TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karpuz Fiyatı

AGRONEWS - Karpuz Fiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karpuz Fiyatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Verimi yüksek olan karpuzun fiyatı yüzde 100’den fazla düştü Haber

Verimi yüksek olan karpuzun fiyatı yüzde 100’den fazla düştü

Bu yaz sezonunda karpuz üretiminden yüksek verim alınması Eskişehir’de pazar tezgahlarına yansırken, esnaf fiyatların yüzde 100’den fazla düştüğünü ve taleplerin yoğun olduğunu söyledi. Her yıl nisan-mayıs ayları itibarıyla tezgahlara gelen yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun satışları sürüyor. Bu yıl üretimde alınan verim nedeniyle karpuz yüzde 100’den fazla indirimle satılırken, vatandaşın yoğun ilgisi devam ediyor. Müşterilerin talebinden memnun olduğunu ifade eden esnaf ise geçen sene ile bu yıl yaşanan fiyat değişimiyle ilgili bilgi paylaştı. Karpuzun geçen sene tarlada 12 TL, tezgahta 15 TL, bu sene ise tarlada 2 TL, tezgahta 5 TL olduğunu dile getiren pazarcı esnafı, verimin yanı sıra ihracatın da az olması nedeniyle malın yurt içerisinde kaldığını ve buna bağlı fazladan bolluk olduğunu belirtti. Yaşanan durumun tezgahlara yansıması nedeniyle malı elden çıkartabilmek için de ucuza satış yaptıklarını sözlerine ekleyen esnaf, karpuzun kalitesinde hiçbir sorun olmadığını ve vatandaşlardan olumlu geri dönüşler aldıklarını aktardı. "Bu sene dağ, taş demeden her yere karpuz ekildiği için mal bedava" Pazarcı esnafı Atakan Aslanbenzer, "Vatandaşın ilgisi çok iyi. Bir de fiyatlar bayağı düştü. Bu sene dağ, taş demeden her yere karpuz ekildiği için mal bedava. O yüzden de domates de ucuz karpuz da. Ancak mal dışarıya satılmıyor yani ihracat yok. Her yer kavun karpuz ancak yurt dışına satılmadığından mal kendi ülkemize kaldı. Karpuz geçen sene tarlada 12 liraydı, bu sene tarlada 2 lira. Tezgahta ise geçen sene 15 liraydı, bu sene 5 lira. Yani yüzde yüzden fazla bir indirim oldu. Kalitede de sıkıntı yok. Karpuzun kaliteli cinsini ektiğin zaman hem verimi hem de kendisi güzel olur" dedi.

Coğrafi işaretli Kandıra karpuzunda hasat zamanı Haber

Coğrafi işaretli Kandıra karpuzunda hasat zamanı

Kocaeli’de yetiştirilmesi desteklenen tescilli Kandıra karpuzunda üreticilerin yaklaşık bir ay sürecek hasat mesaisi başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince "Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi" kapsamında, çiftçilere yüzde 50 hibeli sertifikalı karpuz tohumu desteği verilmişti. Ünlü Kandıra karpuzunun üretiminde artış sağlanması ve atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılmasını hedefleyen proje çerçevesinde çok sayıda üretici mayıs ayının ortalarında karpuz tohumlarını toprakla buluşturdu. Pembeye kaçan rengi, kendine has tadı ve kokusuyla bilinen ve 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verilen Kandıra karpuzu hem iç pazarda hem de çevre illerde yoğun talep görüyor. Mayıs ayı ortalarında tarlalara dikilen Kandıra karpuzunun bir ay sürmesi beklenen hasat mesaisi başladı. Şölen havasında karpuz hasadı başladı Damla sulama sistemiyle yetiştirilen ve yeterli olgunluğa ulaşan karpuzlar, elle hasat edilerek traktörlere yükleniyor, daha sonra satış noktalarına gönderiliyor. Birçok üretici, aile bireylerinin desteğiyle ürünlerini tarladan kaldırıyor. Oldukça meşakkatli ve yorucu olan karpuz hasadı, ürünlerin verimli ve bol olması dolayısıyla üreticilerin tüm yorgunluğunu alıyor. Şölen havasındaki hasadın, ağustos sonuna, en geç eylül başına kadar sürmesi bekleniyor. Karpuz fiyatlarında düşüş var Ürünün bol olması dolayısıyla bu sene karpuz fiyatlarında ciddi düşüş yaşanıyor. Toptan satış fiyatı 4-5 lira olan ürün, pazar ve manav tezgahlarında kilogramı 7-10 liradan satılıyor. Kandıra karpuzu, lezzeti ve fiyatının uygun olması dolayısıyla vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor. Üreticiler memnun Lokmanlı Mahallesi’nde yaşayan çiftçi İrfan Özer, karpuz fidelerini mayıs ortalarında tarlaya diktiklerini, temmuz ayında başladıkları hasadın, ağustosun sonuna kadar sürdüğünü söyledi. Aynı zamanda Lokmanlı Mahalle Muhtarı olan Özer, 6 dönümlük tarlada ilk karpuz hasadını yaptıklarını belirterek, "Kandıra karpuzumuz, tadıyla aromasıyla tarifi olmayan bir lezzete sahiptir. Anlatmakla olmaz tadına bakmalısınız. Bizlere tohum, gübre, mazot başta olmak üzere çiftçilere her türlü desteği veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a, şahsım ve tüm çiftçiler adına teşekkür ediyorum. Hasadımızın bütün çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi. "Üretici kendini yalnız hissetmiyor" Karpuz üreticisi Ufuk Zengin ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği tohum ve gübrelerle yetiştirdikleri karpuzların hasadına başladıklarını dile getirerek, "Tohumları çimlendirip fide haline getirdik. Bakımını en iyi şekilde yaptık. Büyükşehir’in destekleri çok önemli. Üretici kendini yalnız hissetmiyor. Bu desteklerin çeşitlenerek sürmesini istiyoruz" diye konuştu. "Tarladan topladığımız karpuzları elle traktörlere yüklüyoruz" Kadın çiftçi İlknur Özer de sıcakta karpuz toplamanın meşakkatli olduğunu ancak buna rağmen çalıştıklarını belirtti. Özer, "Tarladan topladığımız karpuzları elle traktörlere yüklüyoruz. Büyükşehir Belediyemizin verdiği desteklerle üretmeye çalışıyoruz. Bu sene karpuz üretimi fazla olduğu için fiyatlar da düştü. Karpuzumuz adıyla tadıyla meşhur. Tüketicilerden yoğun bir talep var" ifadelerini kullandı.

