, GDO’suz içerisinde hiç bir kimyasal bulunmayan buğdayın una dönüştürülerek Akdenizli üreten kadınlara verileceği belirtildi. Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin’in merkez Akdeniz İlçesi Anadolu Mahallesinde (Homurlu Köyü) 5 dönümlük araziye ekilen atalık tohum olarak bilinen karakılçık buğday tohumunu hasadına katıldı. Üretici kadınlarında yer aldığı hasatta yaklaşık 3 ton buğday elde edildi. Söz konusu buğdayların una çevrilerek, Akdeniz’deki kadın kooperatiflerinde üretim yapan kadınlara maliyetlerini azaltmak için vereceği kaydedildi. "Anadolu’nun gerçek buğdayı" Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Gültak, "10 bin yıllık tarihi olan Anadolu’nun gerçek buğdayı. GDO’suz katkısız, içinde hiç bir kimyasalın olmadığı buğdaydan bahsediyoruz. Burası işgal altında bir araziydi. İşgalden kurtardık. 5 dönümün üzerinde bir arazide ata tohumumuzu ürettik ve bugün hasadımızı yapıyoruz. Buradan samanından bölgemizdeki hayvan yetiştiricilerine, gariban olanlarına kaymakamlık üzerinden samanlarını dağıtacağız. Elde ettiğimiz buğdayı da una çevireceğiz, kepekli ve siyah un olduğu için onu da bölgemizdeki iki kadın kooperatifimize vereceğiz. Çünkü onlar, ekmek üretiyorlar. Ekmekteki en maliyetli üründe un maliyeti olduğu için, un maliyetlerini minimuma çekmiş olacağız. Toplamda da bu araziden 2.5-3 ton arası bir buğday beklentimiz var" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.