TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karpuz Hasadı

AGRONEWS - Karpuz Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karpuz Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da yerli karpuzun hasadına başlandı Haber

Şanlıurfa’da yerli karpuzun hasadına başlandı

Marketlerde kilosu 10 liraya kadar alıcı bulan karpuzun tarladaki fiyatının ise 2 lira civarında olduğu öğrenildi. Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da yerli karpuzun hasadı başladı. Suruç ilçesinde ova karpuzu olarak adlandırılan yerli karpuzun kilosu tarlada 2 lira civarındayken marketlerde ise 10 liraya kadar çıkıyor. Karpuz yetiştiricisi Müslüm Coşkun, 10 dönüm üzerinde deneme amaçlı karpuz ektiğini ve verimin çok yüksek olduğunu belirtti. Bu yıl umdukları fiyatları bulamadıklarını söyleyen Coşkun, “Verim çok güzel oldu ama fiyat umduğumuz gibi gitmedi. 10 dekarda ekim yaptım. Ortalama 50 bin lira masrafım oldu. Kabak aşısı olmasa bizim karpuzlar çok güzel. Hem iyi fiyata gider, müşteri de memnun kalır ama şu anda piyasada genelde kabak aşısı var. Biz en az kilosunu 7-8 lira olarak bekliyorduk ama şu anda kilosu 2-3 liraya gidiyor” dedi. Tarlada güzel karpuzlar olduğunu söyleyen alıcı Mesut Ercan, “Marketlere göre fiyatı çok uygun. Güzel karpuzlar var. Kendimiz beğeniyoruz, kendimiz seçiyoruz” ifadelerini kullandı. Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin ise karpuzun Türkiye ekonomisindeki önemine dikkat çekti. Dünyadaki karpuz üretiminin yüzde 10’unun Türkiye’de gerçekleştiğini söyleyen Bilgin, içerisinde bulunan vitaminler açısından da önemli bir tüketim ürünü olduğunu dile getirdi. Karpuzda kalori ve yağ oranının düşük olduğunu söyleyen Bilgin, diyet yapan insanların rahatlıkla tüketebileceğini ifade etti.

