TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Karpuz Üretimi

AGRONEWS - Karpuz Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karpuz Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli'de üretilen beyaz uzun karpuzdan ilk kez pekmez üretildi Haber

Denizli'de üretilen beyaz uzun karpuzdan ilk kez pekmez üretildi

Denizli'nin Beyağaç ilçesinde uzun yıllar üretilen, ilçenin adıyla anılan ince uzun, dışı beyaz içi kırmızı, lezzetli karpuzlar 20 yıl aradan sonra iki yıl önce tekrar üretilmeye başlandı. Adına festivaller düzenlenen, ihraç edilen karpuzların tohumlarını ilçe halkından toplayan çiftçi Mehmet Özdemir, tarlasına 2022 yılında tohumu çoğaltmak için ‘Beyağaç Karpuzu' ekti. Meşhur karpuzlardan elde ettiği tohumlardan fide yetiştiren Özdemir, ilçeye bağlı Hürriyet Mahallesinde bulunan 10 dönümlük tarlasına karpuz ekti. Ağırlıkları 20 kilograma yaklaşan büyük karpuzları üretmeyi başaran çiftçi Özdemir, karpuz fiyatı toptan 1 TL'ye gerileyince satmaktan vazgeçti. Arayış içine girdi Ürettiği karpuzlar para etmeyince tarlasındaki 30 tona yakın meşhur Beyağaç Karpuzunun heba olmaması için arayış içine giren çiftçi Mehmet Özdemir, karpuzdan pekmez üreterek ürününü değerlendirmek için harekete geçti. Sabah erken saatlerde aracının arkasına bağladığı römorka karpuz toplayan Özdemir, karpuzları tek tek yıkadıktan sonra kabuklarını soyup, karpuzları ezerek karpuz suyu elde ediyor. Karpuz suyunu süzerek çekirdeklerinden ayıran Özdemir, odun ateşinde bakır kazanlarda karpuz suyunu yaklaşık sekiz saat kaynatarak karpuz pekmezi elde ediyor. Fiyatı düştü, pazarı bitti Büyük bir hevesle 10 dönümlük tarlasına meşhur karpuzdan diktiğini ancak ilk zamanlar dilimle çok yüksek fiyatlara satılan karpuzun son dönemde para etmediğine dikkat çeken Mehmet Özdemir, “Bir zamanlar çok meşhur olan ilçemizin uzun karpuzu artık üretilmiyordu. Ben ilçedeki yaşlılardan ata tohumlarını toplayarak iki yıl önce tohumu çoğaltmak adına tarlama karpuz ektim. Meşhur karpuzun tohumunu çoğalttıktan yılbaşında tohumları ekerek karpuz fidanları ürettim. 10 dönümlük tarlama bu karpuz fidanları diktirdim. Çapalattım. Suladım, aylarca emek verdim, masraf ettim. Gerçekten de istediğim gibi çok büyük karpuzlar üretmeyi başardım. Karpuz rekoltemiz çok güzel oldu. Ancak, hasada başladığımızda kilogramı toptan 7 TL olan karpuz fiyatı bir anda kilogramı toptan 1 TL'ye geriledi. Fiyat düşüp pazar bitince bin bir emekle ürettiğim karpuzları tarlada çürümeye bırakmak istemedim. Arayış içine girdim” dedi. 20 kilogram karpuz suyundan bir kilogram pekmez Tadı, rengi ve aromasıyla çok farklı olan Beyağaç meşhur karpuzundan pekmez üretmeye karar verdiğini anlatan Mehmet Özdemir, “İşçilere para verip daha çok zarar etmemek için her sabah arabamın arkasına bağladım römorka karpuz toplayıp geliyorum. Karpuzları tek tek yıkadıktan sonra kabuklarını soyuyorum. Karpuzları ezerek karpuz suyu elde ediyorum. Çekirdeklerinden ayrılmış karpuz suyunu bakır kazanlarda, odun ateşinde yaklaşık sekiz saat kaynattıktan sonra karpuz pekmezi elde ediyorum. Karpuzdan pekmez yapmak için daha önceden çalışmalar yapıldı ancak başarılı olunamadı. Ben pekmez yapmayı çok iyi bildiğim için karpuz pekmezini üretmeyi başardım. Yaklaşık 20 kilogram karpuz suyundan 1 kilograma yakın karpuz pekmezi elde ediyorum. Karpuz pekmezinin tadı, aroması üzüm pekmezine göre çok farklı ve bana göre daha güzel. Kışın insanların sağlıklarını koruması, daha enerjik olması için mutlaka tamamen organik ürettiğim karpuz pekmezinin tadına bakmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Verimi yüksek olan karpuzun fiyatı yüzde 100’den fazla düştü Haber

