TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Kavak

AGRONEWS - Kavak haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kavak haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’da üreticilere çilek yetiştiriciliği eğitimi verildi Haber

Samsun’da üreticilere çilek yetiştiriciliği eğitimi verildi

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kavak ilçesinde düzenlenen ‘Çilek Yetiştiriciliği’ eğitiminde çiftçilere çilek yetiştiriciliğinde yeni tarım, teknik ve teknolojilerinin kullanıldığı yöntemler anlatıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından, Kavak Yerel Eylem Grubu (YEG) ve çiftçi talepleri üzerine çilek yetiştiriciliği eğitimi düzenlendi. Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü seminer salonunda gerçekleştirilen eğitimde çiftçilere dünyada ve Türkiye’de çilek yetiştiriciliği ile Samsun perspektifinde çilek yetiştirildiğinde alınması gereken yol haritası çizildi. Çilek yetiştiriciliğinde yeni tarım, teknik ve teknolojilerinin kullanıldığı yöntemler anlatıldı. Açık alanda çilek yetiştiriciliği ile alçak tünel, yüksek tünel ve sera ortamlarında yetiştiricilik yapılmasının avantaj ve dezavantajları ile ilgili bilgi verildi. Eğitim çalışması ile çilek üretiminde daha verimli ve karlı olacak yöntemlerinin sağlanması hedefleniyor. Çalışma ile ilgili bilgi veren Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçi destekleri ile il genelindeki çilek üretiminin arttığını söyledi. Kanca, “Son 2 yılda 223 çilek üreticisine 1 milyon 210 bin adet fide desteği sağlarken, bu desteklerden 255 dekar alandan toplam 551 ton verim alındı. 2023 yılı için ise ‘Kent Kır El Ele’ projesi kapsamında 472 bin adet fide desteği sağladık. Yapılan eğitim ve yayım faaliyetleri ile çilek yetiştiriciliği, bölgemizde önemli bir potansiyele sahip ancak doğru bilgiye ve teknik desteğe ihtiyaç duyuyor. Bu eğitim programı sayesinde çiftçilerimiz daha bilinçli ve başarılı bir şekilde çilek yetiştiriciliği yapabilecekler. Ayrıca, çilek yetiştiriciliği tarım gelirlerini çeşitlendirerek çiftçilerimize ekonomik olarak da katkı sağlayacaktır+ diye konuştu. Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergin Taş ve Kavak Yerel Eylem Grubu (YEG) Derneği Müdürü Ebru Akman ise çilek yetiştiriciliği eğitim programının önemine dikkat çekerek, yeni eğitimlerin Büyükşehir Belediyesi katkıları ile devam etmesinin önemli olduğunu dile getirdiler. Eğitim programına Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Dr. Ali Korkmaz, YEG uzmanı Arif Adnan Gecgel, Kavak kadın kooperatifi üyeleri, teknik personeller ve 40 kadar çiftçi de katıldı.

Yöresel tat ‘tirit’ için kaz yetiştiriyorlar Haber

Yöresel tat ‘tirit’ için kaz yetiştiriyorlar

Samsun’da kadın çiftçiler, yöresel lezzetlerden tirit için kaz yetiştiriyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Havza, Kavak ve Ladik ilçelerinde hayata geçirdiği ‘Yöresel Tat Tirit İçin Kaz Yetiştiriciliği Projesi’ ile çiftçiler desteklenmeye devam ediliyor. Doğu Karedeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (DOKAP) destek verdiği ve Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında yıl içinde 3 ilçedeki 30 kadın üreticiye bin 500 kaz palazı verildi. Proje kapsamında aldıkları kaz palazlarını yetiştiren çiftçiler belirli periyotlarda belediye ekipleri tarafından ziyaret edilerek kaz yetiştiriciliği ile ilgili bilgilendirilmeye devam ediliyor. “3 ilçede bin 500 kaz palazı dağıtıldı” Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nda görevli Ziraat Mühendisi Enver Demirhan, proje ile Kavak, Havza ve Ladik ilçelerinde çiftçilerin ek kazanç elde etmeleri ve buna bağlı refah düzeylerinin artırılmasının planlandığını belirterek, “Projede ayrıca sektöre yeni üreticiler kazandırmak, kaz etinden yapılan tiritten geçimini temin eden işletmelere materyal oluşturmak, yöresel tatlardan olan kaz tiridi geleneğinin devam etmesine katkıda bulunmak da hedefleniyor. Proje kapsamında 3 ilçedeki 30 kadın üreticiye bin 500 kaz palazı verilmişti. Bizde belirli periyotlarla çiftçilerimizi ziyaret ediyoruz, hem süreçle ilgili son durumu takip edip hem de yetiştiricilikle ilgili bilgilendirme desteği vermeye devam ediyoruz” dedi. Destek alan çiftçi Ebru Şahinkaya, “Genç kadın çiftçilerin projelerle desteklenmesi ülkemizin tarım noktasındaki geleceği açısından çok önemli. Kaz desteğini duyunca çok sevindik. Bu destek bizi hedefimizde 10 adım ileri taşıdı. Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz” diye konuşurken, Ayten Aksoy isimli çiftçi de kadınların böyle projelerle desteklenmesinin çok güzel olduğunu belirterek, “Çiftçilerimizin desteklenmesi önemli” şeklinde konuştu. Kadınlara yönelik devlet kurumları tarafından fırsat niteliğinde destekler verilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Nurşen Özeren ise şunları söyledi: “Kadınlarımız fırsat verildiğinde çok güzel işleri ortaya çıkarıyorlar. Tarımda üretimi artırmak adına böyle destekler çok iyi. Bize güvenen, inanan, destekleyen Başkan Mustafa Demir’e çok teşekkür ederiz.”