Bafra Ovası’nda kavun-karpuz hasadı başladı Haber

Bafra Ovası’nda kavun-karpuz hasadı başladı

’Şeker gibi’ ürünler tezgahlarda yerini aldı. Sezona dönüm başı 60 bin lira ile başlayan karpuzun şu anda dönümü 35 bin liraya düştü. Dönüm başı 25 bin lira maliyeti olan karpuzun önümüzdeki günlerde tekrar yükselişe geçmesi bekleniyor. Karpuz üreticileri, Adana’nın güneşten yanmış karpuzlarını marketlerin ucuza sattığını, bunun da piyasayı düşürdüğünü söyledi. Karaburç Mahallesi’nde karpuz üretimi yapan Mehmet Bilgiç, “Karpuz bu sene sezona iyi başladı. Tarlaları yüksek fiyata aldılar. Ama şu anda piyasa durgun, satış yok. Adana’nın güneş yanık karpuzları marketlere düştü. Marketler ucuz ucuz satıyor, piyasayı bozdu. Marketler ucuz alıyor ve kilosunu 9-10 liraya satıyor. Bizim piyasamızı çok düşürdü. Şu anda dönümler 30-35 bin liraya kadar düştü. Zaten maliyeti 25 bin lira. Sezona dönümü 50 bin ila 60 bin lira arasında başlamıştık. ’Adana’da karpuz yandı’ dediler. Sonradan hızlı bir düşüş oldu. Şu anda biz kara karpuzları kırmaya başladık. Ala karpuzların bir haftası var. Bu ayın 15’i gibi toparlayacağını düşünüyoruz. 15-20’si gibi Bilecik tarafıyla burası çakışır. Adana biter, biz de umduğumuzu buluruz. Geçen sene fiyatlar daha hızlıydı. Bu yıl da hızlı başladı ama geçen seneye göre dökümler biraz daha iyi. Bir canlılık olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Kavun üreticisi memnun Samsun’un Bafra Ovası’nda 9 bin 500 dönüm alanda ekimi yapılan örtü altı kavun hasadı da başladı. 25 Nisan’da ekimine başlanan örtü altı kavunun hasadına başlayan birçok üretici, işçi yevmiyelerinin bin 150 lira olması nedeniyle hasadı kendileri yapıyor. Pazarlama sorunu yaşamadıklarını söyleyen Bilgiç kardeşler, hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle rekoltenin yüksek olduğunu söyledi. Üretici Yunus Emre Bilgiç, “Bugün ilk kavunumuzu topluyoruz. Bafra kavunu şu an piyasaya çıktı. Fiyatlar kilosu 8,5-9 lira arasında. Ovada kavunlar çıkmaya başlayınca fiyatlarda da düşüş yaşandı. İleri ki günlerde fiyatların yükselmesini bekliyoruz" diye konuştu. Üretici Yavuz Selim Bilgiç ise "25 Nisan’da ekilen örtü altı kavunumuzun şu anda ilk hasadını gerçekleştiriyoruz. Maliyetler ağır ama kazanılmayacak bir para değil. Fiyatlar bence normal. İşçi yevmiyeleri günlük bin 150 lira. Ailemiz kalabalık olduğu için böyle bir şeye genelde gerek duymuyoruz. Ekim, kazma vesaire bu tür şeyleri işçilerle yapıyoruz ama hasadı kendimiz gerçekleştiriyoruz. Bunun sulaması, bakımı ayrıyeten pazarlamasını kendimiz yapıyoruz. Pazarlama konusunda bir sıkıntımız yok. İstek üzerine malı topluyoruz, pazara çekmiyoruz yeri hazır, müşterisi bizi bekliyor. Hava şartlarından dolayı dökümler çok güzel. Geçen sene hava şartlarından dolayı pek bir şey elde edemedik. Geçen seneye göre bu sene pazarlaması daha güzel. Geçen sene böyle bir fiyat yoktu, daha kötüydü. Maliyetimiz var ama üstesinden gelinmeyecek bir maliyet değil. Kavun kazandıran bir mahsul. Karpuzla kıyaslanmayacak bir ürün. Karpuzu bir kere toplarsınız, kavunun 7-8 kere hasadı olur. Bafra kavununun lezzetli toprağından kaynaklanıyor. Dışardan gelen kavunlarla kıyaslarsak Bafra kavunu hem daha dayanıklı oluyor hem de daha şekerli oluyor. Yıllardır bu işin içindeyiz. Satışı olmazsa, pazarlaması olmazsa üretimi yapılmaz. Sevilmeyen malı da kimse almaz. Sevilen malı satıyoruz. Bafra’mızın adını da yürütmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Osmaneli’nin coğrafi işaretli karpuzunun ilk hasadı başladı Haber