Verimi yüksek olan karpuzun fiyatı yüzde 100’den fazla düştü

Bu yaz sezonunda karpuz üretiminden yüksek verim alınması Eskişehir’de pazar tezgahlarına yansırken, esnaf fiyatların yüzde 100’den fazla düştüğünü ve taleplerin yoğun olduğunu söyledi. Her yıl nisan-mayıs ayları itibarıyla tezgahlara gelen yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden karpuzun satışları sürüyor. Bu yıl üretimde alınan verim nedeniyle karpuz yüzde 100’den fazla indirimle satılırken, vatandaşın yoğun ilgisi devam ediyor. Müşterilerin talebinden memnun olduğunu ifade eden esnaf ise geçen sene ile bu yıl yaşanan fiyat değişimiyle ilgili bilgi paylaştı. Karpuzun geçen sene tarlada 12 TL, tezgahta 15 TL, bu sene ise tarlada 2 TL, tezgahta 5 TL olduğunu dile getiren pazarcı esnafı, verimin yanı sıra ihracatın da az olması nedeniyle malın yurt içerisinde kaldığını ve buna bağlı fazladan bolluk olduğunu belirtti. Yaşanan durumun tezgahlara yansıması nedeniyle malı elden çıkartabilmek için de ucuza satış yaptıklarını sözlerine ekleyen esnaf, karpuzun kalitesinde hiçbir sorun olmadığını ve vatandaşlardan olumlu geri dönüşler aldıklarını aktardı. "Bu sene dağ, taş demeden her yere karpuz ekildiği için mal bedava" Pazarcı esnafı Atakan Aslanbenzer, "Vatandaşın ilgisi çok iyi. Bir de fiyatlar bayağı düştü. Bu sene dağ, taş demeden her yere karpuz ekildiği için mal bedava. O yüzden de domates de ucuz karpuz da. Ancak mal dışarıya satılmıyor yani ihracat yok. Her yer kavun karpuz ancak yurt dışına satılmadığından mal kendi ülkemize kaldı. Karpuz geçen sene tarlada 12 liraydı, bu sene tarlada 2 lira. Tezgahta ise geçen sene 15 liraydı, bu sene 5 lira. Yani yüzde yüzden fazla bir indirim oldu. Kalitede de sıkıntı yok. Karpuzun kaliteli cinsini ektiğin zaman hem verimi hem de kendisi güzel olur" dedi.

Coğrafi işaretli Kandıra karpuzunda hasat zamanı Haber

Coğrafi işaretli Kandıra karpuzunda hasat zamanı

Kocaeli’de yetiştirilmesi desteklenen tescilli Kandıra karpuzunda üreticilerin yaklaşık bir ay sürecek hasat mesaisi başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince "Alternatif Ürün Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi" kapsamında, çiftçilere yüzde 50 hibeli sertifikalı karpuz tohumu desteği verilmişti. Ünlü Kandıra karpuzunun üretiminde artış sağlanması ve atıl durumdaki arazilerin tarıma kazandırılmasını hedefleyen proje çerçevesinde çok sayıda üretici mayıs ayının ortalarında karpuz tohumlarını toprakla buluşturdu. Pembeye kaçan rengi, kendine has tadı ve kokusuyla bilinen ve 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verilen Kandıra karpuzu hem iç pazarda hem de çevre illerde yoğun talep görüyor. Mayıs ayı ortalarında tarlalara dikilen Kandıra karpuzunun bir ay sürmesi beklenen hasat mesaisi başladı. Şölen havasında karpuz hasadı başladı Damla sulama sistemiyle yetiştirilen ve yeterli olgunluğa ulaşan karpuzlar, elle hasat edilerek traktörlere yükleniyor, daha sonra satış noktalarına gönderiliyor. Birçok üretici, aile bireylerinin desteğiyle ürünlerini tarladan kaldırıyor. Oldukça meşakkatli ve yorucu olan karpuz hasadı, ürünlerin verimli ve bol olması dolayısıyla üreticilerin tüm yorgunluğunu alıyor. Şölen havasındaki hasadın, ağustos sonuna, en geç eylül başına kadar sürmesi bekleniyor. Karpuz fiyatlarında düşüş var Ürünün bol olması dolayısıyla bu sene karpuz fiyatlarında ciddi düşüş yaşanıyor. Toptan satış fiyatı 4-5 lira olan ürün, pazar ve manav tezgahlarında kilogramı 7-10 liradan satılıyor. Kandıra karpuzu, lezzeti ve fiyatının uygun olması dolayısıyla vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor. Üreticiler memnun Lokmanlı Mahallesi’nde yaşayan çiftçi İrfan Özer, karpuz fidelerini mayıs ortalarında tarlaya diktiklerini, temmuz ayında başladıkları hasadın, ağustosun sonuna kadar sürdüğünü söyledi. Aynı zamanda Lokmanlı Mahalle Muhtarı olan Özer, 6 dönümlük tarlada ilk karpuz hasadını yaptıklarını belirterek, "Kandıra karpuzumuz, tadıyla aromasıyla tarifi olmayan bir lezzete sahiptir. Anlatmakla olmaz tadına bakmalısınız. Bizlere tohum, gübre, mazot başta olmak üzere çiftçilere her türlü desteği veren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a, şahsım ve tüm çiftçiler adına teşekkür ediyorum. Hasadımızın bütün çiftçilere hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum" dedi. "Üretici kendini yalnız hissetmiyor" Karpuz üreticisi Ufuk Zengin ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği tohum ve gübrelerle yetiştirdikleri karpuzların hasadına başladıklarını dile getirerek, "Tohumları çimlendirip fide haline getirdik. Bakımını en iyi şekilde yaptık. Büyükşehir’in destekleri çok önemli. Üretici kendini yalnız hissetmiyor. Bu desteklerin çeşitlenerek sürmesini istiyoruz" diye konuştu. "Tarladan topladığımız karpuzları elle traktörlere yüklüyoruz" Kadın çiftçi İlknur Özer de sıcakta karpuz toplamanın meşakkatli olduğunu ancak buna rağmen çalıştıklarını belirtti. Özer, "Tarladan topladığımız karpuzları elle traktörlere yüklüyoruz. Büyükşehir Belediyemizin verdiği desteklerle üretmeye çalışıyoruz. Bu sene karpuz üretimi fazla olduğu için fiyatlar da düştü. Karpuzumuz adıyla tadıyla meşhur. Tüketicilerden yoğun bir talep var" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.