TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kasap

AGRONEWS - Kasap haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kasap haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kasapların kıyma mesaisi başladı Haber

Kasapların kıyma mesaisi başladı

Kurban Bayramı’nda etlerini kıyma olarak değerlendirmek isteyen vatandaşlar, kasaplarda yoğunluk oluşturdu. Elazığ’da bayramda kestirdikleri kurbanlıkları ya da dağıtılan kurban etlerini uzman ellerde pirzola, bonfile ya da kıyma olarak hazırlatmak isteyen vatandaşlar kasapların yolunu tuttu. Kasaplar, Kurban Bayramı için dolaplarındaki etleri boşaltarak müşterilerin taleplerine cevap vermeye başladı. Evlerinde makinesi olmayan ve kurbanlık etlerini kıyma olarak değerlendirmek isteyenler kasap dükkanlarında yoğunluk oluşturdu. Bazı vatandaşlar birkaç kilo et getirirken, bazılarının onlarca kilo eti makinede çektirdiği görüldü. Yeni Mahalle’deki mahalle kasabı Murat Kırgız, ’’Geçen seneye göre bu sene artış var. Çünkü küçük baş hayvan hisse fiyatları ile büyük baş fiyatlarına yakın olduğu için bu sene biraz artış var. Gelen müşteri kuşbaşı, kıyma ve biftek istiyor. Bir tam danayı her türlü değerlendirmek istiyorlar. Görüldüğü üzere sabahtan beri yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Biz normalde de çok yoğunuz. Ancak Kurban Bayramı’ndan dolayı sabah saat 06:30’da mesaiye başlıyoruz, gece 23:30’a kadar mesai devam ediyor” dedi. Sırada bekleyen vatandaşlardan Mustafa Can, ’’Öncelikle tüm İslam aleminin bayramı mübarek olsun. Kemikli et ve kıyma doğrayıp götüreceğiz. Kurbanımızı kestik, gereken yerlere dağıttık kalanı da evimize götürecek şekilde buraya getirdik. Kasaplarda yoğunluk var. Sağ olsunlar işlerimizi görüyorlar” diye konuştu. Kasaba babasıyla birlikte etlerini çektirmeye gelen 10 yaşındaki Yusuf Mert Sarı ise "Kurban Bayramı’ndayız. Babam ile beraber kıyma çektirmeye geldik. Herkesin bayramını kutluyorum. Gazze’deki çocukların da bayramını kutluyorum. Allah, onlara yardım etsin” şeklinde konuştu.

Kasaplarda ve et ürünleri iş yerlerinde denetimler artırıldı Haber

Kasaplarda ve et ürünleri iş yerlerinde denetimler artırıldı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, tüketicilerin gıda konusunda sağlığını en üst düzeyde korumak amacıyla çalışmaların aralıksız sürdürülmesi gerekiyor. Bu kapsamda piyasaya arz edilecek her gıdanın, insan sağlığı, hayvan ve bitki sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından güvenilir olması önem arz ediyor. Bakanlık tarafından il müdürlüklerine gönderilen talimatta, kurban etlerinin parçalanması ile kıyma çekimi gibi işlemlerin et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayıtlı/onaylı gıda işletmeleri tarafından yapılmasına yönelik önlemlerin alınması, bu süreçte kıyma makinesi, bıçak gibi kullanılan tüm alet ve ekipmanların temizliği, dezenfeksiyonu ve depolanmasına yönelik et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren işletmelere yapılacak resmi kontrollerin artırılması istendi. 496 bin 512 denetim gerçekleştirildi Bayram süresince tüketimi artması beklenen unlu mamuller, tatlı, şeker ve şekerli mamullerin üretim/satış yerleri ile gıda satış ve toplu tüketim yerlerinin denetimlerine ağırlık verilmesi, gıdaların ve ham maddelerin son tüketim tarihi, muhafaza koşulları ile etiket bilgilerinin kontrol edilmesinin önemi vurgulandı. Öte yandan bakanlık, 7 bin 642 gıda kontrol görevlisiyle gıda denetimlerini aralıksız sürdürüyor. 2023'ün başından bugüne kadar 496 bin 512 gıda kontrolü gerçekleştirildi. Bu denetimlerde, laboratuvarda analiz edilmek üzere 29 bin 887 numune alındı. Tespit edilen uygunsuzluklarla ilgili ürünlerin toplatılması, imha edilmesi, idari para cezaları ve adli birimlere suç duyurusunda bulunma işlemleri gerçekleştirildi.

