TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karapınar

AGRONEWS - Karapınar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karapınar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kış ayında şeker pancarı nakliyesi mesaisi Haber

Kış ayında şeker pancarı nakliyesi mesaisi

Konya’nın Karapınar ilçesinde tarlalardan sökülen şeker pancarların yurdun dört bir tarafındaki fabrikalarda şekere dönüşen yolculuğu kış mevsimine rağmen devam ediyor. Karapınar ilçesinde tarlalardan sökülen ve depolama alanlarında bulunan şeker pancarının kış ayları olmasına rağmen Ereğli, Ilgın ve Eskişehir’deki şeker fabrikalarına nakliyesi devam ediyor. İlçede 300 bin dekarlık alanda ekilen şeker pancarından 2 milyon 100 bin ton civarında ürün hasat edildi. Ürünün bereketli olduğu Karapınar’da sökümün ardından depolama alanlarında pancar yığınları oluştu. Kış mevsimi gelmesine rağmen henüz yağışlar olmadığı için şeker pancarının fabrikalara nakliyesi de devam ediyor. Şeker pancarı nakliyesinin devam etmesi nakliyeci esnafını da memnun ediyor. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, pancarın çok önemli bir bitki olduğunu belirterek, "Pancar, sadece Karapınar için değil tüm Türkiye için stratejik bir ürün. Hem tarla bitkisi hem de endüstriyel bir bitki. Pancarın etki alanı saymakla bitmez. Şeker pancarı Türkiye genelinde ciddi manada istihdam sağlayan stratejik bir üründür. Karapınar, ilçeler arasında 2023 yılı itibari ile şeker pancarı en fazla ekilen yer. Karapınar kotası 1 milyon 660 bin ton. Türkiye’deki çoğu fabrikanın tek başına sahip olamadığı bir tonaj. Özel fabrikalarla birlikte yaklaşık olarak 2 milyon 100 bin ton civarında bir ekiliş meydana geldi" dedi. Şeker pancarının nakliyesini yapan kamyon şoförleri de kendileri için oldukça memnun edici olduğunu söyledi.

Karapınar'da mısır ve şekerpancarı mesaisi Haber

Karapınar'da mısır ve şekerpancarı mesaisi

Konya'nın Karapınar ilçesinde mısır ve şekerpancarı hasadında yoğun mesai yaşanıyor. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, oda teknik danışmanı Prof. Dr. Süleyman Soylu ile birlikte ekili sahada incelemeler yaptı. Başkan Üner, Karapınar ilçesinin gerek mısır gerekse şekerpancarı üretiminde Türkiye'de söz sahibi bir ilçe olduklarını ve yaptıkları saha incelemelerinde mısır hasadında yüzde 40-50, şekerpancarı hasadında ise yüzde 70 oranında hasat işlemlerinin tamamlandığını söyledi. Durmuş Üner, bu yıl düşük fiyatlardan dolayı mısır üreticisinin mağdur olduğunu seneye mısır ekiminde bir azalma beklediklerini kaydetti. Karapınar’da mısır 290 bin dekar alanda ekilirken, 450 bin ton ürün elde ediliyor. Şekerpancarı 250 bin dekarda ekiliyor ve 2 milyon 250 bin ton ürün elde edilerek ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Karapınar Ziraat Odası Teknik Danışmanı Prof. Dr Süleyman Soylu ise, arazide son bir haftada mısır dane nemlerinin çok hızlı düştüğünü ve 14-20 Kasım arası mısır hasatlarının çok yoğunlaşacağını söyledi. Prof. Dr. Soylu bu yıl buğday ekiminde bir artış gözlendiğini kış şartları gelmeden şekerpancarı ve mısır hasadından sonra buğday ekimi için çiftçimizin yoğun bir gayret içerisinde olduklarını belirtti. Gerek şekerpancarı gerekse mısır rekoltesi yönünden bölgede genelde iyi bir sezon geçirildiğini söyleyen Soylu, çiftçilerin şekerpancarı nakliyesinin yavaş seyretmesi yüzünden şikayetçi olduklarını ifade etti.