Osmaneli’nin coğrafi işaretli karpuzunun ilk hasadı başladı

Marmara Bölgesi’nin önemli karpuz üretim merkezlerinden olan Osmaneli’nde, coğrafi işareti alan meşhur Osmaneli karpuzunun ilk hasadı başladı. Karpuzu her yıl erken dikim yaparak ilk çıkaran Osmaneli ilçesi Medetli köyünde coğrafi işaret tescili alan Osmaneli karpuzunda günün ilk ışıklarıyla tarlaya giden üreticiler hasada başlıyor. Toprak yapısı ve iklim şartlarından dolayı karpuz üretimine elverişli olan ilçeye karpuz hasadı için Şanlıurfa, Mardin, Adana ve Diyarbakır’dan tarım işçileri geliyor. Medetli köyünde yılın ilk karpuzunu alan Kütahyalı hal sahibi (Kabzımal) Faruk Kap “Yetiştiricimiz tarla sahibi Yaşar Aksoy abimiz Medetli köyünün karpuzunun aromasının çok yüksek olduğunu öncelikle belirmek isterim. Beş yıldır Medetli köyünden karpuz almaktayım. Yaşar abimin böyle kaliteli karpuz yetiştirdiği için eline emeğine sağlık bu yılın ilk hasadını yaptık. Buradan aldığımız karpuzları Türkiye’nin her iline gönderiyoruz. Medetli köyünde her yıl 500 dönüm karpuz alıyorum. Her yıl köyde gelenek haline getirdiğimiz Kurban kesimini ilk tarlaya girdiğimde ve sezon kapanışında mutlaka yapıyorum. Hasadımız ve kazandığımız paralar bereketli olsun diye kurbanımızı kesiyoruz işçilerimiz ile köylülerimiz ile birlikte sezona başladık diye hep birlikte kestiğimiz kurbanımızı tüketiyoruz. Bol bereketli bir sezon olsun inşallah” dedi. Tüketicinin iyi karpuzu nasıl anlayacağını söyleyen hal sahibi Faruk Kap “Öncelikle karpuz alacakların dikkat etmesi gereken en önemlisi tüketici karpuzu eline aldıklarında tatlı bir aynası olduğunu görmeli, sesinden anlamalıyız tın tın ses gelmeli elimiz ile karpuza vurunca” dedi İşçibaşı Şanlıurfalı Mehmet Kaplan “Medetli karpuzunun ilk kırımına başladık. Allah hayırlı uğurlu etsin bu yıl hasat güzel, karpuz güzel, bu tarlada çalışan işçilerimiz Adana’daki işçilerimiz oradaki karpuz sezonu bu sene dolu vurması nedeni ile erken bitti. Biz de işçilerimiz ile birlikte Medetli köyüne geldik. Kırk iççi ile sabahın erken saatlerinde tarlaya geliyoruz karpuz kırımına akşam gün batıncaya kadar devam ediyoruz. Yeni karpuz sezonu herkese hayırlı uğurlu bereketli olsun” dedi. Tarla Sahibi Yaşar Aksoy “Bu sene ürünlerden de fiyatlardan da memnunuz, diğer senelere bakarak bu yıl havalar kurak gidince ürünlerimiz çok kaliteli ve normalden 10 gün önce ürünlerimiz yetişti. Biz bu sene ürünlerimizden memnunuz inşallah tüccarda tüketicide menün kalır. Bu sene Medetli köyünde ilk karpuz benim karpuz oldu 65 dönüm tarlanın ilk hasadı yapmakta bana nasip oldu. Hayırlı bereketli çiftçimizin yüzü gülecek bir sezon olmasını diliyorum” dedi Köy Muhtarı Gürhan Karaca “Köyümüz İstanbul’a 2 saat, Eskişehir, Sakarya ve Bursa, illerine 1 saat mesafede olan bir köydür. Köyümüzde 4 bin, 5 bin dönüm karpuz dikimi ve üretimi yapılmaktadır. Karpuzumuz birçok illerden gelen halci arkadaşlarımız tarafından alınarak Türkiye’nin her iline gönderilmektedir. Köyümüz Osmaneli İlçesi civarında en çok karpuz ekimi ve üretimi yapan bir köyümüzdür. Bu yılın ilk karpuz haşatını Kütahya ilinden halci (Kabzımal) Faruk Kap arkadaşımız yaptı. Üreticimiz köyümüzden Yaşar Aksoy 65 dönüm arazisi içerisinde ilk karpuzunu yetiştirerek ilk hasadını yaptı. Aroması, tadı ve şekliyle köyümüzün karpuzu herkes tarafından kalite olarak bilinmektedir. Bu sene karpuz üretiminden köylümüz gayet memnundur. Geçen sene dönümü 20 bin, 25 bin bandında giderken bu sene dönümü 50 bin ila 60 bin arasında satılmaktadır. Alan satan hayrını görsün bu seneki ilk hasadımızda burada başladı bol bereketli bir yıl olsun” dedi

Adana karpuzuna ’EURO 2024’ dopingi Haber

Adana karpuzuna ’EURO 2024’ dopingi

Bu sene Almanya’da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası, Adana’daki karpuz üreticilerinin yüzünü güldürdü. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda futbol şöleninin başlama vuruşu 14 Haziran 2024’te Münih’te yapılacak. 1 ay sürecek şampiyonada Türkiye’nin bulunduğu 24 ülkenin futbol takımı kupayı almak için mücadele edecek. Türkiye’nin en erkenci karpuzunun hasat edildiği Adana’dan ise Alman firmaların talebi üzerine Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine tonlarca karpuz ihraç ediliyor. "Çiftçimizin yüzünü güldürdü" Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye’deki üretimin Almanya’da düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası’na denk gelmesinin bu dönemde çiftçiyi sevindirdiğini söyledi. Doğan, "Bu yıl karpuz çiftçimizin yüzünü güldürdü. Haziran’ın ortasında Avrupa Futbol Şampiyonası var ve inşallah buradan tüm karpuzlar gittiğinde hem üreticinin hem de tüccarın yüzü gülecek. Şu an karpuzda bir sıkıntı yok. Tüm karpuzlarımız buradan toplanıp paketleme tesislerine gittikten sonra orada ambalajlanıp direkt yurt dışına gönderiyoruz" dedi. "Umutla bekliyoruz" Karpuzun veriminin iyi olduğunu söyleyen Doğan, "Ovada 8-9 ton arası verim bekliyoruz karpuzdan. Fiyatlar böyle devam ederse çiftçimizin yüzü gülecek. Fiyatlar düşerse sıkıntı olabilir. Geçmiş dönemlerde Avrupa’da yine Futbol Şampiyonası olduğunda karpuz fiyatlarımız şampiyona sonuna kadar iyi para etti. Biz bu yıl da umutlu bir şekilde bekliyor olacağız. Adana karpuzu Temmuz ayının 15’ine kadar devam etmesinden dolayı bizim için çok önemli, karpuzun fiyatı böyle devam ederse çiftçimiz para kazanmış olacak” ifadelerini kullandı. "Doping etkisi olacak" Adana karpuzunun para etmesi halinde gelecek sene ekim alanının daha da artacağına dikkat çeken Mehmet Akın Doğan, "Adana’da 105 bin dönüm alanda karpuz ekimi var. Biz buradan 700 bin ton rekolte bekliyoruz. Bu yıl da Adana karpuzunun değer göreceğini bekliyoruz. Avrupa Futbol Şampiyonasının da karpuzu doping etkisi uygulamasını bekliyoruz. Avrupa’da karpuzumuz çok rağbet görüyor. Orta boy karpuzlar Avrupa’da çok fazla rağbet görüyor" diye konuştu. Karataş’ta karpuz eken çiftçi Mahmut Fırat ise Avrupa’ya karpuz ihraç ettiği için mutlu olduğunu söyledi.

