TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karkamış

AGRONEWS - Karkamış haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karkamış haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gaziantep’te baklavalık boz Antep fıstığı hasadı başladı Haber

Gaziantep’te baklavalık boz Antep fıstığı hasadı başladı

Gün ışığıyla fıstık tarlalarına giden işçiler, gün batımına kadar 40 derecelik sıcağa rağmen damakları lezzetlendiren baklavalık boz Antep fıstığını hasat ediyor. Türkiye’de fıstık üretiminin yaklaşık yüzde 90’ının karşılandığı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde havaların iyice ısınmasının ardından çiftçileri hasat telaşı sardı. Başta Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa olmak üzere Türkiye’nin 50’yi aşkın ilinde üretilen Antep fıstığında son yılların en yüksek rekoltesi beklenirken Antep fıstığının adıyla özdeşleştiği Gaziantep’te de ilk mahsul olan baklavalık ’boz fıstık’ hasadı başladı. Gastronomi şehri Gaziantep’in coğrafi işaret tescilli ürünü olan Antep fıstığında, baklavalık boz fıstığın toplanmasıyla başlayan hasat, kırmızı ben hasadı ile devam edecek. Antep fıstığı 40 derecelik sıcakta hasat ediliyor Geçen yıla oranla rekoltenin yüksek olduğu Antep fıstığında "boz" olarak adlandırılan fıstığın hasadına ilk olarak Karkamış ve Oğuzeli ilçesindeki Barak Ovası’nda başlandı. Hasadın yoğun olarak yapıldığı Oğuzeli ve Karkamış ilçesinde fıstık üreticileri, hummalı bir çalışma ile bu yılki hasada başladı. Özellikle baklava yapımında kullanılan ve ’boz fıstık’ olarak da adlandırılan çeşidin hasadı, sabah saatlerinde gruplar halinde fıstık bahçelerine giden işçiler tarafından yapılıyor. İşçilerin, 40 dereceyi aşan sıcaklıkta günlük yaklaşık 10 saat çalışarak ağaçların altlarına branda açıp, dallardan elleriyle tek tek topladıkları fıstıklar, çuvallara konularak traktörlere yüklendikten sonra salkımlarından ayrıştırılmak üzere fıstık işletme tesislerine götürülüyor. “Bereketli bir hasat dönemindeyiz” Adını Gaziantep’ten alan bölgenin ve kentin önemli tarımsal ürünlerinden olan Antep fıstığında hasat heyecanı yaşanırken Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Oğuzeli ilçesinin kırsal Dokuzyol Mahallesi’ndeki hasada katıldı. Çiftçilerle birlikte fıstık toplayan Karayılan, Gaziantep’in ’yeşil altını’ olan Antep fıstığı hasadının bu yıl çok bereketli başladığını söyledi. Bu yıl Antep fıstığında son yılların en yüksek rekoltesinin beklendiğini bildiren Karayılan, “Antep fıstığı hasadı için Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinin Dokuzyol Mahallesi’ne geldik. Bereketli bir hasat dönemindeyiz. ’Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz’ derler. Evet, biz de bereketli topraklarda ’Gaziantep hep bereket’ diyoruz. Yeşil altın Gaziantep’in Avrupa Birliği’nden coğrafi işaretini almış olan ilk ürünüdür. Antep fıstığı Gaziantep’in altyapısını oluşturuyor. Çünkü ham madde buradan çıkmış oluyor. Şu anda boz olarak hasat için fıstık bahçesindeyiz. Boz fıstık hasat ederken içinden çıkaracağımız boz içi Antep fıstığını en güzel şekilde Antep baklavası ile buluşturarak bereketli bir ürün elde ediyoruz. Bu yıl verimli bir yıl olduğu için bu verimli yılda hasat da tüm güzelliğiyle devam ediyor. Rekolte açısından da geçmiş yıllara oranla baktığımızda bu sene çok daha verimli bir yıl geçiriyoruz. Çiftçilerimizin ürünün bereketli olması için her zaman çiftçilerimizle birlikte sahadayız ve çiftçimizin emrindeyiz. Bereketli bir yıl, bereketli bir sezon, bereketli bir Gaziantep ve bereketli bir Antep fıstığı bahçesinde hasat yapılıyor” dedi. “Bu sene maşallah Antep fıstığında hasat çok güzel” Çiftçi Mehmet İşbilir de rekolteden memnun olduklarını belirterek, “Bu sene maşallah Antep fıstığında hasat çok güzel. 50 yaşındayım ilk defa bu kadar ürün elde ettik. Maşallah bu sene çok güzel rekolte var. Şu anda baklavada kullanılan boz fıstığı hasat ediyoruz. Boz fıstık hasadından sonra da inşallah kırmızı fıstık hasadı başlayacak” diye konuştu.