Bafra Ovası’nda kavun-karpuz hasadı başladı Haber

Bafra Ovası’nda kavun-karpuz hasadı başladı

’Şeker gibi’ ürünler tezgahlarda yerini aldı. Sezona dönüm başı 60 bin lira ile başlayan karpuzun şu anda dönümü 35 bin liraya düştü. Dönüm başı 25 bin lira maliyeti olan karpuzun önümüzdeki günlerde tekrar yükselişe geçmesi bekleniyor. Karpuz üreticileri, Adana’nın güneşten yanmış karpuzlarını marketlerin ucuza sattığını, bunun da piyasayı düşürdüğünü söyledi. Karaburç Mahallesi’nde karpuz üretimi yapan Mehmet Bilgiç, “Karpuz bu sene sezona iyi başladı. Tarlaları yüksek fiyata aldılar. Ama şu anda piyasa durgun, satış yok. Adana’nın güneş yanık karpuzları marketlere düştü. Marketler ucuz ucuz satıyor, piyasayı bozdu. Marketler ucuz alıyor ve kilosunu 9-10 liraya satıyor. Bizim piyasamızı çok düşürdü. Şu anda dönümler 30-35 bin liraya kadar düştü. Zaten maliyeti 25 bin lira. Sezona dönümü 50 bin ila 60 bin lira arasında başlamıştık. ’Adana’da karpuz yandı’ dediler. Sonradan hızlı bir düşüş oldu. Şu anda biz kara karpuzları kırmaya başladık. Ala karpuzların bir haftası var. Bu ayın 15’i gibi toparlayacağını düşünüyoruz. 15-20’si gibi Bilecik tarafıyla burası çakışır. Adana biter, biz de umduğumuzu buluruz. Geçen sene fiyatlar daha hızlıydı. Bu yıl da hızlı başladı ama geçen seneye göre dökümler biraz daha iyi. Bir canlılık olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Kavun üreticisi memnun Samsun’un Bafra Ovası’nda 9 bin 500 dönüm alanda ekimi yapılan örtü altı kavun hasadı da başladı. 25 Nisan’da ekimine başlanan örtü altı kavunun hasadına başlayan birçok üretici, işçi yevmiyelerinin bin 150 lira olması nedeniyle hasadı kendileri yapıyor. Pazarlama sorunu yaşamadıklarını söyleyen Bilgiç kardeşler, hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle rekoltenin yüksek olduğunu söyledi. Üretici Yunus Emre Bilgiç, “Bugün ilk kavunumuzu topluyoruz. Bafra kavunu şu an piyasaya çıktı. Fiyatlar kilosu 8,5-9 lira arasında. Ovada kavunlar çıkmaya başlayınca fiyatlarda da düşüş yaşandı. İleri ki günlerde fiyatların yükselmesini bekliyoruz" diye konuştu. Üretici Yavuz Selim Bilgiç ise "25 Nisan’da ekilen örtü altı kavunumuzun şu anda ilk hasadını gerçekleştiriyoruz. Maliyetler ağır ama kazanılmayacak bir para değil. Fiyatlar bence normal. İşçi yevmiyeleri günlük bin 150 lira. Ailemiz kalabalık olduğu için böyle bir şeye genelde gerek duymuyoruz. Ekim, kazma vesaire bu tür şeyleri işçilerle yapıyoruz ama hasadı kendimiz gerçekleştiriyoruz. Bunun sulaması, bakımı ayrıyeten pazarlamasını kendimiz yapıyoruz. Pazarlama konusunda bir sıkıntımız yok. İstek üzerine malı topluyoruz, pazara çekmiyoruz yeri hazır, müşterisi bizi bekliyor. Hava şartlarından dolayı dökümler çok güzel. Geçen sene hava şartlarından dolayı pek bir şey elde edemedik. Geçen seneye göre bu sene pazarlaması daha güzel. Geçen sene böyle bir fiyat yoktu, daha kötüydü. Maliyetimiz var ama üstesinden gelinmeyecek bir maliyet değil. Kavun kazandıran bir mahsul. Karpuzla kıyaslanmayacak bir ürün. Karpuzu bir kere toplarsınız, kavunun 7-8 kere hasadı olur. Bafra kavununun lezzetli toprağından kaynaklanıyor. Dışardan gelen kavunlarla kıyaslarsak Bafra kavunu hem daha dayanıklı oluyor hem de daha şekerli oluyor. Yıllardır bu işin içindeyiz. Satışı olmazsa, pazarlaması olmazsa üretimi yapılmaz. Sevilmeyen malı da kimse almaz. Sevilen malı satıyoruz. Bafra’mızın adını da yürütmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.