Konya’da Halis Ekmeklik Buğday çeşidinde yüksek verim elde edildi Haber

Konya’da Halis Ekmeklik Buğday çeşidinde yüksek verim elde edildi

Buğdayda ülke genelinde bereketli bir yıl yaşanırken Türkiye’nin en yüksek verimlerinden biri bu yıl Konya’nın Karapınar ilçesinde Halis Ekmeklik Buğday çeşidinde dekara bin 200 kilo ile elde edildi. Karapınar ilçesinin Akören Mahallesinde buğday yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizden çiftçi Faruk Erduran, Halis Ekmeklik Buğday çeşidinden dekara bin 200 kilo verim elde ederek bir ilke imza attı. Sakarya Araştırma Enstitüsü ıslah ettiği ve devletin geliştirdiği bir buğday çeşidi olan Halis Ekmeklik Buğday çeşidi yüksek verim kapasitesi ve kalite değerleri ile önümüzdeki yıllarda ülke genelinde dikkat çekecek. Verim rekoru kıran çiftçi aynı zamanda yüzde 14’ün üzerinde protein 80 kg hektolitre ve yüksek enerji değerine sahip olması ile yüksek verim ve kaliteyi bir arada buluşturması ile bir ilke daha imza attı. Buğdayda birim alandan en yüksek verimlerinden birinin alındığı tarlada incelemelerde bulunan Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu başarıda gerek ekimi yapılan çeşidin gerekse çiftçimizin önemli katkılarının olduğunu söyledi. Prof. Dr. Soylu, “Halis Ekmeklik Buğday çeşidinin devlete ait Sakarya Araştırma Enstitüsünde geliştirildiğini ve gerek verim potansiyeli ve gerekse kalite yönü ile ülkemizde önemli bir boşluğu dolduracağını düşünüyoruz. Halis Ekmeklik Buğday çeşidinin sahip olduğu kalite değerleri ile TMO tarafından birinci sınıf Ekmeklik buğday kategorisinde yer almaktadır. Yüksek verimin kahramanı çiftçimiz Faruk Erduran ise, tarlasına 19-20 kg da fazla tohum kullanmadığını, bitki besleme ve sulamada hiç bir fedakarlıktan kaçınmadı. Halis çeşidinin de yaptığı bu uygulamalara iyi tepki vermesi sonucu yüksek verimler elde etti ve bu yıl bin 300 dekar alanda bu çeşidi ekti. Çok memnun olduk. Çiftçimiz bundan sonraki yıllarda da aynı çeşidi ekmekte kararlı" dedi.

Arazi sorunu çözülmeyince sulama kanalı kapatıldı Haber

Arazi sorunu çözülmeyince sulama kanalı kapatıldı

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 2010 yılında GAP projesi çerçevesinde DSİ tarafından Dokuzçeltik Mahallesi'nde arazileri kamulaştırılan köylülere takas yoluyla Kayapınar ilçesinde tapulu arazi verildi. Şikayetler üzerine tapulara ihtiyati tedbir konulan köylüler, soruna çözüm bulunmadığı gerekçesiyle iki ilçe ve köylerine giden sulama kanalını kapattı. 2010 yılında Yenişehir ilçesi sınırlarında bulunan Dokuzçeltik Mahallesi'nde köylülerin arazisi kamulaştırıldı. Buna karşılık trampa yoluyla arazi sahiplerine Kayapınar’da yer alan Cücük Mahallesi'nde hazineye ait arsa ve tapuları verildi. Mahalle sakinleri ise arazinin tarıma uygun olmadığı ve arsanın mera alanı olduğu gerekçesiyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na şikayette bulundu. Şikayet talebi üzerine bakanlığa Tarım Reform Müdürlüğü, arazinin kullanımına kısıtlama getirerek 9 çeltik köylülerine verilen arazinin tapularına kısıtlama getirdi. "Elimizdeki tapunun hiçbir hükmü yok" Tapularına kısıtlama getirilmesinden ötürü mağduriyet yaşadıklarını savunan arazi sahibi Zülküf Güzel, “Elimizdeki tapunun hiçbir hükmü yok. Ne satabiliyoruz, ne de alabiliyoruz. Aynı zamanda ektiğimiz arazilerden de mahrum kaldık” dedi. Cücük Mahallesi sakinlerinin arazilerine ‘burada tarım yapılamaz’ şikayetiyle başvurduklarını ve arazilerini tarım niyetiyle kullandıklarını dile getiren Güzel, şunları kaydetti: “Köylüler arazimize mera arazisi diyor. Madem mera arazisi, neden tarım niyetiyle kullanılıyor. Şu anda gübre dağıtıyorlar. Buranın mera ile alakası kalmamış. Yetkililerden çağrımız, bu duruma bir çare bulsunlar.” “Çözüm bulunamadı, kanalı kapattık” Arazi sorununa çözüm bulunmamasından ötürü Bismil ve Çınar ilçeleri ile köylerine giden sulama kanalını kapattığını belirten arazi sahibi Yakup Bal ise, “2010 yılında GAP projesi benim arazimden geçti. Buna istinaden trampa karşılığında Cücük Mahallesi’nde bize arazi ve tapusunu verdiler. Şimdi de yetkililer tapuyu iptal etti. Şu anda mağdur durumdayız. Derdimizi kimseye anlatamıyoruz. Derdimize çare bulunmayınca biz de Bismil ve Çınar ilçeleri ile köylerine giden tarım suyunun kanalını toprakla kapattık. Bizim sorunumuz çözülmeyene kadar su buradan hiçbir yere gitmeyecek. DSİ zaten kendisi de bize ‘sorununuz çözülmeyene kadar biz de su bırakmayacağız’ diyor. 13 yıldır biz mağdur durumdayız” dedi. Kaynak: Güneydoğu Ekspres

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.