Bu çilek pazara inmeden satılıyor Haber

Bu çilek pazara inmeden satılıyor

Samsun’un Kavak ilçesinde yetiştirilen çilekler, daha tarlada iken alınarak Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. Kavak’ta Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü öncülüğünde üretimine başlanan, aroması ve uzun raf ömrü ile de pazarda kendine iyi bir yer edinen Kavak çileği adeta yok satıyor. Pazardaki yerini her geçen yıl daha sağlamlaştıran Kavak çileğinde dikim alanı her geçen gün artıyor. İlçenin Muratbeyli Mahallesi’nde Oğuz Duran tarafından üretilen çilekler daha pazara bile inmeden satın alınıyor. Kavak’ta eşi ve ailesi çilek üretimi yapan Oğuz Duran, 3 dönüm arazisinde yılda yaklaşık 5 ton çilek ürettiğini belirterek üç yıl önce korkarak girdiği çilek üretiminde bugün gelen talebe yetişemediklerini söyledi. Bölgenin iklimsel yapısının çiçek üretimi için ideal olduğunu ve yine bölgenin toprak özelliğinden dolayı da üretilen çiçeklerin gerek kokusu ve gerekse aroması bakımından Karadeniz’de bir örneği bulunmadığını ifade eden Oğuz Duran, "Bölgenin toprak yapısı ve iklimsel özelliğinden dolayı eşsiz ve lezzeti bulunan Kavak çileği, lezzeti ve uzun raf ömrü ile pazarda çok iyi bir yer edindi. 3 yıl önce acaba olur mu ya da satabilir miyiz diye büyük kuşku ve şüphe içinde girdiğimiz pazarda bugün gelen talebe yanıt vermekte zorlanıyoruz. Ayrıca bahçemiz yol kenarında olmasından dolayı yoldan geçen vatandaşlar da büyük ilgi gösteriyor. Pazarlama sorunu asla yaşamıyoruz" dedi.

Samsun'da 225 bin lavanta fidesi dağıtıldı Haber

Samsun'da 225 bin lavanta fidesi dağıtıldı

Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre 15 yıl ekonomik ömrü olan lavanta, diğer bitkilere göre suyu az tüketen bitkiler arasında yer alıyor. Kavak İlçe Tarım Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda yapılan programda ise Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliğin Yaygınlaştırılması Projesi çerçevesinde ilçede 15 üreticiye 225 bin lavanta fidesi dağıtıldı. Toplantıya katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tıbbi ve aromatik bitkilerin sürdürülebilir olarak üretilmesi, toplanması ve katma değeri arttırılarak ilçe ekonomisine kazandırılması için yöre halkına eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına aralıksız devam ederek her türlü desteği sağlayacaklarını söyledi. Son yıllarda gerek kozmetik ve gerekse ilaç sanayinde kullanılan tıbbı aromatik bitki üretiminde Kavak’ın büyük mesafeler aldığına dikkat çeken Sağlam, Kavak’ta 229 dekar alanda lavanta bahçesi bulunduğunu ifade etti. Lavanta tarımında pazar sorunu olmadığını ve çiftçinin daha fazla kazanç elde ettiğini belirten Sağlam, "Lavanta yüksek getirisi olan, endüstriyel olarak da uçucu yağ asitleri bakımında en değerli bitkiler arasındadır. Ayrıca kırsal turizm içinde çok önemlidir. Ticari olarak işlenip pazarlandığında ekonomik getirisi çok fazla olmaktadır. Kavak gibi geçiş bölgelerinde tıbbi aromatik bitkilerin yaygınlaştırılmasına büyük önem veriyoruz. Bu amaçla Kavak ilçemizde de bu tarımcılığın gelişmesi ve yaygınlaştırılması için her zaman her türlü desteği vereceğiz" dedi. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi ile Kavak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 15 üreticiye 225 bin lavanta fidesi dağıtıldı. Kaynak: İhlas Haber Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.