Erkenci karpuzda ilk hasat mayıs sonunda bekleniyor Haber

Erkenci karpuzda ilk hasat mayıs sonunda bekleniyor

Hatay’ın Erzin ilçesinde seralarda yetiştirilen erkenci karpuzda mayıs ayı sonunda hasat bekleniyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar alan Hatay’ın bereketli toprakları ürün çeşitliliğiyle dikkat çekiyor. Amik Ovası başta olmak üzere her ilçede farklı meyve ve sebze yetiştirilirken, Erzin ilçesinde seralarda yetiştirilen erkenci karpuzda tarım işçilerinin çapa mesaisi başladı. Burnaz sahilinde çiftçilik yapan Velican İnce, ektiği karpuzun bakımını yaklaşık 20 işçiyle yapıyor. Özenle yetiştirilen erkenci karpuzda hasadın mayıs ayı sonunda başlaması bekleniyor. 15 dönümlük arazisinde kumun avantajını kullanarak karpuz yetiştiren İnce, “15 dönümlük alana karpuz ektim. Araziye ekilen karpuzların bakımı için yaklaşık 20 kişiyle çalışıyoruz. Karpuza bakım yapıyoruz. Karpuzların otlarını çekiyoruz ve temizlik yapıyoruz. Erzin ilçesinde genelde karpuz yetiştirilmez. Biz burada kumun avantajını kullanıyoruz” dedi. “Mayısın sonu veya haziranın başı gibi karpuz hasadı yapıyoruz” Mayıs sonunda erkenci karpuzda hasadın başlayacağını belirten çiftçi İnce, “Kumun avantajını kullanmak için erken ekiyoruz. Erken hasat etmeye çalışıyoruz. Mayısın sonu veya haziranın başı gibi karpuz hasadı yapıyoruz. Hasat zamanı belli olmuyor ama genelde o dönemde belli oluyor. Karpuz fiyatları aşağıya veya yukarıya doğru oynuyor. Marketle tarla arasında fiyat yarı yarıya oynuyor. Tarladan da satış yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yozgat’ta kavun ve karpuz hasadı sürüyor Haber

Yozgat’ta kavun ve karpuz hasadı sürüyor

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde iklim dolayısıyla Türkiye’nin birçok bölgesine göre geç yetişen karpuz ve kavun hasadı devam ediyor. Özellikle Adana ve Samsun’un Bafra ilçesinde hasadı tamamlanan kavun ve karpuzun hasadı, Yozgat’ın Yerköy ilçesine bağlı Sekili köyünde başladı. İklim dolayısıyla geç başlayan hasatta toplanan ürünler yurdun birçok iline gönderiliyor. Tadı ve aromasıyla Adana ve Samsun’un Bafra ilçesinde yetişen kavunun tarlada kilogramı 7-7,5 liradan karpuzun ise 8-8,5 liradan satılıyor. Son yıllarda yaşanan kuraklık ve su sıkıntısı nedeniyle kavun ve karpuzun ekim alanlarında ise azalma yaşanıyor. Adana ve Bafra’dan sonra Yerköy ilçesinde kavun ve karpuz hasadına başladığını söyleyen Sekili köyü çiftçilerinden Remzi Bacanak, “Yerköy ilçemizde yetişen kavun ve karpuzun aroması çok yüksektir, çok tatlıdır. Sezonun sonuna yaklaştık. 9. ayın sonuna kadar hasadımız sürüyor. Bu yıl kuraklık ve sulamadan dolayı beklediğimiz verim düşüktü ama fiyatlar güzeldi. 200 dekar ekim yaptım. Kavundan 3 ton karpuzdan ise 4 ton civarı verim elde ettim. Kavunun kilogramını 7-7,5 liradan karpuz ise 8-8,5 liradan satıyoruz” dedi. Murat Nacaroğlu da hormon kullanmadan doğal ürün yetiştirdiklerini ifade ederek, Türkiye’nin her bölgesine hatta Adana’ya bile Yozgat’tan kavun ve karpuz gönderdiklerini söyledi. Nacaroğlu, kuraklıktan dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Kanaldan gelen suyu birer hafta paylaşarak sulama yapıyoruz. Eskiden bu bölgede 10 bin dekara yakın kavun karpuz ekilirdi. Şimdi toplasan 750-800 dekar anca vardır. Fiyatlar geçen seneye göre iyi ama geçen seneye göre gübre ve mazot fiyatları aynı olmadığı için fark eden bir şey olmuyor” şeklinde konuştu.