Kırmızı et sanayicileri fiyatların dengelenmesini bekliyor Haber

Kırmızı et sanayicileri fiyatların dengelenmesini bekliyor

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, AA muhabirine, kırmızı et sektöründeki gelişmeler ve firmanın faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Kırmızı et fiyatlarındaki sorunun hayvan sayısının az olmasından kaynaklandığına işaret eden Bılıkçı, süt fiyatlarının düşük olması nedeniyle süt hayvanlarının kesime gönderilebildiğini söyledi. Bu durumun doğrudan et sektörünü de etkilediğini bildiren Bılıkçı, hayvan sayısının artışı ve süt hayvancılığının desteklenmesi için adımlar atılabileceğini ifade etti. Bılıkçı, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) son dönemde perakendecilerle anlaşarak piyasaya indirimli et vermesinin önemine işaret ederek, devletin, et fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle müdahalede bulunduğunu belirtti. ESK aracılığıyla fiyatların artışını önlemek için yurt dışı piyasalardan ürün temin edildiğini de anlatan Bılıkçı, şu ifadeleri kullandı: "Atılan adımlar fiyatlardaki artışın engellenmesine katkıda bulundu. 500 bin baş hayvanlık besilik ithalatı için izin verildi, onlarla birlikte fiyatlar dengeye oturacaktır. Biz sanılanın aksine kırmızı et sanayicileri olarak fiyatların artmasını istemiyoruz, et fiyatlarının artışı tüketimde azalmaya neden oluyor. Fiyatların düşmesini biz de istiyoruz. Hiçbir sanayici kendi ham madde fiyatını pahalıya almak istemez. Bir an önce fiyatların oturmasını, piyasanın dengelenmesini istiyoruz." "Turizm sektörü için hazırlık yaptık" Bılıkçı, Sultan Et olarak yaptıkları yeni yatırımlara ilişkin de bilgi vererek, "Dilimlenmiş, aç-bitir şeklinde hazır küçük gramajlı ürünlerle ilgili yatırımımız var. Haziran ayı gibi piyasaya sunacağız. Bu ürünler çok fazla ilgi görüyor. 50-60 gramlık ürünler çıkaracağız. Tüketicilerin tek seferde tüketebileceği dilimlenmiş ürünler çıkaracağız. Bu ürünler çok fazla ilgili görüyor. Bu ürünleri daha çok bekar ve öğrenciler tercih ederken, normal insanlar da tercih ediyor. Tek seferlik alıp bir seferde kullanmak istiyorlar. Sucuk, pastırma, kavurma ve salam ve jambon gibi ürünlerde yapmayı düşünüyoruz. Makinemiz şu an kurulum aşamasında." değerlendirmesinde bulundu. Firma olarak, ülke genelinde ucuzluk marketleri, yerel marketler, restoranlar ve oteller için ürün temin ettiklerini belirten Bılıkçı, "Antalya'da 300'e yakın otelle çalışıyoruz. Turizm sezonu yaklaşıyor, buna yönelik hazırlık yaptık. Mayıstan itibaren Antalya'da oteller açılıyor, bizim de oraya et satışlarımız artıyor. Oranın tüketim ihtiyaçlarını biliyoruz ve ona göre hazırlık yapıyoruz. Oteller, turist için daha çok değerli ürünler alıyor, antrikot, bonfile, kontrfile gibi et ürünler alıyorlar. Şarküteriden daha çok et satıyoruz." dedi. Bılıkçı, yeni fabrika yatırımı planladıklarını belirterek, kapasitelerini büyütmek için Ankara'da yer arayışında olduklarını ve 400 milyon liralık yeni yatırım planladıklarını söyledi. "Yatırımlara devam etmek istiyoruz" Yatırımlara devam etmek istediklerini anlatan Bılıkçı, "Gelecek yıllarda kendi çiftliğimizi kurup kendi hayvanımızı beslemek gibi hedefimiz var. Önce fabrikamızı kurup sonra bunu yapacağız." diye konuştu. Firma olarak ciddi düzeyde AR-GE yatırımı yaptıklarını da bildiren Bılıkçı, kendi ürünlerinin kimyasal ve mikrobiyolojik her türlü analizini yapabilir hale geldiklerini dile getirdi. Bılıkçı, aldıkları PRC cihazıyla ürünlerinin baharatlarına kadar test yapabildiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Sucuğun içine kemik kıkırdağı gibi şeylerin karışmaması için kalsiyum ölçme cihazı da aldık. Artık tüm bu testleri kendi bünyemizde yapabiliyoruz. Ürünlere tavuk bulaşması var mı? diye yine bakabiliyoruz. Ürün sevkiyata gitmeden kendi fabrikamızda soya var mı, dana etinde tavuk bulaşması var mı? diye tüm bu testleri kendimiz yapıyoruz." Kaynak: Anadolu Ajansı

Adana Kasaplar Odası Başkanı: "Canlı hayvan stoku başladı" Haber

Adana Kasaplar Odası Başkanı: "Canlı hayvan stoku başladı"

Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, fırsatçıların otomobil ve gıdadan sonra canlı hayvan stokuna başladığını, hayvan olmasına rağmen piyasaya çıkarılmadığından et fiyatlarının sürekli arttığını, kasapların fiyatı sabitleyemediğini söyledi. Yağmur, yaptığı açıklamada Ramazan ayı öncesi vatandaşın daha ucuza et yemesi için kemiksiz et fiyatını 200 lirada sabitleme kararı aldıklarını ancak besicilerin sürekli zam yapması ve canlı hayvan stoklamalarından dolayı kasapların zor anlar yaşadığını söyledi. Türkiye’de gıda ve otomobilin ardından canlı hayvan stoklaması da başladığını belirten Yağmur, "Biz vatandaş Ramazan’da ucuz et yesin diye bir karar aldık. Ancak bunu erkek hayvan etinde uygulamamız mümkün olmuyor. Dişi hayvan etinde kiloyu 200 lirada sabitledik ama erkek hayvanda kasaplar buna yapamıyor. Çünkü canlı hayvan satıcıları sürekli zam koyuyor. Ramazan ayı öncesi etin kilosu 275 liraya kadar dayandı. Aslında etin kilosu şu an 200 lira ama besiciler sürekli zam yapıyor. Tamam onların da girdi maliyeti yüksek ancak Türkiye’de hayvan var. Ama canlı hayvan stoku yapıyorlar” dedi. Yağmur, Ramazan başlamadan önce besiciler ile görüşülmesi ve canlı hayvana her gün zam yapmalarının önüne geçilmesi gerektiğini, aksi takdirde ette fiyat sabitlemenin mümkün olmayacağını sözlerine ekledi. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Kasaplar bir hafta kepenk indirmeye hazırlanıyor Haber

Kasaplar bir hafta kepenk indirmeye hazırlanıyor

Karkas etin kilogram fiyatı yılbaşından bu yana 130 liradan 180 liraya yükseldi. Depremin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana haftada iki kez zam geldiğini bildiren İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, bazı büyük firmaların fiyatları tırmandırdığını iddia etti. Tüfekçi, “Zamma bahane olarak depremden dolayı Maraş ve Antep’te kesimin olmaması gösteriliyor. Fakat o bölgeden İstanbul’a da çok az ürün geliyor. Deprem bölgesinde sadece Elbistan’da entegre tesis var, diğerleri irili ufaklı kesimhanelerden oluşuyor. Söz konusu kesimhanelerde tam kapasite olmasa bile kesimler başlamış durumda. Böyle sıkıntılı bir dönemde birlik ve beraberlik olmamız gerekirken, zam furyasına çevrilmesi ahlaken doğru bulmuyoruz” dedi. 5 bin ton karkas ve canlı hayvanlar yolda Son gelen zamlarla kasaplarda kilogram fiyatının dana kıymada 280, kuşbaşında ise 300 liraya yükseldiğini bildiren Tüfekçi, bazı kişilerin “hayvanınızı kesmeyin, bu sene daha da artacak” diye üreticiyi kesime yöneltmediklerini söyledi. Fiyatların hızla artmasıyla üreticilerin kesime hayvan vermeyi durduğunu belirten Tüfekçi, karkas etin toptan fiyatının 180 lira olduğunu belirtti. Şu anda 5 bin ton karkas etin ithalatına başlandığı bilgisini veren Tüfekçi, “Bunun yanı sıra ESK, Uruguay’dan kesimlik canlı hayvan ithalatı yapmaya başladı ve şu an gemilere yüklenerek yola çıkılmış durumda. Fiyatları kontrol altına alacak kadar ithalat yapılacak. Biz, ithalatın yerli besiciyi etkilemesini istemiyorduk, fakat deprem bahane edilerek fiyatın yükseltilmesi doğru değil” diye konuştu. Tüfekçi, devletin özel sektöre de ithalat izni vermesi gerektiğini vurguladı. Son 20 günde yemde yaşanan fiyat artışının karkas ette 30 liralık zammı getirecek bir etki yaratmadığına dikkat çekerek fırsatçıların engellenmesini isteyen Tüfekçi, Bakanlık tarafından da bilinen bu isimlerle ilgili şikâyette bulunduklarını aktardı. Bir hafta ‘kapatma eylemi’ düşünülüyor Kasaplar olarak bakanlık, ticaret borsası ve ticaret odası temsilcilerinin de görüşünü alarak dükkânlarını bir hafta kapatmaya hazırlandıklarını dile getiren Tüfekçi, “İstanbul’da 2 bine yakın kasap var ve lokantacılar odası da bu durumdan çok şikayetçi. Odalarla birlikte İstanbul’da 3 bin üye var” dedi. ■ Satışlar yüzde 30 geriledi  Bugün karkas etin alış fiyatının üzerine yüzde 25 kemik firesi, yüzde 2 taze kesim firesi, yüzde 2 sinir firesi ve yüzde 2 banka komisyonu olduğunu belirten Tüfekçi kira, elektrik, sarf malzemeleri ve personel giderleri ile birlikte ortalama maliyetin yüzde 52’ye ulaştığını söyledi. Tüfekçi, “Bugün 180 lira karkas etin üzerine yüzde 50 eklediğiniz zaman bir kilo etin maliyeti 270 liraya ulaşıyor. Bu maliyetler göz önünde alındığında kasapların büyük kar marjı ile çalışmadığı ortada. Artık müşterilerden fiyatları görüp boş dönenler olmaya başladı. Yılbaşından bu yana tüketimde yüzde 30’a yakın bir düşüş var” dedi. Kaynak Ekonomim

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.