Yılın ilk Antep fıstığına GTB'den ödül Haber

Yılın ilk Antep fıstığına GTB'den ödül

Gaziantep tarımsal üretiminde önemli bir yer tutan Antep fıstığında 2024 yılının ilk ürünü hasat edildi. Gaziantep'in Karkamış ilçesine bağlı Teketaşı köyünden çiftçi Abdurrahman Açıkgöz tarafından yetiştirilen yılın ilk mahsul kırmızı kabuklu Antep Fıstığı Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından Cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi. Gaziantep ismiyle özdeşleşen, kent ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan ‘Yeşil Altın' Antep fıstığında, 2024 yılının ilk erkenci ürünü hasat edildi. Doğal rengine ve tadına hasat mevsiminde yaklaşık bir ay önce kavuşan sezonun ilk Antep fıstığı için GTB'de ödül töreni düzenlendi. GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özmen ve Genel Sekreter Özgür Bayram'ın katılımıyla gerçekleştirilen törende, 2024 yılının ilk fıstığını yetiştiren çiftçi Abdurrahman Açıkgöz Cumhuriyet altınıyla ödüllendirildi “Antep fıstığı bizim gözbebeğimiz” GTB tarafından yılın ilk Antep fıstığına yönelik her yıl geleneksel olarak düzenlenen ödül töreninde konuşan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Akıncı, “Antep fıstığı Gaziantep'in göz bebeği tarım ürünlerinin başında gelmekte. Bu topraklarda yüzlerce yıldır bolluk ve bereketin simgesi olarak kabul edilen Antep fıstığının ilk hasadını bu nedenle her yıl adeta bir bayram sevinci içerisinde karşılıyoruz” dedi. Antep fıstığının Gaziantep için tarımsal bir üründen çok daha öte bir değer olduğuna işaret eden Akıncı, “Ata yadigârı, kültürel ürünümüz Antep fıstığı bu topraklar için sadece ekonomik bir değer değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi ve marka değeri oluşturmakta. Şehrimizin ismini taşıyan, yeşil altın olarak gördüğümüz Antep fıstığı; güçlü sosyal ve kültüre etkileşiminin yanı sıra Gastronomi kenti unvanımızın da en büyük tamamlayıcı unsurudur” şeklinde konuştu. Borsadan ilk fıstığa cumhuriyet altını ödül Antep fıstığı ile ilgili farkındalık oluşturmak ve çiftçiyi üretime teşvik etmek amacıyla her yıl geleneksel olarak sezonun ilk kırmızı ben fıstığını yetiştiren üreticiyi ödüllendirdiklerini kaydeden Akıncı, amaçlarının hem Gaziantep Ticaret Borsasının kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği önemli bir geleneği yaşatmak hem de üretimi zor ve meşakkatli olan Antep fıstığını yetiştiren üreticiyi küçük bir hediyeyle de olsa onura etmek olduğunu söyledi. Bu sene Antep fıstığında var yılı olduğunu hatırlatan Akıncı, bazı bölgelerde yaşanan dolu olayı ve kendini hissettiren iklimsel değişikliklerine rağmen verimli bir sezon geçmesini beklediklerini belirterek, üreticilere bereketli bir hasat mevsimi temennisinde bulundu. İkinci defa ilk fıstığı yetiştirdi Yılın ilk Antep fıstığını üreten çiftçi Abdurrahman Açıkgöz ise ikinci kez yılın ilk Antep fıstığını yetiştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşadığını dile getirdi. Geçen yıl da Gaziantep Ticaret Borsasına senenin ilk mahsul Antep fıstığını kendisinin getirdiğini hatırlatan Açıkgöz, “Köyümüzde yıllardır Antep Fıstığı üretimi ile iştigal etmekteyiz. Yaklaşık 150-200 dönümlük bir bahçede üretim yapıyoruz. Bahçemizde bulunan fıstıkların bir kısmı Barak Yıldızı ismiyle adlandırdığımız özel cins fıstık ağaçlarından oluşmakta. Bu ağaçlar kendi cinslerinden yaklaşık bir ay önce olgunlaşarak hasada hazır hale gelmekte. Bu sene sabah erken dalından kopardığımız ilk kırmızı kabuklu fıstıkları borsaya getirdim. Geçen seneki ilk fıstığa göre göre bu seneki fıstıklarımız 10 gün daha önce olgunlaştı. Tüm çiftçilerimize kazasız ve verimli bir sezon diliyorum ayrıca Gaziantep Ticaret Borsamıza fıstık üreticilerimize gösterdiği yakın ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından sezonun ilk kırmızı kabuklu Antep fıstığını yetiştiren çiftçi Abdurrahman Açıkgöz'e tam altın takdim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.