Sıcak havanın Diyarbakır karpuzunu olumsuz etkilemesi bekleniyor Haber

Sıcak havanın Diyarbakır karpuzunu olumsuz etkilemesi bekleniyor

Dicle Nehri vadisindeki çakıllı ve kumlu arazide güvercin gübresiyle yetiştirilen geçmişte büyüklüğü sebebiyle kılıçla kesilen Diyarbakır karpuzu, üreticiler tarafından büyük bir özenle yetiştiriliyor. Her yıl eylül ayında düzenlenen "Karpuz ve Kültür Festivali" kapsamında yapılan ağırlık yarışmasında da boy gösteren Diyarbakır karpuzunun, bu yıl yaşanan aşırı sıcaklardan, gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkından olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Merkez Sur ilçesine bağlı kırsal Erimli Mahallesi'ndeki üreticiler, Diyarbakır karpuzunu bu yıl yaşanan yüksek sıcaklıklardan korumak için çaba harcıyor. "Sulamayı sabah erken saatlerde yapıyoruz" Erimli Muhtarı ve karpuz yetiştiricisi Ali Kaya, AA muhabirine, atalarından öğrendikleri Diyarbakır karpuzunun sürme çeşidini yetiştirdiklerini söyledi. Dicle Nehri kenarındaki kumlu arazinin karpuz yetiştiriciliği için uygun olduğunu aktaran Kaya, kullandıkları güvercin gübresinin de karpuza çok iyi geldiğini belirtti. Kaya, mahallede 15 üreticinin küçük alanlarda karpuz ürettiğini belirterek, eskiden 50 kilogram ağırlığa kadar karpuz yetiştirdiklerini, fakat son yıllardaki hastalık ve sıcaklıklardan karpuzun ağırlığının düştüğünü söyledi. Bu yıl, geçen yıla göre hastalığın ve sıcaklığın karpuzları daha fazla etkilediğini ifade eden Kaya, şöyle konuştu: "Her yıl köyümüzden 30 kilogram ve üstü yaklaşık 60 karpuz çıkıyordu. Bu yılki beklentimiz 15-20 karpuz. Bunun nedeni hastalık ve aşırı sıcaklıklar. Karpuzumuz normalde sıcağı sever. Bu yıl üstünü otlarla kapattığımız karpuzu aşırı sıcaktan koruyoruz. Sulamayı sabah erken saatlerde yapıyoruz. Sıcak hava nedeniyle kimsenin tarlaya girmesine müsaade etmiyoruz, biz bile tarlamıza girmiyoruz."  "Çok güneşte kalınca rengi de bozuluyor" Mahalleli Ahmet Öz (60), uzun yıllar karpuz yetiştiriciliği yaptığını söyledi. Kente has karpuzun her yerde yetişmediğini ve belli bir ağırlığa ulaşmadığını dile getiren Öz, geçmişte 55 kilograma kadar karpuzlar yetiştirdiklerini kaydetti. "Hava serinledikçe karpuz hızlı büyümeye başlar. Sonbaharda büyür. Karpuzumuz Diyarbakır'ın sıcağını, havasını çok seviyor, ancak bu yıl sıcak fazla oldu, karpuza iyi gelmedi. Sıcak nedeniyle karpuzların üstünü otla örtüyoruz. Çok güneşte kalınca rengi de bozuluyor." ifadelerini kullanan Öz, bu yıl yetiştirdiği Diyarbakır karpuzu sayısının çok düşük olmasını beklediğini aktardı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.